Τρίτη 21 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Περί... διαλόγου

Δε φτάνει που μέρες τώρα λειτουργεί σαν ο πλέον πειθαρχημένος εντολοδόχος του εφοπλιστικού κεφαλαίου, τολμά να καταλογίζει "αδιαλλαξία" στην πλευρά των ναυτεργατών και να δηλώνει "σεβασμό στο διάλογο", την ίδια στιγμή ακριβώς που έστελνε στην ΠΝΟ τελεσίγραφα του στιλ: ή αφήνετε τα πλοία να φύγουν ή "δεν εγγυώμαι τίποτα"!

Αυτός είναι ο "εκσυγχρονιστής" υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο εκλεκτός του κ. Σημίτη και των εφοπλιστών, κ. Σουμάκης, τη συμπεριφορά του οποίου η ΠΝΟ υποχρεώθηκε να την καταγγείλει ανοιχτά ως "φασιστική".

***

Είναι αυτός που κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με την ΠΝΟ, όχι μόνο απέρριψε - για λογαριασμό της κυβέρνησης - όλα τα αιτήματα των ναυτεργατών, αλλά πρόσθεσε και νέα αποκαλυπτικά στοιχεία, που αποδεικνύουν πλήρως αυτά που καταγγέλλει το συνδικαλιστικό κίνημα των ναυτεργατών. Οτι, δηλαδή, σχεδιάζεται το πέταγμα των ναυτεργατών ομαδικά στην ξέρα της ανεργίας. Αυτό ακριβώς παραδέχτηκε ο υπουργός, όταν ζήτησε ευθέως από την ΠΝΟ να συναινέσει στην παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων και στο πέταγμα έξω από το καράβι των κατωτέρων πληρωμάτων! Την ίδια στιγμή εγκρίθηκαν από τη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής τα νέα φορομπηχτικά μέτρα, που μειώνουν δραματικά το εισόδημα των ναυτεργατών, ενώ ταυτόχρονα με τα παραπάνω είναι ολωσδιόλου βέβαιο ότι τα μέτρα που σχεδιάζουν κυβέρνηση και εφοπλιστές θα οδηγήσουν στο "βυθό" το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο.

Αυτός είναι ο "διάλογος" που έκανε ο κ. Σουμάκης με την ΠΝΟ. Ετσι εννοεί το διάλογο η κυβέρνηση Σημίτη γενικότερα. Και στο βαθμό που ο συνδιαλεγόμενος μαζί της δε λέει "σφάξε με αγά μ' ν' αγιάσω", τότε του χρεώνει αδιαλλαξία και τον παραδίδει για τα... περαιτέρω στο "κράτος του νόμου και του αστυνόμου".

***

Ωστόσο, η μέχρι τώρα ηρωική στάση των απεργών ναυτεργατών, η αυτοθυσία που δείχνουν εκεί στους καταπέλτες των πλοίων, η απόφασή τους να κρατήσουν και με τα χέρια τα πλοία δεμένα, υπερασπιζόμενοι και με τα κορμιά τους το ίδιο το δικαίωμα της απεργίας, θα πρέπει να έχει κάνει ξεκάθαρο στην κυβέρνηση και τους εφοπλιστές ότι αυτή η απεργία δε χτυπιέται έτσι. Ούτε με διατεταγμένες δικαστικές αποφάσεις, ούτε με τις δυνάμεις της καταστολής, ούτε με το εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο του εν δυνάμει "νέου τύπου" παρακράτους που πάει να στήσει η κυβέρνηση Σημίτη, προκειμένου να εμφανίσει τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης. Οτι για να λυθεί αυτή η απεργία ένας τρόπος υπάρχει: Να ικανοποιηθούν εδώ και τώρα τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών.

Μ. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ