ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΒΕΡΤ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Στο απυρόβλητο η αντιαγροτική πολιτική

Ως ευκαιρία για φραστική επίδειξη του ενδιαφέροντός τους για τους αγρότες, αντιμετώπισαν οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης τη χτεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Παράλληλα, όμως, εξάντλησαν τις προτάσεις τους στην έκκληση προς τον πρωθυπουργό για διάλογο με τους αγρότες, αποφεύγοντας να τοποθετηθούν συγκεκριμένα επί της ουσίας των αιτημάτων των αγροτών ή να καταδικάσουν την ουσία της πολιτικής της κυβέρνησης ή να κάνουν οποιαδήποτε αναφορά στις ευθύνες της ΕΕ και της ΚΑΠ.

Η επιφανειακή και διαπιστωτική κριτική τους στην κυβέρνηση, επέτρεψε στον Κ. Σημίτη, στο κλείσιμο της συζήτησης, να τους "στριμώξει", απαριθμώντας ο ίδιος τα αιτήματα των αγροτών και προκαλώντας τους να πάρουν θέση! Επίσης, τους προκάλεσε να τοποθετηθούν, αν συμφωνούν με τη μορφή αγώνα των αγροτών. Ετσι, στο ερώτημα του Κ. Σημίτη, αν θέλουν να "γυρίσουμε στην επανεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής ή όχι", η σιωπή των τριών πολιτικών αρχηγών ήταν ...εκκωφαντική.

Τόσο ο Μ. Εβερτ, όσο και οι Ν. Κωνσταντόπουλος και Δ. Τσοβόλας εξάντλησαν την κριτική τους στην αντιαγροτική πολιτική στην αθέτηση των προεκλογικών λόγων και υποσχέσεων από την κυβέρνηση στους αγρότες, ενώ δε δίστασαν να περιγράψουν με μελανά χρώματα την κατάσταση των αγροτών και να αποδοκιμάσουν τον τρόπο, με τον οποίο η κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει, εστιάζοντας στο ότι δεν κάνει διάλογο μαζί τους και επικρίνοντας την προσπάθεια που κάνει να στρέψει άλλες κοινωνικές ομάδες εναντίον των αγροτών. Μέχρι εκεί, όμως. Δεν τόλμησαν να αναζητήσουν τα αίτια γι' αυτή την κατάσταση και να προτείνουν συγκριμένα μέτρα, ακριβώς γιατί δεν ήθελαν, και δεν μπορούσαν, να στραφούν στην αντιαγροτική πολιτική, με την οποία στην ουσία συμπλέουν και στηρίζουν. Ετσι, άλλη μια φορά, άφησαν στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική, αποφεύγοντας, παράλληλα, να πάρουν ξεκάθαρη θέση στα αιτήματα των αγροτών.

- Ο πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ, ο οποίος πραγματικά πλειοδότησε σε λαϊκισμό των διαπιστώσεων, όταν έφτασε στο κρίσιμο ζήτημα της ικανοποίησης των αιτημάτων των αγροτών, "το έστριψε": "Καλέστε τους εδώ και πέστε τους τι μπορείτε να κάνετε και τι δεν μπορείτε". Στην πραγματικότητα αυτό επιδιώκει ο πρόεδρος της ΝΔ: Να εκτονωθεί η ένταση, με την παροχή από την κυβέρνηση κάποιων ψίχουλων και περισσότερων υποσχέσεων. Ο Μ. Εβερτ, όπως και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την "ακραία μορφή" αγώνα των αγροτών, τον αποκλεισμό του οδικού δικτύου, και επιχειρούν, στο μέτρο του δυνατού και χωρίς να εκτεθούν στα μάτια των αγροτών, να υποβοηθήσουν στην "εκτόνωση της έντασης".

- Περισσότερο εποικοδομητικός ήταν ο Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος ανέλαβε να υποδείξει στην κυβέρνηση συγκεκριμένους τρόπους για την αντιμετώπιση της εξέγερσης των αγροτών. Κατ' αρχήν υπέδειξε στον πρωθυπουργό τι δεν πρέπει να κάνει. Είπε ότι "η κοινωνική κρίση δεν αντιμετωπίζεται ούτε με πρακτικές ούτε με πρόσωπα εσωκομματικού συνδικαλισμού". Επίσης δεν αντιμετωπίζεται "με κυβερνητικές ντιρεκτίβες και κομματικά τελεσίγραφα". Με τι αντιμετωπίζεται, λοιπόν, η κοινωνική κρίση κατά τον πρόεδρο του ΣΥΝ; Μα φυσικά με το διάλογο. Διάλογο, όμως, όχι για την επίλυση των προβλημάτων αλλά για εκτόνωση της έντασης. Το είπε καθαρά: "Σε όλη την Ευρώπη κυριαρχεί η αγωνία για έναν αξιόπιστο κοινωνικό διάλογο μεταξύ όλων των εταίρων, για ένα διάλογο, ο οποίος θα οδηγήσει σε πολιτικές συνοχής και όχι σε πολιτικές διάλυσης" (!). Χρειάζονται περισσότερα; Τότε ας παρατεθεί άλλη μια φράση του: "Το ξέρετε, κύριε πρωθυπουργέ, ότι υπάρχει θεσμοθετημένο Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής; Γιατί δεν το συγκαλέσατε κατά τη διάρκεια όλων αυτών των γεγονότων; Γιατί δεν το ενεργοποιήσατε;". Δε θα μας προκαλούσε καμία έκπληξη, αν ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε αμήχανα ή και τύψεις, γιατί δε σκέφτηκε κάτι τέτοιο;

- Ο Δ. Τσοβόλας εμφανίστηκε με αναλύσεις και θέσεις του "παλαιού ΠΑΣΟΚ", μοιράζοντας αφειδώς χαρακτηρισμούς στην κυβερνητική πολιτική όπως: ανάλγητη, ταξική, συντηρητική, κοκ. ενώ εξήγησε στον Κ. Σημίτη, γιατί δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σημερινή ελληνική κοινωνική πραγματικότητα: Γιατί σχεδιάζει στα γραφεία, ερήμην του απλού καθημερινού Ελληνα πολίτη!

Π. Κ.

Εκτροπή με μανδύα κοινοβουλευτικό!

"

Οι χορτάτοι προέρχονται από τις συντεχνιακές κοινωνίες. Οι χορτάτοι προέρχονται από τις κοινωνίες, όπου ομάδες πιέζουν"! Είναι η απάντηση που έδωσε ο Κ. Σημίτης, στο σχόλιο της Αλέκας Παπαρήγα, χτες στη Βουλή. Είναι η απάντηση στην τοποθέτηση της ΓΓ του ΚΚΕ, ότι η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει τα λαϊκά στρώματα, αλλά την ίδια ώρα μοιράζει προνόμια στους χορτάτους. Αυτά είπε ο πρωθυπουργός. Και αν αυτό δεν είναι αυταρχισμός, τότε τι είναι; Αν αυτό δεν είναι ολοκληρωτική αντίληψη, τότε τι είναι; Αν αυτό δεν είναι άκρατος νεοσυντηρητισμός και προώθηση της "φιλοσοφίας" του ραγιαδισμού, τότε τι είναι; Αν αυτό δεν είναι έσχατος αντιλαϊκός λαϊκισμός και αντικοινωνικός παροξυσμός, τότε τι είναι; Είναι όλα αυτά μαζί. Είναι όλα αυτά, που συνθέτουν το πραγματικό περιεχόμενο του επαγγελλόμενου "εκσυγχρονισμού". Και όταν τα λόγια αυτά εκτοξεύονται από στόματος πρωθυπουργού, είναι σίγουρο πως η ελληνική κοινωνία - και όχι μόνο οι αγρότες - έχει μπροστά της έναν τεράστιο κίνδυνο: Τον κίνδυνο επιβολής μιας πολιτικής, που σιγά - σιγά το περιεχόμενό της θα ταυτίζεται απόλυτα με τις μορφές που απαιτούνται για την καθυπόταξη της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Πρόκειται για μορφές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της δικτατορίας των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, που διέπονται από τις "αρχές", που εν εξάλλω προπαγανδίζουν οι κυβερνώντες: Οποιος καταδυναστεύεται από την πολιτική μας δε δικαιούται διά να ομιλεί! Οποιος δε συμφωνεί μαζί μας και αντιστέκεται είναι "προνομιούχος"! Οποιος μπροστά στη δύναμη της δικής μας αδιαλλαξίας αντιτάσσει τον αγώνα, τη μαζική αντίδραση, τη διεκδίκηση, την απεργία, τότε είναι "φιλοτομαριστής"! Με λίγα λόγια, όποιος αποτελεί θύμα των δικών μας επιλογών και πιέζει για να πάψουμε να τον εξοντώνουμε, τότε θα τον κατασυκοφαντούμε και θα τον τσακίζουμε!

Εδώ, λοιπόν, δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιους υπαλλήλους, αναγκασμένους να εκτελούν άνωθεν εντολές. Οταν ο πρωθυπουργός βγαίνει και λέει, όπως χτες, ότι "κατευθυντήρια γραμμή στην πολιτική που ακολουθούμε είναι ο σεβασμός των κοινοτικών κανόνων και της κοινής αγροτικής πολιτικής... επομένως εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα ενάντια σε όλους αυτούς τους κανονισμούς", δεν έχουμε απλώς ένα φερέφωνο της Κομισιόν επί τω έργω. Εχουμε να κάνουμε με μηχανισμούς - κυβερνητικούς και κρατικούς - που η εμμονή τους στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου είναι τέτοια, ώστε δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να απαλλάσσονται από τα περιττά βάρη της κοινοβουλευτικής δημαγωγίας και να εισάγουν τη δεσποτεία ως μέθοδο διακυβέρνησης!

Ο κυβερνητικός απολυταρχισμός δεν αντικατοπτρίζεται μόνο στην πρωθυπουργική αλαζονεία, που χτες διατεινόταν πως με τους αγρότες ό,τι διάλογο είχαμε να κάνουμε τον κάναμε, αφού, κατά τον Κ. Σημίτη, "ο διάλογος έχει βεβαίως κάποια όρια"... Η κυβερνητική αυθαιρεσία συνιστά τη ραχοκοκαλιά που διαπερνά όλη την πρακτική και το λόγο των εξουσιαστών. Το επιχείρημά τους είναι τόσο βαθιά αντιδραστικό, που ξεπερνά κάθε άλλο ιστορικό προηγούμενο στα πρακτικά του μεταπολιτευτικού, τουλάχιστον, κοινοβουλευτισμού: "Η κυβέρνηση έχει τη νομιμοποίηση του ελληνικού λαού... διότι ο ελληνικός λαός στις 22 Σεπτέμβρη έδωσε σε αυτή την κυβέρνηση την εντολή,λέει με ύφος Βοναπάρτη ο Κ. Σημίτης! Με άλλα λόγια, επειδή ο εκλογικός νόμος μετέτρεψε μια λαϊκή μειοψηφία σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επειδή οι συνήθεις μέθοδοι των καπιταλιστών για την παραχάραξη της λαϊκής βούλησης και συνείδησης μετέτρεψαν τα κάλπικα λόγια σε "νίκη της κάλπης", κανείς "δε δικαιούται επί τέσσερα χρόνια να κουνιέται"! Οποιος, δε, το κάνει, τότε είναι αντιδημοκρατικός!! Αυτό το διάγγελμα του ..."νικάω και δέρνω", σε ένα διαφέρει από εκείνα τα παλιά, του στιλ "αποφασίζομεν και διατάσσομεν". Λέγεται με ανοιχτή τη Βουλή...

Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς γι' αυτήν την κυβέρνηση είναι ότι είναι επικίνδυνη. Αποδεικνύεται μάλιστα, τόσο επικίνδυνη με τις πράξεις και τα λόγια της, όσο ακριβώς επικίνδυνα και καταστροφικά είναι τα σχέδια των αφεντικών της. Φαίνεται ότι ο δρόμος της αναλγησίας, της αλαζονείας και της τρομοκρατίας, που ακολουθεί απέναντι στους αγρότες, συνιστά "πρόβα τζενεράλε" για τον τύπο διακυβέρνησης και επιβολής της πολιτικής της, που θα κληθεί να υποστεί ο οιοσδήποτε αμφισβητήσει την αυθεντία των πολυεθνικών. Οι εξουσιαστές έχουν καταλήξει: Με το τσάκισμα της κινητοποίησης των αγροτών, με λάφυρο τα εκατοντάδες χιλιάδες εξοντωμένα νοικοκυριά της υπαίθρου και με σημαία τους ταπεινωμένους ξωμάχους, θα ξεκινήσουμε την, επί τετραετία, σταυροφορία λεηλάτησης των πάντων. Αυτή η σταυροφορία, που σε πολιτικό επίπεδο έχει όλα τα χαρακτηριστικά της εκτροπής με κοινοβουλευτικό μανδύα, δεν είναι πια σχέδιο επί χάρτου. Είναι πράξη, που η κυβέρνηση έχει θέσει προς υλοποίηση. Γι' αυτό η αντιλαϊκή επέλαση πρέπει να αντιμετωπιστεί ΤΩΡΑ. Γι' αυτό τα μπλόκα των αγροτών πρέπει να νικήσουν.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Επίδειξη θράσους και αναλγησίας

Επίδειξη θράσους και κοινωνικής αναλγησίας έκανε χτες ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις επίκαιρες ερωτήσεις της Αλ. Παπαρήγα και των αρχηγών των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης με θέμα τα αγροτικά προβλήματα. Κεντρικός άξονας της ομιλίας του Κ. Σημίτη ήταν η λογική του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", γιατί έτσι επιτάσσουν οι κοινοτικοί κανόνες, η λογική του τσαμπουκά εκ του ασφαλούς, η λογική των προκλήσεων και της εκτόξευσης συκοφαντιών σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών, η λογική της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, η λογική του "διαίρει και βασίλευε".

"Είμαστε μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης κι αυτό πρέπει να το σεβαστούμε για να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε", τόνισε. Φτάνοντας μάλιστα σε σημείο αστειότητας, υποστήριξε ότι η ισχύουσα κοινοτική αγροτική πολιτική έχει αντιπάλους τους ισχυρούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θέλουν εθνική αγροτική πολιτική. Επομένως, όσοι ζητούν επανεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής της χώρας, κατά τον πρωθυπουργό, είναι με τους δυνατούς και όχι με τους αδυνάτους της Κοινότητας!!! Συμπεριφερόμενος δε ως υπαλληλάκος που τρέμει μην και του τραβήξουν τ' αυτί οι ανώτεροί του, επισήμανε: "Εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα ενάντια σε όλους αυτούς τους κανονισμούς, με κίνδυνο να επιβαρύνουμε τον Ελληνα φορολογούμενο και την Ελλάδα με πολλαπλές ποινές και πολλά δισεκατομμύρια".

Κάνοντας επίδειξη τσαμπουκά εκ του ασφαλούς ο Κ. Σημίτης ούτε λίγο - ούτε πολύ ζήτησε από τους αγρότες και τον ελληνικό λαό να δέχονται αδιαμαρτύρητα την πολιτική της κυβέρνησής του επειδή στις πρόσφατες εκλογές το ΠΑΣΟΚ πήρε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. "Εδώ - είπε - μπαίνει στο τέλος το πρόβλημα της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση αυτή έχει τη νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό. Ολοι οι Ελληνες ψήφισαν για να εκλεγεί αυτή η κυβέρνηση. Οι Ελληνες αποφάσισαν και κανείς δεν έχει υπέρτερη νομιμοποίηση απ' αυτή την κυβέρνηση". Μ' άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός διακήρυξε και στα λόγια - χωρίς καν τα κρατήσει τα προσχήματα - αυτό που ισχύει στην πράξη. Οτι, δηλαδή, η δημοκρατία στην οποία ζούμε και για την οποία τόσα βαρύγδουπα λέγονται, σημαίνει πως ο λαός είναι κυρίαρχος - όσο τον αφήνουν να είναι - μια φορά στα τέσσερα χρόνια. Ολο το υπόλοιπο διάστημα πρέπει να κάθεται στη γωνία!!! Επιχειρώντας να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα γύρω από τις αγροτικές κινητοποιήσεις και να διχάσει τους εργαζόμενους γενικότερα, ο Κ. Σημίτης, σε κάθε σημείο της πρωτολογίας και της δευτερολογίας του, όταν χρειαζόταν να αναφερθεί στους αγωνιζόμενους αγρότες, έκανε λόγο για κάποιες ομάδες αγροτών που διαμαρτύρονται και αντιδρούν με μπλόκα στις εθνικές οδούς. Μ' άλλα λόγια, θέλησε να εμφανίσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις ως κινήσεις κάποιων μειοψηφιών, δήθεν κάποιων μικρών ομάδων, που καμιά σχέση δεν έχουν με τις διαθέσεις του συνόλου του αγροτικού πληθυσμού. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είπε, υπακούουν "στις μικρές ομάδες αγροτών, γιατί δεν είναι όλοι οι αγρότες που έχουν αυτή τη στάση, είναι ορισμένοι αγρότες".

Ξεκαθάρισε ακόμη πως δεν πρόκειται να γίνει κανένας διάλογος με τους αγρότες, γιατί, όπως ισχυρίστηκε, αυτός έγινε και η κυβέρνηση εξάντλησε τις δυνατότητες που είχε για ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Τέλος, προσπαθώντας να εμφανίσει τους αγρότες ως εχθρούς των υπολοίπων εργαζομένων, υποστήριξε πως οι καταλήψεις των εθνικών δρόμων "είναι ένας τρόπος εκβιαστικός, ο οποίος είναι σε βάρος όλων των άλλων ομάδων του ελληνικού πληθυσμού, της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας".

ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Με όπλο την κατασυκοφάντηση προχωρά η κυβέρνηση

Συζητήθηκαν χτες Επίκαιρες Ερωτήσεις της Αλ. Παπαρήγα και των άλλων αρχηγών των κομμάτων προς τον πρωθυπουργό

Περίσσεψε χτες στη Βουλή η κοινωνική αναλγησία, το θράσος και η λογική του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" που διακρίνει την κυβέρνηση κατά τη συζήτηση Επίκαιρων Ερωτήσεων της Αλ. Παπαρήγα και των υπολοίπων αρχηγών της αντιπολίτευσης, με θέμα τα προβλήματα των αγροτών. Ο πρωθυπουργός απέκλεισε οποιαδήποτε ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών, υπογράμμισε ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι της ΕΕ και η κυβέρνηση θα την τηρήσει απαρέγκλιτα, προσπάθησε να συκοφαντήσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις και να διαχωρίσει τους αγρότες από τους υπόλοιπους εργαζόμενους εμφανίζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, τους πρώτους εχθρούς των δεύτερων. Τέλος, κάλεσε τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας - και προφανώς και τον υπόλοιπο ελληνικό λαό - να κάτσει στη γωνία αδιαμαρτύρητα, γιατί ό,τι είχε να κάνει το έκανε με τις εκλογές, ενώ τώρα το λόγο έχει αυτός, οι υπουργοί του και όσοι βρίσκονται πίσω τους.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεσκέπασε το χαρακτήρα αυτού του είδους της δημοκρατίας ,αποδεικνύοντας ότι είναι η δημοκρατία μιας μικρής μειοψηφίας, των χορτάτων, του μεγάλου κεφαλαίου. Ακόμη προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι ο αυταρχισμός, η πολιτική του διαίρει και βασίλευε και η τρομοκρατία δε θα περάσουν.

Οι πρόεδροι της ΝΔ και του ΣΥΝ απέφυγαν οποιαδήποτε αναφορά στην αγροτική πολιτική της Κοινότητας και εμφάνισαν την κατάσταση στην αγροτική οικονομία ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής. Ο Μ. Εβερτ υποστήριξε πως ο αγροτικός τομέας είναι θύμα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Ν. Κωνσταντόπουλος ισχυρίστηκε πως ο αυταρχισμός και η ανάλγητη πολιτική είναι ελληνικό φαινόμενο, που χαρακτηρίζει μόνο την ελληνική κυβέρνηση, ενώ στην Ευρώπη συμβαίνουν τα ακριβώς αντίθετα!!!

Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική οξύνει τα αδιέξοδα και εξυπηρετεί τους λίγους σε βάρος των πολλών.

ΝΔ - ΣΥΝ
Δεν ξέρουν τίποτα για τα αίτια...

Δ. Τσοβόλας: Η κυβέρνηση εκτελεί εντολές άλλων

Μακριά από τις πραγματικές αιτίες που γεννούν τα αγροτικά προβλήματα και οδηγούν τους αγρότες στο τελευταίο μέσο αυτοπροστασίας που διαθέτουν, δηλαδή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, στάθηκαν οι αρχηγοί της ΝΔ και του ΣΥΝ, απαντώντας στην ομιλία του πρωθυπουργού, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι εκτελεί εντολές άλλων κι ότι με την πολιτική της "οξύνει τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα, εξυπηρετώντας τους λίγους σε βάρος των πολλών".

Ο αρχηγός της ΝΔ Μ. Εβερτ χαρακτήρισε το πρόβλημα του αγροτικού τομέα εθνικό πρόβλημα και έριξε όλες τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα με έμμεσο τρόπο εμφάνισε την ΕΕ ως θετικό παράγοντα για την αγροτική οικονομία. "Ο αγροτικός τομέας - είπε - αποτελεί το μεγάλο θύμα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Τη δεκαετία του '80 διαπράχτηκαν εγκλήματα σε βάρος του αγρότη. Δεν έγινε ούτε μια επέμβαση και αντιθέτως όλη η αγροτική πολιτική στηρίχτηκε στις επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση". Ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι συμπεριφέρεται με αλαζονεία και περιφρόνηση προς τον αγρότη κι ότι κέρδισε τις εκλογές με τα προεκλογικά ψέματα που είπε στον αγροτικό πληθυσμό. Τέλος ως διέξοδο στην κατάσταση που υπάρχει εμφάνισε το διάλογο και ζήτησε από τον Κ. Σημίτη να καλέσει τους αγρότες και να τους πει τι μπορεί να κάνει και τι δεν μπορεί σχετικά με τα αιτήματά τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε πως εκείνο που χρειάζεται σήμερα "είναι πολιτικές που να ενώνουν την κοινωνία και όχι να τη διασπούν". Μάλιστα εμφάνισε την κυβερνητική αδιαλλαξία απέναντι στους αγροτές ως ελληνικό φαινόμενο, που καμιά σχέση δεν έχει με την Ευρωπαϊκή Ενωση. "Σε όλη την Ευρώπη - είπε - την οποία επικαλείστε, κύριε πρωθυπουργέ, κυριαρχεί η αγωνία για έναν αξιόπιστο κοινωνικό διάλογο μεταξύ όλων των εταίρων, για ένα διάλογο ο οποίος θα οδηγήσει σε πολιτικές συνοχής και όχι σε πολιτικές διάλυσης. Μονάχα εσείς εδώ στην Ελλάδα επιλέγετε τον αυταρχισμό του "εγώ αποφάσισα γιατί είμαι πρωθυπουργός και εσείς θα ακούσετε γιατί είσαστε ψηφοφόροι". Μονάχα εσείς εδώ στην Ελλάδα, επιλέγετε την ανάλγητη πολιτική του "να κόψουν το λαιμό τους όσοι δεν μπορούν και δεν έχουν"".Πρόσθεσε δε ότι αυτά που ζητάνε οι αγρότες σήμερα είναι αυτά που η κυβέρνηση τους υποσχέθηκε προεκλογικά και με τις προγραμματικές της δηλώσεις.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας χαρακτήρισε την κυβέρνηση συντηρητική που εκτελεί οδηγίες άλλων. "Είστε - είπε - σκληροί συντηρητικοί που εκτελείτε απλά οδηγίες άλλων". Ακόμη σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός με την ομιλία του πυροδότησε τις αγροτικές κινητοποιήσεις και έριξε λάδι στη φωτιά και κάλεσε την κυβέρνηση, αν έχει το θάρρος και την τόλμη, να αναλάβει το πολιτικό κόστος σύγκρουσης με τους οικονομικά ισχυρούς, στους οποίους χαρίζει δισεκατομμύρια.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δημοκρατία σας τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Δημοκρατία για την κυβέρνηση είναι η δημοκρατία των χορτάτων, των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος των συμφερόντων της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Αυτό υπογράμμισε χτες στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, απαντώντας στον πρωθυπουργό κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησής της με θέμα τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τα προβλήματα των αγροτών. "Κύριε πρωθυπουργέ - τόνισε η Αλ. Παπαρήγα - θέσατε ζήτημα δημοκρατίας σήμερα με την ομιλία σας και με το χτεσινό διάγγελμά σας. Εμείς ερμηνεύουμε την πολιτική σας ως μια προσπάθεια να σεβαστείτε τη δημοκρατία μιας μειοψηφίας χορτάτων και ερμηνεύουμε τους αγώνες των αγροτών και των άλλων εργαζομένων, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, σαν τη δημοκρατία της πλειοψηφίας των φτωχών, των πεινασμένων και των ανέργων. Αυτή τη δημοκρατία υποστηρίζουμε και στηρίζουμε εμείς".

Κρατάτε την εθνική κουτάλα για το κεφάλαιο

Απαντώντας στη συνέχεια σε όσα είπε ο πρωθυπουργός εναντίον μιας εθνικής πολιτικής στον τομέα της αγροτικής οικονομίας, υπερασπιζόμενος την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: "Λέτε κ. πρωθυπουργέ ότι το ΚΚΕ με τις προτάσεις του υποστηρίζει την εθνική πολιτική, την επανεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής, την εθνική πολιτική στα προϊόντα με τη μορφή - προσθέτουμε εμείς - επιδοτήσεων, στήριξης τιμής και διάφορες άλλες μορφές στήριξης του προϊόντος και της μικρομεσαίας αγροτιάς. Βεβαίως υποστηρίζουμε την εθνική πολιτική, αλλά μη μου πείτε ότι δεν υπάρχει και εθνική πολιτική χορηγήσεων και επιχορηγήσεων στην Ελλάδα από την πλευρά της κυβέρνησης. Εδώ υπάρχει μια μεγάλη εθνική κουτάλα, πολύ μεγάλη που την κρατάει η κυβέρνηση και μοιράζει χορηγήσεις και επιχορηγήσεις όπως θέλει.

Οταν χαρίσατε 200 δισ. τόκους υπερημερίας του κ. Λάτση και του κ. Βαρδινογιάννη δεν ήταν εθνική ρύθμιση; Οταν χαρίσατε πάνω από 1 τρισ. στις ΠΑΕ, αυτό δεν ήταν εθνική ρύθμιση; Και μην παίζετε τώρα με τους Γερμανούς, τους Ολλανδούς και τους άλλους. Εθνικού χαρακτήρα ρύθμιση ήταν αυτή. Οταν θέλετε κάνετε εθνικές ρυθμίσεις, αλλά γι' αυτή τη μειοψηφία των χορτάτων, που ποτέ δε χορταίνουν. Αυτή είναι η ουσία. Οταν έχετε αφήσει απείραχτα τα 600 δισ. φοροαπαλλαγές, που σε μεγάλο μέρος είναι φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου, αυτή δεν είναι εθνική ρύθμιση. Βεβαίως εσείς σέβεστε τη λεγόμενη ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία το εθνικό, το διεθνικό και το ευρωπαϊκό το ταυτίζει με τα συμφέροντα μιας μειοψηφίας των βιομηχάνων, των κεφαλαιοκρατών. Εμείς είμαστε αντίθετοι".

Ο διχασμός και η τρομοκρατία δε θα περάσουν

"Σας φέρνω - κατέληξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - ένα μήνυμα από τα μπλόκα της Μακεδονίας που πέρασα χτες και που εκεί είναι Νεοδημοκράτες, είναι ΠΑΣΟΚ, είναι Κομμουνιστές κ.ά. Δεν υποχωρούν. Κι εμείς, εφόσον οι ίδιοι το αποφασίσουν με δική τους επιλογή και απόφαση, γιατί κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει τις μορφές πάλης, θα στηρίξουμε αυτούς τους αγώνες. Κι αν θέλετε να τους τρομοκρατήσετε και να τους στείλετε τα ΜΑΤ ή οτιδήποτε άλλο, πρέπει να σας πω ότι ο διχασμός που πάτε να κάνετε και η τρομοκρατία δε θα περάσουν. Θα το βρείτε μπροστά σας".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκδηλη η αμηχανία και η ανησυχία

Εμφανή είναι σημάδια αμηχανίας και ανησυχίας στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, καθώς δε φαίνεται να περπατά η επιχείρηση διάσπασης του αγώνα των αγροτών και απομόνωσής τους από την "κοινή γνώμη". Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ προχτές το βράδυ από το περιβάλλον του πρωθυπουργού διαδίδονταν ότι "μέχρι το Σαββατοκύριακο θα τελειώσει η όλη ιστορία", χτες το βράδυ παρέτειναν την προθεσμία "μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας" (!).

Κατ' ιδίαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν ότι το κλίμα παραμένει βαρύ και αρνητικό για την κυβέρνηση, ενώ δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα η επιχείρηση να στραφούν κοινωνικές ομάδες ενάντια στους αγρότες.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης προήδρευσε χτες σε απανωτές συσκέψεις με υπουργούς και κομματικά στελέχη, με κεντρικό ζήτημα τους χειρισμούς στην αντιμετώπιση της αγροτικής εξέγερσης. Βασικός στόχος παραμένει να φύγουν οι "πράσινοι" αγρότες από τα μπλόκα και έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην υπονομευτική δράση των κομματικών στελεχών. Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, σχεδιαζόταν η αξιοποίηση και ορισμένων από τους λεγόμενους "διαφωνούντες" υπουργούς (Τσοχατζόπουλος, κ.ά.), οι οποίοι θα σταλούν στα μπλόκα. Κάτι τέτοιο όμως διαψεύδονταν από τον πρωθυπουργικό περιβάλλον με το αφοπλιστικό ερώτημα "γιατί αυτοί έχουν μεγαλύτερο κύρος από τον πρωθυπουργό;" (!).

Ταυτόχρονα, όμως, στις κομματικοκυβερνητικές συσκέψεις εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο για κάποια "οδό διαφυγής και διεξόδου", η οποία συμπεριλαμβάνει "αμοιβαίες υποχωρήσεις". Ωστόσο, αυτό που κυριαρχεί και προβάλλεται προς τα έξω είναι η αδιαλλαξία και η στερεότυπη απάντηση "ό,τι δώσαμε, δώσαμε, δεν πρόκειται να δώσουμε άλλα".

Πού το πάει ο "Αντέννα";

Η τηλεόραση του ΑΝΤ1 και στο δελτίο ειδήσεων των 6 μ.μ. και στο βραδινό δελτίο των 8.30 μ.μ., από τη συζήτηση στη Βουλή για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην "Ωρα του πρωθυπουργού", μετέδωσε τις θέσεις όλων των κομμάτων πλην του ΚΚΕ. Είπαμε, να στηρίζει τον πλουραλισμό του Μάαστριχτ αλλά όχι κι έτσι!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ