ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ - ΕΕ
«Τρομώδης» υστερία

Associated Press

Τις κατευθυντήριες γραμμές του νέου εξωφρενικού «αντιτρομοκρατικού» κανονισμού για την «Ασφάλεια των πτήσεων», όσον αφορά τα υγρά εκρηκτικά, παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος Επίτροπος σε θέματα μεταφορών, Ζακ Μπαρό, με αφορμή την «τρομοκρατική απειλή», της 10ης Αυγούστου...

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε έναν κανονισμό, βάσει του οποίου περιορίζονται τα υγρά που επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους οι επιβάτες των αεροπλάνων. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Κομισιόν, «τα μέτρα αυτά συνιστούν την αντίδραση, σε μία νέα απειλή για την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας, της απειλής των υγρών εκρηκτικών αυτοσχέδιας κατασκευής»...

Η πρόταση της Επιτροπής, που αναμένεται να γίνει κοινοτικός νόμος έως το Νοέμβρη, θα αφορά όλες τις πτήσεις που αναχωρούν από αεροδρόμιο κράτους - μέλους της ΕΕ, ανεξαρτήτως προέλευσης και προορισμού. Θα καλύπτει τους επιβάτες όλων των πτήσεων, που χρησιμοποιούν ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ακόμα και αν πρόκειται να αλλάξουν αεροσκάφος, σε πτήσεις που δέχονται ανταπόκριση.

Απαγορεύονται, ως εκ τούτου, όλα τα είδη υγρών, συμπεριλαμβανομένου και του νερού, καθώς επίσης και «μεταμφιεσμένα υγρά», σε ποσότητες άνω των 100 ml. Αυτή η ποσότητα κρίθηκε ως επικίνδυνη, από τους ειδικούς, να ανατινάξει ένα ολόκληρο αεροσκάφος. Οι μικροποσότητες υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να είναι συσκευασμένες σε ειδικά μπουκαλάκια ή επανασφραγιζόμενα σακουλάκια, που οφείλει να προμηθεύεται ο επιβάτης. Εξετάζεται το ενδεχόμενο, αν δεν είναι ενημερωμένος, να μπορεί να βρει τις συσκευασίες στους αερολιμένες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ως «μεταμφιεσμένα υγρά», εννοούνται κάθε είδους ζελέ, αλοιφές, πολτοί, κρέμες, μείγματα στερεών και υγρών, αλλά και τα σπρέι. Οπως αναφέρεται, κρίθηκε αναγκαίο να συμπεριληφθούν όλα αυτά, καθώς αυτοσχέδια εκρηκτικά μπορεί να κατασκευαστούν από υγρά, αλλά και από παχύρρευστα υλικά.

Εξαιρούνται οι παιδικές τροφές, φάρμακα και φαγητό ειδικής δίαιτας. Ωστόσο, ο φέρων τα παραπάνω, αν του ζητηθεί, θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι πρόκειται γι' αυτό που ισχυρίζεται και όχι για «ύποπτα» υλικά...

Επισημαίνεται ότι θα δίνεται η δυνατότητα στους επιβάτες να αγοράζουν προϊόντα υγρής μορφής από τα αεροδρόμια, καθώς δεν είναι συμφέρον οικονομικά να πάψει η λειτουργία των καταστημάτων, τα οποία, όμως, θα είναι σφραγισμένα και συσκευασμένα έτσι ώστε, αν ανοιχτούν, να είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ξανά το περιτύλιγμά τους, που θα αποδεικνύει ότι προέρχονται από τα μαγαζιά του αερολιμένα...

Οι «ενδείξεις για τρομοκρατική απειλή, με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς», του Αυγούστου, γίνονται η αφορμή για την επιδείνωση της θέσης των επιβατών, με ακόμα σκληρότερους ελέγχους, ενώ τα κράτη - μέλη θα πρέπει να εντάξουν την κοινοτική οδηγία στο Δίκαιό τους αμέσως μετά την ανακοίνωσή της...

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Αναθεώρηση του Συντάγματος σε δημοκρατική, προοδευτική κατεύθυνση
  • Κατατέθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι συγκεκριμένες προτάσεις του Κόμματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος
  • Το ΚΚΕ λέει ΟΧΙ στην προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος που αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης και θα οδηγήσει σε ένα ακόμα πιο αντιδραστικό Σύνταγμα

«To KKE θεωρεί ότι το Σύνταγμα πρέπει να αναθεωρηθεί σε δημοκρατική, προοδευτική κατεύθυνση με αλλαγές που θα κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εθνικής κυριαρχίας - ανεξαρτησίας της πατρίδας μας και της λαϊκής κυριαρχίας, θα κατοχυρώνουν και θα διευρύνουν τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα της χώρας».

Την επισήμανση αυτή κάνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην πρόταση που κατέθεσε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται τις διατάξεις που θα αναθεωρηθούν στο Σύνταγμα και υπογραμμίζει: «Κρίνοντας όμως συνολικά με βάση της προτάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και τη συνολική τους πολιτική, είναι φανερό ότι τέτοια αναθεώρηση δε θα γίνει. Αντίθετα, οι προτάσεις τους στα βασικά και κύρια θέματα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου».

Για τους λόγους αυτούς το ΚΚΕ λέει ΟΧΙ στην προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος που αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης και θα οδηγήσει σε ένα ακόμα πιο αντιδραστικό Σύνταγμα.

Στην εισαγωγή που συνοδεύει τις προτάσεις της ΚΟ του ΚΚΕ για την αναθεώρηση - και την οποία υπογράφουν όλοι οι βουλευτές του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα - υπογραμμίζεται συγκεκριμένα ότι:

«Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει υπογραμμίσει την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος. Στην ουσία είναι σύνταγμα αυταρχικό, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις κυριαρχίας του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο ταυτόχρονα διευκολύνει την πρόσδεση και την ενσωμάτωση της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Ενωση, ΝΑΤΟ κλπ).

Η κατοχύρωση της τυπικής ισότητας που είναι έργο των αστικών επαναστάσεων δεν έφερε και δεν μπορούσε να φέρει την ουσιαστική ισότητα. Αντίθετα, η κοινωνική ανισότητα που απορρέει από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο αναπαράγεται και διευρύνεται σε ολοένα και μεγαλύτερη κλίμακα.

Τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων παραμένουν περιορισμένα και είναι πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες. Οι όποιες θετικές διακηρύξεις υπάρχουν για τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, είναι κατάκτηση των εργαζομένων. Στην πράξη όμως, είτε παραμένουν γράμμα κενό, είτε αναζητούνται τρόποι για να υπονομευτούν και να αφυδατωθούν από τις κυρίαρχες δυνάμεις.

Η προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος συνολικά κινήθηκε σε πιο συντηρητική, αντιδραστική κατεύθυνση για να εδραιωθεί ακόμα περισσότερο η ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ και να διευκολυνθεί η υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών της.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι το Σύνταγμα πρέπει να αναθεωρηθεί σε δημοκρατική, προοδευτική κατεύθυνση, με αλλαγές που θα κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εθνικής κυριαρχίας - ανεξαρτησίας της πατρίδας μας και της λαϊκής κυριαρχίας, θα κατοχυρώνουν και θα διευρύνουν τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα του λαού μας.

Κρίνοντας όμως συνολικά, με βάση τις προτάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη συνολική πολιτική τους, είναι φανερό ότι τέτοια αναθεώρηση δεν πρόκειται να γίνει. Αντίθετα, οι προτάσεις τους στα βασικά και κύρια θέματα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Επιδιώκουν να αφαιρεθούν τα όποια εμπόδια έχουν απομείνει, για να διευκολυνθούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Για να προχωρήσει ακόμα περισσότερο η πολιτική της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων και η προσαρμογή στα νέα αντιλαϊκά και αντιδημοκρατικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για τους λόγους αυτούς το ΚΚΕ λέει ΟΧΙ στην προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, που αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης και θα οδηγήσει σε ένα ακόμα πιο αντιδραστικό Σύνταγμα.

Το ΚΚΕ καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις, απευθύνεται πριν από όλα στο λαό. Χρειάζεται αποφασιστική λαϊκή παρέμβαση για να μην περάσουν οι αρνητικές αλλαγές και να διεκδικηθούν λύσεις προς όφελος του λαού. Η προοπτική αυτή συνδέεται σήμερα ακόμα πιο επιτακτικά με την ανάγκη για βαθύτερες αλλαγές στο συσχετισμό των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων».

Η πρόταση του ΚΚΕ

Η πρόταση του ΚΚΕ για μια δημοκρατική αναθεώρηση του Συντάγματος κινείται σε τρεις βασικούς άξονες και συγκεκριμένα:

-- Στην ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας μέσα από ρυθμίσεις που θα κατοχυρώνουν την Εθνική Ανεξαρτησία και θα διατηρούν ανοιχτό το δρόμο για επιλογές του λαού πέρα και έξω από εξαρτήσεις και συμμετοχές σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, θα ενισχύουν τις αρμοδιότητες της Βουλής, θα κατοχυρώνουν τη συμμετοχή των εργαζομένων, της νεολαίας και των κοινωνικών τους οργανώσεων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, θα προωθούν μορφές άμεσης δημοκρατίας, θα ενισχύουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκρούοντας το ρόλο της ως μηχανισμού του κράτους για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής και ως φορομπηχτικού μηχανισμού σε βάρος των πολιτών, θα καταργούν τα προνόμια του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

-- Στην ουσιαστική υπεράσπιση, κατοχύρωση και διεύρυνση των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

-- Στη θεσμοθέτηση της μέγιστης δυνατής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης από την εκάστοτε κυβέρνηση.

ΜΜΕ στο πλαίσιο της ασυδοσίας της ελεύθερης αγοράς

Συμφώνησαν επί της ουσίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή της Αναθεώρησης του Συντάγματος

Αποκαλυπτική ως προς τις προθέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να συναινέσουν σε μια συνταγματική ρύθμιση για τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ, η οποία να ταυτίζεται με τις κατευθύνσεις της ΕΕ που προβλέπουν τη λειτουργία τους στο πλαίσιο της ασυδοσίας της ελεύθερης αγοράς, ήταν η χτεσινή συζήτηση στην Επιτροπή της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Τα δύο κόμματα, στη συζήτηση για το επίμαχο άρθρο 14 του Συντάγματος, έδειξαν ότι συμφωνούν στην παραπάνω αρχή, αν και ισχύει η μεταξύ τους «κόντρα» για τον έλεγχο στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης.

Από την πλευρά των εισηγητών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έγινε σαφές ότι κεντρικό ζητούμενο για τα δύο κόμματα είναι η ...πειθαρχία στις επιλογές της ΕΕ. Ενδεικτικά, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος ανέφερε πως «είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε το Σύνταγμά μας και από εκεί και πέρα πρέπει, όταν υπάρχει θέμα σύγκρουσης ανάμεσα στα δυο, εμείς να προσπαθήσουμε να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση». Πάντως, φρόντισε να διατηρήσει θολό το τοπίο σχετικά με την κυβερνητική πρόταση, λέγοντας ότι «θα πρέπει να δούμε στην επόμενη πια Βουλή, αφού θεωρήσουμε τις αναθεωρητέες διατάξεις, εάν το επίπεδο των κυρώσεων (σ.σ για τον βασικό μέτοχο) μπορεί να φύγει από ένα σημείο και να πάει σε ένα άλλο, προκειμένου να μη βρισκόμαστε σ' αυτή την αντίρρηση, την οποία προβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση». Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως «όλα όσα κάνουμε πρέπει να ερμηνεύονται σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο. Δεν είμαστε μόνοι μας. Το Κοινοτικό Δίκαιο ισχύει και η σύμφωνη με το Κοινοτικό Δίκαιο ερμηνεία του Συντάγματος είναι επιβεβλημένη».

Για το άρθρο 14 του Συντάγματος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, θύμισε, παίρνοντας το λόγο, ότι ψηφίστηκε στην προηγούμενη αναθεώρηση ομόφωνα, τονίζοντας πως για την τύχη που είχε στη συνέχεια, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «πρέπει να απολογηθούν γιατί πειθαρχούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκεί είναι όλη η υπόθεση. Διότι η Ευρωπαϊκή Ενωση λέει ότι ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Να έχει δέκα κανάλια». Πρόσθεσε πως «η ελεύθερη αγορά σημαίνει μπείτε σκύλοι και αλέστε, κανένας περιορισμός». Ο Αντώνης Σκυλλάκος συνέχισε σημειώνοντας ότι «ο πρωτοετής φοιτητής της νομικής λέει ότι το Σύνταγμα είναι υπεράνω των διεθνών συμβάσεων. Η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι διεθνής σύμβαση που τροποποιείται κάθε τόσο. Δεν είναι οι συμβάσεις παραπάνω από τα Συντάγματα, άλλο αν για λόγους πολιτικούς λέτε εσείς ότι πρέπει να προσαρμοστούμε, να μη συγκρουόμαστε».

Αναφερόμενος, πάντως, στην πολιτική ουσία του θέματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ θέλει να φύγει κάθε διάταξη που μπορεί να ανατρέψει το status quo στις θέσεις κομμάτων και καναλιών, βγάλτε τα τρία τελευταία εδάφια. Η Νέα Δημοκρατία λέει δεν τα βγάζω, μπορεί να τα τροποποιήσω και κάτι να βάλω και ανησυχεί το ΠΑΣΟΚ τι είναι αυτό που θα βάλει». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένας ανταγωνισμός ποιος θα ελέγχει περισσότερα κανάλια, το ΠΑΣΟΚ ή η Νέα Δημοκρατία. Γι' αυτό και υπάρχει διχογνωμία και για το σχετικό νόμο και για το τι αλλαγές θα βγάλουμε, θα ράψουμε, θα ξηλώσουμε, σε σχέση και με το Σύνταγμα».

Οσον αφορά τη θέση του ΚΚΕ για το άρθρο 14, ο Αντώνης Σκυλλάκος διασαφήνισε πως «και τον καλύτερο νόμο να ψηφίσουμε και το Σύνταγμα να αλλάξουμε, ποιος εμποδίζει τη συγκέντρωση (σ.σ. στα Μέσα Ενημέρωσης); Απλώς θα εμφανίζονται άλλοι άνθρωποι. Μην κοροϊδευόμαστε, δε θα αλλάξει η κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης. Παρ' όλα αυτά, εμείς είμαστε αντίθετοι να τροποποιηθεί το Σύνταγμα, να παραμείνει ως έχει, να μη γίνει χειρότερο. Εμμένουμε στο βασικό μέτοχο και στις ονομαστικές μετοχές μέχρι τελευταίας, όπως τα λέγαμε παλαιότερα που τα λέγαμε ομόφωνα».

Η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος επιστράτευσε την πλέον ακραία προπαγανδιστική τακτική του ΠΑΣΟΚ εναντίον του ΚΚΕ, λέγοντας ότι «δεκανίκια δε χρειάζονται εδώ στη Νέα Δημοκρατία περπατάει μόνη της», υποστηρίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος στα ΜΜΕ.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Εντυπώσεων... συνέχεια

Εξακολουθεί το παιχνίδι της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, που τη μία παρουσιάζεται να προχωρά στην ενταξιακή της πορεία και την άλλη να συναντά εμπόδια διαφόρων ειδών, όλα προς δημιουργία εντυπώσεων και μεταστροφής της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, που φαίνεται να αντιτίθεται στην ένταξη της συγκεκριμένης χώρας.

Το Κυπριακό έθεσε ως προτεραιότητα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας - ακολουθώντας την υποκριτική πολιτική της ΕΕ - η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγγελα Μέρκελ, στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή της στην Κωνσταντινούπολη.

Σε δηλώσεις της ανέφερε ότι «το ζήτημα της Κύπρου είναι προϋπόθεση. Πρέπει να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε αυτό το ζήτημα για τη συνέχεια των συνομιλιών», καλώντας την Αγκυρα να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο, ανοίγοντας λιμάνια και αεροδρόμια στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, επισήμανε ότι «δεν είμαστε καθόλου υπέρ του να ανοίξουμε τα λιμάνια μας και τα αεροδρόμιά μας όσο διατηρείται η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων... δεν είναι δίκαιο να μας το ζητούν».

Ωστόσο, η ΕΕ έχει αποδείξει ότι χρησιμοποιεί το Κυπριακό ανάλογα με τα συμφέροντά της, επικεντρώνοντας τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, απέναντι στη Λευκωσία στο Πρωτόκολλο και χωρίς να γίνεται αναφορά στην κατοχή και στο γεγονός ότι η Αγκυρα αρνείται να αναγνωρίσει διπλωματικά ένα κράτος - μέλος της ΕΕ...

Η Α. Μέρκελ αναφέρθηκε και στην προώθηση ενός «συμβιβασμού» από την πλευρά της Φινλανδικής προεδρίας, ώστε να μην υπάρξει ρήξη στις ευρωτουρκικές σχέσεις, δηλώνοντας αισιόδοξη...

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και διμερή ζητήματα, καθώς οι δύο χώρες έχουν οικονομικές συναλλαγές, ύψους 23 δισ. δολαρίων ετησίως...

Και ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ματαίωσε την επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος στη χώρα, λόγω της απαίτησης των Τούρκων αντιπροσώπων να αποκλειστεί από τα μέλη της αντιπροσωπείας ο Κύπριος ευρωβουλευτής, Μάριος Ματσάκης, ισχυριζόμενοι ότι επιδίδεται σε «αντιτουρκική προπαγάνδα».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, μέλος του ΕΛΚ Καρλ-Χέινζ Φλόρενζ, έσπευσε να καταδικάσει την εν λόγω στάση της τουρκικής πλευράς, γεγονός που καταδίκασε και η πολιτική ομάδα του ΕΛΚ.

Σε λεπτές ισορροπίες κινήθηκε, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, στη γαλλική επιθεώρηση Le Point, όπου δήλωσε ότι «ένα ξαφνικό «όχι» χωρίς αιτιολογία, επειδή μπορεί να έχουμε αλλάξει γνώμη, θα θεωρούνταν από τον κόσμο ως δείγμα αλαζονείας, ή ακόμα και ισλαμοφοβίας».

Ανοίγοντας ένα παραθυράκι στην Αγκυρα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, συμπλήρωσε, «εάν με ρωτήσετε: μπορεί η Τουρκία να γίνει σήμερα μέλος της ΕΕ, η απάντηση είναι όχι. Ομως σε 15, 20 ή 25 χρόνια, ποιος μπορεί να πει ποια θα είναι η κατάσταση στην Τουρκία και την Ευρώπη;», διατηρώντας έτσι και τη σκληρή στάση, ανταποκρινόμενος στην απαίτηση όσων Δυτικοευρωπαίων, που δε θέλουν να δουν την Τουρκία, μέλος της ΕΕ.

ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Συνάντηση Καραμανλή - Φραντκόφ

Η υλοποίηση της συμφωνίας για τον πετρελαιαγωγό των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, αποτέλεσε βασικό θέμα στις συνομιλίες που είχαν χτες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με το Ρώσο ομόλογό του Μιχ. Φραντκόφ.

Από τις δηλώσεις που έγιναν δεν προέκυψε κάτι συγκεκριμένο για την πορεία υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου. Οι δύο πρωθυπουργοί επανέλαβαν τη βούλησή τους να ολοκληρωθεί η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά έμειναν αναπάντητα τα ερωτήματα για τις «λεπτομέρειες» που αφορούν τα ποσοστά της εταιρείας που θα διαχειριστεί κοκ.

«Κοινή μας επιθυμία είναι να δούμε το έργο αυτό να προχωρά στη φάση της κατασκευής, το συντομότερο δυνατόν», περιορίστηκε να δηλώσει ο Κ. Καραμανλής, ενώ ο Ρώσος ομόλογός του είπε ότι «μέχρι το τέλος της χρονιάς θα πρέπει να προετοιμάσουμε από κοινού το σχέδιο της διακρατικής συμφωνίας». Συμπλήρωσε ότι ο πετρελαιαγωγός συμπληρώνει τους υπάρχοντες αγωγούς και προσφέρει μία επιπλέον δυνατότητα και θα δώσει συμπληρωματικές ευκαιρίες τόσο στους προμηθευτές πετρελαίου όσο και στους καταναλωτές στην Ευρώπη. Στις συνομιλίες συζητήθηκε επίσης η ανανέωση της συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά το 2016.

Μετά τις συνομιλίες υπογράφηκε συμφωνία για την τουριστική συνεργασία και για την αποπληρωμή χρεών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, ενώ εξετάστηκε η δυνατότητα συμφωνίας για εξαγωγή ελληνικών κρασιών στη Ρωσία. «Θέλουμε να δούμε τον αριθμό των επιχειρηματιών μας που δραστηριοποιούνται στις δύο χώρες να αυξάνεται», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής δίνοντας το στίγμα της «στρατηγικής σχέσης» με τη Ρωσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ