Τρίτη 21 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αποφασιστικά στην πανεργατική απεργία

Κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων στην απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ για την Πέμπτη, ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο. Προσυγκέντρωση στις 9 π. μ. στην Ομόνοια. Συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην Κάνιγγος

Με την 24ωρη πανελλαδική απεργία, που κήρυξε η ΓΣΕΕ για μεθαύριο Πέμπτη, θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στο φορολογικό νομοσχέδιο, που μπαίνει αύριο για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Από τα κύρια αιτήματα της απεργίας είναι η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, η διεύρυνση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς στο ύψος των ετήσιων αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη, η διατήρηση των αποδοχών των εργαζομένων μετά την κατάργηση οποιασδήποτε φοροαπαλλαγής, η μηχανογράφηση των υπηρεσιών.

"Η ανάγκη για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα επιβάλλει τη συμμετοχή όλων στην 24ωρη απεργία", τονίζεται στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας,η οποία καλεί σε προσυγκέντρωση στις 9 το πρωί στην Ομόνοια και στη συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος, την Πέμπτη.

"Η συμμετοχή αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική και αναγκαία, αφού την ίδια ώρα η παραγωγική βάση της χώρας καταστρέφεται και δημόσιες επιχειρήσεις είτε διαλύονται, είτε γίνονται "πλιάτσικο" των διαφόρων Περατικών. Αν σε αυτό προσθέσουμε τα σχέδια σε βάρος του ασφαλιστικού, τη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, την αυξημένη ανεργία, την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, δημιουργείται ένας εφιαλτικός καμβάς, που απαιτεί την άμεση αγωνιστική απάντηση από τη μεριά των εργαζομένων", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Συντονιστική Επιτροπή χαρακτηρίζει το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης "βαθιά αντιλαϊκό και αντεργατικό κατασκεύασμα, απόλυτα ευθυγραμμισμένο με το πρόγραμμα "σύγκλισης" και τις απαιτήσεις των ξένων πολυεθνικών εταιριών". Σημειώνει, ακόμα, ότι "η χώρα μας αποτελεί ένα φορολογικό παράδεισο για τους βιομήχανους και τις ξένες πολυεθνικές. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν οικοδομήσει ένα φορολογικό σύστημα ταξικό και κοινωνικά άδικο".

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφήνει στα ίδια επίπεδα το αφορολόγητο όριο, αρνείται την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, φορολογεί το τμήμα του μισθού που χορηγείται "σε είδος", επιβάλλει βαριά φορολογία στους ναυτεργάτες που δουλεύουν σε καθεστώς "γαλέρας", για να θησαυρίζουν τα χαϊδεμένα παιδιά της κυβέρνησης, οι εφοπλιστές, καταργεί τις ελαφρύνσεις των πολύτεκνων μητέρων, διευρύνει τη φορολογική βάση μόνο προς τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και τους αγρότες.

Επίσης, καταγγέλλεται η κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στους αγωνιζόμενους αγρότες που στέλνει στα δικαστήρια και για την απαγόρευση της απεργίας των ναυτεργατών. Η Συντονιστική Επιτροπή ζητά δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση, κατάργηση των σκανδαλωδών φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου, μείωση των έμμεσων φόρων, αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών, είσπραξη των βεβαιωμένων φόρων, τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, διεύρυνση του αφορολόγητου ορίου κ.ά.

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση της Πέμπτης καλεί τους λογιστές και τις λογίστριες της Αθήνας η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης.Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης καλεί επίσης τα μέλη του σωματείου σε σύσκεψη, σήμερα Τρίτη, στις 8 το βράδυ στα γραφεία της Ενωσης,για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας. Στην απεργία καλεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών,η οποία αξιώνει δίκαιο φορολογικό σύστημα, τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, αύξηση του αφορολόγητου ποσού στα 2 εκ. δραχμές.

Στην απεργία συμμετέχει και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας,η οποία τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι "με την απεργία απαντάμε στην ανάγκη για να απαιτήσουμε το 1997 να υπογραφτούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους του κλάδου μας". Τρεις αποδέκτες έχει η απεργία, όπως τονίζει η ομοσπονδία. Την κυβέρνηση για την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί, τους εργοδότες για να πάρουν το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δε σκύβουν το κεφάλι και το κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος και ιδιαίτερα τις ηγεσίες του που παραδίνονταιστην αδράνεια.

"Καλούμε όλο τον κλάδο του Μετάλλου, να στηρίξει τις προτάσεις της ΓΣΕΕ και να συμμετάσχει ενεργά στις απεργιακές εκδηλώσεις", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ