Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΜΕ στο πλαίσιο της ασυδοσίας της ελεύθερης αγοράς

Συμφώνησαν επί της ουσίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή της Αναθεώρησης του Συντάγματος

Αποκαλυπτική ως προς τις προθέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να συναινέσουν σε μια συνταγματική ρύθμιση για τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ, η οποία να ταυτίζεται με τις κατευθύνσεις της ΕΕ που προβλέπουν τη λειτουργία τους στο πλαίσιο της ασυδοσίας της ελεύθερης αγοράς, ήταν η χτεσινή συζήτηση στην Επιτροπή της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Τα δύο κόμματα, στη συζήτηση για το επίμαχο άρθρο 14 του Συντάγματος, έδειξαν ότι συμφωνούν στην παραπάνω αρχή, αν και ισχύει η μεταξύ τους «κόντρα» για τον έλεγχο στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης.

Από την πλευρά των εισηγητών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έγινε σαφές ότι κεντρικό ζητούμενο για τα δύο κόμματα είναι η ...πειθαρχία στις επιλογές της ΕΕ. Ενδεικτικά, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος ανέφερε πως «είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε το Σύνταγμά μας και από εκεί και πέρα πρέπει, όταν υπάρχει θέμα σύγκρουσης ανάμεσα στα δυο, εμείς να προσπαθήσουμε να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση». Πάντως, φρόντισε να διατηρήσει θολό το τοπίο σχετικά με την κυβερνητική πρόταση, λέγοντας ότι «θα πρέπει να δούμε στην επόμενη πια Βουλή, αφού θεωρήσουμε τις αναθεωρητέες διατάξεις, εάν το επίπεδο των κυρώσεων (σ.σ για τον βασικό μέτοχο) μπορεί να φύγει από ένα σημείο και να πάει σε ένα άλλο, προκειμένου να μη βρισκόμαστε σ' αυτή την αντίρρηση, την οποία προβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση». Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως «όλα όσα κάνουμε πρέπει να ερμηνεύονται σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο. Δεν είμαστε μόνοι μας. Το Κοινοτικό Δίκαιο ισχύει και η σύμφωνη με το Κοινοτικό Δίκαιο ερμηνεία του Συντάγματος είναι επιβεβλημένη».

Για το άρθρο 14 του Συντάγματος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, θύμισε, παίρνοντας το λόγο, ότι ψηφίστηκε στην προηγούμενη αναθεώρηση ομόφωνα, τονίζοντας πως για την τύχη που είχε στη συνέχεια, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «πρέπει να απολογηθούν γιατί πειθαρχούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκεί είναι όλη η υπόθεση. Διότι η Ευρωπαϊκή Ενωση λέει ότι ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Να έχει δέκα κανάλια». Πρόσθεσε πως «η ελεύθερη αγορά σημαίνει μπείτε σκύλοι και αλέστε, κανένας περιορισμός». Ο Αντώνης Σκυλλάκος συνέχισε σημειώνοντας ότι «ο πρωτοετής φοιτητής της νομικής λέει ότι το Σύνταγμα είναι υπεράνω των διεθνών συμβάσεων. Η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι διεθνής σύμβαση που τροποποιείται κάθε τόσο. Δεν είναι οι συμβάσεις παραπάνω από τα Συντάγματα, άλλο αν για λόγους πολιτικούς λέτε εσείς ότι πρέπει να προσαρμοστούμε, να μη συγκρουόμαστε».

Αναφερόμενος, πάντως, στην πολιτική ουσία του θέματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ θέλει να φύγει κάθε διάταξη που μπορεί να ανατρέψει το status quo στις θέσεις κομμάτων και καναλιών, βγάλτε τα τρία τελευταία εδάφια. Η Νέα Δημοκρατία λέει δεν τα βγάζω, μπορεί να τα τροποποιήσω και κάτι να βάλω και ανησυχεί το ΠΑΣΟΚ τι είναι αυτό που θα βάλει». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένας ανταγωνισμός ποιος θα ελέγχει περισσότερα κανάλια, το ΠΑΣΟΚ ή η Νέα Δημοκρατία. Γι' αυτό και υπάρχει διχογνωμία και για το σχετικό νόμο και για το τι αλλαγές θα βγάλουμε, θα ράψουμε, θα ξηλώσουμε, σε σχέση και με το Σύνταγμα».

Οσον αφορά τη θέση του ΚΚΕ για το άρθρο 14, ο Αντώνης Σκυλλάκος διασαφήνισε πως «και τον καλύτερο νόμο να ψηφίσουμε και το Σύνταγμα να αλλάξουμε, ποιος εμποδίζει τη συγκέντρωση (σ.σ. στα Μέσα Ενημέρωσης); Απλώς θα εμφανίζονται άλλοι άνθρωποι. Μην κοροϊδευόμαστε, δε θα αλλάξει η κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης. Παρ' όλα αυτά, εμείς είμαστε αντίθετοι να τροποποιηθεί το Σύνταγμα, να παραμείνει ως έχει, να μη γίνει χειρότερο. Εμμένουμε στο βασικό μέτοχο και στις ονομαστικές μετοχές μέχρι τελευταίας, όπως τα λέγαμε παλαιότερα που τα λέγαμε ομόφωνα».

Η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος επιστράτευσε την πλέον ακραία προπαγανδιστική τακτική του ΠΑΣΟΚ εναντίον του ΚΚΕ, λέγοντας ότι «δεκανίκια δε χρειάζονται εδώ στη Νέα Δημοκρατία περπατάει μόνη της», υποστηρίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος στα ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ