ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Σκότωσαν τέσσερις εργάτες σε 24 ώρες

Eurokinissi

Τέσσερις νεκροί εργάτες μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες. Από το απόγευμα της Πέμπτης, μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής. Αφησαν την τελευταία τους πνοή στον αγώνα για το μεροκάματο. Δυο οικοδόμοι στην Αθήνα και στην Πάτρα, ένας εργάτης λατομείου στα Χανιά και ένας εργαζόμενος σε συνεργείο καθαρισμού τζαμιών στην Πάτρα. Είναι τα τελευταία θύματα μιας ανελέητης μάχης που διεξάγεται καθημερινά στους χώρους δουλιάς: από τη μια οι εργάτες, στον καθημερινό αγώνα για την επιβίωση, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Και από την άλλη το ασύδοτο κεφάλαιο, που αποθρασυμένο από την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική βαθαίνει την εκμετάλλευση, καταργεί κάθε μέτρο υγιεινής και ασφάλειας για να μεγιστοποιήσει το κέρδος τους.

Πάνω από 30 είναι οι νεκροί εργάτες από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με τα επίσημα μόνο στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών. Ειδικά στον κλάδο των κατασκευών, μόνο η επίσημη καταγραφή κάνει λόγο για πάνω από 700 σκοτωμένους και σακατεμένους στα εργοτάξια και τα γιαπιά από το 1991 μέχρι σήμερα. Κι όλα αυτά ενώ το καλοκαίρι βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι μια ακόμα παγίδα θανάτου, ιδιαίτερα για του εργάτες της οικοδομής...

Με δεδομένο ότι το κατασκευαστικό κεφάλαιο δε δίνει δεκάρα για τα μέτρα που προβλέπονται σε περίπτωση καύσωνα, αλλά και οι έλεγχοι είναι από ελάχιστοι έως μηδενικοί, η ασφάλεια και η ζωή των εργαζόμενων μπαίνει σε διπλό κίνδυνο, όπως προειδοποιούσε με προχτεσινό του έγγραφο προς τις αρμόδιες αρχές το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ζητώντας την ένταση των ελέγχων στους χώρους δουλιάς.

ΠΑΓΚΡΑΤΙ - ΑΘΗΝΑ
Καρφώθηκε στις μπετόβεργες

Το σημείο όπου έπεσε χτες ο οικοδόμος Ε. Τζίβης. Αίμα παντού... Αίμα που τρέφει τα κέρδη του κατασκευαστικού κεφαλαίου
Το σημείο όπου έπεσε χτες ο οικοδόμος Ε. Τζίβης. Αίμα παντού... Αίμα που τρέφει τα κέρδη του κατασκευαστικού κεφαλαίου
Αλλος ένας εργάτης που πάσχιζε για το μεροκάματο δε γύρισε χτες το μεσημέρι σπίτι του. Το νέο προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης έγινε χτες το πρωί και θύμα, αυτή τη φορά, ήταν ο 62χρονος οικοδόμος Ευάγγελος Τζίβης. Συνεργοί στο έγκλημα είναι η κυβέρνηση και η εργοδοσία που εξαναγκάζουν έναν εργάτη, 62 χρόνων, να δουλεύει κάτω από άθλιες συνθήκες δουλιάς, κάτω από καυτό ήλιο, με ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, για ένα κομμάτι ψωμί, αντί να έχει βγει στη σύνταξη, να είναι σπίτι του. Συνεργοί σ' αυτό το έγκλημα είναι η ΕΕ και η κυβέρνηση, που, για να ενισχύσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, επιβάλλουν τη δουλιά μέχρι τα βαθιά γεράματα. Που οι συντάξεις πείνας που χορηγούν αναγκάζουν τους συνταξιούχους αντί να ξεκουράζονται, να αναζητούν το πολυπόθητο μεροκάματο.

Το νέο έγκλημα έγινε γύρω στις 8 το πρωί σε ανέγερση οικοδομής στο Παγκράτι, στην οδό Δαναγήτου. Στο οικόπεδο είχε γίνει ήδη η εκσκαφή και οι εργάτες καλούπωναν για να ρίξουν στη συνέχεια τα μπετά. Ο Ε. Τζίβης, λίγο πριν βρει τραγικό θάνατο, πατούσε στο χείλος της εκσκαφής (ακριβώς στο διπλανό οικόπεδο) και σε ύψος περίπου 10 μέτρων, στο βάθος της οποίας έβρεχε με λάστιχο, στο χώρο όπου άλλοι συνάδελφοί του εκτελούσαν εργασίες. Χωρίς να έχει διευκρινιστεί η αιτία, ο άτυχος εργάτης ή ζαλίστηκε ή υποχώρησε το σημείο στο οποίο πατούσε και έπεσε, με αποτέλεσμα να καρφωθεί πάνω στις μπετόβεργες που προεξείχαν και να βρει τραγικό θάνατο.

Οπως κατήγγειλαν στελέχη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, που έσπευσαν στον τόπο του εγκλήματος, στο σημείο που δούλευε ο άτυχος εργάτης, δεν είχε παρθεί κανένα μέτρο ασφάλειας, δεν υπήρχε περίφραξη, απολύτως τίποτα. Διαπίστωσαν επίσης ότι το σύνολο της οικοδομής είναι «ξέφραγο αμπέλι». Οπως κατήγγειλαν, σε κανένα σημείο, όπου εργάζονταν άλλοι οικοδόμοι, δεν υπήρχε η στοιχειώδης ασφάλεια.

ΠΑΤΡΑ
Βουτιά θανάτου, σε θερμοκρασία 38ο

Δύο νεκρούς - τον 58χρονο Χαράλαμπο Αποστολίδη, καθαριστή τζαμιών και τον 54χρονο Λάμπο Κρίστο, οικοδόμο - θρηνεί η εργατική τάξη της Πάτρας, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλιάς και την απουσία ελέγχων, μετά την απότομη άνοδο της θερμοκρασίας στην πόλη τις τελευταίες δύο μέρες.

Για τον Χ. Αποστολίδη, στάθηκε μοιραία η απώλεια ισορροπίας, τη στιγμή που καθάριζε τα τζάμια του Δικαστικού Μεγάρου σε σκαλωσιά ύψους 15 μέτρων, χωρίς προστατευτικά κιγκλιδώματα και με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 38 βαθμούς Κελσίου, στις 4 μ.μ. Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι επέτρεπαν σε δημόσιο χώρο και δη στο Δικαστικό Μέγαρο να δουλεύουν εργαζόμενοι σε συνθήκες που αντίκεινται ακόμα και στην εργατική νομοθεσία και μάλιστα, όταν προ δύο μηνών περίπου το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας είχε καταγγείλει τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας και παράλληλα την απασχόληση των εργαζομένων ακόμα και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Παρά την απέλπιδα προσπάθειά του να σωθεί, όταν, κατά τη διάρκεια της πτώσης του κατάφερε να πιαστεί από μια σιδερένια δοκό, στο τέλος δεν άντεξε καθώς τα χέρια του γλίστραγαν από το βάρος κι «έσκασε» στο ισόγειο, με αποτέλεσμα να υποστεί πολλαπλά κατάγματα στα πόδια και να τραυματιστεί θανάσιμα στην κοιλιά. Τα υπόλοιπα μέλη του συνεργείου που βρίσκονταν στον περιβάλλοντα χώρο δεν πρόλαβαν να τον βοηθήσουν. Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και αμέσως υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει.

Οπως ανέφεραν στο «Ρ» συνάδελφοι του άτυχου εργάτη, «όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι στους 38 - 40 βαθμούς Κελσίου, οι βαθμοί τζαμαρίας ξεπερνούν τους 60 βαθμούς. Στην προκειμένη περίπτωση είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο πως η υψηλή θερμοκρασία και η αντανάκλαση του γυαλιού ζάλισε τον καθαριστή τζαμιών και η απουσία προστατευτικών κιγκλιδωμάτων τον έστειλε κατευθείαν στον τάφο».

Εγκλημα δίπλα στην Επιθεώρηση Εργασίας!

Ο 54χρονος Λ. Κρίστο, οικονομικός μετανάστης αλβανικής καταγωγής, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι, χτες το μεσημέρι, μετά από πτώση από τον πρώτο όροφο και κατέληξε κατά τη διακομιδή του προς το νοσοκομείο του Αγ. Ανδρέα. Στη νεοανεγειρόμενη 5οροφη οικοδομή, υπό την επίβλεψη των κατασκευαστών αδελφών Ασκούνη, τα μέτρα ασφαλείας ήταν ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα ο άτυχος οικοδόμος, τη στιγμή που κατέβαζε 5μετρα καδρόνια από τον πρώτο όροφο να χάσει την ισορροπία του από τη σκαλωσιά και ελλείψει προστατευτικών κιγκλιδωμάτων να πέσει και να τσακίσει το κεφάλι του στο τσιμέντο.

Το νέο έγκλημα έγινε πίσω από το κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και διακόσια μέτρα περίπου από τα γραφεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Στον τόπο του εγκλήματος, έσπευσε ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας μαζί με άλλα στελέχη του Συνδικάτου και κατήγγειλαν το νέο εργοδοτικό έγκλημα. Αμέσως μετά συγκλήθηκε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου και αποφασίστηκε η συμμετοχή των οικοδόμων μαζί με τους εμποροϋπαλλήλους στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 6 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στην πλ. Γεωργίου.

65 χρονών, ακόμα στη δουλιά...

Ενας ακόμη εργαζόμενος έχασε τη ζωή του στην Κρήτη την Πέμπτη το μεσημέρι, όταν καταπλακώθηκε από φορτηγό όχημα τύπου «Τάμπερ» στο λατομείο που εργαζόταν στο λόφο της Αγίας Μαρίνας στα Χανιά.

Πρόκειται για τον 65χρονο Λευτέρη Κρασαδάκη, πατέρα δυο παιδιών, ο οποίος σκοτώθηκε όταν το βαρύ όχημα που οδηγούσε ανετράπη και στην προσπάθειά του να εγκαταλείψει την καμπίνα του οχήματος, τον καταπλάκωσε. Να αναφέρουμε ότι ο 65χρονος είχε συνταξιοδοτηθεί, εργαζόταν όμως περιστασιακά στο λατομείο για να καταφέρει να επιβιώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο λατομείο δε διέθετε καν άδεια λειτουργίας ενώ τα μέτρα ασφαλείας μπορούν να χαρακτηριστούν και ανύπαρκτα, σε ένα χώρο εργασίας μάλιστα, που θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας.

ΚΕΝΤΡΟ ΛΥΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
Μεθοδεύουν την απόλυση 30 εργαζομένων

Τρίωρη στάση εργασίας κήρυξε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Μετά από χρόνια δουλιάς μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, η ΕΥΔΑΠ ετοιμάζεται να τους πετάξει στο δρόμο
Μετά από χρόνια δουλιάς μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, η ΕΥΔΑΠ ετοιμάζεται να τους πετάξει στο δρόμο
Τρίωρη στάση εργασίας προκήρυξε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στο Κέντρο Λυμάτων Μεταμόρφωσης (ΚΛΜ) την επόμενη Τρίτη 5 Ιούλη, από τις 8 π.μ. μέχρι τις 11 π.μ., διεκδικώντας να προσληφθούν από την ΕΥΔΑΠ οι 30 εργαζόμενοι στο έργο και να μην απολυθούν. Συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων στο ΚΛΜ και συμμετοχή στη στάση εργασίας την Τρίτη, έχει προκηρύξει και η Ενωση Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων Αυτοκινήτων Εκκενώσεως Βόθρων Αθηνών - Πειραιώς.

Το ΚΛΜ, δηλαδή η εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων Μεταμόρφωσης, τα τελευταία 20 χρόνια, λειτουργεί με τακτές προκηρύξεις εργολαβιών, ενώ η ΕΥΔΑΠ επιβλέπει τις εργασίες. Από τις 5/10/2005, που λήγει η σύμβαση του σημερινού εργολάβου, της εταιρίας «Αναστηλωτική ΑΤΕ - Γεωργ. Μπουμπούκας», η ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνει η ίδια τη λειτουργία της εγκατάστασης.

Μέχρι τώρα, παρά τις συνεχείς αλλαγές των υπεργολάβων, οι εργαζόμενοι επαναπροσλαμβάνονταν από τον επόμενο εργολάβο. Με την ανάληψη της λειτουργίας του ΚΛΜ από την ΕΥΔΑΠ, οι 30 εργαζόμενοι δε θα επαναπροσληφθούν, παρά τα πολλά χρόνια εργασίας και την εμπειρία που έχουν, η οποία μάλιστα κρίνεται απαραίτητη για τη λειτουργία του έργου.

Οι εργαζόμενοι στο ΚΛΜ αντιδρούν σ' αυτήν την εξέλιξη, διεκδικώντας το δίκαιο αίτημά τους να προσληφθούν, μετά από τόσα χρόνια εργασίας, ως μόνιμοι από την ΕΥΔΑΠ, για να συνεχίσουν τη λειτουργία του έργου.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Μεσίτης στις πλάτες των εργατών

Σε μεσιτικό γραφείο μετατρέπεται ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κατασκευαστών και των τραπεζιτών, σε βάρος των δικαιούχων. Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, με αφορμή την απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Οργανισμού να προχωρήσει πανελλαδικά στην αγορά - «μαμούθ», 3.000 διαμερισμάτων, από τους κατασκευαστές!

Οπως σημειώνει, οι δικαιούχοι αυτού του προγράμματος, που θα πάρουν διαμέρισμα, θα το πληρώσουν με τιμές της αγοράς, δηλαδή πάνω από 1.600 - 1.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο! Αυτό την ίδια στιγμή που οι κατοικίες που κατασκευάζει ο ίδιος ο ΟΕΚ, σε καμία περίπτωση δε στοιχίζουν πάνω από 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

«Γίνεται φανερό - υπογραμμίζει η Ομοσπονδία - ότι ο ΟΕΚ συνειδητά και σκόπιμα υπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα και εξοφλεί γραμμάτια της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων δικαιούχων του».

Η Ομοσπονδία απαιτεί από τον υπουργό Απασχόλησης να μην επιτρέψει την επικύρωση αυτής της απόφασης. Καλεί τους εργαζόμενους δικαιούχους σε άμεση δράση για να παρεμποδιστεί η χρησιμοποίηση του ΟΕΚ ως εργαλείο ανακατανομής του πλούτου υπέρ των μεγαλοεργολάβων και μεγαλοκατασκευαστών.

Τέλος, βεβαιώνει ότι «η Ομοσπονδία μας και τα συνδικάτα - μέλη της θα κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια να αγωνιστούν για τη δημιουργία των πολιτικών και κοινωνικών προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν στον ΟΕΚ να ανταποκριθεί στην αποστολή του, για την εξασφάλιση φθηνής και ποιοτικής στέγης στους εργαζόμενους».

ΛΕΥΚΙΜΜΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Λουκέτο στον ΟΑΕΔ

Την αναστολή του τοπικού παραρτήματος του ΟΑΕΔ της Λευκίμμης στην Κέρκυρα αποφάσισε η διοίκηση του οργανισμού λόγω έλλειψης προσωπικού, αποτέλεσμα της σκόπιμης απαξίωσης του οργανισμού και της συνεχιζόμενης υποβάθμισης του κοινωνικού χαρακτήρα του από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τη σημερινή της ΝΔ με απώτερο στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίησή του.

Συγκεκριμένα εδώ και ένα χρόνο περίπου το συγκεκριμένο παράρτημα του ΟΑΕΔ λειτουργούσε χωρίς προσωπικό και οι όποιες λειτουργίες του καλύπτονταν από αντιπροσώπους άλλων παραρτημάτων της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Η Διοίκηση του ΟΑΕΔ έκρινε σκόπιμο να αναστείλει τη λειτουργία του αντί να προχωρήσει στην στελέχωσή του με ικανό αριθμό μόνιμου προσωπικού μεταβιβάζοντας υποτυπώδεις λειτουργίες όπως η συλλογή των δικαιολογητικών στο ΚΕΠ για να κρατήσει τα προσχήματα.

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καταγγέλλει την απόφαση της διοίκησης του ΟΑΕΔ για το κλείσιμο του τοπικού παραρτήματος και σημειώνει ότι η παραπάνω απόφαση είναι αποτέλεσμα της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ που ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει η ΝΔ και υλοποιείται με τη δημιουργία τριών θυγατρικών ιδιωτικών εταιριών οι οποίες ουσιαστικά θα καρπωθούν το φιλέτο του ΟΑΕΔ.

«Οι εργαζόμενοι να παλέψουν να ανακληθεί η απαράδεκτη αυτή απόφαση και να αξιώσουν τη στελέχωση του οργανισμού με μόνιμο εργατικό δυναμικό ικανό να εξυπηρετεί τους πολίτες και όχι να γίνονται τα θύματα των ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας» τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εγκληματική η πολιτική του κεφαλαίου

«Η εργατική τάξη συνεχίζει να πληρώνει, με το αίμα της και τη ζωή της, τα κέρδη των καπιταλιστών», καταγγέλλει με μια ανακοίνωση - καταπέλτη, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, για τα δύο εργοδοτικά εγκλήματα σε βάρος δύο εργαζομένων του κλάδου χτες και προχτές.

Η εργατική τάξη, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, «συνεχίζει να πληρώνει την ασυδοσία των κατασκευαστικών εταιριών, τη συνεχή αδράνεια και αδιαφορία του υπουργείου Απασχόλησης και της κυβέρνησης.

Συνεχίζει να είναι το θύμα μιας πολιτικής, που δίνει προνόμια και κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο και φτώχεια, εξαθλίωση, χαμηλά μεροκάματα, ατελείωτα ωράρια, ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, ανασφάλιστη εργασία, στους εργάτες.

Αυτή η πολιτική είναι υπεύθυνη για τους τραγικούς θανάτους εκατοντάδων συναδέλφων μας στους χώρους δουλιάς, αυτή η πολιτική είναι υπεύθυνη για το τραγικό θανατηφόρο ατύχημα, που συνέβη σήμερα (σ.σ. χτες), στις 8 το πρωί, στο Παγκράτι, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο συνάδελφός μας, Ευάγγελος Τζίβης. Αυτή η πολιτική τού αφαίρεσε βίαια το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα να γυρίσει το μεσημέρι στους δικούς του».

Η Ομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση, τον υπουργό Απασχόλησης, «να πάρουν δραστικά μέτρα, ώστε να περιοριστεί η ασυδοσία των εργοδοτών, να εφαρμοστούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς. Να επανδρώσουν τα ΚΕΠΕΚ με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και εκπαιδευμένο προσωπικό, να επιβάλλονται αυστηρότερα πρόστιμα, να διακόπτονται οι εργασίες όπου τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας δεν είναι επαρκή, να εφαρμόζεται η νομοθεσία και η σύμβαση του κλάδου σε περίπτωση ανόδου της θερμοκρασίας».

Καλεί τους οικοδόμους, τους εργαζόμενους «να καταδικάσουν αυτήν την πολιτική, που τους στερεί το δικαίωμα στη ζωή, να παλέψουν για ένα ισχυρό μέτωπο της εργατικής τάξης που θα συγκρούεται με τις επιλογές του κεφαλαίου και θα ανοίγει το δρόμο για βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές υπέρ των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ