ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Κούβα δείχνει το δρόμο

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε εκδήλωση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας, μίλησε χτες βράδυ ο Αλμπέρτο Χουαντορένα

Ο αθλητισμός, κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αυτή ήταν η απάντηση που δόθηκε στο αντίστοιχο ερώτημα μέσα από την εκδήλωση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας Θεσσαλονίκης, που έγινε χτες το βράδυ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με ομιλητή τον Αλμπέρτο Χουαντορένα.

Μιλώντας στο κατάμεστο αμφιθέατρο της σχολής, παρουσία προπονητών, καθηγητών, αθλητών και εκατοντάδων φοιτητών, ο υφυπουργός Αθλητισμού ευθύς εξαρχής ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει επαγγελματικός αθλητισμός στην Κούβα και όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι στα χέρια του λαού. Ο αθλητισμός έγινε δικαίωμα όλου του λαού με τη νίκη της κουβανικής επανάστασης το 1959 και αμέσως μετά 5 χρόνια άρχισαν να έρχονται οι πρώτες διεθνείς διακρίσεις στην ιστορία του νησιού.

Παρέθεσε τα επιτεύγματα της επανάστασης απέναντι στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, παρά τα τεράστια εμπόδια που υψώθηκαν με τον από δεκαετίας ιμπεριαλιστικό αποκλεισμό της Κούβας. "Δεν υπάρχει αναλφαβητισμός, ένας γιατρός αναλογεί σε 600 κατοίκους, οι αθλητές μας όλοι έχουν τελειώσει το 12ετές σχολείο και στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν σπουδάσει στο πανεπιστήμιο. Είμαστε ένας λαός με υψηλό μορφωτικό και πολιτικό επίπεδο, που ξέρει ποιο κοινωνικό όραμα υπερασπίζεται", σημείωσε ο Α. Χουαντορένα.

Συγκίνησε τους πάντες και τροφοδότησε με αισιοδοξία ακόμη περισσότερους διαμηνύοντας σε όσους ελπίζουν πως η Κούβα δε θα αντέξει: "Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το αίμα μας για να υπερασπιστούμε την επανάστασή μας και το σοσιαλιστικό μας όραμα".

Θέλουμε ανθρώπους ανεκτίμητης αξίας

Δεκάδες ήταν πραγματικά οι ερωτήσεις που τέθηκαν στον υφυπουργό Αθλητισμού. Κύρια όμως η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, τα αρνητικά του φαινομένου, ανάμεσα στα οποία είναι και το ντόπινγκ, και το πώς μπορεί να αλλάξει η κατάσταση, προς όφελος του ίδιου του αθλητισμού. Στο ερώτημα αν μπορεί ο αθλητισμός να λειτουργήσει έξω από τους νόμους της αγοράς, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη. Ναι, μπορεί και η Κούβα το απέδειξε. "Ξέρουμε το ρόλο του σπόνσορα και της τηλεόρασης και δε μας αρέσει. Καταφέρνουμε και διατηρούμε τις αρχές που πρέπει να διέπουν τον αθλητισμό. Η εμπορευματοποίηση κάνει κακό στον άνθρωπο και την κοινωνία". Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο ντόπινγκ το χαρακτήρισε έγκλημα για το διεθνή αθλητισμό και σημείωσε πως διαφθείρει τον άνθρωπο και καταστρέφει όχι μόνο την υγεία, αλλά και τη συνείδησή του. "Η μάχη ενάντια στην εμπορευματοποίηση είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί απ' όλο τον κόσμο. Πρέπει ο αγώνας να είναι κοινός, γιατί ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη", διευκρίνισε φέρνοντας ως παράδειγμα την Κούβα.

Στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα των αμοιβών και των χρηματικών κερδών των αθλητών από τις διεθνείς διοργανώσεις. Το ζήτημα της επαγγελματικής τους αποκατάστασης και προοπτικής. Οι φοιτητές μίλησαν για τα πρότυπα που προβάλλει η κοινωνία και την καταξίωση που έρχεται μέσα από το χρήμα.

"Εμείς θέλουμε αθλητές, ανθρώπους ανεκτίμητης αξίας, που δε θα πουλιούνται έναντι καμίας υψηλής αμοιβής. Και εγώ θα μπορούσα να είμαι εκατομμυριούχος, όμως προτιμώ να ζω στο νησάκι μου, μέρος του ηρωικού κουβανέζικου λαού", ξεκαθάρισε ο Α. Χουαντορένα και η αίθουσα σείστηκε από τα χειροκροτήματα.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο εκπρόσωπος των ΠΚΣ Νίκος Κούρος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανυπαρξία ουσιαστικά αθλητικής παιδείας που χαρακτηρίζει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στη χώρα μας και τις επιπτώσεις της. "Οι κατά καιρούς επιτυχίες του πρωταθλητισμού είναι η λαμπερή βιτρίνα, που από πίσω της όταν σβήσουν τα φώτα έρχεται η φτώχεια και μιζέρια. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελούν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των ΤΕΦΑΑ, που πραγματικά δέχονται τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και τις κενές υποσχέσεις, με ανύπαρκτο κτίριο και ανύπαρκτες εγκαταστάσεις για μια υψηλού επιπέδου ανώτατη αθλητική παιδεία. Και μετά έρχεται η εργασιακή περιπλάνηση.

Εμείς ξέρουμε: Οταν μια κοινωνία δεν εξασφαλίζει στη νεολαία τα δικαιώματά της στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό, στην ειρηνική και δημιουργική ζωή, με σταθερή εργασία για όλους, τότε αυτή η κοινωνία δεν έχει μέλλον γιατί εμποδίζει τα όνειρά μας. Είμαστε βέβαιοι ότι η κοινωνία της Κούβας, ο προσανατολισμός της και το παράδειγμά της έχει και παρόν και μέλλον. Το νησί της επανάστασης μπορεί να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα δημιουργούνται από την επιθετική πολιτική του ιμπεριαλιστικού εμπάργκο. Ο αγώνας τιμής και αξιοπρέπειας που δίνει είναι και δικός μας αγώνας".

ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΧΟΥΑΝΤΟΡΕΝΑ
Συνεχίζουμε πιο δυναμωμένοι

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες στο Παλαί ντε Σπορ, στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Αθλητισμού της Κούβας, πλαισιωμένος από τους Ελληνες ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου και Παύλο Σαλτσίδη

Αθλητικοί παράγοντες της Θεσσαλονίκης, γυμναστές και αθλητές, υποδέχτηκαν τον Αλμπέρτο Χουαντορένα στο Παλαί Ντε Σπορ όπου, καλεσμένος της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ), παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους. Ηταν σαν να υποδέχονταν έναν δικό τους άνθρωπο, αφού ο Α. Χουαντορένα, ο διπλός ολυμπιονίκης, δεν έπαψε ποτέ να υπηρετεί τον αθλητισμό. Μέχρι το 1985 ως αθλητής και από τότε ως υφυπουργός Αθλητισμού του ηρωικού νησιού.

Στο βήμα στάθηκαν δίπλα του δύο Ελληνες Ολυμπιονίκες, η Βούλα Πατουλίδου και ο Παύλος Σαλτσίδης.Με φόντο τις σημαίες των δύο χωρών αναδείχτηκε το μήνυμα: Ναι, ο αθλητισμός μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βήμα φιλίας και συνεργασίας των λαών.Προλογίζοντας τον υφυπουργό Αθλητισμού της Κούβας, ο πρόεδρος της ΕΠΣΜ παρουσίασε τον μεγάλο αθλητή, τον μεγάλο άνθρωπο, το σύμβολο αντίστασης του Παγκόσμιου Αθλητισμού και του Ολυμπιακού ιδεώδους και σημείωσε πως με την παρουσία του προωθεί και δυναμώνει τη φιλία και τη συνεργασία των δύο λαών.

Προηγουμένως ο Α. Χουαντορένα ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Παλαί και εκμεταλλεύτηκε το λίγο χρόνο που είχε πριν τη συνέντευξη για να ρίξει μερικές μπαλιές στην μπασκέτα.

Δεν πουλάμε τους αθλητές

Στην Αίθουσα Τύπου του Παλαί, ακολούθησε ένας χείμαρρος ερωτήσεων και απαντήσεων, σχετικά με το αθλητικό σύστημα της Κούβας, την υποδομή, τις παροχές των αθλητών, τις σχέσεις της Κούβας και τη συνεργασία της στο αθλητικό επίπεδο με τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και κυρίως για το πώς αντέχει και δυναμώνει η Κούβα παρά τον 37χρονο αποκλεισμό που της έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ και τις άλλες σοβαρές κυρώσεις σε βάρος της.

Απαντώντας στο πώς κατάφερε η Κούβα να κερδίσει μια από τις πρώτες θέσεις στον παγκόσμιο αθλητισμό, ο Α. Χουαντορένα ξεκαθάρισε: "Οφείλεται στη στήριξη που δίνει το κράτος, στο γεγονός ότι ο αθλητισμός προωθείται από την περίοδο που το παιδί πηγαίνει στο σχολείο. Το 90% των αθλητών μας έχει ξεπηδήσει από το κίνημα του αθλητισμού μέσα στα σχολεία, αυτό που εμείς ονομάζουμε Σύστημα Πυραμίδας Υψηλού Αθλητισμού ".

Σε ό,τι αφορά τις παροχές προς τους Ολυμπιονίκες, όσους φέρνουν διακρίσεις στη χώρα και γενικά όλους τους αθλητές, ο υφυπουργός Αθλητισμού σημείωσε πως τους παρέχονται όλα όσα χρειάζονται για να ζουν αξιοπρεπώς. Για τα χρήματα που κερδίζουν από τις διεθνείς διοργανώσεις είπε πως στο σύνολό τους, το 100% των χρημάτων πηγαίνει για την παραπέρα ανάπτυξη του αθλητισμού στη χώρα. "Καταφέρνουμε μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, με σημαντικούς υλικούς περιορισμούς, με μεγάλες θυσίες να εκπροσωπούμε το λαό μας. Εμείς δεν πουλάμε ούτε νοικιάζουμε αθλητές για να παίξουν σε ομάδες άλλων χωρών σε προσωπικό επίπεδο. Παρά τις καταστροφικές οικονομικές συνέπειες του αποκλεισμού, συνεχίζουμε πιο δυναμωμένοι".

Κανένας Κουβανός αμόρφωτος

Μιλώντας στη συνέχεια για τις καταστροφικές συνέπειες από τον πολύχρονο αποκλεισμό, ο Α. Χουαντορένα διαμήνυσε πως "η Κούβα κρατάει ακόμη, γιατί η επανάσταση είχε και έχει την υποστήριξη όλου του λαού", ενώ στη συνέχεια παρουσιάζοντας τις επιτυχίες του συστήματος ανέφερε μερικά μόνο στοιχεία: "Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 200 εκατομμύρια παιδιά που δεν πάνε σχολείο. Κανένα από αυτά δεν είναι Κουβανάκι.Μέχρι και σήμερα χτίζουμε σχολεία και νοσοκομεία. Η βρεφική θνησιμότητα στη χώρα μας είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τέλος, μπορούμε σήμερα να λέμε πως εμείς τουλάχιστον έχουμε εξασφαλίσει ένα κομμάτι ψωμί για όλο το λαό μας".

"Η Κούβα σήμερα δίνει σε όλους μάθημα αξιοπρέπειας", είπε ο Α. Χουαντορένα και κατέληξε, ρωτώντας: "Θα ήθελα να δω πώς μια οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα θα κατάφερνε να αντέξει αν τις επέβαλαν έστω και για μια βδομάδα τον αποκλεισμό που εμείς αντιμετωπίζουμε επί δεκαετίες".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στήριξη του επίτιμου στον νέο πρόεδρο

Την υποστήριξη και του Κ. Μητσοτάκη εξασφάλισε χτες ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, μετά από συνάντηση που είχε μαζί του, συνεχίζοντας έτσι τις επαφές που ξεκίνησε με τα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Σήμερα θα συναντηθεί με τον Γ. Σουφλιά και με τον Δ. Αβραμόπουλο, ολοκληρώνοντας έτσι τις επαφές, οπότε από την ερχόμενη βδομάδα αναμένονται οι αποφάσεις του για τη συγκρότηση της νέας ηγετικής ομάδας.

Ο Κ. Μητσοτάκης - που προσυνεδριακά είχε δηλώσει ότι ενδεχόμενη εκλογή του Κ. Καραμανλή θα ήταν "αυτοκτονία για την παράταξη" - δήλωσε χτες το απόγευμα, μετά τη συνάντηση με το νέο πρόεδρο, ότι "θα βοηθήσω, όπως έκανα πάντοτε, με όλες μου τις δυνάμεις την παράταξη στην οποία ανήκω και τον νέο της αρχηγό". Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής είπε ότι ζήτησε από τον επίτιμο πρόεδρο να συμβάλει στην προσπάθεια για την "αναγέννηση της ΝΔ" και αυτός τον διαβεβαίωσε ότι "θα βοηθήσει στην προσπάθεια που ξεκινάμε".

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε τον Γ. Ράλλη, ο οποίος με τη σειρά του υποσχέθηκε στήριξη, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν επιστρέφει στην ενεργό πολιτική, ούτε τον ενδιαφέρει η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ συνάντηση είχε και με τον πρόεδρο της Βουλής.

Η στήριξη του Κ. Μητσοτάκη στον νέο πρόεδρο είχε εκφραστεί και με διαρροή συνομιλίας του με τον διευθυντή του "Αδέσμευτου Τύπου", σύμφωνα με την οποία ο επίτιμος δήλωνε ότι με την εκλογή του Κ. Καραμανλή "κάτι πολύ καλό θα γίνει επιτέλους στο κόμμα". Η αποστροφή αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του "Μητσοτακικού" βουλευτή Ν. Κάκαλου, ο οποίος έκανε λόγο για απομυθοποίηση πολλών πραγμάτων. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο "Φλας" τόνισε: "Δεν κατανοώ τη σημερινή διαρροή της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Κ. Μητσοτάκη με τον Δ. Ρίζο. Την περασμένη βδομάδα να είναι νέος και ανίκανος και άπειρος για αυτά τα πράγματα και ξαφνικά να γίνεται αυτό μέσα σε τέσσερις μέρες. Είμαι προβληματισμένος γιατί υπάρχει και ένας κόσμος που μας πίστεψε και μας πιστεύει ακόμα, μήπως τον πήραμε στον λαιμό μας;".

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ολοι γύρω από την Κεντροαριστερά

Συμπληρώθηκε χτες δημόσια το "παζλ" των απόψεων που θα απασχολήσουν την ΚΠΕ του ΣΥΝ, που συνεδριάζει αύριο με κεντρικό - και ουσιαστικά μόνο σημαντικό - θέμα τις εξελίξεις του διαλόγου για την Κεντροαριστερά. Με ανακοίνωση που εξέδωσαν τα 8 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ που συγκροτούν την τάση "Αριστερό Ρεύμα", τάσσονται κατά της κεντροαριστερής σεναριολογίας, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για ηγεμονισμό, χωρίς πάντως να αρνούνται συνολικά τη λογική του διαλόγου.

Με τη χτεσινή αυτή παρέμβαση, ουσιαστικά κατατέθηκε δημόσια μια ακόμα πλατφόρμα για το όλο θέμα, που όπως αναμένεται θα οδηγήσει μετά την ΚΠΕ, μέσω μίας "ενωτικής" πιθανότατα ομιλίας του προέδρου του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλου, στις γνωστές διακηρύξεις του κόμματος περί "προγραμματικής αντιπολίτευσης" και στην επιβεβαίωση της μέχρι τώρα πρακτικής του, ιδιαίτερα όσον αφορά την κριτική στάση στους κοινωνικούς αγώνες.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Α. Αλαβάνος, Ν. Βούτσης, Γ. Δραγασάκης, Π. Λαφαζάνης, Σ. Λεουτσάκος, Α. Φιλίνη, Α. Φλαμπουράρης και Ν. Χουντής, σημειώνουν ότι τα "κεντροαριστερά σενάρια" υποβαθμίζουν τη "σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά σε εταίρο ή συνιστώσα ενός κυβερνητικού, ευρύτερου κεντροαριστερού αστερισμού", κάνοντας παράλληλα λόγο για κινδύνους διεμβολισμού του ΣΥΝ από το ΠΑΣΟΚ, που όπως επισημαίνουν, θέλει να "εξισορροπήσει" την πολιτική του με αυτές τις κινήσεις, στηρίζοντας το δικομματικό σύστημα Κεντροδεξιάς - Κεντροαριστεράς. Πάντως, επισημαίνουν ότι ο ΣΥΝ πρέπει να είναι ανοιχτός στο διάλογο με τις δυνάμεις που στοχεύουν "σε μια διαφορετική έναντι της σημερινής πορεία ουσιαστικής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης με κοινωνικό και δημοκρατικό περιεχόμενο".

Τέλος, να σημειώσουμε ότι χτες γραμματέας της ΝΕ Β' Αθήνας του ΣΥΝ εκλέχτηκε ο Θ. Μαργαρίτης, με 17 ψήφους έναντι 9 ψήφων της Σ. Παπαδόγιαννη που υποστήριξε η τάση "Αριστερό Ρεύμα".

  • Στο μεταξύ χθες στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών διενεργήθηκε η πρώτη κατά σειρά δημόσια εκδήλωση για την Αριστερά, από το Ινστιτούτο Μελετών "Ανδρέας Παπανδρέου", σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚ, με θέμα τις "Ιστορικές καταβολές της Αριστεράς" και εισηγήσεις πανεπιστημιακών. Παρόντες ήταν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γ. Πασχαλίδης, ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Γ. Σκανδαλίδης, ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Γ. Σουλαδάκης και ο Γ. Κατσιμπάρδης. Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης ο βουλευτής του Συνασπισμού Σωτήρης Δανέλλης.
Η κοινωνία των "ρεκόρ"

"Το θέμα δεν είναι να δημιουργήσουμε πρωταθλητές - ρομπότ. Το κράτος, οι ομοσπονδίες, οι αθλητικοί σύλλογοι έχουν υποχρέωση να διαπαιδαγωγήσουν ανθρώπους. Οι δικοί μας Ολυμπιονίκες είναι και πτυχιούχοι πανεπιστημίων. Οι πρωταθλητές μας είναι υπόδειγμα για τις νεότερες γενιές. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν υπευθυνότητα για τα παιδιά... Η πραγματικότητα όμως σε διεθνές επίπεδο είναι διαφορετική. Δυστυχώς, το διεθνές σκηνικό έχει αλλάξει πολύ. Υπάρχει μια άκρατη εμπορευματοποίηση, ένας επαγγελματισμός. Είναι κρίμα... Οσες αλλαγές κι αν έγιναν, εμείς θα διατηρήσουμε τις ηθικές αξίες σαν βάση του αθλητισμού μας". Τα παραπάνω λόγια του Ολυμπιονίκη, του υφυπουργού Αθλητισμού της χώρας που κατατάχτηκε στη δεύτερη θέση στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, του πολίτη της Κούβας, του Αλμπέρτο Χουαντορένα, δεν είναι δικά του! Δεν του ανήκουν! Δεν είναι "προσωπική" του υπόθεση! Και αυτό είναι το μεγαλείο.

***

Είναι τα λόγια, τα πιστεύω, η ανθρωπιά και κυρίως οι πράξεις ενός "άλλου" κόσμου. Μιας "άλλης" κοινωνίας. Ενός "άλλου" πολιτισμού. Είναι τα λόγια, τα πιστεύω, η ανθρωπιά, οι πράξεις ενός "άλλου" τύπου ανθρώπου. Του ανθρώπου που μπορεί και πρέπει να "γεννά" ο σοσιαλισμός. Φωνή αυτού του κόσμου είναι ο Χουαντορένα. Εκπρόσωπος αυτού του "άλλου" κόσμου είναι ο πολίτης Χουαντορένα και για αυτό τα όσα είπε προχτές στην Αθήνα, χτες στη Θεσσαλονίκη, καλεσμένος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, δεν είναι προσωπικό του "ρεκόρ". Είναι δείγμα των επιδόσεων μιας ανώτερου τύπου κοινωνίας. Είναι δείγμα των επιδόσεων ενός ολόκληρου λαού. Είναι δείγμα των επιδόσεων της κουβανέζικης επανάστασης. Είναι ο σοσιαλισμός.

***

Κάποιοι θα σπεύσουν να μιλήσουν για "ωραιοποίηση". Για "γραφικές υμνολογίες". Για "δογματικές προσκολλήσεις που υπαγορεύουν τον εκθειασμό του... κόκκινου". Για "ιδεοληψίες" και "κομματικο-επιβαλλόμενα θυμιατίσματα". Δε θα μπούμε στον κόπο να αντιπαραθέσουμε ως απόδειξη του μεγαλείου του κουβανέζικου λαού - και συνάμα της δικής μας απόφασης να μην κρύβουμε ότι θεωρούμε αυτό το μεγαλείο ως "δική μας" υπόθεση - ούτε υπό ποιες συνθήκες συνεχίζει η Κούβα να "σπάει τα ρεκόρ", ούτε να συγκρίνουμε το μεγαλείο της με τα "ντοπαρισμένα" ιδεώδη εκείνων που έχουν σαρώσει όλα τα "χρυσά" στο άθλημα των "εμπάργκο" κατά των λαών και της ανθρωπιάς. Θα περιοριστούμε στην απάντηση που έδωσε ο πολίτης της Κούβας Χουαντορένα, σε ερώτηση του "Ελεύθερου Τύπου", για το χρήμα ως κίνητρο των επιδόσεων των αθλητών της χώρας του: "Τα χρήματα που θα κερδίσουν θα πάνε για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην Κούβα. Αυτό μας διαφοροποιεί από τους άλλους. Μοιάζει ρομαντικό, αλλά δε θα αλλάξουμε ποτέ".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Γερές οι ρίζες στη συνείδηση του λαού

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν χτες στον υφυπουργό Αθλητισμού της Κούβας Α. Χουαντορένα οι κομμουνιστές και οι άνθρωποι του Αθλητισμού της Θεσσαλονίκης. Πρώτα ο Α. Χουαντορένα, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την υπεύθυνη του Αθλητικού Τμήματος της ΚΕ Λούλα Καρατζά,επισκέφθηκε στις 10 το πρωί τα γραφεία του Κόμματος και είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανταλλάχτηκαν απόψεις για τις διεθνείς εξελίξεις και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων σ' όλο τον κόσμο, για την κατάσταση στην Κούβα, στις χώρες της ΕΕ και στη Βαλκανική.

Τον Κουβανό υφυπουργό Αθλητισμού καλωσόρισε ο Θ. Κωνσταντινίδης,εκφράζοντας τη συμπαράσταση των κομμουνιστών της Θεσσαλονίκης στον λαό του ηρωικού νησιού και τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες που κάνει το ΚΚΕ ώστε να δυναμώσει το κίνημα αλληλεγγύης προς την Κουβανική Επανάσταση. Τόνισε ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένας ιδιαίτερα δραστήριος Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος φιλίας. Στη συνέχεια έδωσε στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της πόλης, τη συρρίκνωση της βιομηχανίας και τη μεγάλη ανεργία, την ίδια ώρα που ο ιμπεριαλισμός και το μεγάλο κεφάλαιο επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για να τη χρησιμοποιήσουν για τη διείσδυσή τους στα Βαλκάνια.

Εχουμε δίκιο

Απαντώντας ο Αλμπέρτο Χουαντορένα ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή που του επιφυλάχτηκε και περιέγραψε την κατάσταση και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι αναγκασμένοι να υπερασπίζονται τις κατακτήσεις της Επανάστασης. Πρόσθεσε ότι ο ιμπεριαλισμός όχι μόνο απέτυχε να ανατρέψει το σοσιαλιστικό σύστημα στην Κούβα αλλά και το ενδυνάμωσε, προσθέτοντας ότι το καθεστώς έχει γερές ρίζες στη συνείδηση του λαού.Αναφέρθηκε ακόμη στη ζοφερή κατάσταση που υπάρχει στις φτωχότερες χώρες του καπιταλιστικού κόσμου αλλά και στα προβλήματα των εργαζομένων στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι καθημερινά πληροφορείται και ο ίδιος ότι μία νέα εστία αντίστασης δημιουργούν οι εργαζόμενοι για να αντιπαλέψουν την πολιτική του ιμπεριαλισμού. Μάλιστα τόνισε ότι για τον κουβανέζικο λαό είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο αγώνας αυτός των εργαζομένων σ' όλο τον κόσμο γιατί, "δείχνει ότι έχουμε δίκιο κι αυτό μας ενδυναμώνει να συνεχίσουμε". Αναφερόμενος στις τεράστιες επιτυχίες που σημειώνουν οι Κουβανοί αθλητές επισήμανε πως "στην Κούβα ο αθλητισμός προωθείται πάνω στη βάση αξιών κι όχι πάνω στη βάση της εμπορευματοποίησης. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αθλητές έχουν διαπαιδαγωγηθεί με τα ιδανικά της Επανάστασης", υπογράμμισε.

  • Στον εκλεκτό φιλοξενούμενο η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ απένειμε τιμητική πλακέτα με παράσταση από τα γεγονότα του Μάη του '36.
ΒΟΥΛΑ ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ
Τον ευχαριστώ γι' αυτό το μάθημα

Χαρακτηρίζοντας τιμή της που έσφιξε το χέρι του υφυπουργού Αθλητισμού της Κούβας, η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, με μια δήλωση καταπέλτη για τα γενόμενα στον ελληνικό αθλητισμό, σημείωσε: "Μπορεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες να γεννήθηκαν στην Ελλάδα, όμως απ' ό, τι μας είπε - ο Α. Χουαντορένα - οι Κουβανοί σέβονται πιο πολύ από εμάς το Ολυμπιακό ιδεώδες, και το αίσθημα του πατριωτισμού. Τον ευχαριστώ γι' αυτό το μάθημα".

Σήμερα στο ΤΕΦΑΑ Δάφνης

Ο υφυπουργός Αθλητισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κούβας, Αλμπέρτο Χουαντορένα,στα πλαίσια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας, προσκεκλημένος της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ, θα μιλήσει σήμερα Παρασκευή στις 12.30 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δάφνη. Στη συνέχεια ο χρυσός Ολυμπιονίκης και σήμερα μέλος του ΔΣ της IAAF, θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου "ΑΘΗΝΑ '97", στο Μαρούσι.

ΚΟΑ
Σύσκεψη για τον κλάδο των καθαριστριών

Η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ προσκαλεί σε σύσκεψη που διοργανώνει για τον κλάδο των καθαριστριών την Κυριακή 30 Μάρτη και ώρα 10.30 πμ στα γραφεία της (Κοτοπούλη & Βερανζέρου 1ος Οροφος).

Θέματα της σύσκεψης είναι:

  • Θέσεις του ΚΚΕ για επίκαιρα ζητήματα.
  • Θέσεις του ΚΚΕ για τις γυναίκες.
  • Συζήτηση για τα ιδιαίτερα ζητήματα του κλάδου των καθαριστριών.
Στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης

Συνεχίζοντας το πρόγραμμα των επισκέψεών του ο υφυπουργός Αθλητισμού της Κούβας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΤΕΦΑΑ, τον αθλίατρο Α. Δεληγιάννη,στο κτίριο της διοίκησης του Τμήματος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την αθλητική εκπαίδευση. Ο Α. Χουαντορένα σημείωσε πως η Κούβα δίνει μεγάλη σημασία στην αξιοποίηση και εφαρμογή της επιστήμης στον αθλητισμό και γι' αυτό στηρίζει την έρευνα. Μάλιστα υπογράμμισε πως ο εμπειρισμός έχει εκλείψει σχεδόν 100%. Τέλος, ενημέρωσε πως η Κούβα είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε συνεργασία. Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Τμήματος δέχτηκε την πρόσκληση του υφυπουργού και μετέφερε το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων του αθλητισμού να επισκεφθούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις στην Κούβα.

Συνέλευση ειρήνης στη Θεσσαλονίκη

Η ΕΔΥΕΘ πραγματοποιεί την Κυριακή 30 Μάρτη στις 10 πμ στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 27, 1ος όροφος) την ετήσια συνέλευση των επιτροπών και φίλων της ειρήνης. Τη συνέλευση θα απασχολήσει ο απολογισμός δουλιάς της ΕΔΥΕΘ και θα προγραμματιστεί η δράση για τη νέα περίοδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ