Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στα ύψη η ένταση μεταξύ Ισραήλ - Συρίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ .-

Η Συρία είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και αν αυτά περιλαμβάνουν χρήση όπλων διαμήνυσε, χτες, ο αρχηγός του συριακού στρατιωτικού επιτελείου, απαντώντας στις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, που αποκλείουν την αποχώρηση από τα υψώματα του Γκολάν. Την ίδια στιγμή, αυξάνεται κατακόρυφα και η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και σε φυλές Βεδουίνων, που καταγγέλλουν και αυτοί με τη σειρά τους την καταπάτηση εδαφών τους από το Ισραήλ. Αίσθηση και αντιδράσεις, όμως, έχει προκαλέσει η αναγγελία του θανάτου ενός Παλαιστινίου κρατουμένου από βασανιστήρια μέσα στις παλαιστινιακές φυλακές.

"Θέλουμε να φθάσουμε στην ειρήνη με όλα τα δυνατά μέσα και το κυριότερο είναι η διπλωματική οδός, όμως, στη Συρία επιβλήθηκε η στρατιωτική λύση και αν της επιβληθεί και πάλι κάτι παρόμοιο, δεν πρόκειται να μείνει με τα χέρια δεμένα", δήλωσε, χτες, ο στρατηγός Χικμάτ Χεχάμπι, επικεφαλής του συριακού γενικού επιτελείου στρατού. Οι δηλώσεις του Χεχάμπι αποτελούν σαφή προειδοποίηση αλλά και απάντηση προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανάχιου, ο οποίος έχει δηλώσει, σε όλους τους δυνατούς τόνους, ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσει ούτε σπιθαμή από τα κατειλημμένα υψίπεδα του Γκολάν, έστω και αν επιθυμεί την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Συρία.

Η δήλωση - απάντηση του Χεχάμπι ήρθε τη στιγμή που στο Τελ Αβίβ κυριαρχούσε η είδηση ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε την πρότασή του για συνολικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Συρία, στις οποίες θα συμπεριληφθεί και μια οριστική λύση του ζητήματος του Νοτίου Λιβάνου. Ο Νετανάχιου επανέλαβε ότι επιθυμεί την επανάληψη των συνομιλιών, με βάση, όμως, τα συμπεφωνημένα στη Σύσκεψη της Μαδρίτης το 1991 και όχι με βάση τα βήματα που έγιναν στη συνέχεια.

Νέα πηγή έντασης

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν, χτες, ανάμεσα σε εκατοντάδες Βεδουίνους της φυλής Ταραμπίν αλ Σανάα και σε Ισραηλινούς αστυνομικούς, κοντά στην πόλη Ομέρ στην έρημο Νεγκέβ. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν 15 Βεδουίνοι και αρκετοί αστυνομικοί, ενώ συνελήφθησαν 37 Βεδουίνοι. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν η ισραηλινή Αστυνομία επενέβη για να διαλύσει συγκέντρωση των Βεδουίνων που διαμαρτύρονταν για τις προσπάθειες επέκτασης της πόλης Ομέρ επί εδαφών που τους ανήκουν.

Οπως κατήγγειλαν οι Βεδουίνοι, τα εδάφη αυτά έχουν καταχωρηθεί στο όνομά τους ακόμα και στα κτηματολόγια. Αμεση υπήρξε η αντίδραση των Αράβων βουλευτών στο ισραηλινό Κοινοβούλιο, οι οποίοι κατηγόρησαν την ισραηλινή κυβέρνηση ότι ωθεί στην εξαφάνιση τους Βεδουίνους, καθώς η καταπάτηση ακόμα και αυτών των εδαφών δεν αφήνει περιθώρια στους Βεδουίνους να συνεχίσουν να ζουν σύμφωνα με τις παραδόσεις τους και θα αναγκαστούν να μετακινηθούν στις πόλεις όπου και θα συνθλιβούν.

Θάνατος από βασανιστήρια

Στα τραύματά του υπέκυψε, χτες, σε νοσοκομείο της Ραμάλα, όπου μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση εσπευσμένα ένας 26χρονος Παλαιστίνιος κρατούμενος στις φυλακές της πόλης. Οπως καταγγέλλουν οι γιατροί του νοσοκομείου, ο Μαχμούντ Τζεμαγιέλ είχε ίχνη χτυπημάτων από μεταλλικό καλώδιο στο κεφάλι, μώλωπες και εγκαύματα από τσιγάρο σε όλο του το σώμα, ενώ διαγνώστηκε και εγκεφαλική αιμορραγία. Ισραηλινές, παλαιστινιακές και διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι ο Τζεμαγιέλ είναι απλώς η απτή απόδειξη των καταγγελιών τους περί σκληρών βασανιστηρίων στις παλαιστινιακές φυλακές. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο Τζεμαγιέλ ξεψύχησε μία μέρα μετά την έναρξη της απεργίας πείνας 80 Παλαιστινίων κρατουμένων σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τόσο για τις συνθήκες διαβίωσης και τα βασανιστήρια μέσα στις φυλακές, όσο και για τις συνθήκες σύλληψης και κράτησής τους, χωρίς δηλαδή να έχει απαγγελθεί συγκεκριμένη κατηγορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ