Σάββατο 2 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ
Βουτιά θανάτου, σε θερμοκρασία 38ο

Δύο νεκρούς - τον 58χρονο Χαράλαμπο Αποστολίδη, καθαριστή τζαμιών και τον 54χρονο Λάμπο Κρίστο, οικοδόμο - θρηνεί η εργατική τάξη της Πάτρας, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλιάς και την απουσία ελέγχων, μετά την απότομη άνοδο της θερμοκρασίας στην πόλη τις τελευταίες δύο μέρες.

Για τον Χ. Αποστολίδη, στάθηκε μοιραία η απώλεια ισορροπίας, τη στιγμή που καθάριζε τα τζάμια του Δικαστικού Μεγάρου σε σκαλωσιά ύψους 15 μέτρων, χωρίς προστατευτικά κιγκλιδώματα και με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 38 βαθμούς Κελσίου, στις 4 μ.μ. Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι επέτρεπαν σε δημόσιο χώρο και δη στο Δικαστικό Μέγαρο να δουλεύουν εργαζόμενοι σε συνθήκες που αντίκεινται ακόμα και στην εργατική νομοθεσία και μάλιστα, όταν προ δύο μηνών περίπου το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας είχε καταγγείλει τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας και παράλληλα την απασχόληση των εργαζομένων ακόμα και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Παρά την απέλπιδα προσπάθειά του να σωθεί, όταν, κατά τη διάρκεια της πτώσης του κατάφερε να πιαστεί από μια σιδερένια δοκό, στο τέλος δεν άντεξε καθώς τα χέρια του γλίστραγαν από το βάρος κι «έσκασε» στο ισόγειο, με αποτέλεσμα να υποστεί πολλαπλά κατάγματα στα πόδια και να τραυματιστεί θανάσιμα στην κοιλιά. Τα υπόλοιπα μέλη του συνεργείου που βρίσκονταν στον περιβάλλοντα χώρο δεν πρόλαβαν να τον βοηθήσουν. Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και αμέσως υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει.

Οπως ανέφεραν στο «Ρ» συνάδελφοι του άτυχου εργάτη, «όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι στους 38 - 40 βαθμούς Κελσίου, οι βαθμοί τζαμαρίας ξεπερνούν τους 60 βαθμούς. Στην προκειμένη περίπτωση είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο πως η υψηλή θερμοκρασία και η αντανάκλαση του γυαλιού ζάλισε τον καθαριστή τζαμιών και η απουσία προστατευτικών κιγκλιδωμάτων τον έστειλε κατευθείαν στον τάφο».

Εγκλημα δίπλα στην Επιθεώρηση Εργασίας!

Ο 54χρονος Λ. Κρίστο, οικονομικός μετανάστης αλβανικής καταγωγής, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι, χτες το μεσημέρι, μετά από πτώση από τον πρώτο όροφο και κατέληξε κατά τη διακομιδή του προς το νοσοκομείο του Αγ. Ανδρέα. Στη νεοανεγειρόμενη 5οροφη οικοδομή, υπό την επίβλεψη των κατασκευαστών αδελφών Ασκούνη, τα μέτρα ασφαλείας ήταν ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα ο άτυχος οικοδόμος, τη στιγμή που κατέβαζε 5μετρα καδρόνια από τον πρώτο όροφο να χάσει την ισορροπία του από τη σκαλωσιά και ελλείψει προστατευτικών κιγκλιδωμάτων να πέσει και να τσακίσει το κεφάλι του στο τσιμέντο.

Το νέο έγκλημα έγινε πίσω από το κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και διακόσια μέτρα περίπου από τα γραφεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Στον τόπο του εγκλήματος, έσπευσε ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας μαζί με άλλα στελέχη του Συνδικάτου και κατήγγειλαν το νέο εργοδοτικό έγκλημα. Αμέσως μετά συγκλήθηκε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου και αποφασίστηκε η συμμετοχή των οικοδόμων μαζί με τους εμποροϋπαλλήλους στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 6 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στην πλ. Γεωργίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ