Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
"Γαϊτανάκι" από Ιράν, Ιράκ, Τουρκία και ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Την ώρα που η παραμονή της πολυεθνικής δύναμης - υπό αμερικανική ηγεσία - "Provide Comfort", η οποία "προστατεύει" τους Κούρδους του Ιράκ, επικυρωνόταν από το τουρκικό Κοινοβούλιο, η αμερικανική διπλωματία καταδίκαζε το Ιράν για την εισβολή δυνάμεών του στο έδαφος του Ιράκ - και η Βαγδάτη επίσης.

Δεν προκαλεί καμία αίσθηση πια το "παιχνίδι" του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο σιωπά - αν μη τι άλλο - όταν ο τουρκικός στρατός παραβιάζει το έδαφος του Ιράκ προκειμένου να καταδιώξει Κούρδους αντάρτες και "εξανίσταται" όταν το Ιράν χτυπά αντίστοιχες ομάδες. Αλλά η υπόθεση έρχεται στον "αφρό" της επικαιρότητας σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ καταδικάζουν την "τρομοκρατία" του Ιράν, ενισχύουν την τουρκική στρατιωτική μηχανή (παραδόθηκαν, ήδη, τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F - 16 από συμπαραγωγή στην Αγκυρα), και ταυτόχρονα πιέζουν τη Βαγδάτη να ενδώσει σε περαιτέρω ελέγχους και τον ΟΗΕ να λάβει αποφάσεις.

Το "γαϊτανάκι" ΗΠΑ, Τουρκίας, Ιράν και Ιράκ, στο οποίο καθεμιά ηγεσία επιζητεί ικανοποίηση δικών της στρατηγικών επιδιώξεων, έχει τελικά - κατά τραγική ειρωνεία - ως θύματα τους, υποτίθεται, "προστατευόμενους" Κούρδους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν νεκροί μεταξύ των προσφύγων στο Βόρειο Ιράκ, και μεγάλος αριθμός τραυματιών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ