Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑ
"Αντιτρομοκρατικά" μέτρα

ΠΑΡΙΣΙ.-

Σε μια σειρά 25 μέτρων για την αντιμετώπιση της "διεθνούς τρομοκρατίας", κατέληξαν χτες η "Ομάδα των Επτά" και η Ρωσία, στο Παρίσι. Τα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, περιορισμό των μετακινήσεων των τρομοκρατών, εξάλειψη των χρηματοδοτικών πηγών τους και βελτίωση των μηχανισμών ανταλλαγής πληροφοριών σε διεθνές επίπεδο.

Στην πραγματικότητα, αυτή η αόριστη διακήρυξη, η οποία προωθήθηκε επιμόνως από την αμερικανική διπλωματία, αποσκοπεί στο να χτυπήσει τα "κράτη - κακούς" της Μέσης Ανατολής.

Χαρακτηριστικότερη των περιπτώσεων, αυτή του Ιράν: Η Τεχεράνη έχει καταδικαστεί αρκετές φορές από την Ουάσιγκτον ως "υποθάλπουσα την τρομοκρατία". Χτες, η ηγεσία του Ιράν καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση στην Ατλάντα ως τρομοκρατική πράξη, αλλά κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι υποστηρίζει τρομοκράτες.

"Είχαμε πει", ανέφερε ο Ιρανός ηγέτης Αγιατολάχ Χομεϊνί, σε διάγγελμά του,"ότι αυτός που κρατάει το ξίφος της εξέγερσης θα σκοτωθεί ο ίδιος απ' αυτό. Είχαμε πει ότι η φωτιά θα εξαπλωθεί και στις χώρες τους. Δε μας πίστεψαν".

"Σήμερα έγινε αυτό ακριβώς. Η τρομοκρατία υποστηρίχθηκε και εξαπλώθηκε απ' αυτούς που δέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες στις χώρες τους τρομοκράτες, οι οποίοι έχουν ομολογήσει τις τρομοκρατικές τους πράξεις και είναι περήφανοι γι' αυτές... όλες αυτές οι χώρες που υποστήριξαν την τρομοκρατία και ειδικά οι ΗΠΑ που υποστήριξαν και υποστηρίζουν το τρομοκρατικό καθεστώς των σιωνιστών, θα πληγούν από την τρομοκρατία", κατέληξε ο Χομεϊνί.

Παρ' όλα αυτά, η αοριστία της διακήρυξης είναι η απτή απόδειξη των διαφωνιών και των αντιδράσεων των υπολοίπων 6 και της Ρωσίας στην επιμονή της Ουάσιγκτον να προχωρήσει στη λήψη σκληρότατων μέτρων, ακόμα και οικονομικών, ενάντια στις χώρες, που θεωρεί κρησφύγετα τρομοκρατών, όπως είναι το Ιράν, το Ιράκ, η Λιβύη και το Σουδάν.

Χαρακτηριστική της εσωτερικής κόντρας που έγινε στην "Ομάδα των Επτά" είναι η δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ερβέ ντε Σαρέτ, ο οποίος υπογράμμισε ότι καλό είναι να μην φθάνει κανείς στα άκρα, στην προσπάθειά του να πατάξει την τρομοκρατία. Αντίστοιχα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ επανέλαβε την πεποίθησή του ότι κάποια μέτρα λιγότερο αυστηρά πιθανώς έχουν καλύτερα αποτελέσματα, όπως είναι η τακτική του "κριτικού διαλόγου", που η Γερμανία ακολουθεί απέναντι στο Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ