Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επικροτεί η Ουάσιγκτον

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Την ικανοποίησή της, εμμέσως πλην σαφώς, εξέφρασε η ηγεσία των ΗΠΑ όσον αφορά την κατάληξη της υπόθεσης της απεργίας πείνας, στις φυλακές της Τουρκίας. Κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η τουρκική κυβέρνηση επέδειξε "ευλυγισία", "έκανε λογικές προτάσεις" στους κρατουμένους, αλλά η αδιαλλαξία, όπως είπε ο Νίκολας Μπερνς, "ορισμένων, των πιο ριζοσπαστικών, εκ των απεργών", προκάλεσε την παράταση της απεργίας.

Ο Μπερνς χαρακτήρισε επίσης "καλοδεχούμενη πρωτοβουλία" την απόφαση του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης να εξετάσει τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ "ανησυχούν για την κατάσταση του σωφρονιστικού συστήματός της".

Ο Μπερνς είπε επίσης πως η Ουάσιγκτον τήρησε "μια στάση η οποία κρατούσε τις ισορροπίες, αντιθέτως με άλλες κυβερνήσεις", "καρφώνοντας", κατ' αυτόν τον τρόπο, τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες προχώρησαν σε κινήσεις πίεσης της Αγκυρας, προκειμένου να υποχωρήσει πριν υπάρξουν και άλλοι θάνατοι...

Το Σεπτέμβρη αρχίζει η μεταφορά πετρελαίου

"Απελευθερωμένη" από την υπόθεση της απεργίας πείνας, η τουρκική κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να ασχοληθεί με άλλα, σημαντικότερα γι' αυτήν, θέματα: χτες, η υπουργός Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ, δήλωσε ότι η διαμετακομιδή του αργού πετρελαίου από τις πηγές του Ιράκ θα αρχίσει να γίνεται στον αγωγό Κιρκούκ - Τσεϊχάν ως τις 15 Σεπτεμβρίου, μετά την έγκριση του ΟΗΕ να επιτρέψει την εξαγωγή του.

"Λάβαμε την πολιτική απόφαση χτες (προχτές) βράδυ", δήλωσε η Τσιλέρ, "μετά από εντατικές διπλωματικές προσπάθειες".

Η Τουρκία, η οποία θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 450.000 βαρελιών ημερησίως, από τα 750.000 που έχει τη δυνατότητα να εξάγει το Ιράκ, θα κερδίσει 50 εκατομμύρια δολάρια σε έξι μήνες, από διαμετακομιστικούς δασμούς.

Δυστύχημα με "άγνωστα αίτια"

Αγνωστο παραμένει τι προκάλεσε τη σύγκρουση ενός λεωφορείου με φορτηγό, κοντά στο Εσκιζαπάρ της Τουρκίας, στην οποία σκοτώθηκαν 29 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 25. Το λεωφορείο κατευθυνόταν στην Κωνσταντινούπολη από την Τραπεζούντα.

Οι αντιδράσεις εξακολουθούν

Ελληνικές οργανώσεις και φορείς συνεχίζουν να εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τα όσα συνέβησαν στις τουρκικές φυλακές. Σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσαν η ΚΝΕ, η οργάνωση Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο για την Ειρήνη, η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Λάρισας, η ΕΣΑΚ Λάρισας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λευκάδας, η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Σερβιτόρων και Εργατών του Νομού Ζακύνθου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ