Πέμπτη 9 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Αντεργατικός συμβιβασμός

Η πλειοψηφία στο σωματείο αποφάσισε να αποδεχτεί αυξήσεις 2,9% και να αναστείλει την 10ήμερη απεργιακή κινητοποίηση

Στον πλήρη συμβιβασμό με τις αξιώσεις της εργοδοσίας στα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) προχώρησε χτες η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), αποφασίζοντας να εισηγηθεί στο ερχόμενο Γενικό Συμβούλιο των εργαζομένων (θα γίνει το Σάββατο 11 Ιούνη) την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις 2,9% στους μισθούς. Παράλληλα, η διοίκηση προτείνει - και επί της ουσίας αποφασίζει - και την αναστολή της 10ήμερης απεργιακής κινητοποίησης που είχε εξαγγείλει για τις 10 Ιούνη.

Η πλειοψηφία υιοθέτησε κατά γράμμα τις απαιτήσεις της εταιρίας, η οποία στην τελευταία συνάντηση είχε προτείνει ακριβώς αυτό το ποσοστό, που είναι στα όρια του πληθωρισμού και της λεγόμενης εισοδηματικής πολιτικής, παρά τα υπέρογκα κέρδη των διυλιστηρίων, που μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2005 έφτασαν τα 55 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 92%. Παρ' όλα αυτά ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ τρέχουν να υπογράψουν τα ψίχουλα που τους δίνει η εταιρία, όταν η εντολή που έχουν από τους εργαζόμενους είναι να διεκδικήσουν αυξήσεις 8%.

Την ίδια στιγμή - παρά το γεγονός ότι η διοίκηση των ΕΛΠΕ δε σταματά να διατυμπανίζει ότι δεν έχει παραιτηθεί από τα αντεργατικά μέτρα που παρουσίασε - η πλειοψηφία προβάλλει και υποστηρίζει ότι πέτυχε την απόσυρσή τους και προσπαθεί να δημιουργήσει στους εργαζόμενους κλίμα εφησυχασμού. Δείχνει έτσι τον επικίνδυνο ρόλο που ετοιμάζεται να παίξει και στο μέλλον, όταν η εταιρία επανέλθει με το πακέτο των μέτρων. Κάτι που το έχει επαναλάβει άλλωστε και στο παρελθόν με την ιδιωτικοποίηση των διυλιστηρίων, που σαν αποτέλεσμα είχε το ξεπούλημα στον Λάτση και τις σημερινές αξιώσεις της διοίκησης.

Στον αντίποδα οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα ΕΛΠΕ ξεκάθαρα και σήμερα κατήγγειλαν την πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου ότι σέρνεται να υπογράψει σύμβαση με αυξήσεις που υπολείπονται κατά πολύ από αυτές που αποφάσισαν και έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι. Καλεί τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τους αγώνες τους και για τη Σύμβαση, αλλά και ενάντια στα αντεργατικά μέτρα, καθώς είναι σίγουρο ότι η εργοδοσία θα προσπαθήσει να τα επιβάλει στο μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ