Παρασκευή 24 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το τέλεξ...

From: M/T EAGLE/SZYK

To: P. N. O.

cc: Y. E. N.

23/JAN/97

EN PLO

PONTOPOROI NAYTERGATES... GIA TA R. E. ATLANTIKOU...

3.55 ξημέρωμα Πέμπτης, χτες. Στα γραφεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Η "μαργαρίτα" στην κεφαλή του τέλεξ άρχισε να χτυπά σαν δαιμονισμένη. Στην αρχή κανείς δεν το πρόσεξε. Ποιος είχε, άλλωστε, μυαλό να προσέξει το τέλεξ εκείνη την ώρα; Την ώρα ακριβώς που από τη διπλανή αίθουσα ερχόταν ένα άλλο μαντάτο: Η πλειοψηφία της ΕΕ της ΠΝΟ, παρά και ενάντια στη θέληση των ναυτεργατών, αποφάσισε να αναστείλει την απεργία! Οχι όποια κι όποια απεργία. Αυτήν την απεργία!

Ο Ηλίας ήταν ήδη βουρκωμένος όταν τα μάτια κάποιου - δεν έχει σημασία αν ήταν του Φώτη, του Γιάννη ή του Θανάση - καρφώθηκαν στο τέλεξ: PONTOPOROI NAYTERGATES... GIA TA R. E. ATLANTIKOU... "Ποιος είναι στον Ατλαντικό αυτό το καιρό;", ρώτησε ένας από τους απεργούς Μαρκόνηδες. "Ο Γιώργης δεν είναι;", απάντησε ο άλλος. "Δεν είναι ειρωνεία;", συμπλήρωσε ο τρίτος κι έσκισε το λευκό απ' το τριπλότυπο του τέλεξ. "Πάρε δημοσιογράφε, να καταλάβεις τι γίνεται".

Κι έτσι βρέθηκα να κρατώ - φυλακτό ακριβό - ένα τέλεξ με δεκάδες υπογραφές πλοιάρχων, μηχανικών, ναυτών, μαγείρων, καμαρότων, ασυρματιστών, ποιος ξέρει από πόσα πλοία, με τη σημείωση "Β αποστολή", που σημαίνει ότι είχε προηγηθεί κι άλλο ανάλογο απ' την ίδια γεωγραφική περιοχή, απ' το ίδιο "Ραντεβού Ελλήνων Ασυρματιστών". Ενα τέλεξ με περιεχόμενο ένα μικρό κείμενο: "Καταδικάζουμε την ποινικοποίηση συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος απεργίας και επίθεση απεργοσπαστικού μηχανισμού. Ενώνουμε τη φωνή μας με απεργούς συναδέλφους μας στην Ελλάδα και απαιτούμε άμεση ικανοποίηση δίκαιων ναυτεργατικών αιτημάτων".Κι από κάτω φαρδιές πλατιές οι δεκάδες υπογραφές.

Κι άντε τώρα να εξηγήσεις στη στεριά τι σημαίνει ΡΕΑ. Τι κόπος και τι κουράγιο χρειάστηκε για να μαζευτούν αυτές οι υπογραφές. Τι σημαίνει ένας ναυτικός στη μέση του ωκεανού να δηλώνει δημόσια υπέρ της απεργίας, την ίδια ώρα που η περίφημη πλειοψηφία της ΕΕ της ΠΝΟ κρύβεται πίσω από την ανωνυμία της μυστικής ψηφοφορίας για να αναστείλει την απεργία. Αντε μέσα από ένα τέλεξ να δείξεις τον Γολιάθ και τον Δαβίδ. Ηταν το τελευταίο τέλεξ που έφτασε στα γραφεία της ΠΝΟ χτες τα ξημερώματα. Και είναι για όσα καταμαρτυρεί ένα ιστορικό τέλεξ.

Υ. Γ. Συγκυρία: Το πρώτο πλοιάριο που βγήκε χτες το πρωί απ' το λιμάνι του Πειραιά για ακτοπλοϊκό δρομολόγιο, στις 8 το πρωί ακριβώς, είχε γραμμένο στην πλώρη του το όνομα "Αίας".

Θ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ