ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Αυγούστου 1996
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Απέφυγε να καταδικάσει τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας

Συνεδρίασε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο. Ο πρωθυπουργός πηγαίνει σήμερα στη Μεγαλόνησο για να πάρει μέρος στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου

Απέφυγε χτες ο Κ. Σημίτης να καταγγείλει τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ουσιαστική στήριξη που παρέχουν στην Αγκυρα και στα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής, στις δηλώσεις που έκανε χτες αμέσως μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής που ασχολήθηκε με τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρου.

Ο πρωθυπουργός σήμερα βρίσκεται στη Μεγαλόνησο όπου θα παραστεί σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, στο οποίο θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τις δολοφονίες των δύο Ελληνοκυπρίων διαδηλωτών από τις δυνάμεις κατοχής.

Ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι η "οδυνηρή πραγματικότητα που φάνηκε ιδίως αυτές τις μέρες δείχνει ότι οι προσπάθειες που έγιναν για να λυθεί το πρόβλημα Κύπρου στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δεν ευδοκίμησαν". Επιχειρώντας κάποια ψήγματα κριτικής στη στάση της "διεθνούς κοινότητας" αποφεύγοντας πάντα την ανοιχτή καταγγελία ψέλλισε τα τελείως ανώδυνα λόγια ότι "στη διεθνή και Ευρωπαϊκή Κοινότητα πρέπει να επισημανθούν οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις τις οποίες έχουν. Ιδίως όσον αφορά την ΕΕ πρέπει να γίνει κατανοητό ότι έχει ευθύνες, έχει υποχρεώσεις, τώρα μάλιστα που ξεκινά η συζήτηση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να αναζητηθεί με ειρηνική προσπάθεια στο διπλωματικό επίπεδο".Αναφερόμενος στη σημερινή του επίσκεψη τόνισε ότι θα συζητήσει με την Κυπριακή κυβέρνηση "τις πρόσθετες πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν" προκειμένου να "καταγγείλουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας, να αυξήσουμε τις διεθνείς πιέσεις προκειμένου η Τουρκία να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και στις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου".

Ο Κ. Σημίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν ανησυχεί για περαιτέρω κλιμάκωση στην Κύπρο γιατί "ελέγχουμε πολύ καλά την κατάσταση και οι εξάρσεις αυτές, η επιθετικότητα αυτή από πλευράς της Τουρκίας, μπορεί να απαντηθεί με το σωστό τρόπο και να αποφευχθούν περαιτέρω γεγονότα".

Αναφερόμενος εξάλλου στην επίσκεψη Σημίτη στη Μεγαλόνησο ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης με δηλώσεις του στο ΑΠΕ υπογράμμισε ότι θεωρεί πως η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Κύπρο αυτήν την περίοδο "θα είναι παραγωγική και ιδιαίτερα υποβοηθητική στην περαιτέρω πορεία του εθνικού θέματος".

Τη μεταβολή του δόγματος "δεν παραχωρούμε τίποτα - δε διεκδικούμε τίποτα" ζήτησε με δηλώσεις του ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πασχαλίδης,που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην κηδεία του δολοφονηθέντος Ελληνοκυπρίου τονίζοντας ότι πρέπει "να κάνουμε σαφές παντού πως διεκδικούμε όλα τα αναφαίρετα δικαιώματα του ελληνισμού και υπάρχουν τέτοια καταπατημένα δικαιώματα στην Κύπρου".

Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και αναφερόμενος στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης υπογράμμισε: "Η θυσία των δύο νέων Ελληνοκυπρίων δεν είναι παράλογη. Είναι μία πέτρα στο τέλμα. Μία καμιτσία στην κοιμισμένη συνείδηση των ισχυρών της Γης, αλλά ακόμα, γιατί να μην το πούμε, και των Ελλήνων και των Κυπρίων. Και προπάντων στη συνείδηση των Αμερικανών, οι οποίοι ενώ επωφελούνται της ευκαιρίας ως παντοδύναμοι, να λύσουν όλα τα μεγάλα εκκρεμή εξωτερικά θέματα, αδιαφορούν για την Κύπρο".

ΗΠΑ
Προκλητική υποκρισία!
  • Εκκλήσεις... ειρήνης, χωρίς καταδίκη της δολοφονίας, από τις ΗΠΑ
  • Εναρξη διαλόγου ζητά η Βρετανία

Χωρίς την παραμικρή αναφορά στην εν ψυχρώ δολοφονία του Κύπριου αγωνιστή, Σολομώντα Σολωμού, αλλά με τις συνήθεις υποκριτικές εκκλήσεις περί "ειρήνευσης" και "διαλόγου", αντέδρασαν προχτές για πρώτη φορά οι ΗΠΑ, μετά τα όσα έγιναν στην Πράσινη Γραμμή. Πάντως, αναμφισβήτητα η απήχηση σε διεθνές επίπεδο των επεισοδίων ήταν ιδιαίτερα αισθητή.

Ερωτώμενος για την κατάσταση στην Κύπρο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γκλιν Ντέιβις, αρκέστηκε να κάνει λόγο για την ανάγκη του να αποτραπούν "οι χωρίς άδεια διεισδύσεις στην ουδέτερη ζώνη", ενώ αν και ρωτήθηκε απέφυγε να χαρακτηρίσει με οποιοδήποτε τρόπο τους πυροβολισμούς εναντίον των διαδηλωτών, αρνούμενος να απαντήσει ακόμα και στην ερώτηση αν "συνιστούν υπερβολική χρήση βίας"! Πάντως, χτες, από το πρακτορείο Ρόιτερ μεταδιδόταν η είδηση της αναμονής νέων παρεμβάσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ στο Κυπριακό, αφού "η διαμάχη αυτή απειλεί για μια ακόμη φορά να προκαλέσει προβλήματα για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ".

Επισήμως η ΕΕ δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί για τα γεγονότα στην Κύπρο και ούτε αναμένεται να το κάνει - σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες - και τις επόμενες μέρες. Το μόνο που επισημαίνουν οι ανώτατοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών είναι ότι... παρακολουθούν την κατάσταση.

Για προσέλευση όλων των πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κάνει λόγο η Βρετανία, διά στόματος του αντιπροσώπου της χώρας στο Κυπριακό, Ντέιβιντ Χάνι. Οπως ανέφερε ο Βρετανός διπλωματικός αξιωματούχος, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αν θα υπάρξει προσέλευση στις διαπραγματεύσεις με πνεύμα "πάρε - δώσε" ή μια "λιτανεία παραπόνων για τα τελευταία 22 χρόνια". "Πράξεις απάνθρωπης αγριότητας". Αυτόν το χαρακτηρισμό αποδίδει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στις δύο δολοφονίες των Ελληνοκυπρίων τις τελευταίες μέρες. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου, Μιχαήλ Νιεμούριν, κάλεσε δε για τη λήψη μέτρων ομαλοποίησης της κατάστασης. Το ΚΚ Ρωσίας καταδίκασε, σε μήνυμά του προς το ΑΚΕΛ, τη δράση της οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι", κάνοντας λόγο για "δίκαιη λύση του Κυπριακού". Με μια γενικόλογη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η γερμανική κυβέρνηση καταδίκασε τη "χρήση βίας στην Κύπρο".

Ο ΟΗΕ

Εκκληση για επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου, απηύθυνε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπ. Γκάλι μέσω του εκπροσώπου του Ε. Φόα. Επίσης, στήριξε τις δυνάμεις του ΟΗΕ και τη στάση τους, λέγοντας ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, εφόσον υπήρξαν άνθρωποι αποφασισμένοι να προκαλέσουν βίαια επεισόδια. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι με προχτεσινή έκθεση των δυνάμεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αποδίδονται σαφώς οι ευθύνες της δολοφονίας του Τάσου Ισαάκ, σε μέλη της τουρκικής εθνικιστικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι". Διαβήματα στον ΟΗΕ έχουν κάνει μέχρι στιγμής η Κύπρος μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου της, καθώς και ομογενειακές οργανώσεις στις ΗΠΑ.

Υποπτες ασχημονίες

Απαράδεκτες ενέργειες έλαβαν χώρα χτες στην Κομοτηνή μετά το τέλος συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που διοργάνωσε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνός, με αφορμή την ανακίνηση από την Τουρκία θέματος για μετατροπή της Αγιάς Σοφίας σε τζαμί. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, που είχε προγραμματιστεί από τις 8 Αυγούστου και παρά τα γεγονότα που μεσολάβησαν στην Κύπρο δεν αναβλήθηκε, όπως ίσως θα επέβαλαν οι περιστάσεις, ομάδα περίπου 400 - 500 ατόμων προχώρησε στο τουρκικό προξενείο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χώρο της εκδήλωσης. Στην περιοχή η οποία κάθε άλλο παρά περιφρουρούνταν από τις αναγκαίες αστυνομικές δυνάμεις, στοιχεία υποκινούμενα από ύποπτους κύκλους προχώρησαν σε ασχημονίες εθνικιστικού χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, επιχείρησαν να κάψουν την τούρκικη σημαία που ήταν αναρτημένη στο Προξενείο, με αποτέλεσμα να δεχτούν την επίθεση των υπαλλήλων του Προξενείου που με τη χρήση πυροσβεστήρων τους απώθησαν. Αργότερα οι ίδιες ομάδες επιτέθηκαν και κατέστρεψαν καφενείο και ζαχαροπλαστείο της Κομοτηνής που ανήκουν σε μουσουλμάνους, ενώ μέχρι αργά το βράδυ περιφέρονταν με μηχανοκίνητα μέσα στους δρόμους της πόλης προκαλώντας κατάσταση αναταραχής και με εμφανή επιθετική διάθεση κατά των μουσουλμάνων. Απέναντι σε όλα αυτά τα γεγονότα οι αστυνομικές δυνάμεις επέλεξαν ουσιαστικά ρόλο θεατή.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω γεγονότα τομέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Παναγιώτης Ταξόπουλοςέκανε την παρακάτω δήλωση: "Δυστυχώς η προειδοποίηση του ΚΚΕ ότι τα γεγονότα της Κύπρου θα τροφοδοτήσουν εθνικιστικά στοιχεία εκατέρωθεν, επαληθεύτηκε για μια ακόμα φορά από τα σημερινά (χτεσινά) γεγονότα στην Κομοτηνή. Πιστεύω πως τέτοιες ενέργειες είναι καταδικαστέες από τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του νομού μας, γιατί μόνο τους στρατοκράτες της Αγκυρας και την ιμπεριαλιστική πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" εξυπηρετούν. Τέλος, από την εξέλιξη των γεγονότων, φαίνεται ότι η αστυνομία δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη των εκτρόπων".

Ρόδος - Θεσσαλονίκη

Πορεία στο τουρκικό προξενείο πραγματοποιήθηκε χτες και στη Ρόδο, όπου διαδηλωτές, μετά από επιμνημόσυνη δέηση για τους δυο πεσόντες στην Κύπρο την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Κυπρίων Ρόδου, προχώρησαν στο κάψιμο τουρκικών σημαιών, ενώ έγιναν και συμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις. Αργότερα, και ενώ δεν έλειψαν προσπάθειες η εκδήλωση να πάρει σοβινιστικό χαρακτήρα, κρατώντας πανό γραμμένα στα ελληνικά και στα αγγλικά, όπου καταδικαζόταν η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς Ντενκτάς και αναφωνώντας συνθήματα "η Κύπρος είναι ελληνική" συνέχισαν την πορεία τους στους δρόμους της πόλης της Ρόδου.

Στο μεταξύ στη Θεσσαλονίκη μικρή ομάδα Κυπρίων φοιτητών έκαψε τουρκική σημαία έξω από το τουρκικό προξενείο, ενώ σήμερα το πρωί θα τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη των δυο δολοφονημένων. Ας σημειωθεί ότι έχει προγραμματιστεί πορεία διαμαρτυρίας στο τουρκικό προξενείο αφού πρώτα προηγηθεί ομιλία του βουλευτή Στ. Παπαθεμελή.

Εκδηλώσεις για τα 50χρονα του ΔΣΕ
  • Εκδήλωση - μνημόσυνο, αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, θα γίνει την Κυριακή 18 Αυγούστου,στις 10 π.μ. στην Κοινότητα Σαϊδόνας της Μεσσηνιακής Μάνης. Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού οι αντιστασιακές οργανώσεις, η κοινότητα και ο Σύλλογος Σαϊδονιτών Αθήνας. Στο μνημόσυνο προς τιμήν των ηρωικών νεκρών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, θα δοθεί τιμητική πλακέτα στην αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ.
  • Κοινή εκδήλωση, αφιερωμένη στα 50χρονα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνουν οι ΝΕ Αρκαδίας και Λακωνίας του ΚΚΕ στον Αγιο Βασίλη Κυνουρίας,το Σάββατο 24 Αυγούστου στις 6 μ.μ. Θα μιλήσει ο Δήμος Λεβεντάκος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αν. Πελοποννήσου και γραμματέας της ΝΕ Λακωνίας. Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση η ΠΕΑΕΑ δρομολογεί πούλμαν, τα οποία θα ξεκινήσουν το Σάββατο 24.8.96 και ώρα 8πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το τηλ: 8234.296.
  • Η Επιτροπή Περιοχής Αν. Στερεάς του ΚΚΕ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνει την Κυριακή 25 Αυγούστου στις 11 π.μ. ειδική εκδήλωση στη Λιλαία της Κάτω Αγόριανης Παρνασσού, γενέτειρα του ήρωα του ΔΣΕ Διαμαντή."Η εκδήλωση αυτή, τονίζουν οι διοργανωτές, έχει σκοπό να αποδοθεί φόρος τιμής στους αγωνιστές εκείνης της περιόδου και να υπογραμμιστεί το νόημα του δίκαιου - πατριωτικού και ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ, που εξέφραζε την τιμή, αξιοπρέπεια και το αδούλωτο πνεύμα του λαού μας απέναντι στη νέα κατοχή που επέβαλαν οι Αγγλοαμερικάνοι ιμπεριαλιστές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους". Στην εκδήλωση θα μιλήσει μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ανάγκη ψύχραιμης αντιμετώπισης

Επαφές της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης απαντώντας σε ερώτηση, μετά την έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας την Τετάρτη, κατά πόσο πλησιάζει μια σύρραξη με τα τουρκικά στρατεύματα, δήλωσε τα εξής: "Κρατήσαμε μια σωστή απόσταση, γιατί δεν ήταν σκοπός μας να συγκρουστούμε με τα τουρκικά στρατεύματα. Θέλω εμφατικά να τονίσω ότι εθνικά θέματα δε λύνονται με αυτόν τον τρόπο. Δεν οδηγούμαστε σε στρατιωτικές αναμετρήσεις από αποφάσεις που παίρνονται όχι από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, αλλά που μας οδηγούν εξελιχτικά γεγονότα τα οποία προγραμματίζονται και εκτελούνται χωρίς εκείνοι που τα εκτελούν και τα προγραμματίζουν να έχουν πλήρη επίγνωση της όλης κατάστασης".

Κόμματα και οργανώσεις της Κύπρου καταδικάζουν έντονα τη νέα δολοφονία και ταυτόχρονα συνιστούν ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης.

Επαφές με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων ξεκίνησε χτες ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης.Το πρωί είχε συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛΔ. Χριστόφια,ο οποίος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση είπε ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου πρέπει να συζητηθούν τρόποι εκτόνωσης της κατάστασης, καθώς και τρόποι αξιοποίησης διεθνώς των γεγονότων που διαδραματίστηκαν. Πρόσθεσε ακόμα ότι με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας πρέπει να συζητηθεί ευρύτερα η όλη κατάσταση. Οπως είπε ο Δ. Χριστόφιας προκύπτει και θέμα ευρύτερης συζήτησης της οργάνωσης και των στόχων των εκδηλώσεων στη γραμμή αντιπαράταξης. Και συμπλήρωσε ότι το μήνυμα που πρέπει να δοθεί διεθνώς είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εμμένει στη θέση ότι είναι δυνατή η συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ώστε να αποτραπεί η προσπάθεια του Ντενκτάς να πείσει για δήθεν ανάγκη παραμονής των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου συναντήθηκε στη συνέχεια με τον πρόεδρο του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών Γ. Βασιλείου ο οποίος μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο για την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού και συζήτησε τρόπους εκτόνωσης της κατάστασης.

Πράξη μοναδικής βαρβαρότητας

Τα κατοχικά στρατεύματα εκτέλεσαν εν ψυχρώ, λίγο μετά την κηδεία του Τάσου Ισαάκ, τον Ελληνοκύπριο Σολομώντα Σολωμού, όταν επιχείρησε να κατεβάσει την τουρκική σημαία στο οδόφραγμα της Δερύνειας

Με μια πράξη μοναδικής βαρβαρότητας, που έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των τηλεοπτικών δικτύων, τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο απάντησαν στην ηρωική πράξη του Ελληνοκύπριου αγωνιστή Σολομώντα Σολωμού,ο οποίος το μεσημέρι της Τετάρτης, αμέσως μετά την κηδεία του Τάσου Ισαάκ,προσπάθησε να ανέβει στον ιστό και να κατεβάσει την τουρκική σημαία μπροστά από το οδόφραγμα της Δερύνειας στα προάστια της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Ο Σολομών Σολωμού, δεύτερος εξάδελφος του Τάσου Ισαάκ, δέχτηκε τους θανάσιμους πυροβολισμούς των Τούρκων στρατιωτών στο στόμα, στο λαιμό και το στομάχι. Την ίδια ώρα τα όπλα των κατοχικών στρατευμάτων στράφηκαν κατά των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο οδόφραγμα της Δερύνειας στον τόπο της εκτέλεσης του Τάσου Ισαάκ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων διαδηλωτών και ορισμένων ανδρών της δύναμης του ΟΗΕ. Από τα ίδια πυρά τραυματίστηκε σοβαρά και μια Ελληνοκύπρια, σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων. Πρόκειται για την Γεωργία Ανδρέου,59 ετών, η οποία έχει τραυματιστεί στο στομάχι και το συκώτι και η κατάστασή της και χτες παρέμενε πολύ σοβαρή.

Σύμφωνα με τη δήλωση του ιατροδικαστή Σ. Σοφοκλέους, μετά τη νεκροψία που διενήργησε, ο θάνατος του Σ. Σολωμού οφείλεται σε τραύματα στο κεφάλι, στους πνεύμονες και την καρδιά που προκλήθηκαν από πέντε σφαίρες. Οπως πρόσθεσε ο ίδιος, ο θάνατος ήταν ακαριαίος.

Ενδεικτικό του ότι η επίθεση των κατοχικών στρατευμάτων έγινε με κεντρική καθοδήγηση είναι πως των πυροβολισμών στη νεκρή ζώνη προηγήθηκε φωτοβολίδα που έδωσε το σύνθημα της επίθεσης.

Ο Σολομών Σολωμού, κάτοικος Παραλιμίου, ήταν μόλις 26 χρονών και καταγόταν από την Αμμόχωστου απ' όπου είχε φύγει το 1974 σε ηλικία τεσσάρων ετών, πρόσφυγας με τον οικογένειά του.

ΚΚΕ
Εγκαταλείψτε τις λύσεις από τους λεγόμενους συμμάχους

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

"Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επιτέλους, συναισθανόμενη τις τεράστιες ευθύνες της, να εγκαταλείψει την πολιτική αναζήτησης λύσεων και εγγυήσεων για την ασφάλεια της χώρας και λύσης του Κυπριακού, από τους λεγόμενους συμμάχους.

Με τις τελευταίες εξελίξεις αποδείχτηκε επίσης για άλλη μία φορά το μέγεθος της υποκρισίας της ελληνικής κυβέρνησης και των υποστηρικτών της ΕΕ, ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα άνοιγε το δρόμο θετικών λύσεων. Το μόνο αποτέλεσμα ήταν να φανεί με μεγαλύτερη ακόμα έμφαση η πολιτική της υποτέλειας που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στους ιμπεριαλιστές.

Οι χτεσινές δηλώσεις Αρσένη ότι "οι λεγόμενες μεγάλες δυνάμεις και διεθνείς οργανισμοί δεν πρόκειται να λύσουν τα δικά μας δίκαια", είναι απλώς λόγια για κατανάλωση και αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει χρέος να καταγγείλει συγκεκριμένα ΗΠΑ και ΕΕ, για την ουσιαστική στήριξη που παρέχουν στην Αγκυρα και στα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και να ενημερώσει υπεύθυνα το λαό για τους πραγματικούς κινδύνους που συνεπάγεται η στάση και πολιτική των δήθεν συμμάχων μας".

Εμπρηστική η Τσιλέρ

Ορ. Κολοζώφ: Στοχεύει στην κλιμάκωση της έντασης

Προκλητική εμφανίστηκε η Τανσού Τσιλέρ σε δηλώσεις της για τα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία των δύο Ελληνοκυπρίων από τις δυνάμεις κατοχής του Αττίλα. Μιλώντας σε συγκεντρωμένους στην κατεχόμενη Κύπρο, είπε ότι οι Τούρκοι είναι έτοιμοι "να σπάσουν τα χέρια οποιουδήποτε τολμήσει να προσβάλει τη σημαία μας". Στη συνέχεια έκανε λόγο για "προβοκατόρικες ενέργειες Ελληνοκυπρίων" και δήλωσε ότι "τρομάζω με τη σκέψη ότι εάν δεν ήμασταν εκεί και εάν η τουρκική ειρηνευτική δύναμη δεν ήταν στο νησί, τι είδους σφαγή θα συνέβαινε στο νησί αυτό".

Με αφορμή τα όσα ισχυρίστηκε η Τ. Τσιλέρ, ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δήλωσε: "Η προκλητική δήλωση Τσιλέρ είναι αποτέλεσμα της στήριξης που έχει η Τουρκία από Αμερικανούς και Ευρωπαίους. Η δήλωση αυτή στοχεύει στην κλιμάκωση της έντασης και στη δημιουργία κλίματος αντιπαράθεσης στην Κύπρο, με στόχο την προώθηση των σχεδίων για οριστική διχοτόμηση της Κύπρου".

Λύπη και απογοήτευση εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση, για τις προκλήσεις Τσιλέρ, με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Κασουλίδη.

Στο μεταξύ ανθελληνικές εκδηλώσεις έγιναν χτες στην Τουρκία, όπου στην Κωνσταντινούπολη και την Προύσσα διαδηλωτές έκαψαν την ελληνική σημαία και φώναξαν εθνικιστικά συνθήματα κατά των Ελληνοκυπρίων.

Ο Σολομών Σολωμού λίγο πριν την εκτέλεση

Ο Σολομών Σολωμού, λίγο πριν την εκτέλεση

Ο Γ. Θεωνάς στις Κυκλάδες

Περιοδεία στις Κυκλάδες ξεκινάει από σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς.

Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

- Σάββατο 17 - 8 επίσκεψη στην Κόρωνο Νάξου.

- Κυριακή 18 - 8 επίσκεψη στο Φιλώτι Νάξου.

- Δευτέρα 19 - 8 επίσκεψη στην Κωμιακή Νάξου.

- Τρίτη 20 - 8 επίσκεψη στην Απείρανθο Νάξου.

Την Παρασκευή 23 - 8 ο Γ. Θεωνάς θα επισκεφθεί το Νεώριο Σύρου.

Πολιτική Εξόρμηση του ΚΚΕ

Συνεχίζεται η πλατιά Πολιτική Εξόρμηση που πραγματοποιεί το ΚΚΕ, με στόχο την ολόπλευρη ενημέρωση του λαού για τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου.

Στα πλαίσια αυτής της Εξόρμησης έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω ανοιχτές συγκεντρώσεις, που διοργανώνουν:

Σήμερα Σάββατο

  • Η ΝΕ Φθιώτιδας: Μακρακώμη,στις 9 μ.μ.,με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη,μέλος της ΚΕ.

Τη Δευτέρα 19 - 8

  • Η ΝΕ Ρεθύμνου: Σκεπαστή Μυλοποτάμου Ρεθύμνης, περιοδεία της ΝΕ.

Την Τετάρτη 21 - 8

  • Η ΝΕ Ρεθύμνου: Σελιά Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνης, περιοδεία της ΝΕ.

Την Κυριακή 18 - 8

  • Η ΝΕ Φθιώτιδας: Ομβριακή στις 9 μ.μ.,με ομιλητή τον Τάσο Χρονά,μέλος του Γραφείου της Επ. Περιοχής και γραμματέας της ΝΕ.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου, Γλ. Κληρίδη,και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Κασουλίδης,σε χτεσινές δηλώσεις του τόνισε ότι η πρόταση του Ντενκτάς για άμεση συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, για την εκτόνωση της κατάστασης, θα συζητηθεί στην αυριανή (σημερινή) συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και θα δοθεί απάντηση.

Ανοιχτό επίσης αφήνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ.Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ πραγματοποίησε ξεχωριστές συναντήσεις στη Λευκωσία και με τους δύο και δήλωσε: "Συζητούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την εκτόνωση της κρίσης". Οταν ρωτήθηκε για το πώς αντιμετωπίζει ο Ρ. Ντενκτάς την κατάσταση ο Γκ. Φεϊσέλ περιορίστηκε να πει ότι "ο Ρ. Ντενκτάς έχει ξαφνιαστεί με ό,τι έγινε και δεν προσπάθησε να δικαιολογήσει το τι συνέβη".

Διχογνωμία ή δημαγωγία;

Σαν ειρωνεία ακούγονται τα όσα είπε προχτές ο υπουργός Αμυνας, Γερ. Αρσένης, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα της Κύπρου. Η Ελλάδα, είπε, πρέπει να στηριχτεί στις δικές της δυνάμεις και δεν μπορεί να περιμένει από διεθνείς οργανισμούς και συμμάχους. Σε ποιους τα λέει άραγε ο Γερ. Αρσένης: Στον πρωθυπουργό και τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση ή αποτελεί μια αυτοκριτική δήλωση για την αποτυχία της πολιτική εξυπηρέτησης των ΝΑΤΟικών συμφερόντων και πλήρους ένταξης της Ελλάδας στα σχέδια της Νέας Τάξης στην περιοχή, που με συνέπεια και ο ίδιος εφαρμόζει; Γιατί ο ελληνικός λαός γνωρίζει εδώ και δεκαετίες αυτά που τόσο όψιμα δηλώνει ο Γερ. Αρσένης και άλλοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ