ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Περί... διαλόγου

Δε φτάνει που μέρες τώρα λειτουργεί σαν ο πλέον πειθαρχημένος εντολοδόχος του εφοπλιστικού κεφαλαίου, τολμά να καταλογίζει "αδιαλλαξία" στην πλευρά των ναυτεργατών και να δηλώνει "σεβασμό στο διάλογο", την ίδια στιγμή ακριβώς που έστελνε στην ΠΝΟ τελεσίγραφα του στιλ: ή αφήνετε τα πλοία να φύγουν ή "δεν εγγυώμαι τίποτα"!

Αυτός είναι ο "εκσυγχρονιστής" υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο εκλεκτός του κ. Σημίτη και των εφοπλιστών, κ. Σουμάκης, τη συμπεριφορά του οποίου η ΠΝΟ υποχρεώθηκε να την καταγγείλει ανοιχτά ως "φασιστική".

***

Είναι αυτός που κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με την ΠΝΟ, όχι μόνο απέρριψε - για λογαριασμό της κυβέρνησης - όλα τα αιτήματα των ναυτεργατών, αλλά πρόσθεσε και νέα αποκαλυπτικά στοιχεία, που αποδεικνύουν πλήρως αυτά που καταγγέλλει το συνδικαλιστικό κίνημα των ναυτεργατών. Οτι, δηλαδή, σχεδιάζεται το πέταγμα των ναυτεργατών ομαδικά στην ξέρα της ανεργίας. Αυτό ακριβώς παραδέχτηκε ο υπουργός, όταν ζήτησε ευθέως από την ΠΝΟ να συναινέσει στην παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων και στο πέταγμα έξω από το καράβι των κατωτέρων πληρωμάτων! Την ίδια στιγμή εγκρίθηκαν από τη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής τα νέα φορομπηχτικά μέτρα, που μειώνουν δραματικά το εισόδημα των ναυτεργατών, ενώ ταυτόχρονα με τα παραπάνω είναι ολωσδιόλου βέβαιο ότι τα μέτρα που σχεδιάζουν κυβέρνηση και εφοπλιστές θα οδηγήσουν στο "βυθό" το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο.

Αυτός είναι ο "διάλογος" που έκανε ο κ. Σουμάκης με την ΠΝΟ. Ετσι εννοεί το διάλογο η κυβέρνηση Σημίτη γενικότερα. Και στο βαθμό που ο συνδιαλεγόμενος μαζί της δε λέει "σφάξε με αγά μ' ν' αγιάσω", τότε του χρεώνει αδιαλλαξία και τον παραδίδει για τα... περαιτέρω στο "κράτος του νόμου και του αστυνόμου".

***

Ωστόσο, η μέχρι τώρα ηρωική στάση των απεργών ναυτεργατών, η αυτοθυσία που δείχνουν εκεί στους καταπέλτες των πλοίων, η απόφασή τους να κρατήσουν και με τα χέρια τα πλοία δεμένα, υπερασπιζόμενοι και με τα κορμιά τους το ίδιο το δικαίωμα της απεργίας, θα πρέπει να έχει κάνει ξεκάθαρο στην κυβέρνηση και τους εφοπλιστές ότι αυτή η απεργία δε χτυπιέται έτσι. Ούτε με διατεταγμένες δικαστικές αποφάσεις, ούτε με τις δυνάμεις της καταστολής, ούτε με το εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο του εν δυνάμει "νέου τύπου" παρακράτους που πάει να στήσει η κυβέρνηση Σημίτη, προκειμένου να εμφανίσει τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης. Οτι για να λυθεί αυτή η απεργία ένας τρόπος υπάρχει: Να ικανοποιηθούν εδώ και τώρα τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών.

Μ. Ε.

Κατάσταση πολιορκίας στο λιμάνι του Πειραιά

Νύχτα και Κυριακή χτύπησαν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί στο πρώτο λιμάνι της χώρας, που αποκρούστηκαν σθεναρά

Ωμή τρομοκρατία επιχείρησαν να επιβάλουν κυβέρνηση και εφοπλιστές στο λιμάνι του Πειραιά τη νύχτα της Κυριακής, στέλνοντας χιλιάδες άνδρες των δυνάμεων καταστολής να χτυπήσουν απεργούς ναυτεργάτες.

Από τις 4 το μεσημέρι της Κυριακής, άρχισαν να διαρρέουν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση θα χτυπήσει. Σε χρόνο - μηδέν, στο λιμάνι του Πειραιά άρχισαν να συγκεντρώνονται απεργοί και εργαζόμενοι άλλων κλάδων. Στις 5.15 ναυτεργάτες και εργαζόμενοι έκαναν πορεία μέσα στο λιμάνι. Στις 8 το βράδυ η πορεία κατέληξε έξω από το επιβατηγό πλοίο "Αγιος Ραφαήλ".Μέχρι τις 9 το βράδυ, συνολικά είχαν συγκεντρωθεί 15 κλούβες των ΜΑΤ έξω από το κεντρικό Λιμεναρχείο, ενώ στην πλατεία Καραϊσκάκη είχαν παραταχθεί άλλες κλούβες των ειδικών δυνάμεων, εκατοντάδες λιμενικοί και βατραχάνθρωποι. Ολο το λιμάνι ήταν πολιορκημένο. Οι συνδικαλιστές υπολόγισαν ότι οι άνδρες των δυνάμεων καταστολής ξεπερνούσαν τις τρεις χιλιάδες!

Στις 10 το βράδυ, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στέλνει το πρώτο τελεσίγραφο, απειλώντας ότι μέχρι τις 10.30 οι δυνάμεις καταστολής θα επέμβουν! Η Συντονιστική Επιτροπή των Ναυτεργατών κάνει διάβημα στον υπουργό για να απομακρυνθούν από το λιμάνι οι δυνάμεις καταστολής. Ο υπουργός, με νέο τελεσίγραφο, δίνει διορία στους απεργούς να σταματήσουν την απεργία μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα. Αμέσως μετά το νέο τελεσίγραφο, γίνεται στο "πόδι" συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής τηςΠανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και η απόφαση είναι: "Συνεχίζουμε την απεργία".

Ταυτόχρονα, αρχίζει νέα πορεία προς το λιμάνι του Πειραιά. Πάνω από 100 λιμενικοί συγκεντρώνονται έξω από το επιβατικό πλοίο "Βιτσέντζος Κορνάρος" της εταιρίας "Λασηθιακή ΑΕ" και τρομοκρατώντας το πλήρωμα το υποχρεώνουν να ξεκινήσει το πλοίο, φορτωμένο με 10 νταλίκες!

Στις 2 τα μεσάνυχτα, η πορεία κατευθύνεται προς την Ακτή Μιαούλη, όπου βρίσκονται δεμένα το επιβατικό πλοίο ΠΑΤΜΟΣ της πλοιοκτήτριας εταιρίας ΔΑΝΕ και το οχηματαγωγό ΝΙΚΟΛΑΣ Α του εφοπλιστή Αγούδημου, καθώς οι οδηγοί των φορτηγών, με την ...καθοδήγηση λιμενικών, άρχισαν να επιβιβάζονται στα δύο πλοία. Στην επιβίβαση ...βοηθούσε προσωπικά και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Π. Ουσατζόπουλος!Την πορεία "υποδέχονται" πλήθος από άντρες των ΜΑΤ, βατραχάνθρωποι, λιμενικοί και των ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος. Απεργοί και εργαζόμενοι του Πειραιά προσπαθούν να σπάσουν τον ισχυρό κλοιό των δυνάμεων καταστολής. Οι ένστολοι επιτίθενται, ενώ ασφαλίτες ξυλοκοπούν άγρια ορισμένους από τους συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν τον μεταλλεργάτη Π. Γούτη, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά! Η αποφασιστικότητα των διαδηλωτών υποχρέωσε τις δυνάμεις καταστολής σε οπισθοχώρηση, ενώ διάβημα διαμαρτυρίας στους επικεφαλής τους έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,καθώς και ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος.Τελικά, στις 3 τα ξημερώματα, επιτράπηκε στους συνδικαλιστές, στον βουλευτή του ΚΚΕ και στον γραμματέα της ΓΣΕΕ η είσοδος στα δύο πλοία, οπότε και σταμάτησε η φόρτωσή τους.

Κοινός ο αγώνας

Ψήφισμα της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και πλήθους άλλων φορέων

Τον ωμό αυταρχισμό και τα μέτρα καταστολής που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, υπακούοντας στις επιταγές των εφοπλιστών για να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των ναυτεργατών, καταδικάζει με ψήφισμά της η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών.

"Σας διαβεβαιώνουμε - τονίζεται - με κατηγορηματικό τρόπο ότι η μικρομεσαία αγροτιά της Θεσσαλίας είναι μαζί σας. Οσοι προσπαθούν να εμφανίσουν το αντίθετο, ακόμα και με στημένες "αντιδράσεις" δήθεν αγανακτισμένων αγροτών, είναι καθαρό ότι δεν εκφράζουν την αγροτιά, αλλά τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για το σπάσιμο της απεργίας σας, όπως άλλωστε έκανε και ενάντια στο δικό μας αγώνα. Συνεχίστε ακλόνητοι το δρόμο του αγώνα. Οι αγώνες μας πρέπει να είναι κοινοί, αφού αντιπαλεύουμε την ίδια καταστροφική πολιτική".

Επίσης σε ψήφισμά της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων "Η Ανοιξη" τονίζει ότι συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας εκφράζει τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών. Το ίδιο και η Ενωση Προσωπικού ΟΤΑ Ν. Λάρισας και το Συνδικάτο Οικοδόμων της πόλης.

Με ανακοίνωσή του και το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καταγγέλλει τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας σαν κοινό ψεύτη και συκοφάντη. Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά εκφράζει, σε ανακοίνωσή του, την έντονη ανησυχία του και επισημαίνει την ακατανόητη συμπεριφορά και χειρισμούς της κυβέρνησης. Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν: Το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμου Περάματος,οι Σύλλογοι Γυναικών Πειραιά της ΟΓΕ,η Αγωνιστική Νομαρχιακή Συνεργασία Πειραιά,καθώς και οι απεργοί καθηγητές της ΕΛΜΕ Πειραιά.Επίσης η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων,η ΕΕ του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου,το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας,η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Βιομηχανιών Οξυγόνου - Ασετιλίνης,η Ενωση Ηλεκτρολόγων Αττικής,το Παράρτημα Οικοδόμων Κυψέλης κ. ά.

ΚΡΗΤΗ
Κατευθυνόμενοι "αγανακτισμένοι"

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του ανταποκριτή μας).-

Δραματικές ώρες έζησαν στο Ηράκλειο και σε ολόκληρη την Κρήτη το περασμένο Σαββατοκύριακο οι απεργοί ναυτεργάτες, που βρέθηκαν στο στόχαστρο ενός καλοστημένου μηχανισμού υποκινούμενων "αγανακτισμένων αγροτών". Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νομάρχες και ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να τους κατεβάσουν στο λιμάνι και να τους ερεθίσουν με την αναμονή, τους υπόσχονταν 24ωρα πριν ότι η απεργία από ώρα σε ώρα τελειώνει. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές των επεισοδίων, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι και ορισμένοι γνωστοί για το ενδιαφέρον ποινικό τους μητρώο...

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο άρχισαν στις 5.30 το απόγευμα, όταν περίπου 40 νταλίκες πέρασαν την κεντρική είσοδο του λιμανιού και κατευθύνθηκαν προς τα τρία πλοία που βρίσκονταν αγκυροβολημένα στην κεντρική προβλήτα. Οι υποτιθέμενοι αγρότες έβαλαν φωτιά στους κάβους των πλοίων κι άρχισαν να βρίζουν χυδαία τους ναυτεργάτες, που έβγαλαν τις μάνικες και προσπάθησαν να σβήσουν τις φωτιές και να περισώσουν τους κάβους.

Τα πλοία αναχώρησαν προς τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ντίας, όπου και έμειναν "δεμένα" μέχρι χτες.

Τα ίδια άτομα, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται πάντα και οι γνωστοί "αγανακτισμένοι", συγκεντρώθηκαν και το απόγευμα της Κυριακής, αυτή τη φορά έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.

Εντός της Περιφέρειας γίνονταν διαβουλεύσεις, ενώ πενταμελής αντιπροσωπεία αγροτών βρίσκονταν σε επαφές με τον περιφερειάρχη Κρήτης και το νομάρχη Λασηθίου. "Θα χυθεί αίμα απόψε", έλεγαν χαρακτηριστικά και ζητούσαν να ασκηθούν πιέσεις λήξης της απεργίας, ακόμα και με κατασταλτικούς μηχανισμούς!

Ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα των ναυτεργατών εξέδωσε το Νομαρχιακό Τμήμα Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ,το οποίο καταδικάζει την "έντεχνα επιχειρούμενη αντιπαλότητα, που στόχο έχει τον αποπροσανατολισμό".

"Δίχως λύση πλοίο δε θα λύσει"

Ενωμένοι και αποφασισμένοι οι απεργοί ναυτεργάτες αποκρούουν την ολομέτωπη επίθεση. Πλοίο δεν κινήθηκε χτες στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Αλλεπάλληλες μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες

Ούτε "φύλλο" δεν κινήθηκε χτες στον Πειραιά. Κανένα καράβι δεν έφυγε και το μοναδικό πλοίο που έφτασε, επεισοδιακά, από τη Μυτιλήνη - το "Μυτιλήνη" - δεν μπόρεσε να ξεφορτώσει.

"Δίχως λύση, πλοίο δε θα λύσει",βροντοφώναζαν στο πρώτο λιμάνι της χώρας, χτες το μεσημέρι και το απόγευμα, σε δυο αλλεπάλληλες μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες προς το λιμάνι, χιλιάδες ναυτεργάτες, απαντώντας στο τρομοκρατικό όργιο κυβέρνησης - εφοπλιστών.

Στο πλευρό τους, εκατοντάδες εργαζόμενοι του Πειραιά, που συμμετέχουν στην περιφρούρηση του αγώνα, ο οποίος δέχεται τα συντονισμένα πυρά εφοπλιστών, κυβέρνησης, δικαστικών, λιμενικών και αστυνομικών αρχών.

Ναυτεργάτες και εργαζόμενοι, που συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη με τα πανό τους και τις υψωμένες γροθιές τους, δήλωσαν πως με τα "ΜΑΤ και τη βία δε θα σπάσει η απεργία". Αποφασισμένοι και δυνατοί όσο ποτέ άλλοτε - τρεις χιλιάδες ένστολοι κουμπουροφόροι δεν κατάφεραν να τους λυγίσουν την περασμένη νύχτα - κάλεσαν την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να επιμείνει στον αγώνα μέχρι τη νίκη. Λίγο μετά, ήρθε η απόφαση της ΠΝΟ για συνέχιση του αγώνα για 48 ακόμα ώρες.

Ο γγ της ΠΝΟ Γ. Χαλάς τόνισε στη συγκέντρωση ότι "ο αγώνας συνεχίζεται και δεν πουλιέται". "Να 'στε σίγουροι, υπογράμμισε, ότι με την ενότητα αυτή έχουν φοβηθεί όλοι. Καμιά τρομοκρατία δε θα περάσει".

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν συντεταγμένα την πορεία τους και με συνθήματα, όπως "κάτω τα χέρια από τους ναυτεργάτες", κατευθύνθηκαν προς τα Λεμονάδικα και τον Αγ. Διονύση για να καταλήξουν στην ακτή Υετίωνος, όπου λίγη ώρα νωρίτερα είχε δέσει το πλοίο "Μυτιλήνη". Στον καταπέλτη, οι διαδηλωτές ακινητοποίησαν τα λίγα φορτηγά που εκβιαστικά είχαν φορτωθεί στη Μυτιλήνη. Η πορεία κατέληξε στα "κρητικά", όπου μπροστά στο "Κινγκ Μίνως" κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα αθώα θύματα του τσιμεντάδικου "Δύστος".

Στη συγκέντρωση και πορεία των ναυτεργατών παρευρέθηκαν: Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Κ. Παρασκευάς,η Ζωή Σώκου, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, ο βουλευτής της ΝΔ Βαρίκος και του ΣΥΝ Μαρία Αλιφιέρη.Να σημειωθεί ότι με συνθήματα οι διαδηλωτές στιγμάτισαν το ρόλο ορισμένων ΜΜΕ και ειδικότερα του "Σκάι".

Με ανανεωμένη την αποφασιστικότητά τους μετά την παράταση της απεργίας, οι απεργοί ναυτεργάτες πραγματοποίησαν το απόγευμα νέα μεγαλειώδη πορεία στο λιμάνι του Πειραιά.

Στο γνωστό πλέον σημείο, όπου βρίσκονται στημένα τα τηλεοπτικά κανάλια, ορισμένοι οδηγοί φορτηγών ανέμεναν την πορεία και ανεβαίνοντας στον καταπέλτη του "Κινγκ Μίνως" άρχισαν να προκαλούν και να βρίζουν τους απεργούς. Δε δίστασαν, μάλιστα, να αρπάξουν και κάποιες αλυσίδες που βρήκαν στο γκαράζ του πλοίου.

Το επεισόδιο που απειλήθηκε έληξε μετά από παρέμβαση των ναυτεργατών. Ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Σάββας Τσιμπόγλου,κάλεσε τους φορτηγατζήδες να στρέψουν προς την κυβέρνηση τις πιέσεις τους, καταγγέλλοντάς την ότι παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι, με την προσπάθειά της να φέρει σε αντιπαράθεση ομάδες εργαζομένων.

Ξανά σε ρόλο απεργοσπάστη

Το ρόλο του απεργοσπάστη κλήθηκαν και πάλι να παίξουν οι Ενοπλες Δυνάμεις με τη διάθεση αρματαγωγών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και μεταγωγικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία μετέφεραν στην περιοχή της πρωτεύουσας κηπευτικά και άλλα αγροτικά προϊόντα από την Κρήτη. Η επιχείρηση ξεκίνησε την Κυριακή από αέρος με τρεις πτήσεις μεταγωγικών C - 130 από το Τυμπάκι στην Ελευσίνα και από θαλάσσης με την αναχώρηση δύο αρματαγωγών από τη Σούδα, στα οποία, όμως, δεν μπορούν να μπουν μεγάλα φορτηγά.

ΣΑΜΟΣ
Ακαρπες οι... προσπάθειες του νομάρχη

ΣΑΜΟΣ.-

Ο νομάρχης αυτοπροσώπως έπαιζε χτες στη Σάμο το ρόλο του "αγανακτισμένου πολίτη", ελλείψει άλλων! Ετσι, ο κ. Βαρδίκος κατέβηκε στο λιμάνι και καλούσε το πλήρωμα του ΠΑΝΑΓΙΑ να κάνει "ένα - δυο δρομολόγια για να εξυπηρετηθεί το νησί", παρότι δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα πρόβλημα. Στα... επιχειρήματα που επιστράτευσε ήταν ότι όσοι εκδηλώνουν συμπαράσταση (Εργατικό Κέντρο, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, Γυναικείοι Σύλλογοι κλπ.) δεν εκφράζουν, παρά ένα μόνο μέρος της κοινής γνώμης...

Ο πλοίαρχος, με τη σειρά του, ανακοίνωσε ότι το πλοίο θα αναχωρούσε στις 4μμ και στο λιμάνι εμφανίστηκαν ορισμένα φορτηγά με εξαιρετικά... ευπαθή προϊόντα, όπως ξύλα και άδεια μπουκάλια.

Οι ναυτεργάτες απάντησαν ψηφίζοντας ναι στην απεργία (47 στους 55) και έτσι το πλοίο παρέμεινε δεμένο.

Από την χθεσινή πορεία στο λιμάνι του Πειραιά

Από την χτεσινή πορεία στο λιμάνι του Πειραιά

Αναίσθητος έπεσε κάτω ο ναυτεργάτης από τα χτυπήματα των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού προχτές τη νύχτα στο λιμάνι του Πειραιά

Αντιμέτωποι με το Λιμενικό οι απεργοί τη νύχτα της Κυριακής στο λιμάνι του Πειραιά

Συγκέντρωση στην Ηγουμενίτσα

Συγκέντρωση συμπαράστασης στους απεργούς ναυτεργάτες, που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας και κλιμάκιο της ΠΝΟ, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στην Ηγουμενίτσα.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν το Σωματείο Οικοδόμων Ηγουμενίτσας, ο Σύλλογος Εργαζόμενων στην κίνηση και στις μεταφορές του νομού, η ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας και το τοπικό Σωματείο Πληρωμάτων "Ο Αγ. Σπυρίδων", ενώ παραβρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γερ. Αραβανή,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ.

Χαιρετισμό προς τους συγκεντρωμένους απηύθυναν από την ΠΝΟ ο Π. Φαρδέλλος,από το Εργατικό Κέντρο ο γραμματέας Λ. Κατρής,ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Γ. Δημητρίου και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ Απ. Τασούλας.

Μάχη στη Μυτιλήνη

ΜΥΤΙΛΗΝΗ (ανταπόκριση).-

Εκβιασμούς, τρομοκρατία και απειλές, έβαλε μπροστά η Ναυτιλιακή Εταιρία Λέσβου,προκειμένου να σπάσει την απεργία του πληρώματος του πλοίου "Μυτιλήνη" και να το διώξει από το λιμάνι.

Παρά το γεγονός πως το πλήρωμα του πλοίου είχε δυο φορές, με μυστική ψηφοφορία, ταχθεί υπέρ της απεργίας, ο πλοίαρχος Β. Ζαφείρης προσπάθησε να το διασπάσει, με απειλές του στιλ "ή δουλεύετε ή απολύεστε"!

Ισχυρή ήταν η δύναμη ανδρών του λιμενικού, αλλά και φορτηγατζήδων, ορισμένοι από τους οποίους γύρω στις 8 το βράδυ προσπάθησαν να βάλουν τις νταλίκες τους στο πλοίο. Οι εκπρόσωποι της ΠΝΟ, του Εργατικού Κέντρου και άλλων φορέων μπήκαν μπροστά για να εμποδίσουν το φόρτωμα. Τότε οι λιμενικοί επιτέθηκαν σε συνδικαλιστές και απεργούς και προσπάθησαν να συλλάβουν τον Π. Γεωργούλα,οργανωτικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου, τον Ν. Μπουλμπούλη,πρόεδρο της Ομοσπονδίας ΕΒΕ και τον Η. Βουλβούλη,μέλος του γραφείου της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ. Η κατακραυγή των συγκεντρωμένων, ωστόσο, απέτρεψε τη σύλληψή τους.

Μπροστά στην τρομοκρατία που ασκούσε ο πλοίαρχος και μετά από πρόταση των εκπροσώπων της ΠΝΟ, το πλήρωμα συγκεντρώθηκε και πάλι για να ψηφίσει υπέρ ή κατά της απεργίας. Να σημειωθεί ότι την ψηφοφορία "επιτηρούσαν" δυο λιμενικοί! Τελικά στο πλοίο παρέμεινε μέρος του πληρώματος, ενώ οι περισσότεροι κατέβηκαν στην απεργία. Μέσα στο πλοίο βρίσκονταν ελάχιστοι επιβάτες και μικρός αριθμός από άδειες νταλίκες.

Το πλοίο κατευθύνθηκε στη συνέχεια στη Χίο,όπου κρατήθηκε τρεις περίπου ώρες, χωρίς να ξεφορτώσει και να φορτώσει τίποτα. Τα ξημερώματα έφτασε στον Πειραιά, όπου δεν έγινε κατορθωτό να ξεφορτώσει.

ΠΑΤΡΑ
Κανένα πλοίο δεν κινήθηκε

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Στο λιμάνι της Πάτρας κανένα πλοίο δεν έχει μετακινηθεί, καθώς η συμμετοχή των πληρωμάτων στην απεργία αγγίζει το 100%. Μετά από μυστικές ψηφοφορίες και παρά το όργιο τρομοκρατίας, οι ναυτεργάτες συνεχίζουν. Ετσι η απεργία στα λιμάνια της Πάτρας,της Κυλλήνης,της Ζακύνθου καλά κρατεί.

Το Σαββατοκύριακο στο λιμάνι της Κυλλήνης λιμενικοί επιτέθηκαν στους ναυτεργάτες, ενώ στο λιμάνι της Πάτρας μεθυσμένοι Αγγλοι οδηγοί προχώρησαν σε προκλήσεις.

Χτες έγινε μαζική συγκέντρωση ναυτεργατών και στη συνέχεια πορεία στο λιμάνι της Πάτρας. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης,πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ο οποίος αναφέρθηκε στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και τόνισε πως ο αγώνας των ναυτεργατών θα συνεχιστεί μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων. Στη συνέχεια μίλησε ο Ανδρέας Αθανασόπουλος από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων και των Σωματείων της Πάτρας, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη των εργαζόμενων της περιοχής στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών.

Με ενθουσιασμό έγινε δεκτή πολυμελής αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών της Αιγιάλειας,η οποία μετέφερε ψήφισμα συμπαράστασης, το οποίο διαβάστηκε στους συγκεντρωμένους. Στην πορεία συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ,εργαζόμενοι και πολλοί φοιτητές.

Το 100% άγγιξε η συμμετοχή των ναυτεργατών στο λιμάνι της Ζακύνθου.Πολύ μεγάλη είναι όμως και η συμπαράσταση των εργαζομένων του νησιού. Χτες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου.

Η Συντονιστική Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Σωματείων Αθήνας κάλεσε χτες τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της πρωτεύουσας, μετά τη λήξη της απεργιακής συγκέντρωσης και πορείας, που θα γίνει την Πέμπτη στα πλαίσια της 24ωρης πανεργατικής απεργίας, να κατέβουν στο λιμάνι του Πειραιά και να εκδηλώσουν έμπρακτα τη στήριξή τους στον αγώνα των ναυτεργατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ