Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων και εργαζομένων στον ενεργειακό τομέα στην περιοχή Πριμόριε της Απω Ανατολής. Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι προσχωρούν σ' αυτές. Αν και η κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει χρήματα για την εξόφληση μέρους των οφειλόμενων χρεών για τους μισθούς, οι εργαζόμενοι δε δέχονται μεσοβέζικες λύσεις και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Μα δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Τρία παιδιά ανθρακωρύχων μεταφέρθηκαν επειγόντως σε νοσοκομείο με "οξεία τροφική δηλητηρίαση". Αιτία της αρρώστιας: Τα παιδιά, που δεν είχαν δει επί μερικούς μήνες κρέας, έπιασαν κι έφαγαν ένα αδέσποτο σκυλί.

Σήμερα, 31 Ιούλη, το τοπικό συνδικάτο των ανθρακωρύχων θα αποφασίσει για την επίσημη κήρυξη της απεργίας. Ο πρόεδρος του συνδικάτου Πιοτρ Κιριάσοφ, ο οποίος παραπέμφθηκε σε δίκη για την απεργιακή κινητοποίηση, δήλωσε ότι μέχρι τώρα οι ανθρακωρύχοι απλώς εφάρμοζαν το Διάταγμα του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, το οποίο προβλέπει να μην δίνονται εμπορεύματα σε κείνους που δεν πληρώνουν γι' αυτά. Η κατάσταση είναι, πράγματι, πάρα πολύ σοβαρή, διότι από τη μια μεριά ναυαγεί ο εφοδιασμός με καύσιμα για το χειμώνα, που στην Πριμόριε δεν είναι και τόσο μακριά και, από την άλλη, οι συνάδελφοί του μόλις μπόρεσαν να κρατήσουν έναν ανθρακωρύχο, ο οποίος προσπάθησε να αυτοκτονήσει, πέφτοντας στο φρεάτιο του ορυχείου. Ο Κιριάσοφ είπε ότι σε τέτοιες συνθήκες η διαμαρτυρία μπορεί να πάρει οποιαδήποτε μορφή.

Στην ηλεκτρενέργεια

Δεν είναι καλύτερη η κατάσταση των εργαζομένων στην επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρενέργειας της Πριμόριε. Στην απεργία πείνας συμμετέχουν 320 άτομα. Σε 160 απ' αυτούς οι γιατροί ζήτησαν να σταματήσουν την απεργία, γιατί κινδυνεύει η υγεία τους. Αν δε συμφωνούν με τη συμβουλή των γιατρών, οι απεργοί υποχρεώνονται να υπογράψουν τη γραπτή προειδοποίησή τους. Ο διευθυντής του ηλεκτρικού σταθμού Βάλτερ Κοζλόφ εξέδωσε εντολή, με την οποία απαγορεύει σε άλλους εργαζομένους να λάβουν μέρος στην απεργία πείνας. Στο χώρο του ηλεκτρικού σταθμού, βρίσκεται μόνιμα ένας εισαγγελέας, ο οποίος ζητάει από τους εργαζομένους να σταματήσουν την απεργία. Το ζήτημα είναι ότι αν η επιχείρηση σταματήσει τη λειτουργία της, τότε αναπόφευκτα, λόγω έλλειψης μέτρων προφύλαξης και εργασιών επισκευής, το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Πριμόριε θα μείνει χωρίς ηλεκτρενέργεια. Οι εργαζόμενοι, όμως, αρνούνται να εγκαταλείψουν τον χώρο εργασίας, ενώ ο υποδιευθυντής Βίκτορ Κιρπιτσόφ δηλώνει ότι δε βλέπει για την ώρα καμία λύση του προβλήματος.

Στο μεταξύ, οι εργατικές κινητοποιήσεις στην Πριμόριε αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση του Γιέλτσιν με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Προέδρου, Σεργκέι Μεντβέντιεφ, ο Γιέλτσιν παρότρυνε τον Τσερνομίρντιν να "βάλει σε μια τάξη" τα προβλήματα της παραγωγής άνθρακα, ενώ έριξε τις ευθύνες στις τοπικές και περιφερειακές αρχές. Ο σύμβουλος του Γιέλτσιν για οικονομικά θέματα Αλεξάντρ Λίφσιτς δήλωσε ότι χορηγήθηκαν από τον προϋπολογισμό 50 δισ. ρούβλια για την καταβολή των μισθών. Αυτό, όμως, δε λύνει το πρόβλημα, διότι το χρέος μόνο για τους μισθούς ανέρχεται στα 112,6 δισ. ρούβλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ