Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Με απολύσεις "στρώνεται" η ιδιωτικοποίηση

Συναίνεση του σωματείου σε απολύσεις και αναίρεση δικαιωμάτων ζητά η κυβέρνηση, ενόψει ιδιωτικοποίησης! Μεγάλη και μαχητική πορεία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας

Να συναινέσει σε απολύσεις και περικοπές εργασιακών δικαιωμάτων, ζήτησε χτες ευθέως η υφυπουργός Ανάπτυξης, Α. Διαμαντοπούλου,από το σωματείο της ΣΟΦΤΕΞ,ανακοινώνοντας τις αποφάσεις διυπουργικής σύσκεψης!

Ως... αντάλλαγμα πρόσφερε τη μικρή και αμφίβολη παράταση ζωής της χαρτοβιομηχανίας μέχρι το ξεπούλημά της, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Και αυτά, λίγο μετά την πρωτοφανή σε μαζικότητα πορεία που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στα πλαίσια στάσης εργασίας. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,που συναντήθηκε με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, επέμεινε πως η ιδιωτικοποίηση είναι δεδομένη και παρέπεμψε για το "πώς" στις αποφάσεις της διυπουργικής σύσκεψης που άρχιζε λίγο μετά.

Μετά το τέλος της σύσκεψης η Α. Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε στο σωματείο ότι θα τηρηθεί η συμφωνία της 24ης Δεκέμβρη, για δανειοδότηση της επιχείρησης με 2 δισ. δραχμές, με αντίστοιχη προσημείωση των περιουσιακών της στοιχείων, η εκταμίευση των οποίων θα αρχίσει σήμερα. Συμφωνία, που ωστόσο δεν απομακρύνει τον κίνδυνο του κλεισίματος. Ζήτησε επιπλέον απ' το σωματείο να καταθέσει άμεσα προτάσεις για τη μείωση του κόστους λειτουργίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά, "μείωση του προσωπικού και υπερωριών κ.α."!

Επίσης τόνισε ότι μέσα σε 20 μέρες η κυβέρνηση θα έχει έτοιμο πακέτο "κοινωνικών μέτρων", προκειμένου να προχωρήσει η συρρίκνωση του προσωπικού και για τις πέντε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει αποφασιστεί το ξεπούλημά τους.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της σύσκεψης, ο Λ. Κολιγιάννης,μέλος της διοίκησης του σωματείου, δήλωσε: "Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τις κυβερνητικές αποφάσεις, πρώτα και κύρια γιατί αφορούν την υλοποίηση της ιδιωτικοποίησης της ΣΟΦΤΕΞ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμη πιο πολύ, γιατί ουσιαστικά η υφυπουργός μας ζήτησε να "βάλουμε τα χέρια μας και να βγάλουμε τα μάτια μας" μόνοι μας, και να προτείνουμε απολύσεις. Πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ακόμα πιο δυναμικά. Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν πιο αποφασιστικά στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ την Πέμπτη και στην πορεία απ' το εργοστάσιο στην πλατεία Κάνιγγος".

Η πορεία

Στις 12 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ παράτησαν τις μηχανές και συγκεντρώθηκαν μπροστά στην πύλη του εργοστασίου στην Ιερά οδό. Δίπλα τους βρέθηκαν και οι συνάδελφοί τους, απ' το εργοστάσιο στο Μ. Πεύκο.

Βροντοφωνάζοντας συνθήματα όπως "δώστε λύση, η ΣΟΦΤΕΞ για να ζήσει" και "μεθοδευμένα πάτε τη ΣΟΦΤΕΞ να τη φάτε",διέσχισαν την Ιερά οδό και στη συνέχεια την Πειραιώς. Η πορεία σταμάτησε για λίγο μπροστά στο υπουργείο Εργασίας, όπου οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν "θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία". Δεύτερος σταθμός της πορείας ήταν μπροστά στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας και το σύνθημα "κάτω τα χέρια απ' τη ΣΟΦΤΕΞ" δόνησε την οδό Σταδίου. Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκε ο Μ. Κωστόπουλος,βουλευτής του ΚΚΕ,καθώς και αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, του ΕΚΑ και της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ