Τρίτη 21 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μάχη στη Μυτιλήνη

ΜΥΤΙΛΗΝΗ (ανταπόκριση).-

Εκβιασμούς, τρομοκρατία και απειλές, έβαλε μπροστά η Ναυτιλιακή Εταιρία Λέσβου,προκειμένου να σπάσει την απεργία του πληρώματος του πλοίου "Μυτιλήνη" και να το διώξει από το λιμάνι.

Παρά το γεγονός πως το πλήρωμα του πλοίου είχε δυο φορές, με μυστική ψηφοφορία, ταχθεί υπέρ της απεργίας, ο πλοίαρχος Β. Ζαφείρης προσπάθησε να το διασπάσει, με απειλές του στιλ "ή δουλεύετε ή απολύεστε"!

Ισχυρή ήταν η δύναμη ανδρών του λιμενικού, αλλά και φορτηγατζήδων, ορισμένοι από τους οποίους γύρω στις 8 το βράδυ προσπάθησαν να βάλουν τις νταλίκες τους στο πλοίο. Οι εκπρόσωποι της ΠΝΟ, του Εργατικού Κέντρου και άλλων φορέων μπήκαν μπροστά για να εμποδίσουν το φόρτωμα. Τότε οι λιμενικοί επιτέθηκαν σε συνδικαλιστές και απεργούς και προσπάθησαν να συλλάβουν τον Π. Γεωργούλα,οργανωτικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου, τον Ν. Μπουλμπούλη,πρόεδρο της Ομοσπονδίας ΕΒΕ και τον Η. Βουλβούλη,μέλος του γραφείου της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ. Η κατακραυγή των συγκεντρωμένων, ωστόσο, απέτρεψε τη σύλληψή τους.

Μπροστά στην τρομοκρατία που ασκούσε ο πλοίαρχος και μετά από πρόταση των εκπροσώπων της ΠΝΟ, το πλήρωμα συγκεντρώθηκε και πάλι για να ψηφίσει υπέρ ή κατά της απεργίας. Να σημειωθεί ότι την ψηφοφορία "επιτηρούσαν" δυο λιμενικοί! Τελικά στο πλοίο παρέμεινε μέρος του πληρώματος, ενώ οι περισσότεροι κατέβηκαν στην απεργία. Μέσα στο πλοίο βρίσκονταν ελάχιστοι επιβάτες και μικρός αριθμός από άδειες νταλίκες.

Το πλοίο κατευθύνθηκε στη συνέχεια στη Χίο,όπου κρατήθηκε τρεις περίπου ώρες, χωρίς να ξεφορτώσει και να φορτώσει τίποτα. Τα ξημερώματα έφτασε στον Πειραιά, όπου δεν έγινε κατορθωτό να ξεφορτώσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ