Παρασκευή 24 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΧΙ στη φοροληστεία

Ενάντια στο αντιλαϊκό αντεργατικό φορολογικό νομοσχέδιο διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι της χώρας, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ. Δυναμική συγκέντρωση στην Κάνιγγος και πορεία στη Βουλή

Με ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια τα αστικά λεωφορεία, τρόλεϊ, τρένα, ξεκίνησε χτες το πρωί η πανελλαδική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ ενάντια στη νέα φορολογική επιδρομή στο εργατικό εισόδημα, που επιχειρεί η κυβέρνηση με το φοροληστρικό νομοσχέδιο, που ήδη συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. Δυναμική ήταν η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Εργάτες, οικοδόμοι, μεταλλεργάτες, εμποροϋπάλληλοι, συνταξιούχοι πραγματοποίησαν πιο νωρίς προσυγκέντρωση στην Ομόνοια, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιων Σωματείων και συγκροτημένα κατέφθασαν στο χώρο της κεντρικής συγκέντρωσης. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή και δυναμική ήταν η παρουσία των εργαζομένων της ΣΟΦΤΕΞ,οι οποίοι ξεκίνησαν από το εργοστάσιο στο Βοτανικό και, διανύοντας αρκετά χιλιόμετρα, κατέφθασαν στην πλατεία Κάνιγγος, δίνοντας αγωνιστικό παλμό σε όλη τη συγκέντρωση.

Ο Γ. Φελώνης,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, "άνοιξε" τη συγκέντρωση, τονίζοντας ότι "απαιτούμε τώρα την αλλαγή του πιο άδικου και αντιλαϊκού φορολογικού συστήματος στην Ευρώπη". Επικέντρωσε στα αιτήματα για αύξηση του αφορολόγητου ορίου από το 1,3 εκατ. δραχμές στα 2 εκατ. δρχ. και στην τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

Για "εκσυγχρονιστικό" αυταρχισμό, κατάγγειλε την κυβέρνηση, ο Γ. Μανώλης,αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, σημειώνοντας πως "αντί να λύσει προβλήματα, αδιαφορεί και κάνει προσπάθεια να στρέψει τη μια κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη". Κάλεσε δε τους βουλευτές πρώην συνδικαλιστές "να σταθούν συνεπείς στον αγώνα που έκαναν για αύξηση του αφορολόγητου ορίου και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας".

"Φορομπηχτικό τερατούργημα", χαρακτήρισε ο Π. Σοφός,γραμματέας του ΕΚΑ, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως με αυτό "κάνει νέα φορολογική επέλαση στο εισόδημα των εργαζομένων και των άλλων φτωχών και λαϊκών στρωμάτων, ενισχύει παραπέρα τη φορολογική ασυλία των ντόπιων και ξένων πολυεθνικών, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και κάθε λογής τρωκτικών". Επισήμανε πως η κυβέρνηση μαζί με τη φορολογική επίθεση σε βάρος του λαού ετοιμάζει νέα σκληρότερα μέτρα με μακροχρόνιες και καθοριστικές συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων, όπως το τσάκισμα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, τη διάλυση και το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Υπογράμμισε ότι "η κυβέρνηση γνωρίζει πως υπάρχουν αντιδράσεις, πως οι αγώνες θα δυναμώσουν περισσότερο, γι' αυτό περνά στον αυταρχισμό, την τρομοκρατία και την ενεργοποίηση των μηχανισμών καταστολής". Αναφέρθηκε στην ποινικοποίηση του αγώνα των ναυτεργατών, στους 5.000 αγρότες που σέρνονται στα δικαστήρια και τέλος υπογράμμισε πως "η τρομοκρατία και η καταστολή δε θα περάσουν. Θα αναμετρηθούμε στους δρόμους του αγώνα, θα αντιπαλέψουμε την αντιλαϊκή σας πολιτική, θα παλέψουμε για νέες κατακτήσεις".

Παίρνοντας το λόγο ο Σ. Σιώκος,από την ΟΤΟΕ, σημείωσε - μεταξύ άλλων - πως "το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, είναι το 77ο από το 1955. Σε αυτή την περίοδο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ξεκίνησαν με το 28% των φόρων και κατέληξαν να πληρώνουν το 57,7% των φόρων. Αντίθετα οι εμποροβιομήχανοι ξεκίνησαν με το 50,8% των φόρων και κατέληξαν να πληρώνουν το 24,1% των φόρων".

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε στους συγκεντρωμένους ο Γ. Ιμπρης,πρόεδρος του σωματείου της ΣΟΦΤΕΞ, ο οποίος επισήμανε πως "η ΣΟΦΤΕΞ πέρασε από συμπληγάδες και από δυο καταστροφικές φωτιές, όμως στάθηκε όρθια χάρη στην αυταπάρνηση των εργατών. Σήμερα αυτή η εταιρία διασύρεται και απαξιώνεται". Τόνισε δε ότι οι εργαζόμενοι είναι σε "αγωνιστικό συναγερμό για να την υπερασπίσουν".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ,με επικεφαλής τον Ορ. Κολοζώφ,αντιπροσωπεία της ΚΝΕ,με επικεφαλής τον γραμματέα της Ν. Σοφιανό,ο Π. Λαφαζάνης από τον ΣΥΝ, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συντακτών έστειλε ψήφισμα συμπαράστασης.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι, φωνάζοντας συνθήματα όπως "αυτή η πολιτική η αντεργατική με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί" και "εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη", κατευθύνθηκαν με πορεία στη Βουλή. Μπροστά στα γραφεία της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σταδίου, η πορεία σταμάτησε για λίγο και οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ, βροντοφωνάζοντας "κάτω τα χέρια απ' τη ΣΟΦΤΕΞ", προειδοποίησαν πως "ήρθε η ώρα να μπούμε μέσα".

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ