Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Εντυπώσεων... συνέχεια

Εξακολουθεί το παιχνίδι της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, που τη μία παρουσιάζεται να προχωρά στην ενταξιακή της πορεία και την άλλη να συναντά εμπόδια διαφόρων ειδών, όλα προς δημιουργία εντυπώσεων και μεταστροφής της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, που φαίνεται να αντιτίθεται στην ένταξη της συγκεκριμένης χώρας.

Το Κυπριακό έθεσε ως προτεραιότητα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας - ακολουθώντας την υποκριτική πολιτική της ΕΕ - η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγγελα Μέρκελ, στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή της στην Κωνσταντινούπολη.

Σε δηλώσεις της ανέφερε ότι «το ζήτημα της Κύπρου είναι προϋπόθεση. Πρέπει να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε αυτό το ζήτημα για τη συνέχεια των συνομιλιών», καλώντας την Αγκυρα να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο, ανοίγοντας λιμάνια και αεροδρόμια στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, επισήμανε ότι «δεν είμαστε καθόλου υπέρ του να ανοίξουμε τα λιμάνια μας και τα αεροδρόμιά μας όσο διατηρείται η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων... δεν είναι δίκαιο να μας το ζητούν».

Ωστόσο, η ΕΕ έχει αποδείξει ότι χρησιμοποιεί το Κυπριακό ανάλογα με τα συμφέροντά της, επικεντρώνοντας τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, απέναντι στη Λευκωσία στο Πρωτόκολλο και χωρίς να γίνεται αναφορά στην κατοχή και στο γεγονός ότι η Αγκυρα αρνείται να αναγνωρίσει διπλωματικά ένα κράτος - μέλος της ΕΕ...

Η Α. Μέρκελ αναφέρθηκε και στην προώθηση ενός «συμβιβασμού» από την πλευρά της Φινλανδικής προεδρίας, ώστε να μην υπάρξει ρήξη στις ευρωτουρκικές σχέσεις, δηλώνοντας αισιόδοξη...

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και διμερή ζητήματα, καθώς οι δύο χώρες έχουν οικονομικές συναλλαγές, ύψους 23 δισ. δολαρίων ετησίως...

Και ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ματαίωσε την επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος στη χώρα, λόγω της απαίτησης των Τούρκων αντιπροσώπων να αποκλειστεί από τα μέλη της αντιπροσωπείας ο Κύπριος ευρωβουλευτής, Μάριος Ματσάκης, ισχυριζόμενοι ότι επιδίδεται σε «αντιτουρκική προπαγάνδα».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, μέλος του ΕΛΚ Καρλ-Χέινζ Φλόρενζ, έσπευσε να καταδικάσει την εν λόγω στάση της τουρκικής πλευράς, γεγονός που καταδίκασε και η πολιτική ομάδα του ΕΛΚ.

Σε λεπτές ισορροπίες κινήθηκε, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, στη γαλλική επιθεώρηση Le Point, όπου δήλωσε ότι «ένα ξαφνικό «όχι» χωρίς αιτιολογία, επειδή μπορεί να έχουμε αλλάξει γνώμη, θα θεωρούνταν από τον κόσμο ως δείγμα αλαζονείας, ή ακόμα και ισλαμοφοβίας».

Ανοίγοντας ένα παραθυράκι στην Αγκυρα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, συμπλήρωσε, «εάν με ρωτήσετε: μπορεί η Τουρκία να γίνει σήμερα μέλος της ΕΕ, η απάντηση είναι όχι. Ομως σε 15, 20 ή 25 χρόνια, ποιος μπορεί να πει ποια θα είναι η κατάσταση στην Τουρκία και την Ευρώπη;», διατηρώντας έτσι και τη σκληρή στάση, ανταποκρινόμενος στην απαίτηση όσων Δυτικοευρωπαίων, που δε θέλουν να δουν την Τουρκία, μέλος της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ