Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Αναθεώρηση του Συντάγματος σε δημοκρατική, προοδευτική κατεύθυνση
  • Κατατέθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι συγκεκριμένες προτάσεις του Κόμματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος
  • Το ΚΚΕ λέει ΟΧΙ στην προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος που αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης και θα οδηγήσει σε ένα ακόμα πιο αντιδραστικό Σύνταγμα

«To KKE θεωρεί ότι το Σύνταγμα πρέπει να αναθεωρηθεί σε δημοκρατική, προοδευτική κατεύθυνση με αλλαγές που θα κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εθνικής κυριαρχίας - ανεξαρτησίας της πατρίδας μας και της λαϊκής κυριαρχίας, θα κατοχυρώνουν και θα διευρύνουν τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα της χώρας».

Την επισήμανση αυτή κάνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην πρόταση που κατέθεσε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται τις διατάξεις που θα αναθεωρηθούν στο Σύνταγμα και υπογραμμίζει: «Κρίνοντας όμως συνολικά με βάση της προτάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και τη συνολική τους πολιτική, είναι φανερό ότι τέτοια αναθεώρηση δε θα γίνει. Αντίθετα, οι προτάσεις τους στα βασικά και κύρια θέματα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου».

Για τους λόγους αυτούς το ΚΚΕ λέει ΟΧΙ στην προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος που αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης και θα οδηγήσει σε ένα ακόμα πιο αντιδραστικό Σύνταγμα.

Στην εισαγωγή που συνοδεύει τις προτάσεις της ΚΟ του ΚΚΕ για την αναθεώρηση - και την οποία υπογράφουν όλοι οι βουλευτές του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα - υπογραμμίζεται συγκεκριμένα ότι:

«Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει υπογραμμίσει την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος. Στην ουσία είναι σύνταγμα αυταρχικό, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις κυριαρχίας του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο ταυτόχρονα διευκολύνει την πρόσδεση και την ενσωμάτωση της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Ενωση, ΝΑΤΟ κλπ).

Η κατοχύρωση της τυπικής ισότητας που είναι έργο των αστικών επαναστάσεων δεν έφερε και δεν μπορούσε να φέρει την ουσιαστική ισότητα. Αντίθετα, η κοινωνική ανισότητα που απορρέει από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο αναπαράγεται και διευρύνεται σε ολοένα και μεγαλύτερη κλίμακα.

Τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων παραμένουν περιορισμένα και είναι πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες. Οι όποιες θετικές διακηρύξεις υπάρχουν για τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, είναι κατάκτηση των εργαζομένων. Στην πράξη όμως, είτε παραμένουν γράμμα κενό, είτε αναζητούνται τρόποι για να υπονομευτούν και να αφυδατωθούν από τις κυρίαρχες δυνάμεις.

Η προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος συνολικά κινήθηκε σε πιο συντηρητική, αντιδραστική κατεύθυνση για να εδραιωθεί ακόμα περισσότερο η ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ και να διευκολυνθεί η υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών της.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι το Σύνταγμα πρέπει να αναθεωρηθεί σε δημοκρατική, προοδευτική κατεύθυνση, με αλλαγές που θα κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εθνικής κυριαρχίας - ανεξαρτησίας της πατρίδας μας και της λαϊκής κυριαρχίας, θα κατοχυρώνουν και θα διευρύνουν τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα του λαού μας.

Κρίνοντας όμως συνολικά, με βάση τις προτάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη συνολική πολιτική τους, είναι φανερό ότι τέτοια αναθεώρηση δεν πρόκειται να γίνει. Αντίθετα, οι προτάσεις τους στα βασικά και κύρια θέματα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Επιδιώκουν να αφαιρεθούν τα όποια εμπόδια έχουν απομείνει, για να διευκολυνθούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Για να προχωρήσει ακόμα περισσότερο η πολιτική της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων και η προσαρμογή στα νέα αντιλαϊκά και αντιδημοκρατικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για τους λόγους αυτούς το ΚΚΕ λέει ΟΧΙ στην προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, που αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης και θα οδηγήσει σε ένα ακόμα πιο αντιδραστικό Σύνταγμα.

Το ΚΚΕ καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις, απευθύνεται πριν από όλα στο λαό. Χρειάζεται αποφασιστική λαϊκή παρέμβαση για να μην περάσουν οι αρνητικές αλλαγές και να διεκδικηθούν λύσεις προς όφελος του λαού. Η προοπτική αυτή συνδέεται σήμερα ακόμα πιο επιτακτικά με την ανάγκη για βαθύτερες αλλαγές στο συσχετισμό των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων».

Η πρόταση του ΚΚΕ

Η πρόταση του ΚΚΕ για μια δημοκρατική αναθεώρηση του Συντάγματος κινείται σε τρεις βασικούς άξονες και συγκεκριμένα:

-- Στην ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας μέσα από ρυθμίσεις που θα κατοχυρώνουν την Εθνική Ανεξαρτησία και θα διατηρούν ανοιχτό το δρόμο για επιλογές του λαού πέρα και έξω από εξαρτήσεις και συμμετοχές σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, θα ενισχύουν τις αρμοδιότητες της Βουλής, θα κατοχυρώνουν τη συμμετοχή των εργαζομένων, της νεολαίας και των κοινωνικών τους οργανώσεων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, θα προωθούν μορφές άμεσης δημοκρατίας, θα ενισχύουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκρούοντας το ρόλο της ως μηχανισμού του κράτους για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής και ως φορομπηχτικού μηχανισμού σε βάρος των πολιτών, θα καταργούν τα προνόμια του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

-- Στην ουσιαστική υπεράσπιση, κατοχύρωση και διεύρυνση των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

-- Στη θεσμοθέτηση της μέγιστης δυνατής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης από την εκάστοτε κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ