Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Καλά κρασιά»...

«...ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη περνάει (αν περάσει...) μέσω Ουάσιγκτον», γράφαμε πριν ένα μήνα, και συγκεκριμένα την επομένη της επίσκεψης Πούτιν στην Ελλάδα.

*

Οπως θα θυμάστε, κατά τη διάρκεια εκείνων των δηλώσεων των Πούτιν - Καραμανλή, η λέξη που ακούστηκε και προπαγανδίστηκε κατά κόρον από την ελληνική κυβέρνηση ήταν η λέξη «υπογραφή» της συμφωνίας για τον αγωγό. Ειδικά ο πρωθυπουργός δε σταματούσε τότε να μιλά για «υπογραφή» της συμφωνίας άμεσα, να επαναλαμβάνει με έμφαση ότι επίκειται «υπογραφή» της συμφωνίας εντός του έτους κλπ.

*

Ωστόσο, από την επίσκεψη Πούτιν και μέχρι χτες, που επισκέφτηκε την Ελλάδα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, μεσολάβησαν διάφορα. Οπως για παράδειγμα το ταξίδι της κ. Μπακογιάννη στις ΗΠΑ και οι εκεί συναντήσεις της με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπους περί τα ενεργειακά, όπου προφανώς θα της «εξήγησαν» και κατ' ιδίαν τις θέσεις των ΗΠΑ για τον αγωγό...

*

Ετσι, μάλλον δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο τούτο: αυτή τη φορά, στις επίσημες δηλώσεις τόσο του Ρώσου όσο και του Ελληνα πρωθυπουργού, δεν υπήρχε καμία «φούρια» όσον αφορά στη συμφωνία για τον αγωγό. Μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ της υπουργού Εξωτερικών, η λέξη «υπογραφή» δεν ακούστηκε ούτε μια φορά από τα χείλη του Καραμανλή! Στη χτεσινή ελληνο-ρωσική συνάντηση και οι δύο πρωθυπουργοί, πρωτίστως ο κ. Καραμανλής, εμφανίστηκαν ιδιαίτερα «συγκρατημένοι» και περιορίστηκαν να μιλήσουν απλώς και γενικώς για ...«προώθηση» της συμφωνίας. Αλλά για την τόσο διατυμπανισμένη «υπογραφή» - γιοκ!

*

Φυσικά ούτε καν περνάει από το μυαλό μας ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει κάποια «υποχωρητικότητα» μετά από τις «απόψεις» των ΗΠΑ για το θέμα. Το πιθανότερο είναι ο κ. Καραμανλής να θεώρησε ότι, εκτός από τον αγωγό, υπάρχουν κι άλλα ...εξίσου σημαντικά ζητήματα στις σχέσεις των δύο χωρών. Γι' αυτό μάλλον το λόγο, και προφανώς για να μη μονοπωλήσει το ενδιαφέρον η υπόθεση Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, χτες ο κ. Καραμανλής, αντί να προτάξει το σκέλος των συζητήσεων με τον Ρώσο ομόλογό του που αφορούσαν στα του αγωγού, επέλεξε να δώσει έμφαση σε ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα: Στις «εξαγωγές - όπως είπε - ελληνικών κρασιών στη Ρωσία»...


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ