Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Στους καταπέλτες σπάει η τρομοκρατία

Λίστες με τα ονόματα των απεργών ζητά από τους πλοιάρχους το κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά! Ξανά στα δικαστήρια προσέφυγαν οι εφοπλιστές ζητώντας την, εκ νέου, ποινικοποίηση της απεργίας

Στους καταπέλτες των πλοίων παρέμειναν και χτες ακλόνητοι οι ναυτεργάτες, συνεχίζοντας με την ίδια μαχητικότητα και αποφασιστικότητα για 9η μέρα την περιφρούρηση του απεργιακού τους αγώνα, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει το όργιο τρομοκρατίας. Ετσι, χτες, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, με έγγραφό του προς τους πλοιάρχους, τους δίνει εντολή να καταρτίσουν λίστες με τα ονόματα των ναυτεργατών, που δηλώνουν συμμετοχή στην απεργία! Την ίδια ώρα οι εφοπλιστές κατέθεσαν και νέα αίτηση, αξιώνοντας την, εκ νέου, ποινικοποίηση της απεργίας!

Το κατάπτυστο κείμενο του Λιμεναρχείου επιδόθηκε στους πλοιάρχους χτες το μεσημέρι και παρά το γεγονός ότι η δικαστική απόφαση που χαρακτήριζε "παράνομη" την απεργία των ναυτεργατών "εξέπνευσε" τα ξημερώματα της Τρίτης, οπότε και ξεκίνησε η νέα 48ωρη απεργία του κλάδου. Οι ναυτεργάτες πέταξαν και αυτή την απεργοσπαστική ενέργεια στα σκουπίδια. Αρνήθηκαν κατηγορηματικά να συμμετέχουν σε τέτοιες διαδικασίες, δηλώνοντας όλοι απεργοί και παράλληλα βγήκαν έξω από τα πλοία.Μόνο στο επιβατικό πλοίο "ΜΗΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ" του εφοπλιστή Σταθάκη έγινε μυστική ψηφοφορία, όπου ομόφωνα οι ναυτεργάτες του πληρώματος ψήφισαν ΝΑΙ στην απεργία.

Στο μεταξύ από νωρίς χτες το πρωί γίνονταν μυστικές διαβουλεύσεις στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μεταξύ του υπουργού Στ. Σουμάκη και των εφοπλιστών. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ενωσης Ακτοπλόων κ. Σφηνιάς με δηλώσεις του στον Τύπο χτες το πρωί θέλησε να κερδίσει τις εντυπώσεις, καλώντας δήθεν την κυβέρνηση να ικανοποιήσει κάποια αιτήματα των ναυτεργατών... Ωστόσο, τι ακριβώς αξιώνει ο κ. Σφηνιάς έγινε φανερό μετά από λίγες ώρες, όταν κατέθετε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στην απεργία των ναυτεργατών...

Στον αγώνα και οι σπουδαστές του ΚΕΣΕΝ

Στο πλευρό των απεργών ναυτεργατών έχουν ταχθεί και οι συνάδελφοί τους μηχανικοί στο Κέντρο Εκπαίδευσης Σπουδαστών Εμπορικού Ναυτικού,οι οποίοι από την έναρξη της απεργίας απέχουν από τα μαθήματά τους. Χτες οι σπουδαστές μηχανικοί έκαναν γενική συνέλευση αποφασίζοντας τη συνέχιση της αποχής και την καλύτερη συμμετοχή τους στην περιφρούρηση της απεργίας.

Επίσης, εξέδωσαν και δελτίο Τύπου, με το οποίο καταδικάζουν τη βία και την τρομοκρατία που ασκούν κυβέρνηση και εφοπλιστές εναντίον των ναυτεργατών.

Ο Γ. Μαυρίκος

Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος δήλωσε για το μεγαλειώδη αγώνα των ναυτεργατών: "Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας μετά την απεργιακή συγκέντρωση και πορεία της Πέμπτης να κατέβουμε όλοι μαζί στο λιμάνι του Πειραιά, για να διαδηλώσουμε μαχητικά και μαζικά υπέρ των ναυτεργατών και του αγώνα τους. Να απαιτήσουμε να σταματήσει ο αυταρχισμός και η ποινικοποίηση των απεργιών. Να ικανοποιηθούν εδώ και τώρα τα αιτήματά τους, να αποκρούσουμε την ύπουλη προσπάθεια της κυβέρνησης, εποχή της "καρφίτσας", και τις αντισυγκεντρώσεις με τις οργανωμένες και καθοδηγούμενες από την κυβέρνηση ομάδες τραμπούκων και κουμπουροφόρων. Το δυνάμωμα της αλληλεγγύης στους αγρότες, τους ναυτεργάτες, τους καθηγητές, τους εμποροϋπαλλήλους είναι από τα πρωταρχικά στοιχεία για τη νίκη. Οι σημερινοί αγώνες έχουν φέρει ήδη πολλά αποτελέσματα. Εχουν καταρρακώσει την κυβέρνηση και έχουν βάλει τα θεμέλια για τους μεγάλους ταξικούς αγώνες του άμεσου μέλλοντος. Αγώνες που θα αποτελέσουν το Βατερλό τέτοιων κυβερνήσεων και τέτοιων πολιτικών".

Μαχητική συγκέντρωση

Χτες το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε μαχητική συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά, με πρωτοβουλία 15 πρωτοβάθμιων σωματείων της πόλης. Ναυτεργάτες και εργαζόμενοι ενωμένοι βροντοφώναξαν, "η τρομοκρατία δε θα περάσει" και "κάτω τα χέρια από τους ναυτεργάτες".

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο πρόεδρος του παραρτήματος των εργαζομένων στο μετρό Γ. Συνοδινός,ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα των ναυτεργατών. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Α. Ζαζόπουλος,που με τη σειρά του τόνισε ότι νικητές είναι οι ναυτεργάτες.

Ο γ.γ. της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου,τόνισε ότι αυτή η συγκέντρωση έχει ματαιώσει όλα τα σενάρια για το σπάσιμο της απεργίας με τη βία και την τρομοκρατία. "Ενα πρέπει να καταγραφεί - τόνισε - στη συνείδηση όλων των εργαζόμενων, ότι η κυβέρνηση θα σκεφτεί πολύ σοβαρά να υιοθετήσει τις προτάσεις των εφοπλιστών και της ΕΕ. Τους κόψαμε το βήχα".

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία μέσα και έξω από το λιμάνι, σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταλήγοντας ξανά στο λιμάνι για την περιφρούρηση της απεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ