ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Ιούνη 1996
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο τουρισμός και η προοπτική του!

Του Χρήστου ΚΑΤΣΩΤΗ*

Τα τελευταία χρόνια πολύς λόγος γίνεται για το ρόλο του τουρισμού στην οικονομία. Γίνεται σοβαρή προσπάθεια να πείσουν το λαό ότι μπορεί να κλείνουν οι βιομηχανίες, να αποδιαρθρώνεται η παραγωγική βάση της χώρας, να διαλύεται η αγροτική οικονομία, αλλά έχουμε τον τουρισμό που μπορεί να προσφέρει εργασία, αμοιβή, οφέλη στην εθνική οικονομία.

Με στόμφο δηλώνουν ότι ο τουρισμός αποτελεί για τη χώρα μας στρατηγικό τομέα της ανάπτυξης. Η άκριτη αποδοχή του ευρωπαϊκού και διεθνούς καταμερισμού, οι επιπτώσεις στη χώρα μας, στους εργαζόμενους απ' αυτές τις επιλογές, αποκρύπτονται επιμελώς. Το ίδιο και η άμεση εξάρτηση και του τουρισμού από το πολυεθνικό κεφάλαιο, που έχει ως αποτέλεσμα τα όποια οφέλη θα μπορούσε να έχει η χώρα μας από τον τουρισμό να τα ιδιοποιείται το πολυεθνικό κεφάλαιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 70% του τουρισμού στην Ευρώπη ελέγχεται από το γερμανικό (TUI - NIKERMAN), το αγγλικό (TOMSON), το γαλλικό (FRAM) κεφάλαιο και με διάφορες θυγατρικές τους.Οι αλυσίδες ξενοδοχείων, όπου μέτοχοι είναι οι παραπάνω πολυεθνικές, δεν έχουν πρόβλημα πληροτήτων. Οσοι δεν έχουν διασυνδέσεις με τα μεγάλα τουριστικά γραφεία, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ταυτόχρονα, οι τεχνητές κρίσεις σε διάφορες περιοχές, οι πιέσεις για μείωση των τιμών, είναι τα χαρακτηριστικά των τελευταίων ετών.

Εκτός από την άμεση εξάρτηση του τουρισμού, με τα όποια προβλήματα δημιουργούνται τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η σφοδρή και γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων δημιουργεί νέα δεδομένα.Ειδικότερα, οι περικοπές κοινωνικών δικαιωμάτων, τα προγράμματα σύγκλισης, η διαρκής λιτότητα, η ανεργία, η φτώχεια, η εξαθλίωση, περιορίζουν τις δυνατότητες εκατομμυρίων ανθρώπων για τουρισμό.Οσο διαρκεί αυτή η πολιτική, αν δεν ανατραπεί από την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, είναι φυσικό ότι οι διακοπές, ο τουρισμός, η αναψυχή θα είναι όλο και πιο άπιαστα όνειρα για εκατομμύρια ανθρώπους.

Για να μπορέσει η χώρα μας να παρακολουθήσει τις εξελίξεις που συντελούνται στον τουρισμό και να επωφεληθεί απ' αυτές, χρειάζεται μια άλλη ριζικά αντίθετη πολιτική. Απαιτούνται ρήξεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στήριξη της παραγωγικής βάσης της χώρας μας. Στήριξη της αγροτικής οικονομίας. Χρειάζεται, ταυτόχρονα, άλλη τουριστική πολιτική, που πριν απ' όλα ν' απαντά στις εσωτερικές ανάγκες ανάπτυξης του ίδιου του τουρισμού. Η κοινωνικά αναγκαία και επωφελής ανάπτυξη του τουρισμού δεν εξασφαλίζεται μόνον από την προνομιακή θέση της χώρας μας από την άποψη των φυσικών πλεονεκτημάτων της, ούτε αρκεί γενικά κι αφηρημένα η "πολιτική βούληση".

Ο τουρισμός έχει ανάγκη από υποδομές και καθαρό περιβάλλον. Από πρόβλεψη, έρευνα, προγραμματισμό. Από παραγωγικές διασυνδέσεις με τους άλλους τομείς της οικονομίας. Από σταθερή και διευρυμένη εσωτερική βάση, με την ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού. Από πολιτική εθνικής ανεξαρτησίας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον τουρισμό έχει σοβαρές επιπτώσεις στους ίδιους τους εργαζόμενους. Η διάρκεια απασχόλησης έχει μειωθεί. Σε πολλές περιοχές της χώρας η απασχόληση είναι 100 μέρες το χρόνο. Με δυσκολία συμπληρώνονται οι προϋποθέσεις για περίθαλψη και επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.Με δυσκολία επιβιώνει ο εργαζόμενος. Οι αμοιβές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τα ελάχιστα των συλλογικών συμβάσεων, της εργατικής νομοθεσίας δεν εξασφαλίζονται. Η "μαύρη" εργασία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με μεγάλη εισφοροδιαφυγή. Η συμπλήρωση των προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότηση των εποχιακά απασχολούμενων φαντάζει όνειρο άπιαστο, αφού - έτσι όπως δουλεύουν - απαιτούνται 45 χρόνια απασχόλησης για να συμπληρώσουν 4.500 ένσημα!Οι όποιες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος εξανεμίζονται κάτω από την πίεση της ανεργίας και της τρομοκρατίας. Οι μηχανισμοί ελέγχου είναι ανύπαρκτοι.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου, σφραγίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη συμβιβαστική τακτική των πλειοψηφιών, που προωθούν τη λεγόμενη εργασιακή ειρήνη. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση οι εργοδότες έφτασαν να προτείνουν εντελώς προκλητικά... αυξήσεις στις αποδοχές μας κάτω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση! Οι προτάσεις που εδώ και καιρό διατυπώνουμε, για πρόγραμμα δράσης με στόχο τη δημιουργία αγωνιστικού κλίματος, αντιμετωπίστηκαν αρνητικά από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας. Τελικά, κάτω από την πίεση των προβλημάτων, κάτω από την αδιαλλαξία των εργοδοτών, των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε με το ασφαλιστικό ταμείο, αποφασίστηκε από την Ομοσπονδία η απεργία του κλάδου στις 20 Ιούνη.

Οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος έχουν να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, την απραξία και τα εμπόδια των άλλων δυνάμεων. Χρειάζεται παρ' όλα αυτά να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για επαφή με τους εργαζόμενους, για προσπάθεια συσπείρωσης σε αγωνιστικές προοπτικές. Αμεσος στόχος χρειάζεται να γίνει η η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα στον κλάδο του επισιτισμού - τουρισμού.

- Η ενίσχυση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι προϋπόθεση ώστε να δυναμώσει η αντίσταση, ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, να παίξει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία μετώπου ενάντια στην εξάρτηση και του τουρισμού. Ν' ανοίξει το δρόμο για βαθιές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση πρέπει να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες και αναστολές. Είναι χρέος να προχωρήσουμε έτσι.

* Ο Χρήστος Κατσώτης είναι γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στα Επισιτιστικά και Τουριστικά Επαγγέλματα και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

"Και μηχανή να ήμουνα, τώρα θα είχα σπάσει"

Χωρίς τέλος ο "Γολγοθάς" των εργαζομένων στα τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα. Η μερική απασχόληση τσακίζει δικαιώματα και κατακτήσεις. Ούτε σύμβαση δεν υπογράφουν οι ξενοδόχοι. Πανελλαδική απεργία στις 20 του Ιούνη

Στο "αμήν" έχουν φτάσει χιλιάδες εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό. Η ολομέτωπη επίθεση στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, που τινάζει στον αέρα κάθε δικαίωμα και κατάκτηση, καθώς και η επίμονη άρνηση των εργοδοτών, ακόμα και να υπογράψουν την κλαδική σύμβαση για το 1996, έφτασαν την κατάσταση σε οριακό σημείο και επέβαλαν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις σαν τη μόνη διέξοδο.

Η πρώτη απάντηση στην προκλητική αδιαλλαξία των εργοδοτών δόθηκε στις 6 και 7 Ιούνη, με συσκέψεις, συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας, σε Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Η δεύτερη θα δοθεί στις 20 Ιούνη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό,χωρίς να αποκλείεται η παραπέρα κλιμάκωση των αγώνων.

Βέβαια, το γεγονός ότι η σύμβαση έχει "βαλτώσει" - να σημειώσουμε ότι οι εργοδότες προτείνουν αυξήσεις κάτω και από τα όρια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και απορρίπτουν όλα τα θεσμικά αιτήματα σε έναν κλάδο που οι εργαζόμενοι είναι από τους πιο χαμηλόμισθους αν και ειδικευμένοι - ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το "ποτήρι" της συσσωρευμένης αγανάκτησης και υποχρέωσε ακόμα και τη συναινετική πλειοψηφία της ομοσπονδίας να εξαγγείλει τις κινητοποιήσεις.

Το βασίλειο της μερικής απασχόλησης

Ο κλάδος του τουρισμού - επισιτισμού μπορεί να χαρακτηριστεί, χωρίς υπερβολή, το βασίλειο της μερικής απασχόλησης,που συναντάται σε όλες της τις μορφές. Υπάρχουν εργαζόμενοι που "χρησιμοποιούνται" σαν να ήταν αντικείμενα για ένα μήνα, μια μέρα, ακόμα και μια ώρα, κι έπειτα τους στέλνουν σπίτι τους - στην αναμονή - έως ότου τούς χρειαστούν ξανά.

Για παράδειγμα στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρεττάνια" απασχολούνται - τουλάχιστον μέχρι πριν λίγο καιρό - 17 καμαριέρες εξτρά, 15 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ με αορίστου χρόνου συμβάσεις εργάζονται μόνο 15, τα ίδια φυσικά ισχύουν και για τις άλλες ειδικότητες. Κανονικά, ένας εργαζόμενος εξτρά προσλαμβάνεται μόνο για την κάλυψη έκτακτων αναγκών και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, όμως αυτό δεν τηρείται. Στο ξενοδοχείο "Κάραβελ" καμαριέρα εργαζόταν εξτρά για έξι ολόκληρους μήνες! Το "Χόλιντεϊ ιν" πρόσφατα απέλυσε εννιά εργαζόμενους, τους οποίους αντικατέστησε με ωρομίσθιους, και ο χορός καλά κρατεί... Οι περισσότερο "τυχεροί" εργάζονται ολόκληρη τη σεζόν, που όμως δεν ξεπερνά τους πέντε μήνες...

Ενα μεγάλο κομμάτι των απασχολουμένων στα επισιτιστικά και τουριστικά επαγγέλματα, που κάθε χρόνο αυξάνεται ανησυχητικά, δεν καταφέρνει να συμπληρώσει τα ένσημα που απαιτούνται, προκειμένου να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να επιδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ μετά τη λήξη της σεζόν!Να αναφέρουμε ότι πέρσι, συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας και της ΓΣΕΕ είχαν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν, με παρεμβάσεις σε ξενοδόχους, τα ένσημα που έλειπαν από εργαζόμενους, ενώ τίποτα δεν προμηνύει ότι φέτος τα πράγματα θα είναι καλύτερα, δεδομένου ότι σε πολλές περιοχές η σεζόν συρρικνώθηκε.

Η τρομοκρατία, η παράνομη απασχόληση αλλοδαπών, οι αυθαίρετες απολύσεις (στο "Μεγάλη Βρεττάνια" απολύθηκε εργαζόμενος με 41 χρόνια υπηρεσία), η εκμετάλλευση και η εντατικοποίηση, που έχει σαν αποτέλεσμα και τη χαμηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, δεσπόζουν. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ένα πρόσθετο πρόβλημα, την απόλυση λόγω... ηλικίας, για λόγους... εμφάνισης.

Μεγαλύτερη η ανεργία φέτος

Η αγωνία της επαναπρόσληψης, με την έναρξη κάθε νέας σεζόν, αποτελεί τη μόνιμη αγωνία των εργαζομένων στα τουριστικά επαγγέλματα. Φέτος, η ανεργία είναι προ των πυλών για ακόμα περισσότερους, αφού η τουριστική κίνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα μειωμένη.

Στη Χαλκιδική η πληρότητα των ξενοδοχείων φτάνει μόνο στο 30%. Στην Κέρκυρα μόνο δύο επιχειρήσεις έχουν πληρότητα. Στην Κρήτη - όπου 6.000 εργαζόμενοι είναι άνεργοι, από τους οποίους οι 1.500 δεν επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ - οι πληρότητες επίσης είναι χαμηλές, ενώ πολλά μικρά ξενοδοχεία δεν έχουν καν ανοίξει. Τα ίδια ισχύουν και για τα τουριστικά δρώμενα στη Ρόδο,σε ένα νησί που στηρίζεται μόνο στον τουρισμό, οι άνεργοι φτάνουν τις 3.000, οι πληρότητες είναι χαμηλές. Φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του τοπικού Εργατικού Κέντρου, 400 Ροδίτες ξενοδοχοϋπάλληλοι "μετανάστευσαν" στην Κύπρο, προκειμένου να βρουν δουλιά.

Η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Η ήδη εκτεταμένη ανεργία στον κλάδο έχει πάρει την ανιούσα, αφού η αποβιομηχάνιση της χώρας και η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής δημιουργούν νέες στρατιές ανέργων που αναζητούν εργασία στις τουριστικές επιχειρήσεις. Στον τουρισμό αναζητά, επίσης, δουλιά μια μεγάλη μερίδα των αλλοδαπών που βρίσκονται στη χώρα μας, σε συνθήκες "μαύρης εργασίας". Τα δυο αυτά στοιχεία αποτελούν έναν ακόμη άσο στο μανίκι των εργοδοτών, μια ακόμη ευκαιρία να χτυπήσουν τις εργασιακές σχέσεις.

Από την άλλη πλευρά παρόλο που οι αρμόδιοι των εκάστοτε κυβερνήσεων δε χάνουν ευκαιρία να δηλώσουν ότι το μέλλον της χώρας είναι ο τουρισμός, αφήνουν τα πράγματα στο "έλεος του Θεού". Το αποτέλεσμα αυτής της καταστρεπτικής πολιτικής είναι η συνεχής μείωση της τουριστικής κίνησης και η συνεχής αύξηση της ανεργίας και των προβλημάτων των εργαζομένων.

Το ΤΑΞΥ

Τελευταία προέκυψε πρόβλημα και με το Ταμείο Ασφάλισης των Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ),ένα ταμείο εύρωστο. Πέρα από τις προθέσεις της κυβέρνησης για ενοποίησή του με το ΙΚΑ - κάτι που βρίσκει αντίθετους τους ίδιους τους εργαζόμενους - πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας με γνωμοδότησή του ενέταξε το ταμείο στις διαδικασίες προληπτικού ελέγχου των δαπανών από παροχές προς ασφαλισμένους. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες στο εξής θα περνάνε από προληπτικό έλεγχο από τον πάρεδρο του ελεγκτικού συνεδρίου, διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα και ασύμφορη για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι για φάρμακα που θα αγοράζουν, θα αποζημιώνονται μετά από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ για επισκέψεις σε γιατρούς θα αποζημιώνονται με βάση το κρατικό τιμολόγιο, δηλαδή με 2.800 δραχμές παρότι μια επίσκεψη κοστίζει πολύ περισσότερο. Ηδη φαρμακευτικοί σύλλογοι και γιατροί διέκοψαν τις συμβάσεις τους με το ΤΑΞΥ.

Η διάθεση των εργαζομένων να αντιπαλέψουν όλους όσοι ευθύνονται για τα προβλήματά τους, φάνηκε από τις περιφερειακές κινητοποιήσεις, τα μηνύματα των οποίων είναι ιδιαίτερα θετικά. Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό - τουρισμό έδειξαν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων, να σταματήσει η ασυδοσία μέσω των εντατικών ελέγχων των επιθεωρήσεων εργασίας, να κατοχυρωθεί η απασχόληση των επαγγελματιών, να χτυπηθεί η μαύρη εργασία, να ρυθμιστεί νομοθετικά η επαναπρόσληψη, να μην ενοποιηθεί το ΤΑΞΥ με το ΙΚΑ, να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση στις εργασιακές σχέσεις κ. ά.

Η κατάσταση στην περιφέρεια

Ο Χ. Κατσώτης,γραμματέας της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού, που πρόσφατα επισκέφτηκε την Κρήτη, τονίζει: "Εγινε η παγκρήτια σύσκεψη των μελών των ΔΣ των σωματείων, στην οποία δε συμμετείχαν τα Χανιά. Παρουσιάστηκαν οι αποφάσεις της Ομοσπονδίας και συμφωνήσαμε να δραστηριοποιηθούν όλοι στην κατεύθυνση του αγώνα. Υπάρχουν προβλήματα με την τρομοκρατία που ασκείται στους εργαζόμενους και την ανεργία που πλήττει τον κλάδο στο νησί. Επισκεφτήκαμε μεγάλους χώρους δουλιάς, μιλήσαμε με εργαζόμενους και αυτό που προκύπτει είναι ότι αυτοί είναι ακόμα πιο μπροστά από τις διοικήσεις των Σωματείων. Οι εργαζόμενοι απλά περιμένουν από τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος να μπουν μπροστά".

Ο Ν. Μελισσάρης,αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, βρέθηκε σε δραστηριότητες των σωματείων στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και σημειώνει: "Αν και πολύ δύσκολο μέρος η Θεσσαλονίκη, υπήρξε πραγματική ανταπόκριση των εργαζομένων. Εγινε μια πολύ επιτυχημένη συνέλευση 250 ατόμων στο Εργατικό Κέντρο, με όλες τις διοικήσεις των Σωματείων Επισιτισμού και Τουρισμού. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς το ξενοδοχείο του προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και μετά συνεχίσαμε προς το "Μακεδονία Παλλάς", όπου φτάσαμε ταυτόχρονα με τον πρωθυπουργό και τους 17 υπουργούς που τον συνόδευαν. Μετά από εντολή του πρωθυπουργού, μια τετραμελής αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη, στον οποίο αναπτύξαμε τα αιτήματά μας και υποσχέθηκε να μας απαντήσει μέσα στη βδομάδα. Εκτιμώ ότι στην απεργία στις 20 του μήνα η Θεσσαλονίκη θα δώσει το "παρών"".

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σ. Κωλέτσης,που επισκέφτηκε την Κέρκυρα, τόνισε: "Υπάρχει μεγάλη κρίση. Οι πληρότητες παραμένουν χαμηλές και στην Κέρκυρα, αλλά η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν ικανοποιητική, πιστεύω ότι το ίδιο θα είναι και στην απεργία, οπότε και θα πραγματοποιηθεί πορεία στη Νομαρχία, όπως έχει κανονιστεί. Οι εργαζόμενοι του νησιού καταγγέλλουν την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ για την έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου στους χώρους δουλιάς".

Η Ν. Χρηστίδου,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, χαρακτήρισε την κατάσταση στη Ρόδο απελπιστική, τονίζοντας: "Η Ρόδος κυριολεκτικά κρέμεται από τον τουρισμό, αλλά τα πράγματα είναι απελπιστικά, οι εργαζόμενοι κι εκεί αντιμετωπίζουν μύρια προβλήματα. Οι επαναπροσλήψεις δε γίνονται κι εδώ να σημειώσουμε ότι, για να επαναπροσληφθεί ένας ξενοδοχοϋπάλληλος, πρέπει να κάνει αίτηση μέσω του Σωματείου. Ομως, πολλοί εργοδότες αποτρέπουν τους εργαζόμενους να το κάνουν, με αποτέλεσμα να μην τους προσλαμβάνουν ξανά. Τι να πούμε για την τρομοκρατία; Για την εντατικοποίηση; Είναι χαρακτηριστικό αυτό που μας είπε μια καμαριέρα "και μηχανή να ήμουνα, τώρα θα είχα σπάσει"".

Βάσω ΝΙΕΡΗ

ΑΙΓΙΟ
Θα μας βρίσκουν μπροστά τους

Ολοι εκτιμούσαν ότι ήταν η καλύτερη, ίσως, συγκέντρωση που έγινε ποτέ στο Αίγιο. Και πώς να μην ήταν; Ενα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό οι πληγές αυτής της περιοχής παραμένουν ανοιχτές, "φωνάζουν" όπως είπε χαρακτηριστικά και ο δήμαρχος της πόλης, Λ. Σιαβελής.Και η πολιτεία συνεχίζει να κωφεύει, αρνείται να υλοποιήσει έστω και μερικές από τις δεκάδες υποσχέσεις που έδινε απλόχερα λίγες ώρες μετά το σεισμό της 14ης Ιούνη του 1995. Απόδειξη της συνειδητής εγκατάλειψης αποτελεί σίγουρα το γεγονός ότι στην προχτεσινή συγκέντρωση "μνήμης και διεκδίκησης" του αιγιώτικου λαού η κυβέρνηση "ξέχασε" να στείλει - έστω και τυπικά - κάποιον εκπρόσωπό της. Η πλειοψηφία, πάντως, των βουλευτών του νομού Αχαϊας δεν ξέχασαν τους... ψηφοφόρους τους και επισκέφτηκαν το Αίγιο έστω και μ' ένα χρόνο καθυστέρηση!

Τεράστιες ευθύνες

"Η Αιγιάλεια θυμάται και διεκδικεί", ήταν το κεντρικό σύνθημα της προχτεσινής ομόψυχης κινητοποίησης των κατοίκων. Και έτσι ακριβώς έγινε. Στην ασφυκτικά γεμάτη πλατεία της Αγίας Λαύρας όλοι θυμήθηκαν τα θύματα του σεισμού, τις καταστροφές του, την πολυκατοικία της οδού Δεσποτοπούλου και το ξενοδοχείο "Ελίκι". Θυμήθηκαν τις εξαγγελίες του κυβερνητικού κλιμακίου και τις δεσμεύσεις του τότε πρωθυπουργού, Α. Παπανδρέου. Και ύψωσαν δυναμικά, περήφανα και οργισμένα την κραυγή: "Η Αιγιάλεια δεν μπορεί να αρκεστεί στην εξασφάλιση του ορίου επιβίωσης. Δεν μπορεί να νιώσει ικανοποίηση με τη συντήρηση των κατοίκων της σε μια περιοχή που αργοπεθαίνει. Δεν μπορεί να ανεχθεί ότι η οικονομία της, που βρισκόταν ήδη σε μια πορεία υπανάπτυξης και αποβιομηχάνισης, εξαθλιώθηκε παντελώς".

"Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για την τραγωδία του Αιγίου, δεν τα κατέστρεψε όλα ο σεισμός", είπε χαρακτηριστικά στη συγκέντρωση ο Τ. Παπακωνσταντινόπουλος, επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Αιγίου" (ΔΑΚΑ). Επισήμανε ότι μαζί με τους νεκρούς, οι Αιγιώτες θα θυμούνται πάντα και τις ευθύνες εκείνων που επέτρεψαν να κατασκευάζονται πόλεις - τέρατα, που άφησαν το Αίγιο ένα χρόνο τώρα μόνο του να κλείσει τις πληγές του. "Εμείς, με τη μεγάλη μας παρουσία, τους λέμε ότι θα μας βρουν πολλές φορές μπροστά τους, ενωμένους αποφασισμένους να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν", κατέληξε ο Τ. Παπακωνσταντινόπουλος.

Στον αγώνα η διέξοδος

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου, Γ. Μαρίνος,αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανεργία που μαστίζει την περιοχή - εκτιμάται ότι έχει φτάσει στο 25% - και προειδοποίησε ότι κάτω απ' αυτή την ασφυκτική κατάσταση οι αγώνες θα κλιμακωθούν. Ο Θ. Σάββερης,πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, επισήμανε ότι από τον περασμένο Αύγουστο προσπαθεί ο Σύλλογος να δει τον αρμόδιο υπουργό, αλλά αυτός συνεχίζει να είναι... απασχολημένος. "Μας κορόιδεψαν, συνεχίζουν να μας κοροϊδεύουν", είπε χαρακτηριστικά. Ο δήμαρχος της πόλης υπογράμμισε ότι "οι ζημιές της Αιγιάλειας αποδείχτηκαν ότι είναι πολύ περισσότερες απ' όσες είχαν αρχικά εκτιμηθεί" και προειδοποίησε ότι "από δω και μπρος οι αρμόδιοι θα μας βρίσκουν μπροστά τους, δεν υπάρχει άλλος τρόπος διεκδίκησης".

Στην προχτεσινή συγκέντρωση παρευρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπ. Στριφτάρης,ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε: "Είναι απαράδεκτη η κατάσταση. Η κυβέρνηση μετά τα πρώτα επιφανειακά μέτρα που πήρε, ξέχασε τις υποσχέσεις της και με τη δικαιολογία της οικονομικής δυσπραγίας - την ίδια ώρα χαρίζει δισ. σε διάφορους αετονύχηδες - δεν παίρνει κανένα μέτρο για την ανασυγκρότηση του Αιγίου. Η συγκέντρωση του αιγιώτικου λαού έδειξε ότι ο κόσμος θέλει ν' αγωνιστεί και δε βολεύεται με ψεύτικες υποσχέσεις".

Η ΚΟ Αιγιάλειας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της, επίσης, αναφέρει: "Εκτιμάμε πως η προοπτική υπάρχει στη συνέχεια του αγώνα που είναι και η μόνη διέξοδος".

Ολα για τους τσιφλικάδες

Εξω από την παραγωγή πρέπει να μείνουν οι 500.000 από τους 900.000 μικρομεσαίους αγρότες της χώρας μας, ξεκαθάρισε ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, μιλώντας σε αγροτική σύσκεψη στην περιοχή Λαγκαδά. Σημείωσε πως η πολιτική στήριξης των μικρών εκμεταλλεύσεων που εφαρμόστηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, ήταν λάθος και θα ανατραπεί. Μάλιστα χαρακτήρισε ως συντηρητική νοοτροπία από το παρελθόν την επιμονή για επιβίωση αυτών των εκμεταλλεύσεων. Προσπαθώντας να μας πείσει πως είναι αναπόφευκτη αυτή η πορεία προέβαλε το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και ξεκαθάρισε πως ποτέ δε θα μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικές οι μικρές εκμεταλλεύσεις. Επίσης, με θλίψη αποκάλυψε πως τα κονδύλια της ΕΕ για τη γεωργία είναι περιορισμένα οπότε δε θα μπορούν πλέον να στηρίζουν το εισόδημα των μικρών αγροτών και πολύ περισσότερο να δίνονται για έργα υποδομής. "Το μελλοντικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουμε για την ανάπτυξη της γεωργίας, είπε, είναι αυτό του παραγωγού και όχι του αγρότη γης που καλλιεργεί για προσωπικό του όφελος. Εμείς θα στηρίξουμε τις προσπάθειες για μεγάλες εκμεταλλεύσεις, γιατί μόνο αυτές μπορούν να είναι ανταγωνιστικές". Γι' αυτόν τον "αγρότη", τον μεγαλοτσιφλικά, τον μελλοντικό καπιταλιστή, η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα, από έργα υποδομής, μέχρι εξεύρεση νέων αγορών σε τρίτες χώρες, προκειμένου να προωθηθούν τα προϊόντα του, αφού η αγορά της ΕΕ τελικά αποδεικνύεται πολύ μικρή και ασύμφορη. Εδώ επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, το ΚΚΕ που ξεκάθαρα έλεγε από την αρχή ότι η ΕΟΚ τότε, ΕΕ σήμερα, δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού μας. Σήμερα λοιπόν, και μπροστά σ' αυτή τη σαρωτική ανατροπή της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, προβάλλει ακόμη πιο έντονη η ανάγκη ανάπτυξης αγώνων για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής και πιο επίκαιρο το αίτημα για αποδέσμευση της χώρας μας.

Χωρίς ντροπή

Ο υπουργός Γεωργίας μίλησε επίσης για την κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους. Προειδοποίησε πως οι χώρες που θα ενταχθούν το επόμενο διάστημα στην ΕΕ έχουν κατά 40% κτηνοτροφικά προϊόντα, οπότε ο ανταγωνισμός θα μεγαλώσει. Δεν είπε κουβέντα για τις επιπτώσεις από τις αποφάσεις της ΓΚΑΤΤ και της ΚΑΠ. Αντίθετα, χωρίς ντροπή, προσπαθώντας να καλύψει τις αδυναμίες και ευθύνες της κυβέρνησης, χρέωσε στους κτηνοτρόφους τις νοθείες που κάνουν οι έμποροι και οι βιομήχανοι, προκειμένου να πετύχουν ακόμη μεγαλύτερο κέρδος. Λησμόνησε μήπως πως οι κτηνοτρόφοι πληρώνονται 80 - 100 δραχμές το κιλό το γάλα και στο πετσί τους οι έμποροι και οι βιομήχανοι θησαυρίζουν; Οχι δεν το λησμόνησε, όμως, όπως είπε "χωρίς μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες δεν μπορούμε να κάνουμε, γιατί τότε και άλλες περιοχές της χώρας θα γίνουν σαν το Λαύριο". Μπροστά σ' αυτό το φόβο, λοιπόν, τους αφήνουμε να λειτουργούν ασύδοτα, να πίνουν το αίμα αγροτών και εργατών και στη συνέχεια τους δίνουμε κίνητρα να μετακομίσουν στις γειτονικές χώρες, για φτηνότερο εργατικό δυναμικό.

Χωρίς ντροπή κατέληξε να φτύσει κατάμουτρα τους αγρότες και τις αγρότισσες, που έφαγαν τη ζωή τους στα χωράφια, χαρακτηρίζοντας ως κοινωνικό τυχοδιωκτισμό το αίτημά τους για αύξηση των συντάξεων πείνας. Μάλιστα είπε πως και αυτά τα λίγα χρήματα που παίρνουν τα χρωστάνε στην καλή θέληση των κυβερνήσεων, αφού στην ουσία δεν αποτελούν σύνταξη αλλά επίδομα. Ποτέ οι αγρότες δεν είχαν κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, οπότε γιατί να δικαιούνται σύνταξη και μάλιστα ίση με την κατώτερη του ΙΚΑ. Αυτό κύριε υπουργέ είναι κοινωνικός τυχοδιωκτισμός και όχι το αίτημα των αγροτών. Οι αγρότες πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν από το υστέρημά τους άμεσους και έμμεσους φόρους, καταβάλλουν υπέρ ΕΛΓΑ το 2% από κάθε αγορά και πώληση προϊόντων.

Κατανοούμε το φόβο σας

Πρέπει όμως να πούμε την αλήθεια. Η ελληνική οικονομία στηρίχτηκε στη μικρομεσαία αγροτιά και έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης, αν παρθούν μια σειρά μέτρα από την κυβέρνηση για την ανάπτυξη της αγροτικής - κτηνοτροφικής παραγωγής και ενός υγιούς συνεταιριστικού κινήματος. Αυτό όμως προϋποθέτει μια άλλη πολιτική, κόντρα στα συμφέροντα των πολυεθνικών που καθορίζουν την πολιτική της χώρας μας και της ΕΕ.

Το αγροτικό κίνημα έχει συγκεκριμένες επιμέρους προτάσεις για όλους τους τομείς της Κτηνοτροφίας και της Γεωργίας. Η μόνη προϋπόθεση για την υιοθέτηση και εφαρμογή αυτών των προτάσεων είναι το παραπέρα δυνάμωμα του μετώπου που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια με τους μικρούς και μεγάλους αγώνες των αγροτών.

Κατανοούμε την αγωνία σας και το φόβο σας και πολύ περισσότερο κατανοούμε την ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των αγροτών και τη σειρά συσκέψεων, που οργανώνετε προκειμένου να πείσετε τον αγροτικό κόσμο για τον καταστροφικό μονόδρομο που ακολουθείτε εσείς, η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα της συναίνεσης και της υποταγής. Φοβάστε τους αγώνες των αγροτών που αναπτύχθηκαν σε όλη τη χώρα και στην περιοχή του Λαγκαδά. Φοβάστε τον ξεσηκωμό που αναπόφευκτα θα ακολουθήσει. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν είναι διατεθειμένοι να σκύψουν άλλο το κεφάλι και να δεχτούν το ξεκλήρισμα και τον αφανισμό.

Σωκράτης ΓΡΑΒΑΛΑΣ

Γραμματέας ΚΟ Λαγκαδά Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην αυριανή στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ. ) και στη γενική συνέλευση του κλάδου απευθύνει, με ανακοίνωσή της στους εργαζόμενους του ΟΑΣΑ, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ).

Οι κομμουνιστές εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ, για την καλύτερη προετοιμασία της γενικής συνέλευσης, έχουν αρχίσει εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων στα αμαξοστάσια και τις αφετηρίες των λεωφορείων, καλώντας τους να μη λείψει κανείς αύριο από το γήπεδο Σπόρτιγκ και να αξιώσουν την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Το αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει η ΔΑΣ είναι: Ενιαίος Συγκοινωνιακός Φορέας, 100% στο Δημόσιο, με επιτελικό και εκτελεστικό ρόλο για όλες τις συγκοινωνιακές επιχειρήσεις (ΗΣΑΠ - ΗΛΠΑΠ - ΕΘΕΛ - Μετρό - Τραμ). Γενναία επιδότηση των αστικών συγκοινωνιών από τον κρατικό προϋπολογισμό, άμεση ανανέωση του στόλου, προσλήψεις σε αναγκαίο προσωπικό. Τα στελέχη της ΔΑΣ καλούν τους εργαζόμενους να υπερψηφίσουν τις προτάσεις της παράταξης για την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων τους και προτείνουν συγκεκριμένο πρόγραμμα κινητοποιήσεων προς αυτή την κατεύθυνση: Πορεία και συγκέντρωση στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών, με αιτήματα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες, να θεσμοθετηθεί η επιδότηση των δημόσιων συγκοινωνιών, να προχωρήσει η ανανέωση του στόλου και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις οδηγών. Κατάληψη στον ΟΑΣΑ και την ΕΘΕΛ, με αιτήματα να υλοποιηθεί η ΣΣΕ του 1995 και να υπογραφεί νέα για το 1996, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με ικανοποιητικές αμοιβές. "Κόψιμο" των συγκοινωνιακών γραμμών στα τοπικά δίκτυα, τόσο για την ασφάλεια του επιβατικού κοινού και των ίδιων των εργαζομένων, αλλά και για να αναγκαστούν οι δήμοι να αναλάβουν τις ευθύνες, που οργανωτικά τους αναλογούν.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ και ο δήμος διοργανώνουν εκδήλωση σήμερα στις 10πμ, στο χώρο της Μονής Καισαριανής, προς τιμήν των 10 αγωνιστών που έπεσαν στην ομώνυμη μάχη στις 16 - 6 - 1944. Πούλμαν αναχωρεί από την πλατεία Καισαριανής για τη Μονή στις 9.30πμ.
  • Τα Παραρτήματα ΘΗΒΩΝ, ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ και οι συγγενείς των σκοτωμένων πατριωτών της περιοχής και του ταξίαρχου Κώστα Αντωνόπουλου (καπετάν Κρόνου), σήμερα,στην Αλυκή Δομβραίνης, τιμούν τη μνήμη τους, στο καθιερωμένο χρονιάτικο μνημόσυνο. Καλούνται οι συναγωνιστές και φίλοι του 34ου Τάγματος να πάρουν μέρος στην εκδήλωση. Τα Κεντρικά Γραφεία, συμμετέχοντας στην εκδήλωση, δρομολογούν πούλμαν που αναχωρεί από την πλ. Κάνιγγος στις 8πμ.
  • Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ και ο δήμος διοργανώνουν σήμερα στις 10.30 πμ,στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, εκδήλωση για τα 52 χρόνια από το Μπλόκο της Ελευσίνας.

Το Παράρτημα ΚΕΝΤΡΟΥ Θεσ/κης της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει σήμερα εκδρομή - προσκύνημα στο μνημείο των εκτελεσμένων πατριωτών το 1944 στο χωριό Μαραθούσα. Το πούλμαν ξεκινάει από την Κόκκινη Εκκλησία στις 8πμ.

Αποφάσεις του Συνεδρίου

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν συσκέψεις για την ανάλυση των αποφάσεων του 7ου Συνεδρίου της:

  • ΜΕΝΙΔΙΟΥ,αύριο Δευτέρα 17 - 6 - 96, στις 7μμ,στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Οδυσσέως 18).
  • ΖΩΓΡΑΦΟΥ,αύριο Δευτέρα 17 - 6 - 96, στις 6μμ,στα γραφεία του (Τραυλαντώνη 44).
Ανακοίνωση της ΠΕΕΠΠ
  • Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΕΠΠ γνωστοποιεί εκδρομικό πρόγραμμα, περιόδου Ιούνη - Οκτώβρη '96, που θα γίνει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ολες οι εκδρομές είναι αφιερωμένες στα 50 χρόνια του ΔΣΕ.

Η ημερομηνία του ταξιδιού στην Τασκένδη προσδιορίστηκε για τις 18 - 6 - 96.

Επιθυμίες για ταξίδια σε άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες να δηλωθούν στα γραφεία της ΠΕΕΠΠ. Πληροφορίες στα γραφεία της Ενωσης (Σωκράτους 79 - 81, 3ος όροφος) τηλ.: 5230.526 - 5230.534.

Για την "Καλύβα Στεφανή"
  • Η Διοικούσα Επιτροπή του Παρ/τος ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ της ΠΕΑΕΑ κάνει γνωστό σε όλα τα Παραρτήματα και τις διάφορες Οργανώσεις, που επιθυμούν να επισκεφτούν την "Καλύβα Στεφανή", τον ιστορικό χώρο απ' όπου ξεκίνησε ο ένοπλος αγώνας, με τον αρχικαπετάνιο του ΕΛΑΣ, Αρη Βελουχιώτη, να απευθύνονται στα τηλέφωνα του Παρ/τος: 0236/43.775 - 43.830 - 43.819.
Αποκαλυπτήρια μνημείου
  • Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ ΒΟΥΛΑΣ,ο δήμος και άλλες αντιστασιακές Οργανώσεις καλούν τους αντιστασιακούς και τους φίλους της Αντίστασης, στην εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, που θα γίνουν την Τετάρτη 19 - 6 - 96 στις 8μμ στο χώρο που είναι το μνημείο (Τέρμα λεωφορείων Βούλας).
ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Την Κυριακή 23 του Ιούνη και ώρα 10.00 π.μ., στον Αγιο Γεράσιμο Ληξουρίου Κεφαλονιάς, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή

ΓΡΗΓΟΡΗ ΔΕΦΑΡΑΝΑ

Η γυναίκα του Αγγελική Δεφαράνα. Τα παιδιά του Γιώργος, Ευθαλία και Τζέκος. Τα εγγόνια του, τα αδέλφια του, οι σύντροφοί του και οι λοιποί συγγενείς.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και γραμματέα της ΠΕΑΕΑ Ληξουρίου, Γρηγόρη Δεφαράνα, η συντρόφισσα της ζωής του Αγγελική προσφέρει 100.000 δρχ. στον αγαπημένο του "Ριζοσπάστη".

***

Σήμερα, Κυριακή 16 του Ιούνη, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του

ΗΛΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΗ

Στη μνήμη του η σύζυγός του Μαργαρίτα και τα παιδιά του Αργύρης, Αθηνά, Δημήτριος και Ασημούλα πρόσφεραν, μέσω ΚΟ Αμφισσας, 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

ΛΕΖΑΝΤΑ

Να μην ξεπουληθεί η περιουσία του ΕΟΤ, ήταν και είναι ένα απ' τα αιτήματα των εργαζομένων

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σε νέα φάση ο αγώνας των γιατρών

Νέα βδομάδα κινητοποιήσεων αρχίζουν από αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί υπό την προχτεσινή απειλή του υφυπουργού Φρ. Παπαδέλη,στη συνάντησή του με αντιπροσωπεία των νοσοκομειακών γιατρών ότι υπάρχει ειλημμένη πολιτική απόφαση για την άμεση κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα νοσοκομεία.

Αμέσως μετά τη συνάντηση το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ αποφάσισε τη συνέχιση της απεργίας μέχρι τις 21 Ιούνη 1996 και την ίδια μέρα θα γίνει νέο Γενικό Συμβούλιο. Επίσης, αποφασίστηκε να γίνει πρόταση στη Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ - θα γίνει την Τρίτη στο Νοσοκομείο "Σωτηρία", ώρα 11 π.μ. - για πορεία. Επίσης, αποφασίστηκε η διοργάνωση πανελλαδικών συλλαλητηρίων. Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι υπάρχει πλήρης διάσταση απόψεων για τα ουσιαστικά προβλήματα του ΕΣΥ όπως και τα ζητήματα που θέτουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Επίσης, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας μέχρι τις 21 Ιούνη και την Τρίτη θα γίνει συγκέντρωση στο νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς", ώρα 9 π.μ., και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα, που εγκρίθηκε μετά τη συγκέντρωση, αναφέρονται τα αιτήματα όλων των φορέων, του δήμου και των κατοίκων της Αιγιάλειας για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της περιοχής:

  • Να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των κατεδαφίσεων.
  • Να αναπροσαρμόζονται, σύμφωνα με το σημερινό κόστος και με βάση τον αντισεισμικό κανονισμό, οι δανειοδοτήσεις για ανακατασκευή και επισκευή. Μακροπρόθεσμα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου.
  • Ανέγερση εργατικών κατοικιών που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα του ΟΕΚ.
  • Νέες συμπληρωματικές ρυθμίσεις για την αποκατάσταση του παραγωγικού ιστού της πόλης, όπως νέα δάνεια, ρυθμίσεις οφειλών.
  • Αμεση χρηματοδότηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το ΥΠΕΘΟ για την πολεοδομική ανασυγκρότηση της πόλης
  • Στα πλαίσια της ένταξης της Αιγιάλειας στις φθίνουσες περιοχές να υλοποιηθούν ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της αγροτικής παραγωγής.
  • Ολοκλήρωση της γεωφυσικής και μικροζωνικής μελέτης της περιοχής - σχεδιασμός για σύγχρονη πόλη με πλήρη αντισεισμική προστασία.
  • Εκτακτη επιχορήγηση κονδυλίου για την κατασκευή έργων υποδομής στον καταυλισμό των κοντέινερς.
Τραυματισμός Αλβανού στα σύνορα

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη, με τραύμα στην κοιλιακή χώρα ο Αλβανός υπήκοος Χίκα Ντίλαβερ,μετά από σφαίρα που δέχτηκε από ελληνική στρατιωτική περίπολο. Ο άτυχος Αλβανός, μαζί με άλλους συμπατριώτες του είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα μας από τα σύνορα με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Τους αντελήφθη μια στρατιωτική περίπολος και την ώρα της καταδίωξης συνέβη το τραγικό συμβάν.

Τα προβλήματά τους και τους τρόπους διαφυγής απ' αυτά, συζήτησαν οι

Τα προβλήματά τους και τους τρόπους διαφυγής απ' αυτά, συζήτησαν οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά, στα πλαίσια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού. Η αγανάκτησή τους εκφράστηκε στις τοποθετήσεις τους, από τις οποίες βγήκε το κοινό συμπέρασμα ότ, το άσχημο παιχνίδι που παίζεται σε βάρος τους μπορεί να το σταματήσει μόνο ο δικός τους αγώνας.

Υπό εγκατάλειψη και το "Ξενία" Λαγονησίου

Ενα από τα ωραιότερα ξενοδοχεία του ΕΟΤ, είναι το "Ξενία Λαγονησίου" που διαθέτει και το επιπλέον προνόμιο της πλεονεκτικής θέσης. Οι δυνατότητες ανάπτυξής του είναι απεριόριστες, ωστόσο κι αυτό, όπως και τα άλλα ξενοδοχεία του ΕΟΤ, έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν το δημόσιο τομέα του τουρισμού, αξιοποιώντας την τεράστια περιουσία του, όμως κάτω από την πίεση των εργοδοτών, εγκαταλείφθηκε αυτή η περιουσία μαζί με τις εγκαταστάσεις της, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχει παρέμβαση του δημόσιου τομέα στον τουρισμό. Οι επιλογές που έχουν κάνει, είναι στην κατεύθυνση του ξεπουλήματός της.

Θα μπορούσε ο δημόσιος τομέας να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού, στην παραπέρα βελτίωση του κοινωνικού τουρισμού και ιδιαίτερα στην παρέμβασή του στον εγχώριο τουρισμό. Δυστυχώς δε φαίνεται να υπάρχουν τέτοιες πολιτικές και το κίνημα συνολικά, βλέποντας τον τουρισμό από την άποψη του δικαιώματός του, για αναψυχή και ξεκούραση, πρέπει να διεκδικήσει την αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ σ' αυτή την κατεύθυνση. Αμεσα το υπουργείο Τουρισμού πρέπει να κάνει επενδύσεις σ' αυτές τις εγκαταστάσεις και μέσα από τον εκσυγχρονισμό τους να μπουν και στην τουριστική αγορά. Σε ό,τι αφορά το "Ξενία Λαγονησίου", το φιλέτο της περιουσίας του ΕΟΤ, απαιτείται να συνεχιστεί η ανακαίνισή του που άρχισε πριν δύο χρόνια και να στελεχωθεί αξιοκρατικά, μέχρι τότε πρέπει να μπει στην αγορά με μειωμένες τιμές, προκειμένου να λειτουργήσει τη φετινή περίοδο και να απασχολήσει το προσωπικό όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το ΤΕΕ

"Ο ρυθμός αποκατάστασης των ζημιών (από τον καταστροφικό σεισμό του Αιγίου) βρίσκεται σε καλό δρόμο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν επιβάλλεται να είναι εντατικότερος και καλύτερος για την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών αποκατάστασης, κυρίως σε ό,τι αφορά τη ροή χρηματοδοτήσεων προς τους σεισμοπλήκτους". Αυτό αναφέρει το Τμήμα Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ μέσω δήλωσης του προέδρου του Δ. Κοτσάνη.

Επίσης επισημαίνει την καθυστέρηση έκδοσης του πορίσματος για τα αίτια της κατάρρευσης των δύο μοιραίων κτιρίων, του οποίου την ευθύνη φέρει αποκλειστικά το ΥΠΕΧΩΔΕ και προσθέτει ότι: "Εξακολουθεί να υπάρχει αδιαφορία και απουσία ενδιαφέροντος της πολιτείας για μια σειρά από προτάσεις που είχε το Τμήμα του ΤΕΕ καταθέσει, για την αντισεισμική θωράκιση των πόλεων της Δυτικής Ελλάδας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ