Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
Τι συμβαίνει στην Τουρκία;

Ο τρόπος αντιμετώπισης των απεργών πείνας στις φυλακές από την τουρκική κυβέρνηση ανέδειξε το λαϊκίστικο χαρακτήρα των προεκλογικών διακηρύξεων του Κόμματος της Ευημερίας. Ταυτόχρονα, αποκάλυψε τον αντιλαϊκό και αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα του ισλαμικού κινήματος, το οποίο αξιοποιείται ως συλλέκτης της λαϊκής δυσαρέσκειας, ώστε αυτή να μην προσλαμβάνει πολιτικές διαστάσεις.

Ο αποπροσανατολισμός που επιχειρείται μέσω των ισλαμικών κομμάτων, αλλά και η απογοήτευση, που προκαλούν οι πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης Ερμπακάν, αποτυπώνονται γλαφυρά σε απόσπασμα άρθρου του Αλί Μπιράντ: "Ανθρωποι πεθαίνουν μπροστά στα μάτια σας και δεν κάνετε τίποτα. Τι είδους μουσουλμάνοι είστε εσείς;", διερωτάται ο Τούρκος αρθρογράφος.

***

Η αλήθεια είναι ότι η Δύση αξιοποιεί το Ισλάμ στο μουσουλμανικό κόσμο για τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων εκεί. Μάλιστα, προσδίδει εξτρεμιστικό χαρακτήρα στη δράση του, ώστε ν' αποτελεί το φορέα των αντιδράσεων κατά της αποικιοκρατικής πολιτικής στις μουσουλμανικές χώρες, γεγονός που θα καθιστά δυνατό τον έλεγχό τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις χώρες αυτές τα ΚΚ είναι υπό διωγμό. Αξιοποιείται, δηλαδή, το Ισλάμ ως ανάχωμα που αποτρέπει την πολιτικοποίηση των προβλημάτων, τα οποία διατηρούν τους λαούς στην περιθωριοποίηση και την εξαθλίωση.

Ετσι η ταχεία διάψευση των προσδοκιών που δημιούργησε στους "ταπεινούς και καταφρονεμένους" της Τουρκίας το ισλαμικό κόμμα του Ερμπακάν ίσως καταστήσει αδιέξοδο το σημερινό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, οδηγώντας σε απρόβλεπτες αντιδράσεις. Ομως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έθετε σε κίνδυνο ευρύτερα συμφέροντα που διακυβεύονται στην περιοχή της Μ. Ανατολής και ευελπιστούν ν' αξιοποιήσουν την άνοδο των ισλαμιστών στην εξουσία ως μέσον διείσδυσης στις μουσουλμανικές Δημοκρατίες της Κ. Ασίας, αλλά και προσέγγισης στις αραβικές χώρες της Μ. Ανατολής. Ενώ παράλληλα η άνοδος του Ερμπακάν στην κυβέρνηση εγγυάται την επιβίωση της καθεστηκυίας τάξης της Τουρκίας στην εξουσία, η οποία προωθεί τα δυτικά συμφέροντα στην περιοχή.

***

Οσοι αμφισβητούν το ρόλο του Ισλάμ θα πρέπει να εκτιμήσουν την ιστορική διαπίστωση, που αποδεικνύει ότι οι θρησκείες πάντοτε αναδείχτηκαν σε συνοδοιπόρο κάθε μορφής εξουσίας δουλοκτητικής, φεουδαλικής είτε καπιταλιστικής. Η επάνοδος του Ισλάμ στη διαχείριση της εξουσίας στην Τουρκία, δεκαετίες μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την κατάργηση του χαλιφάτου, αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση.

Δημήτρης ΜΑΚΡΟΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναγκαίος ο διαχωρισμός της θρησκευτικής εξουσίας από το κράτος (2017-12-13 00:00:00.0)
Αμνήστευση με το σταγονόμετρο (1997-07-24 00:00:00.0)
Ελιγμοί για την παραμονή στην εξουσία (1997-05-09 00:00:00.0)
Αναζητά ερείσματα το Ρεφάχ του Ερμπακάν (1996-06-12 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις Γιλμάζ - Ντεμιρέλ (1996-05-22 00:00:00.0)
Προβληματισμοί με αφορμή την Τσετσενία (1995-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ