Πέμπτη 9 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Απεργούν για τρίτη μέρα

Μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας δίνουν οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου και καλούν τους εργαζόμενους να συγκρουστούν ολομέτωπα με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής

Eurokinissi

Στην τρίτη συνεχόμενη μέρα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων μπαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, που αντιδρούν στους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των τραπεζιτών για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων και των παροχών. Η απεργία των εργαζομένων ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη και ολοκληρώνεται αύριο, οπότε και - όπως ανακοινώθηκε - θα συνεδριάσει εκ νέου το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ.

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις των εργαζομένων στις τράπεζες, από την πρώτη μέρα της απεργίας δίνουν καθημερινά τη μάχη για την περιφρούρησή της, έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών. Στην Εμπορική συνδικαλιστές του Σωματείου καταγγέλλουν την ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, η οποία στόχο έχει να καταστείλει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια κυβέρνησης και τραπεζιτών.

Ο Χρ. Κακκαβάς, στέλεχος της ΕΣΑΚ και μέλος του ΔΣ του Σωματείου, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τον τελευταίο καιρό η διοίκηση της τράπεζας έχει προχωρήσει σε ανοιχτούς εκβιασμούς εργαζομένων, προκειμένου να μη συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ τις μέρες αυτές έχει προχωρήσει και σε υποκατάσταση των αρμόδιων υπαλλήλων για τη φύλαξη της Τράπεζας από σεκιουριτάδες ιδιωτικής εταιρίας στο μηχανογραφικό κέντρο, στα κεντρικά γραφεία και σε ορισμένα άλλα σημεία. Μόνη απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία, τονίζει, είναι η συνέχιση και η ένταση των αγώνων των εργαζομένων.

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις του κλάδου καλούν τους εργαζόμενους να σπάσουν το κλίμα μοιρολατρίας που έχει καλλιεργήσει η στάση συναίνεσης και υποταγής της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, η οποία προβάλλει ως αίτημα την πλήρη εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3029 του ΠΑΣΟΚ - ό,τι δηλαδή επιδιώκει και η κυβέρνηση της ΝΔ και οι τραπεζίτες - ενώ σε χτεσινή της ανακοίνωση ζητά και πάλι τη συνέχιση του «διαλόγου», στηρίζοντας έτσι την εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής.

Η ΕΣΑΚ εργαζομένων στις τράπεζες απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της απεργίας και με προοπτική την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, μαζί με το ΠΑΜΕ, να διεκδικήσουν αιτήματα που έρχονται σε ρήξη με το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και ικανοποιούν τις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις επισημαίνουν ότι η μόνη απάντηση στην αντιασφαλιστική επίθεση είναι η διεκδίκηση ενός δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (Ενιαίο Ταμείο όλων των Μισθωτών) με μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξεων, κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων, εργοδότες και κράτος να πληρώνουν για την Κοινωνική Ασφάλιση. Παράλληλα, στην προοπτική του Ενιαίου Ταμείου των Μισθωτών, σαν γραμμή αντίστασης σήμερα για το Ασφαλιστικό του κλάδου, η ΕΣΑΚ προτείνει την ένταση των αγώνων για: Ενα ενιαίο Ταμείο κύριας ασφάλισης για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους και ένα ενιαίο Ταμείο επικουρικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ