ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επικροτεί η Ουάσιγκτον

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Την ικανοποίησή της, εμμέσως πλην σαφώς, εξέφρασε η ηγεσία των ΗΠΑ όσον αφορά την κατάληξη της υπόθεσης της απεργίας πείνας, στις φυλακές της Τουρκίας. Κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η τουρκική κυβέρνηση επέδειξε "ευλυγισία", "έκανε λογικές προτάσεις" στους κρατουμένους, αλλά η αδιαλλαξία, όπως είπε ο Νίκολας Μπερνς, "ορισμένων, των πιο ριζοσπαστικών, εκ των απεργών", προκάλεσε την παράταση της απεργίας.

Ο Μπερνς χαρακτήρισε επίσης "καλοδεχούμενη πρωτοβουλία" την απόφαση του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης να εξετάσει τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ "ανησυχούν για την κατάσταση του σωφρονιστικού συστήματός της".

Ο Μπερνς είπε επίσης πως η Ουάσιγκτον τήρησε "μια στάση η οποία κρατούσε τις ισορροπίες, αντιθέτως με άλλες κυβερνήσεις", "καρφώνοντας", κατ' αυτόν τον τρόπο, τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες προχώρησαν σε κινήσεις πίεσης της Αγκυρας, προκειμένου να υποχωρήσει πριν υπάρξουν και άλλοι θάνατοι...

Το Σεπτέμβρη αρχίζει η μεταφορά πετρελαίου

"Απελευθερωμένη" από την υπόθεση της απεργίας πείνας, η τουρκική κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να ασχοληθεί με άλλα, σημαντικότερα γι' αυτήν, θέματα: χτες, η υπουργός Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ, δήλωσε ότι η διαμετακομιδή του αργού πετρελαίου από τις πηγές του Ιράκ θα αρχίσει να γίνεται στον αγωγό Κιρκούκ - Τσεϊχάν ως τις 15 Σεπτεμβρίου, μετά την έγκριση του ΟΗΕ να επιτρέψει την εξαγωγή του.

"Λάβαμε την πολιτική απόφαση χτες (προχτές) βράδυ", δήλωσε η Τσιλέρ, "μετά από εντατικές διπλωματικές προσπάθειες".

Η Τουρκία, η οποία θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 450.000 βαρελιών ημερησίως, από τα 750.000 που έχει τη δυνατότητα να εξάγει το Ιράκ, θα κερδίσει 50 εκατομμύρια δολάρια σε έξι μήνες, από διαμετακομιστικούς δασμούς.

Δυστύχημα με "άγνωστα αίτια"

Αγνωστο παραμένει τι προκάλεσε τη σύγκρουση ενός λεωφορείου με φορτηγό, κοντά στο Εσκιζαπάρ της Τουρκίας, στην οποία σκοτώθηκαν 29 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 25. Το λεωφορείο κατευθυνόταν στην Κωνσταντινούπολη από την Τραπεζούντα.

Οι αντιδράσεις εξακολουθούν

Ελληνικές οργανώσεις και φορείς συνεχίζουν να εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τα όσα συνέβησαν στις τουρκικές φυλακές. Σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσαν η ΚΝΕ, η οργάνωση Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο για την Ειρήνη, η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Λάρισας, η ΕΣΑΚ Λάρισας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λευκάδας, η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Σερβιτόρων και Εργατών του Νομού Ζακύνθου.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑ
"Αντιτρομοκρατικά" μέτρα

ΠΑΡΙΣΙ.-

Σε μια σειρά 25 μέτρων για την αντιμετώπιση της "διεθνούς τρομοκρατίας", κατέληξαν χτες η "Ομάδα των Επτά" και η Ρωσία, στο Παρίσι. Τα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, περιορισμό των μετακινήσεων των τρομοκρατών, εξάλειψη των χρηματοδοτικών πηγών τους και βελτίωση των μηχανισμών ανταλλαγής πληροφοριών σε διεθνές επίπεδο.

Στην πραγματικότητα, αυτή η αόριστη διακήρυξη, η οποία προωθήθηκε επιμόνως από την αμερικανική διπλωματία, αποσκοπεί στο να χτυπήσει τα "κράτη - κακούς" της Μέσης Ανατολής.

Χαρακτηριστικότερη των περιπτώσεων, αυτή του Ιράν: Η Τεχεράνη έχει καταδικαστεί αρκετές φορές από την Ουάσιγκτον ως "υποθάλπουσα την τρομοκρατία". Χτες, η ηγεσία του Ιράν καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση στην Ατλάντα ως τρομοκρατική πράξη, αλλά κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι υποστηρίζει τρομοκράτες.

"Είχαμε πει", ανέφερε ο Ιρανός ηγέτης Αγιατολάχ Χομεϊνί, σε διάγγελμά του,"ότι αυτός που κρατάει το ξίφος της εξέγερσης θα σκοτωθεί ο ίδιος απ' αυτό. Είχαμε πει ότι η φωτιά θα εξαπλωθεί και στις χώρες τους. Δε μας πίστεψαν".

"Σήμερα έγινε αυτό ακριβώς. Η τρομοκρατία υποστηρίχθηκε και εξαπλώθηκε απ' αυτούς που δέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες στις χώρες τους τρομοκράτες, οι οποίοι έχουν ομολογήσει τις τρομοκρατικές τους πράξεις και είναι περήφανοι γι' αυτές... όλες αυτές οι χώρες που υποστήριξαν την τρομοκρατία και ειδικά οι ΗΠΑ που υποστήριξαν και υποστηρίζουν το τρομοκρατικό καθεστώς των σιωνιστών, θα πληγούν από την τρομοκρατία", κατέληξε ο Χομεϊνί.

Παρ' όλα αυτά, η αοριστία της διακήρυξης είναι η απτή απόδειξη των διαφωνιών και των αντιδράσεων των υπολοίπων 6 και της Ρωσίας στην επιμονή της Ουάσιγκτον να προχωρήσει στη λήψη σκληρότατων μέτρων, ακόμα και οικονομικών, ενάντια στις χώρες, που θεωρεί κρησφύγετα τρομοκρατών, όπως είναι το Ιράν, το Ιράκ, η Λιβύη και το Σουδάν.

Χαρακτηριστική της εσωτερικής κόντρας που έγινε στην "Ομάδα των Επτά" είναι η δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ερβέ ντε Σαρέτ, ο οποίος υπογράμμισε ότι καλό είναι να μην φθάνει κανείς στα άκρα, στην προσπάθειά του να πατάξει την τρομοκρατία. Αντίστοιχα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ επανέλαβε την πεποίθησή του ότι κάποια μέτρα λιγότερο αυστηρά πιθανώς έχουν καλύτερα αποτελέσματα, όπως είναι η τακτική του "κριτικού διαλόγου", που η Γερμανία ακολουθεί απέναντι στο Ιράν.

Τι συμβαίνει στην Τουρκία;

Ο τρόπος αντιμετώπισης των απεργών πείνας στις φυλακές από την τουρκική κυβέρνηση ανέδειξε το λαϊκίστικο χαρακτήρα των προεκλογικών διακηρύξεων του Κόμματος της Ευημερίας. Ταυτόχρονα, αποκάλυψε τον αντιλαϊκό και αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα του ισλαμικού κινήματος, το οποίο αξιοποιείται ως συλλέκτης της λαϊκής δυσαρέσκειας, ώστε αυτή να μην προσλαμβάνει πολιτικές διαστάσεις.

Ο αποπροσανατολισμός που επιχειρείται μέσω των ισλαμικών κομμάτων, αλλά και η απογοήτευση, που προκαλούν οι πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης Ερμπακάν, αποτυπώνονται γλαφυρά σε απόσπασμα άρθρου του Αλί Μπιράντ: "Ανθρωποι πεθαίνουν μπροστά στα μάτια σας και δεν κάνετε τίποτα. Τι είδους μουσουλμάνοι είστε εσείς;", διερωτάται ο Τούρκος αρθρογράφος.

***

Η αλήθεια είναι ότι η Δύση αξιοποιεί το Ισλάμ στο μουσουλμανικό κόσμο για τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων εκεί. Μάλιστα, προσδίδει εξτρεμιστικό χαρακτήρα στη δράση του, ώστε ν' αποτελεί το φορέα των αντιδράσεων κατά της αποικιοκρατικής πολιτικής στις μουσουλμανικές χώρες, γεγονός που θα καθιστά δυνατό τον έλεγχό τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις χώρες αυτές τα ΚΚ είναι υπό διωγμό. Αξιοποιείται, δηλαδή, το Ισλάμ ως ανάχωμα που αποτρέπει την πολιτικοποίηση των προβλημάτων, τα οποία διατηρούν τους λαούς στην περιθωριοποίηση και την εξαθλίωση.

Ετσι η ταχεία διάψευση των προσδοκιών που δημιούργησε στους "ταπεινούς και καταφρονεμένους" της Τουρκίας το ισλαμικό κόμμα του Ερμπακάν ίσως καταστήσει αδιέξοδο το σημερινό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, οδηγώντας σε απρόβλεπτες αντιδράσεις. Ομως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έθετε σε κίνδυνο ευρύτερα συμφέροντα που διακυβεύονται στην περιοχή της Μ. Ανατολής και ευελπιστούν ν' αξιοποιήσουν την άνοδο των ισλαμιστών στην εξουσία ως μέσον διείσδυσης στις μουσουλμανικές Δημοκρατίες της Κ. Ασίας, αλλά και προσέγγισης στις αραβικές χώρες της Μ. Ανατολής. Ενώ παράλληλα η άνοδος του Ερμπακάν στην κυβέρνηση εγγυάται την επιβίωση της καθεστηκυίας τάξης της Τουρκίας στην εξουσία, η οποία προωθεί τα δυτικά συμφέροντα στην περιοχή.

***

Οσοι αμφισβητούν το ρόλο του Ισλάμ θα πρέπει να εκτιμήσουν την ιστορική διαπίστωση, που αποδεικνύει ότι οι θρησκείες πάντοτε αναδείχτηκαν σε συνοδοιπόρο κάθε μορφής εξουσίας δουλοκτητικής, φεουδαλικής είτε καπιταλιστικής. Η επάνοδος του Ισλάμ στη διαχείριση της εξουσίας στην Τουρκία, δεκαετίες μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την κατάργηση του χαλιφάτου, αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση.

Δημήτρης ΜΑΚΡΟΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
"Πυροβολείτε εν ψυχρώ"!

Με την ένοπλη, στρατιωτική και ωμή βία αντιμετωπίζονται οι διαδηλωτές στην Τζακάρτα

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Η κατάσταση στην Ινδονησία όσο πάει κι εκτραχύνεται: Μετά από τις τρομακτικές ταραχές του περασμένου Σαββατοκύριακου, με 2 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και εκατοντάδες αγνοούμενους, χτες ο στρατιωτικός διοικητής της Τζακάρτα έδωσε εντολή στις δυνάμεις του να πυροβολούν εν ψυχρώ οποιονδήποτε διαδηλωτή, προκειμένου να αποτραπούν νέες ταραχές στο νησί! "Η διαταγή θα εκτελείται αν κάποιος από τους διαδηλωτές επιχειρήσει να διαταράξει την τάξη", δήλωσε ο στρατηγός Σουτιόζο, ο οποίος συμπλήρωσε ότι "η υπομονή έχει και τα όριά της" (! ).

Οι ταραχές, παρατηρεί ο ανταποκριτής του "Ρόιτερ", κατά μεγάλο μέρος οφείλονται στις πολιτικές και οικονομικές ανισότητες στη χώρα. Δυτικοί διπλωμάτες σχολιάζουν ότι υπάρχει "απεγνωσμένη ανάγκη" για πολιτική αλλαγή, ειδικά αφού προέκυψε θέμα διαδοχής του Προέδρου Σουχάρτο.

Η τελευταία σύγκρουση ξέσπασε μετά την αστυνομική επέμβαση προκειμένου να τερματιστεί η κατάληψη των γραφείων του Δημοκρατικού Κόμματος στην Τζακάρτα, η οποία διαρκούσε ένα μήνα. Εως σήμερα, 150 στελέχη του κόμματος αγνοούνται.

Η κατάληψη έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απομάκρυνση της Μεγκάουντι Σουκανοπούτρι, κόρης του πρώτου Προέδρου της Ινδονησίας, Σουκάρνο, από φιλοκυβερνητικούς αντάρτες.

"Γαϊτανάκι" από Ιράν, Ιράκ, Τουρκία και ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Την ώρα που η παραμονή της πολυεθνικής δύναμης - υπό αμερικανική ηγεσία - "Provide Comfort", η οποία "προστατεύει" τους Κούρδους του Ιράκ, επικυρωνόταν από το τουρκικό Κοινοβούλιο, η αμερικανική διπλωματία καταδίκαζε το Ιράν για την εισβολή δυνάμεών του στο έδαφος του Ιράκ - και η Βαγδάτη επίσης.

Δεν προκαλεί καμία αίσθηση πια το "παιχνίδι" του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο σιωπά - αν μη τι άλλο - όταν ο τουρκικός στρατός παραβιάζει το έδαφος του Ιράκ προκειμένου να καταδιώξει Κούρδους αντάρτες και "εξανίσταται" όταν το Ιράν χτυπά αντίστοιχες ομάδες. Αλλά η υπόθεση έρχεται στον "αφρό" της επικαιρότητας σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ καταδικάζουν την "τρομοκρατία" του Ιράν, ενισχύουν την τουρκική στρατιωτική μηχανή (παραδόθηκαν, ήδη, τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F - 16 από συμπαραγωγή στην Αγκυρα), και ταυτόχρονα πιέζουν τη Βαγδάτη να ενδώσει σε περαιτέρω ελέγχους και τον ΟΗΕ να λάβει αποφάσεις.

Το "γαϊτανάκι" ΗΠΑ, Τουρκίας, Ιράν και Ιράκ, στο οποίο καθεμιά ηγεσία επιζητεί ικανοποίηση δικών της στρατηγικών επιδιώξεων, έχει τελικά - κατά τραγική ειρωνεία - ως θύματα τους, υποτίθεται, "προστατευόμενους" Κούρδους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν νεκροί μεταξύ των προσφύγων στο Βόρειο Ιράκ, και μεγάλος αριθμός τραυματιών...

Αλβανία-Λεζάντα-Διεθνές

Ενας Αλβανός αστυνομικός αφαιρεί τις χειροπέδες από τον Σαμί Μέτα, λίγο πριν αρχίσει η δίκη του ίδιου και άλλων τριών πολιτών (Κριστάκ Μόσκο, Τιμοσένκο Πεκμέζι, Ταρέ Ισούφι), οι οποίοι κατηγορούνται για "ίδρυση κομμουνιστικού κόμματος" και "προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ