ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΧΙ στη φοροληστεία

Ενάντια στο αντιλαϊκό αντεργατικό φορολογικό νομοσχέδιο διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι της χώρας, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ. Δυναμική συγκέντρωση στην Κάνιγγος και πορεία στη Βουλή

Με ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια τα αστικά λεωφορεία, τρόλεϊ, τρένα, ξεκίνησε χτες το πρωί η πανελλαδική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ ενάντια στη νέα φορολογική επιδρομή στο εργατικό εισόδημα, που επιχειρεί η κυβέρνηση με το φοροληστρικό νομοσχέδιο, που ήδη συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. Δυναμική ήταν η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Εργάτες, οικοδόμοι, μεταλλεργάτες, εμποροϋπάλληλοι, συνταξιούχοι πραγματοποίησαν πιο νωρίς προσυγκέντρωση στην Ομόνοια, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιων Σωματείων και συγκροτημένα κατέφθασαν στο χώρο της κεντρικής συγκέντρωσης. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή και δυναμική ήταν η παρουσία των εργαζομένων της ΣΟΦΤΕΞ,οι οποίοι ξεκίνησαν από το εργοστάσιο στο Βοτανικό και, διανύοντας αρκετά χιλιόμετρα, κατέφθασαν στην πλατεία Κάνιγγος, δίνοντας αγωνιστικό παλμό σε όλη τη συγκέντρωση.

Ο Γ. Φελώνης,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, "άνοιξε" τη συγκέντρωση, τονίζοντας ότι "απαιτούμε τώρα την αλλαγή του πιο άδικου και αντιλαϊκού φορολογικού συστήματος στην Ευρώπη". Επικέντρωσε στα αιτήματα για αύξηση του αφορολόγητου ορίου από το 1,3 εκατ. δραχμές στα 2 εκατ. δρχ. και στην τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

Για "εκσυγχρονιστικό" αυταρχισμό, κατάγγειλε την κυβέρνηση, ο Γ. Μανώλης,αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, σημειώνοντας πως "αντί να λύσει προβλήματα, αδιαφορεί και κάνει προσπάθεια να στρέψει τη μια κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη". Κάλεσε δε τους βουλευτές πρώην συνδικαλιστές "να σταθούν συνεπείς στον αγώνα που έκαναν για αύξηση του αφορολόγητου ορίου και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας".

"Φορομπηχτικό τερατούργημα", χαρακτήρισε ο Π. Σοφός,γραμματέας του ΕΚΑ, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως με αυτό "κάνει νέα φορολογική επέλαση στο εισόδημα των εργαζομένων και των άλλων φτωχών και λαϊκών στρωμάτων, ενισχύει παραπέρα τη φορολογική ασυλία των ντόπιων και ξένων πολυεθνικών, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και κάθε λογής τρωκτικών". Επισήμανε πως η κυβέρνηση μαζί με τη φορολογική επίθεση σε βάρος του λαού ετοιμάζει νέα σκληρότερα μέτρα με μακροχρόνιες και καθοριστικές συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων, όπως το τσάκισμα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, τη διάλυση και το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Υπογράμμισε ότι "η κυβέρνηση γνωρίζει πως υπάρχουν αντιδράσεις, πως οι αγώνες θα δυναμώσουν περισσότερο, γι' αυτό περνά στον αυταρχισμό, την τρομοκρατία και την ενεργοποίηση των μηχανισμών καταστολής". Αναφέρθηκε στην ποινικοποίηση του αγώνα των ναυτεργατών, στους 5.000 αγρότες που σέρνονται στα δικαστήρια και τέλος υπογράμμισε πως "η τρομοκρατία και η καταστολή δε θα περάσουν. Θα αναμετρηθούμε στους δρόμους του αγώνα, θα αντιπαλέψουμε την αντιλαϊκή σας πολιτική, θα παλέψουμε για νέες κατακτήσεις".

Παίρνοντας το λόγο ο Σ. Σιώκος,από την ΟΤΟΕ, σημείωσε - μεταξύ άλλων - πως "το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, είναι το 77ο από το 1955. Σε αυτή την περίοδο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ξεκίνησαν με το 28% των φόρων και κατέληξαν να πληρώνουν το 57,7% των φόρων. Αντίθετα οι εμποροβιομήχανοι ξεκίνησαν με το 50,8% των φόρων και κατέληξαν να πληρώνουν το 24,1% των φόρων".

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε στους συγκεντρωμένους ο Γ. Ιμπρης,πρόεδρος του σωματείου της ΣΟΦΤΕΞ, ο οποίος επισήμανε πως "η ΣΟΦΤΕΞ πέρασε από συμπληγάδες και από δυο καταστροφικές φωτιές, όμως στάθηκε όρθια χάρη στην αυταπάρνηση των εργατών. Σήμερα αυτή η εταιρία διασύρεται και απαξιώνεται". Τόνισε δε ότι οι εργαζόμενοι είναι σε "αγωνιστικό συναγερμό για να την υπερασπίσουν".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ,με επικεφαλής τον Ορ. Κολοζώφ,αντιπροσωπεία της ΚΝΕ,με επικεφαλής τον γραμματέα της Ν. Σοφιανό,ο Π. Λαφαζάνης από τον ΣΥΝ, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συντακτών έστειλε ψήφισμα συμπαράστασης.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι, φωνάζοντας συνθήματα όπως "αυτή η πολιτική η αντεργατική με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί" και "εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη", κατευθύνθηκαν με πορεία στη Βουλή. Μπροστά στα γραφεία της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σταδίου, η πορεία σταμάτησε για λίγο και οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ, βροντοφωνάζοντας "κάτω τα χέρια απ' τη ΣΟΦΤΕΞ", προειδοποίησαν πως "ήρθε η ώρα να μπούμε μέσα".

Ντ. Ν.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στον απόηχο της απεργίας των ναυτικών

"Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί",διαδήλωσαν οι απεργοί εργαζόμενοι του Πειραιά, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ.

Ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής"Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",Γ. Μανουσογιαννάκης,ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από περιοδεία στα πλοία. "Οι εργαζόμενοι - τόνισε - είναι σήμερα εδώ για να διαδηλώσουν την απόφασή τους για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής που υπαγορεύεται από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, την ανατροπή του φορολογικού νομοσχεδίου που βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη του εργαζόμενου και διατηρεί εκατοντάδες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές". "Η σημερινή πανεργατική απεργία - συνέχισε - έρχεται μετά την άδοξη λύση του ηρωικού αγώνα των ναυτεργατών, από την πλειοψηφία της ΠΝΟ. Η απεργία αυτή τσάκισε τους τρομοκρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης, μαζί και των εφοπλιστών. Τσακίσαμε τα μέτρα καταστολής". Ο Γ. Μανουσογιαννάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πλατύ κίνημα αλληλεγγύης των εργαζομένων που αναπτύχθηκε τις μέρες απεργιακού αγώνα. "Οι ναυτεργάτες σήμερα - κατέληξε στην ομιλία του - έπρεπε να είναι εδώ, αλλά άλλη απόφαση πήρε η πλειοψηφία της ΠΝΟ.Πιστεύουμε ότι αυτός ο αγώνας θα έχει και συνέχεια".

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπου αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον γραμματέα του υπουργείου Δ. Μανό.Οι συνδικαλιστές διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον γραμματέα του υπουργείου για τα μέτρα καταστολής που χρησιμοποιήθηκαν κατά της απεργίας των ναυτεργατών, τονίζοντας παράλληλα ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν και δε θα επιτρέψουν οι εργαζόμενοι ξανά την παρέμβαση των δυνάμεων καταστολής. Στη συγκέντρωση και πορεία παραβρέθηκαν ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος,η πρώην δήμαρχος Νίκαιας Β. Νικολαϊδου.

Διάλογος και το 1998 βλέπουμε...

Συνάντηση αντιπροσωπείας συνδικαλιστών με τον υφυπουργό Οικονομικών και εκπροσώπους των κομμάτων

Με το γνωστό άλλοθι του "κοινωνικού διαλόγου" και παραπέμποντας στη συγκρότηση ...επιτροπών, επιχείρησε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς,στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, να "ντύσει" την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το παραμικρό αίτημα των εργαζομένων και την εμμονή της στο νέο ληστρικό φορολογικό νομοσχέδιο. Η συνάντηση έγινε μετά την ολοκλήρωση της απεργιακής συγκέντρωσης και πορείας, ενώ άλλη αντιπροσωπεία συνδικαλιστών κατέθεσε το ψήφισμα με τα αιτήματα στον πρόεδρο της Βουλής και στα κόμματα.

Ο υφυπουργός σημείωσε πως για το θέμα του φορολογικού συστήματος θα συγκροτηθεί επιτροπή, που, όπως είπε, "στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου θα πάρει υπόψη της τις θέσεις του διαρθρωμένου συνδικαλιστικού κινήματος και η κυβέρνηση θα πάρει τις δικές της αποφάσεις". Για να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις, πρόσθεσε ότι θα εξεταστούν θετικά τα αιτήματα για αύξηση του αφορολόγητου ορίου και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας για το ...'98!

Ο Χ. Πολυζωγόπουλος,πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αν και σημείωσε πως η κυβέρνηση μπορούσε να ικανοποιήσει από τώρα τουλάχιστον το αίτημα για αύξηση του αφορολόγητου, ωστόσο χαρακτήρισε τις δηλώσεις του υφυπουργού, σαν "θετική εξέλιξη".

Την αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη νέα φορολογική επιδρομή σε βάρος των εργαζομένων, επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στην αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ που του παρέδωσε το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης.

Από το ΚΚΕ, το ψήφισμα παρέλαβε ο βουλευτής Μ. Κωστόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ με το νομοσχέδιο και τη συμπαράστασή του στα αιτήματα των εργαζομένων και τόνισε: "Καταθέσαμε πρόταση νόμου πρόσφατα, στην οποία εμπεριέχεται και η πρόταση του συνδικαλιστικού κινήματος για αφορολόγητο όριο και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Μιλήσαμε ακόμα και για τη σχέση έμμεσων - άμεσων φόρων. Η απόλυτα δικαιολογημένη αντίδραση των εργαζόμενων θα έχει και συνέχεια. Αλλά δε δικαιολογείται η ΓΣΕΕ να βλέπει κινητοποιήσεις και να μην παρεμβαίνει να συντονίσει τους αγώνες, να συγκροτήσει μέτωπο κατά αυτών των σχεδίων".

Η αντιπροσωπεία επέδωσε το ψήφισμα και στον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη,ο οποίος αρκέστηκε σε ευχές για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα, καθώς και στους Μ. Εβερτ,Δ. Τσοβόλα και Ν. Κωνσταντόπουλο,οι οποίοι δήλωσαν συμπαράσταση.

Κλιμάκωση υπόσχεται η Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Στη Θεσσαλονίκη οι απεργοί πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση και πορεία προς το ΥΜΑΘ, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Νάουσα, στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Β. Ελλάδας.

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΘ, οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες απέργησαν σε ποσοστό 70%, ενώ μικρότερη ήταν η συμμετοχή στις μεταποιητικές βιοτεχνίες, στις κατασκευές και στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας. "Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική", δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Ηλίας Κοντόπουλος και πρόσθεσε: "Εμείς, σαν ΕΚΘ, πιστεύουμε πως οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν για την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και στην επόμενη ολομέλεια της ΓΣΕΕ θα καταθέσουμε συγκεκριμένη αγωνιστική πρόταση".

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 10 το πρωί στην πλατεία Δικαστηρίων και ακολούθησε πορεία προς το ΥΜΑΘ, όπου η απεργιακή επιτροπή επέδωσε ψήφισμα στον υπουργό. Στην ομιλία του ο γγ του ΕΚΘ, Βασίλης Ρέβας,αναφέρθηκε στο απαράδεκτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και κατήγγειλε τον αυταρχισμό και τις τακτικές διάσπασης και κατασυκοφάντησης που ακολουθεί ενάντια στους εργατικούς αγώνες. "Είμαστε σίγουροι, τόνισε, πως το μέτωπο της κυβέρνησης, και των συμφερόντων που εκπροσωπεί, θα συντριβεί στο μέτωπο που ορθώνουν κατά της πολιτικής της οι εργάτες, οι αγρότες, οι εκπαιδευτικοί, οι ΕΒΕ".

Ανάλογη ήταν και η ομιλία του οργανωτικού γραμματέα του Νίκου Γιαννόπουλου,που τόνισε πως η κυβέρνηση ετοιμάζει, μετά τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 1997, νέα επίθεση με το φορολογικό νομοσχέδιο στα εισοδήματα της εργατικής τάξης, ενώ ενισχύει τους κεφαλαιούχους και την παραοικονομία.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε εκ μέρους των καθηγητών ο αντιπρόεδρος της Γ ΕΛΜΕ, Τριαντάφυλλος Μουταφίδης,ο οποίος τόνισε πως οι αγώνες είναι κοινοί απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί την παιδεία στη διάλυση και στο ξεπούλημα.

Στο ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης τονίζουν: "Διαπιστώνουμε για μια ακόμη φορά ότι εμείς οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι καλούμαστε να συνεχίσουμε να είμαστε τα υποζύγια του φορολογικού συστήματος, ενώ οι μεγαλοεισοδηματίες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι να χαίρουν μόνιμης φορολογικής ασυλίας και να δηλώνουν εισοδήματα μικρότερα από τα δικά μας".

Στερεά - Εύβοια

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν σε Χαλκίδα, Λιβαδειά και Αμφισσα,οι εργαζόμενοι διατράνωσαν την απόφασή τους να θέσουν φραγμό με τον αγώνα τους στις αντιλαϊκές - αντεργατικές και φορομπηχτικές πολιτικές, αλλά και να αντιτάξουν το δικό τους μέτωπο απέναντι στο "μαύρο" μέτωπο κυβέρνησης - ΣΕΒ - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στη Χαλκίδα,παρότι η συγκέντρωση ήταν ικανοποιητική, δεν ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με ευθύνη της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ) του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου. Ο πρόεδρος του ΕΚ Χαλκίδας, Λ. Τέσκος,αναφέρθηκε ελάχιστα στο φορολογικό νομοσχέδιο και κατανάλωσε το υπόλοιπο της ομιλίας του στα εσωτερικά του συνδικαλιστικού κινήματος. Τα στελέχη της ΕΣΑΚ και μέλη του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Κ. Πάλλης και Δ. Πυλιχός πρότειναν συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και σε τοπικό επίπεδο, αφού η Εύβοια δέχεται ακόμα τα πλήγματα των αποτελεσμάτων της πολιτικής αποβιομηχάνισης.

Η συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση, είτε με 24ωρη απεργία είτε με στάσεις εργασίας, ήταν 100% στις επιχειρήσεις "Τσιμέντα Χαλκίδας", ΛΑΡΚΟ, "Πρώην Τσαούσογλου", "Ιντεάλ Στάνταρτ", "Ιντεάλ Πυρίμαχα", ΔΑΡΙΓΚ, Ναυπηγεία Αυλίδας, "Ελλενίτ", "Κεραμεικά Αρτάκης", ΙΒΣ και ΑΙΓΙΣ.Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η συμμετοχή ήταν χαμηλότερη. Στην Αγροτική Τράπεζα 100%,στα ΕΛΤΑ 42% και στη ΔΕΗ 30%.

"Εκσυγχρονιστικά" τερτίπια

Αν πιστέψει κανείς τον υφυπουργό Γ. Δρυ, η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να εξετάσει το ενδεχόμενο τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας και αύξησης του αφορολόγητου ορίου για το 1998. Μάλιστα, στη συνάντηση που είχε χτες με τους απεργούς έκανε λόγο για "διακομματικές επιτροπές" και "κοινωνικό διάλογο", προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.

Επειδή όταν κανείς ακούει για... πολλά κεράσια επιβάλλεται να είναι προσγειωμένος, ένα πράγμα μπορεί να παρατηρηθεί: Η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και η θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα του επίσημου ορίου φτώχειας, αποτελούν απλές πολιτικές αποφάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς να χρειάζονται οποιεσδήποτε "επιτροπές" και "διάλογοι". Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον επίσημο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και του υπουργείου Πρόνοιας για το όριο φτώχειας, είναι από μόνα τους αρκετά για να γίνουν οι σχετικές προσαρμογές.

Ας αφήσει λοιπόν η κυβέρνηση τις κουτοπονηριές. Κάθε ιδέα που συνδέει τα συγκεκριμένα αιτήματα με "επιτροπάτα", "κοινωνικούς διαλόγους" και άλλα "εκσυγχρονιστικά" τερτίπια, μόνο για επί το αντιλαϊκότερον αλλαγές και προσαρμογές του φορολογικού συστήματος προϊδεάζουν. Το δεδομένο πάντως, σ' αυτή τη φάση, είναι η συνειδητή άρνηση της κυβέρνησης σε οποιαδήποτε ιδέα πραγματικής τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας και αύξησης του αφορολόγητου ορίου!

Στην Πάτρα

Καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στα εργοστάσια "Αλουκάνκο", "Κόκα - Κόλα", "Δούρος", "Καλογεράκης" κ.ά. στην Πάτρα, ενώ μαζική ήταν και η συμμετοχή σε άλλους μικρότερους χώρους δουλιάς, με ποσοστά που άγγιξαν το 90%. Ιδιαίτερα ικανοποιητική ήταν και η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση. Οι απεργοί "πλημμύρισαν" το χώρο έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, ενώ διάχυτη ήταν η αγανάκτησή τους για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με κυρίαρχο αυτό της ανεργίας και η πεποίθησή τους ότι θα πρέπει να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις. Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία στη Νομαρχία όπου και επιδόθηκε το ψήφισμα με τα αιτήματα στον νομάρχη.

Στη Ζάκυνθο

"Αυτό που επιβάλλεται σήμερα είναι η υπόθεση του αγώνα να περάσει στα χέρια των εργατών, των υπαλλήλων, των συνταξιούχων, της νεολαίας", τονίζεται στο ψήφισμα των εργαζομένων που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου.Επίσης, χαρακτηρίζει το φορολογικό νομοσχέδιο "βαθιά αντιλαϊκό και αντεργατικό, απόλυτα ευθυγραμμισμένο με το πρόγραμμα σύγκλισης και τις απαιτήσεις του μεγάλου και ντόπιου κεφαλαίου".

Το ψήφισμα

Τα αιτήματα που προβάλλονται, όπως αυτά αναφέρονται στο ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης, είναι τα εξής:

1. Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και εκλογίκευσή της με την πρόσθεση ενδιαμέσως φορολογικών κλιμακίων.

2. Αύξηση του αφορολόγητου ποσού στο επίπεδο που κάθε φορά διαμορφώνονται οι ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές του κατώτερου ημερομίσθιου της ΕΓΣΣΕ.

3. Είσπραξη των βεβαιωμένων φόρων και πάταξη της φοροκλοπής (φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ).

4. Αντιστροφή της σχέσης έμμεσων - άμεσων φόρων, με στόχο τη μείωση της έμμεσης φορολογίας.

5. Επέκταση και διεύρυνση του πόθεν έσχες και των τεκμαρτών δαπανών.

6. Επιβολή περιβαλλοντολογικών φόρων στις επιχειρήσεις που ρυπαίνουν το περιβάλλον κατά τα πρότυπα των άλλων χωρών.

7. Υποβολή ταυτόχρονα Ενιαίας Δήλωσης - Φορολογίας εισοδήματος και περιουσίας.

8. Απλούστευση του φορολογικού συστήματος.

9. Απαλλαγή των μισθωτών από κάθε φορολόγηση της αποζημίωσης του Ν. 2112.

10. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών των παραοικονομούντων και του μεγάλου κεφαλαίου.

11. Καμία περικοπή αφορολόγητου που έχει δοθεί ως εισόδημα μισθωτού.

12. Ολοκλήρωση των διαδικασιών μηχανογράφησης όλων των ΔΟΥ και των τελωνειακών υπηρεσιών, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση διασταύρωση στοιχείων.

"Καλούμε την κυβέρνηση - τονίζεται στο ψήφισμα - έστω κι αυτή τη στιγμή, που το νομοσχέδιο συζητείται στη Βουλή, να αντιμετωπίσει δίκαια τους εργαζόμενους, να κάνει δεκτές και να συμπεριλάβει τις βασικές διεκδικήσεις τους άμεσα στο παρόν νομοσχέδιο και, παράλληλα, να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο για μια ριζική, δίκαιη, φορολογική μεταρρύθμιση".

Το ψήφισμα καταλήγει, σημειώνοντας: "Διαδηλώνουμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε για την περιφρούρηση του εισοδήματός μας, που πλήττεται σοβαρά από άδικες φορολογικές και εισοδηματικές πολιτικές".

Από την πορεία των απεργών του Πειραιά στο ΥΕΝ

Μαζική η παρουσία των εργατών της ΣΟΦΤΕΞ

Από τη μαχητική πορεία προς τη Βουλή

Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ