Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα φρούτα του καπιταλισμού στη Γερμανία

Πρόσφατα, αν και συγκρατημένα, γιορτάστηκαν στη Γερμανία τα 16 χρόνια από την προσάρτηση της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας με εκδηλώσεις στο Κίελο. Ωστόσο, οι όποιες φανφάρες δεν μπορεί να κρύψουν την πραγματικότητα, που ακόμα και μια αστική εφημερίδα, όπως η «Μπερλίνερ Τσάουτουνγκ», σημειώνει. Γράφει: «Στην πραγματικότητα απειλείται κρίση και υπάρχει αναβρασμός στη χώρα. Ιδιαίτερα στην πρώην ΓΛΔ, όπου ο καπιταλισμός, η αγορά, η ανταγωνιστικότητα πέρασαν σαν σίφουνας πάνω από τα νέα ομοσπονδιακά κρατίδια και συντάραξαν τις οικείες σιγουριές, όπως η θέση εργασίας, η κατοικία, ακριβώς εκείνες τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για μια ξένοιαστη ύπαρξη. Και ακόμα διαρκεί η φυγή νέων ανθρώπων σε άλλα γερμανικά κρατίδια ή στο εξωτερικό. Επίσης, η ανεργία είναι πολύ υψηλότερη από τη Δύση και το μισθολογικό επίπεδο είναι σημαντικά χαμηλότερο».

Η ανεργία στην πρώην ΓΛΔ φτάνει επίσημα το 17%, έναντι 8,9% στη Δυτική Γερμανία, ενώ με συντηρητικούς υπολογισμούς πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Ενδεικτική, επίσης, του κλίματος της κρίσης που υπάρχει, από την οποία πλουτίζουν τα μονοπώλια και χειροτερεύει η θέση των εργαζομένων, είναι η πρόσφατη συμφωνία στην αυτοκινητοβιομηχανία VW («Φολκσβάγκεν») με τη συναίνεση και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Αποφασίστηκε οι 100.000 εργαζόμενοι στα 6 εργοστάσια της Γερμανίας να εργάζονται 5 ώρες περισσότερο με τα ίδια χρήματα, στο όνομα της «εξυγίανσης της επιχείρησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ