Τρίτη 21 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Δίχως λύση πλοίο δε θα λύσει"

Ενωμένοι και αποφασισμένοι οι απεργοί ναυτεργάτες αποκρούουν την ολομέτωπη επίθεση. Πλοίο δεν κινήθηκε χτες στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Αλλεπάλληλες μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες

Ούτε "φύλλο" δεν κινήθηκε χτες στον Πειραιά. Κανένα καράβι δεν έφυγε και το μοναδικό πλοίο που έφτασε, επεισοδιακά, από τη Μυτιλήνη - το "Μυτιλήνη" - δεν μπόρεσε να ξεφορτώσει.

"Δίχως λύση, πλοίο δε θα λύσει",βροντοφώναζαν στο πρώτο λιμάνι της χώρας, χτες το μεσημέρι και το απόγευμα, σε δυο αλλεπάλληλες μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες προς το λιμάνι, χιλιάδες ναυτεργάτες, απαντώντας στο τρομοκρατικό όργιο κυβέρνησης - εφοπλιστών.

Στο πλευρό τους, εκατοντάδες εργαζόμενοι του Πειραιά, που συμμετέχουν στην περιφρούρηση του αγώνα, ο οποίος δέχεται τα συντονισμένα πυρά εφοπλιστών, κυβέρνησης, δικαστικών, λιμενικών και αστυνομικών αρχών.

Ναυτεργάτες και εργαζόμενοι, που συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη με τα πανό τους και τις υψωμένες γροθιές τους, δήλωσαν πως με τα "ΜΑΤ και τη βία δε θα σπάσει η απεργία". Αποφασισμένοι και δυνατοί όσο ποτέ άλλοτε - τρεις χιλιάδες ένστολοι κουμπουροφόροι δεν κατάφεραν να τους λυγίσουν την περασμένη νύχτα - κάλεσαν την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να επιμείνει στον αγώνα μέχρι τη νίκη. Λίγο μετά, ήρθε η απόφαση της ΠΝΟ για συνέχιση του αγώνα για 48 ακόμα ώρες.

Ο γγ της ΠΝΟ Γ. Χαλάς τόνισε στη συγκέντρωση ότι "ο αγώνας συνεχίζεται και δεν πουλιέται". "Να 'στε σίγουροι, υπογράμμισε, ότι με την ενότητα αυτή έχουν φοβηθεί όλοι. Καμιά τρομοκρατία δε θα περάσει".

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν συντεταγμένα την πορεία τους και με συνθήματα, όπως "κάτω τα χέρια από τους ναυτεργάτες", κατευθύνθηκαν προς τα Λεμονάδικα και τον Αγ. Διονύση για να καταλήξουν στην ακτή Υετίωνος, όπου λίγη ώρα νωρίτερα είχε δέσει το πλοίο "Μυτιλήνη". Στον καταπέλτη, οι διαδηλωτές ακινητοποίησαν τα λίγα φορτηγά που εκβιαστικά είχαν φορτωθεί στη Μυτιλήνη. Η πορεία κατέληξε στα "κρητικά", όπου μπροστά στο "Κινγκ Μίνως" κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα αθώα θύματα του τσιμεντάδικου "Δύστος".

Στη συγκέντρωση και πορεία των ναυτεργατών παρευρέθηκαν: Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Κ. Παρασκευάς,η Ζωή Σώκου, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, ο βουλευτής της ΝΔ Βαρίκος και του ΣΥΝ Μαρία Αλιφιέρη.Να σημειωθεί ότι με συνθήματα οι διαδηλωτές στιγμάτισαν το ρόλο ορισμένων ΜΜΕ και ειδικότερα του "Σκάι".

Με ανανεωμένη την αποφασιστικότητά τους μετά την παράταση της απεργίας, οι απεργοί ναυτεργάτες πραγματοποίησαν το απόγευμα νέα μεγαλειώδη πορεία στο λιμάνι του Πειραιά.

Στο γνωστό πλέον σημείο, όπου βρίσκονται στημένα τα τηλεοπτικά κανάλια, ορισμένοι οδηγοί φορτηγών ανέμεναν την πορεία και ανεβαίνοντας στον καταπέλτη του "Κινγκ Μίνως" άρχισαν να προκαλούν και να βρίζουν τους απεργούς. Δε δίστασαν, μάλιστα, να αρπάξουν και κάποιες αλυσίδες που βρήκαν στο γκαράζ του πλοίου.

Το επεισόδιο που απειλήθηκε έληξε μετά από παρέμβαση των ναυτεργατών. Ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Σάββας Τσιμπόγλου,κάλεσε τους φορτηγατζήδες να στρέψουν προς την κυβέρνηση τις πιέσεις τους, καταγγέλλοντάς την ότι παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι, με την προσπάθειά της να φέρει σε αντιπαράθεση ομάδες εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η επιτυχία της απεργίας «παρέλυσε» και πάλι όλο το λιμάνι (2019-10-04 00:00:00.0)
«Εμεινε» από κύρια μηχανή εν πλω (2011-11-04 00:00:00.0)
Στα χέρια των ναυτεργατών η απεργία (2008-12-04 00:00:00.0)
Χτύπημα στη «μαύρη εργασία» (2000-05-12 00:00:00.0)
Δίκη για αγωνιστές κομμουνιστές (2000-01-11 00:00:00.0)
Σε δίκη στελέχη της ΠΝΟ (1999-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ