Παρασκευή 24 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ενταση στην ΠΝΟ

"Παίξανε το κεφάλι τους κορόνα γράμματα. Περνάγανε παλικαρίσια μπροστά από τον κουμπουροφόρο Βαρδινογιάννη. Τι θα τους πω εγώ τώρα;". "Πώς θα τους κοιτάξετε κατάματα, δεν έχετε αίμα μέσα σας;".Ρωτούσαν με πρόσωπα αναψοκοκκινισμένα από την αγανάκτηση, τα ξενύχτια και την ταλαιπωρία, απεργοί που κατέκλυσαν τα γραφεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στις 4.30 το πρωί, μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση της ΕΕ, που πάρθηκε κατά πλειοψηφία.

Η συνεδρίαση της ΕΕ ξεκίνησε στις 2.30 χτες τα ξημερώματα. Είχε προηγηθεί η συνάντηση στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, όπου και επιδόθηκε στους συνδικαλιστές, η γραπτή βελτιωμένη πρόταση της κυβέρνησης, ως απάντηση στα αιτήματα του κλάδου. Στη διάρκεια της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΝ και του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" πρότειναν να συνεχιστεί η απεργία. Ακολούθησε μυστική ψηφοφορία, όπου και βρέθηκαν 9 ψήφοι κατά της συνέχισης, 5 υπέρ και ένα λευκό.

Εξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας στην Ακτή Μιαούλη, εκατοντάδες ναυτεργάτες παρέμεναν όλη νύχτα, περιμένοντας με αγωνία την απόφαση. Κανείς από αυτούς δεν πίστευε ότι θα έληγε τη συγκεκριμένη στιγμή η απεργία επειδή, εκτός των άλλων, είχε ήδη ξεκινήσει και η πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ.

Αμέσως μετά την απόφαση της συνεδρίασης "τα αίματα άναψαν" στα γραφεία της Ομοσπονδίας, ενώ κανείς από τους συνδικαλιστές που ψήφισε κατά της συνέχισης της απεργίας δεν τολμούσε το δηλώσει ανοιχτά! Μάλιστα σχεδόν όλοι τους παρίσταναν τον ανήξερο!

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Θανάσης Σταματόπουλος επισήμανε προς τους συγκεντρωμένους: "Δεν απογοητευόμαστε συνάδελφοι. Ο αγώνας θα συνεχιστεί, για να δοθούν οι λύσεις που θέλουμε στα προβλήματά μας. Οι ναυτεργάτες με

τον ηρωικό 10ήμερο αγώνα τους έδειξαν ότι ξέρουν να αγωνίζονται. Κατάφεραν να καταρρακώσουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης και των εφοπλιστών. Ομως, πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας από την απόφαση της πλειοψηφίας. Πρέπει, επιτέλους, να αλλάξουμε άμεσα τους συσχετισμούς στην Ομοσπονδία, για να έχουμε ένα συνδικαλιστικό όργανο αντάξιο των ναυτεργατών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ