Τρίτη 21 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Υπάρχει ελπίδα για τη ΣΟΦΤΕΞ

Η ενότητα και ο αγώνας των εργαζομένων είναι το μόνο δοκιμασμένο "φάρμακο", τόνισε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο εργοστάσιο χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος. Στάση εργασίας σήμερα και πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας

"Υπάρχει ελπίδα για να σωθεί η ΣΟΦΤΕΞ και αυτή βρίσκεται στην ενότητα και στον αγώνα σας", τόνισε χτες, μιλώντας με τους εργαζόμενους της επιχείρησης, ο Μ. Κωστόπουλος,βουλευτής του ΚΚΕ,στην περιοδεία που πραγματοποίησε - επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος - στα εργοστάσια του Μ. Πεύκου και της Αθήνας. Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, βαδίζουν ήδη οι εργαζόμενοι, οι οποίοι με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του σωματείου έχουν προγραμματίσει σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με αρχή την 4ωρη στάση εργασίας (12 μμ - 4 μμ) που πραγματοποιούν σήμερα και την πορεία απ' το εργοστάσιο στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Η περιοδεία ξεκίνησε από το εργοστάσιο στο Μ. Πεύκο, όπου οι εργαζόμενοι έσπευσαν να καλωσορίσουν θερμά τον βουλευτή, αλλά και να εκφράσουν την οργή και την αγανάκτηση που νιώθουν για τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην επιχείρηση. "Είμαστε στα όρια της απελπισίας, δυο μήνες τώρα απλήρωτοι", θα πει ο ένας, για να συμπληρώσει ο άλλος "δεν ξέρουμε όμως το "γιατί" συμβαίνει αυτό, αφού η επιχείρηση παράγει και τα προϊόντα βγαίνουν στην αγορά. Δεν έχουμε καμιά ενημέρωση ούτε απ' το σωματείο. Πού είναι όλοι;". Και τα ερωτήματα επικέντρωναν στο: "Θα έχουμε μεροκάματο ή θα έρθει ένα πρωί και θα μας πουν βγείτε έξω;".

Μέσα σε λίγη ώρα, οι εργαζόμενοι κατέκλυσαν το χώρο του εστιατορίου, όπου είχε καθοριστεί η συγκέντρωση.

"Ολα τα μηνύματα λένε ότι τα πράγματα βαδίζουν άσχημα", σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του ο Μ. Κωστόπουλος, επισημαίνοντας πως, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση, οι πιστώτριες τράπεζες μπλόκαραν τα χρήματα της ΣΟΦΤΕΞ και δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα. Συνέχισε τονίζοντας: "Το παιχνίδι είναι στημένο. Εκτίμησή μας είναι πως η κυβέρνηση που έχει βάλει στόχο την ιδιωτικοποίηση, πιστώτριες τράπεζες, αλλά και κάποιοι άλλοι παράγοντες είναι συνεννοημένοι να τινάξουν στον αέρα την επιχείρηση". Η επιχείρηση - συνέχισε - παράγει καλό και χρήσιμο προϊόν και έχει ταυτότητα στην αγορά και έθεσε το ερώτημα: "Γιατί πρέπει να κλείσει; Οι ανταγωνιστές υπολογίζουν πως, αν κλείσει η ΣΟΦΤΕΞ, τότε το 40% της αγοράς θα το πάρουν αυτοί και παίρνουν τα μέτρα τους για να την κλείσουν. Υπάρχει όμως και μια κυβέρνηση, γιατί πρέπει να υποταχθεί στις επιλογές κάποιων Λαμπράκηδων, Ζερίτηδων κ.ά.;".

Ο Μ. Κωστόπουλος υπογράμμισε στη συνέχεια: "Σαν ΚΚΕ είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση. Ενδιαφερόμαστε όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το αύριο, τι θα γίνει ο κόσμος, οι επιχειρήσεις, η βιομηχανία. Πήρανε χαμπάρι αυτοί που διαφεντεύουν, τι γίνεται στη χώρα; Οτι την τελευταία 15ετία είχαμε πάνω από 60% πτώση της βιομηχανικής παραγωγής;". Τέλος, τόνισε: "Οταν έχεις μια κυβέρνηση που λέει θα προχωρήσω στην ιδιωτικοποίηση. Οταν έχεις κάποιους που κάθονται με το "όπλο" έξω απ' την πύλη της ΣΟΦΤΕΞ να την πυροβολήσουν, τότε δεν υπάρχει άλλο "φάρμακο", να προτείνουμε, απ' την ενότητα και την πάλη. Υπάρχει ελπίδα και βρίσκεται στον αγώνα σας".

Την ίδια θερμή υποδοχή επιφύλαξαν και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Αθήνας, που επισκέφθηκε κατόπιν η αντιπροσωπεία. Στη συνάντηση που έγινε στη συνέχεια με τη διοίκηση του σωματείου, ο πρόεδρος Γ. Ιμπρης έθεσε τα προβλήματα που υπάρχουν και σημείωσε πως πρωταρχικός στόχος είναι η συνέχιση της λειτουργίας της.

Στο μεταξύ, η διοίκηση της εταιρίας ενημέρωσε το σωματείο πως βρέθηκαν κάποια χρήματα για να πληρωθούν σήμερα οι εργαζόμενοι το 50% των μισθών Δεκέμβρη και για να λειτουργήσει μέχρι τέλος του μήνα, κάτι που εκτιμάται πως είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Ντ. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εκβιασμοί εντείνονται(2002-06-21 00:00:00.0)
Σκανδαλώδες το προσύμφωνο πώλησης(1999-01-28 00:00:00.0)
Ξεπούλημα εν κρυπτώ!(1999-01-27 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις(1997-03-01 00:00:00.0)
Σε νέες κινητοποιήσεις(1997-02-22 00:00:00.0)
Με απολύσεις "στρώνεται" η ιδιωτικοποίηση(1997-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ