Σάββατο 2 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Σκότωσαν τέσσερις εργάτες σε 24 ώρες

Eurokinissi

Τέσσερις νεκροί εργάτες μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες. Από το απόγευμα της Πέμπτης, μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής. Αφησαν την τελευταία τους πνοή στον αγώνα για το μεροκάματο. Δυο οικοδόμοι στην Αθήνα και στην Πάτρα, ένας εργάτης λατομείου στα Χανιά και ένας εργαζόμενος σε συνεργείο καθαρισμού τζαμιών στην Πάτρα. Είναι τα τελευταία θύματα μιας ανελέητης μάχης που διεξάγεται καθημερινά στους χώρους δουλιάς: από τη μια οι εργάτες, στον καθημερινό αγώνα για την επιβίωση, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Και από την άλλη το ασύδοτο κεφάλαιο, που αποθρασυμένο από την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική βαθαίνει την εκμετάλλευση, καταργεί κάθε μέτρο υγιεινής και ασφάλειας για να μεγιστοποιήσει το κέρδος τους.

Πάνω από 30 είναι οι νεκροί εργάτες από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με τα επίσημα μόνο στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών. Ειδικά στον κλάδο των κατασκευών, μόνο η επίσημη καταγραφή κάνει λόγο για πάνω από 700 σκοτωμένους και σακατεμένους στα εργοτάξια και τα γιαπιά από το 1991 μέχρι σήμερα. Κι όλα αυτά ενώ το καλοκαίρι βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι μια ακόμα παγίδα θανάτου, ιδιαίτερα για του εργάτες της οικοδομής...

Με δεδομένο ότι το κατασκευαστικό κεφάλαιο δε δίνει δεκάρα για τα μέτρα που προβλέπονται σε περίπτωση καύσωνα, αλλά και οι έλεγχοι είναι από ελάχιστοι έως μηδενικοί, η ασφάλεια και η ζωή των εργαζόμενων μπαίνει σε διπλό κίνδυνο, όπως προειδοποιούσε με προχτεσινό του έγγραφο προς τις αρμόδιες αρχές το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ζητώντας την ένταση των ελέγχων στους χώρους δουλιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ