Τρίτη 21 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κατάσταση πολιορκίας στο λιμάνι του Πειραιά

Νύχτα και Κυριακή χτύπησαν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί στο πρώτο λιμάνι της χώρας, που αποκρούστηκαν σθεναρά

Ωμή τρομοκρατία επιχείρησαν να επιβάλουν κυβέρνηση και εφοπλιστές στο λιμάνι του Πειραιά τη νύχτα της Κυριακής, στέλνοντας χιλιάδες άνδρες των δυνάμεων καταστολής να χτυπήσουν απεργούς ναυτεργάτες.

Από τις 4 το μεσημέρι της Κυριακής, άρχισαν να διαρρέουν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση θα χτυπήσει. Σε χρόνο - μηδέν, στο λιμάνι του Πειραιά άρχισαν να συγκεντρώνονται απεργοί και εργαζόμενοι άλλων κλάδων. Στις 5.15 ναυτεργάτες και εργαζόμενοι έκαναν πορεία μέσα στο λιμάνι. Στις 8 το βράδυ η πορεία κατέληξε έξω από το επιβατηγό πλοίο "Αγιος Ραφαήλ".Μέχρι τις 9 το βράδυ, συνολικά είχαν συγκεντρωθεί 15 κλούβες των ΜΑΤ έξω από το κεντρικό Λιμεναρχείο, ενώ στην πλατεία Καραϊσκάκη είχαν παραταχθεί άλλες κλούβες των ειδικών δυνάμεων, εκατοντάδες λιμενικοί και βατραχάνθρωποι. Ολο το λιμάνι ήταν πολιορκημένο. Οι συνδικαλιστές υπολόγισαν ότι οι άνδρες των δυνάμεων καταστολής ξεπερνούσαν τις τρεις χιλιάδες!

Στις 10 το βράδυ, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στέλνει το πρώτο τελεσίγραφο, απειλώντας ότι μέχρι τις 10.30 οι δυνάμεις καταστολής θα επέμβουν! Η Συντονιστική Επιτροπή των Ναυτεργατών κάνει διάβημα στον υπουργό για να απομακρυνθούν από το λιμάνι οι δυνάμεις καταστολής. Ο υπουργός, με νέο τελεσίγραφο, δίνει διορία στους απεργούς να σταματήσουν την απεργία μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα. Αμέσως μετά το νέο τελεσίγραφο, γίνεται στο "πόδι" συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής τηςΠανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και η απόφαση είναι: "Συνεχίζουμε την απεργία".

Ταυτόχρονα, αρχίζει νέα πορεία προς το λιμάνι του Πειραιά. Πάνω από 100 λιμενικοί συγκεντρώνονται έξω από το επιβατικό πλοίο "Βιτσέντζος Κορνάρος" της εταιρίας "Λασηθιακή ΑΕ" και τρομοκρατώντας το πλήρωμα το υποχρεώνουν να ξεκινήσει το πλοίο, φορτωμένο με 10 νταλίκες!

Στις 2 τα μεσάνυχτα, η πορεία κατευθύνεται προς την Ακτή Μιαούλη, όπου βρίσκονται δεμένα το επιβατικό πλοίο ΠΑΤΜΟΣ της πλοιοκτήτριας εταιρίας ΔΑΝΕ και το οχηματαγωγό ΝΙΚΟΛΑΣ Α του εφοπλιστή Αγούδημου, καθώς οι οδηγοί των φορτηγών, με την ...καθοδήγηση λιμενικών, άρχισαν να επιβιβάζονται στα δύο πλοία. Στην επιβίβαση ...βοηθούσε προσωπικά και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Π. Ουσατζόπουλος!Την πορεία "υποδέχονται" πλήθος από άντρες των ΜΑΤ, βατραχάνθρωποι, λιμενικοί και των ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος. Απεργοί και εργαζόμενοι του Πειραιά προσπαθούν να σπάσουν τον ισχυρό κλοιό των δυνάμεων καταστολής. Οι ένστολοι επιτίθενται, ενώ ασφαλίτες ξυλοκοπούν άγρια ορισμένους από τους συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν τον μεταλλεργάτη Π. Γούτη, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά! Η αποφασιστικότητα των διαδηλωτών υποχρέωσε τις δυνάμεις καταστολής σε οπισθοχώρηση, ενώ διάβημα διαμαρτυρίας στους επικεφαλής τους έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,καθώς και ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος.Τελικά, στις 3 τα ξημερώματα, επιτράπηκε στους συνδικαλιστές, στον βουλευτή του ΚΚΕ και στον γραμματέα της ΓΣΕΕ η είσοδος στα δύο πλοία, οπότε και σταμάτησε η φόρτωσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ