ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Τρομοκρατική παρέμβαση!

Αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη κατά εμποροϋπαλλήλων και συνδικαλιστών, που αγωνίζονται ενάντια στη βαρβαρότητα των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας! Αποδεικτικό... υλικό του "εγκλήματος" οι κασέτες των καναλιών! Σωματεία: άλλοι πρέπει να καθίσουν στο "σκαμνί"

Αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη για "παράνομη βία" (!) "κατά παντός υπευθύνου", άσκησε χτες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Αν. Κανελλόπουλος,με αφορμή τα μικροεπεισόδια που σημειώθηκαν έξω από καταστήματα του Κολωνακίου το Σαββατοκύριακο. Μικροεπεισόδια, που προκλήθηκαν με ευθύνη των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν αναλάβει την "περιφρούρηση" των συμφερόντων των πολυκαταστημάτων, αλλά και της προκλητικότητας καταστηματαρχών που αρνούνταν να γνωστοποιήσουν στους συνδικαλιστές - ακόμα και σε εκπροσώπους της ΓΣΕΕ - τις καταστάσεις προσωπικού, το οποίο στη μεγάλη τους πλειοψηφία απασχολούσαν παράνομα! Ωστόσο, η ποινική δίωξη στρέφεται εναντίον όσων συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις και θεωρούνται δράστες των "επεισοδίων"! Μάλιστα, για τον καθένα "ταραξία" (!) εργαζόμενο θα σχηματιστεί χωριστή δικογραφία, όπως παράγγειλε κατεπειγόντως ο Αν. Κανελλόπουλος στην Ασφάλεια, στην οποία και ανέθεσε το έργο της προανάκρισης!

Με την ίδια εισαγγελική παραγγελία προβλέπεται να ζητηθούν οι σχετικές "κασέτες" από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, προκειμένου να αποτελέσουν αποδεικτικό στοιχείο του "εγκλήματος"! Δίνεται, επίσης, εντολή στα αστυνομικά όργανα να συλλαμβάνουν μελλοντικά τους εμποροϋπαλλήλους που ασκούν "παράνομη βία", συμμετέχοντας σε ανάλογες κινητοποιήσεις και να ακολουθείται η διαδικασία του αυτόφωρου!

Την ενέργεια αυτή, συνδικαλιστές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, χαρακτήρισαν προκλητική, τονίζοντας ότι το επόμενο Σάββατο θα ξαναδώσουν τη μάχη τους για ανθρώπινο ωράριο. Μιλώντας σχετικά στο "Ρ" ο αναπλ. γενικός γραμματέας του συλλόγου, Δ. Φαφαλιός,εξέφρασε ταυτόχρονα την απορία: "Πώς είναι δυνατόν, όταν πρόκειται για τα συμφέροντα της εργοδοσίας, η παρέμβαση των αρμοδίων να είναι άμεση και όταν πρόκειται γι' αυτά των εργαζόμενων να κωφεύουν; Γιατί δεν παρεμβαίνει και η Επιθεώρηση Εργασίας ή ο ίδιος ο εισαγγελέας, αφού τα καταστήματα δε διαθέτουν άδεια απασχόλησης του προσωπικού τα Σάββατα ως τις 8 μ.μ;".

Σε ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και το σωματείο εργαζομένων στο "Μινιόν",τονίζουν: "Από τα ΜΜΕ πληροφορηθήκαμε την πρωτοφανή για τα συνδικαλιστικά δεδομένα αυτεπάγγελτη δίωξη κατά συνδικάτων και συνδικαλιστών, που αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή ανθρώπινου ωραρίου, για την απόκρουση της ασύδοτης δράσης του μονοπωλιακού και πολυεθνικού κεφαλαίου στο εμπόριο, που κάνει τη ζωή των εργαζομένων αφόρητη και τους ΕΒΕ να κλείνουν τα καταστήματά τους. Καταδικάζουμε τις αντεργατικές μεθοδεύσεις, η κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου και θα συναντήσουν τη συντονισμένη κι αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα μας. Ο αγώνας συνεχίζεται".

Την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων προκάλεσε η ενέργεια της Εισαγγελίας Αθήνας, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση: "Πληροφορηθήκαμε με έκπληξη την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον ανθρώπων που παλεύουν για τα δικαιώματά τους, για ανθρώπινο ωράριο, για την επιβίωσή τους. Ζητάμε να αρθεί άμεσα η απόφαση της Εισαγγελίας". Στην ανακοίνωση του Συνδέσμου τονίζεται ότι ο αγώνας για ανθρώπινο ωράριο θα συνεχιστεί.

  • Εντύπωση προκαλεί μια ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου,η οποία έρχεται να ρίξει "νερό στο μύλο" των επιχειρούμενων διώξεων, αλλά και τελικά της ίδιας της επιδίωξης των πολυκαταστημάτων για παραπέρα παράταση του ωραρίου και εξόντωση της μικρομεσαίας επιχείρησης. Στην ανακοίνωση υιοθετούνται ουσιαστικά οι κατηγορίες σε βάρος των εργαζομένων και σημειώνεται ότι "η παρέκκλιση κάποιων επιχειρήσεων από τους κανόνες δεοντολογίας και των συμφωνημένων πλαισίων που ισχύουν στην αγορά, δε δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να παραβιάζει την ιδιοκτησία και τη λειτουργία καμιάς επιχείρησης, έξω και πέρα από κάθε δημοκρατική λογική"!
Συνεχίζουν!

Συγκέντρωση αύριο Τετάρτη στις 4.30μ.μ. στο ΕΒΕΑ. Επικεφαλής του αγώνα τίθεται η ΓΣΕΒΕΕ, που μελετά το ενδεχόμενο πανελλαδικού κλεισίματος των καταστημάτων στις 28 Νοέμβρη

Επικεφαλής των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν οι ΕΒΕ - από κοινού με τους εμποροϋπαλλήλους - ενάντια στην παράταση του ωραρίου, τίθεται στο εξής ηΓΣΕΒΕΕ,ενώ μελετά και τη δυνατότητα πανελλαδικού κλεισίματος των καταστημάτων στις 28 του Νοέμβρη - μέρα της απεργίας της ΓΣΕΕ - σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Στο μεταξύ, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και με τη συμμετοχή ΕΒΕ και των Σωματείων της Συντονιστικής Επιτροπής των εργαζόμενων - θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, στις 4.30 το απόγευμα, συγκέντρωση στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο,την ίδια ώρα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση που, μεταξύ άλλων, θα αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων και την εξυπηρέτηση του καταναλωτή. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν κυβερνητικοί παράγοντες, ο Δήμαρχος Αθήνας, ο ΣΕΛΠΕ, η ΓΣΕΕ κ. ά., ενώ δεν έχουν κληθεί εκπρόσωποι των εμποροϋπαλλήλων, που εκφράζουν φόβους ότι θα προταθεί η λειτουργία των καταστημάτων τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης.

Επίσης, στη γενική συνέλευση του Συλλόγου αποφασίστηκε να συνεχιστούν με αμείωτη ένταση οι κινητοποιήσεις του Σαββάτου και να περιφρουρηθούν οι Κυριακές στην περίοδο των γιορτών.

Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου

"Διευκρινιστική" ανακοίνωση που δεν επιδέχεται παρερμηνείας εξέδωσε, χτες, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με την οποία επαναλαμβάνει τη θέση της για κλείσιμο των καταστημάτων το Σάββατο το απόγευμα στις 5.00 παρά το αίτημα των εργαζόμενων και της συντριπτικής πλειοψηφίας να μην παραταθεί το ωράριο. Η... διευκρίνιση αυτή, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που φέρουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να βλέπει "θετικά" αυτή την πρόταση, δημιουργούν ερωτηματικά για το ρόλο της ηγεσίας της ΕΣΕΕ, που μάλιστα επιδιώκει μεμονωμένες επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς, καταθέτοντας ξεχωριστά τις προτάσεις της...

Απάντηση, ο συντονισμένος αγώνας

Σήμερα στις 4 μμ στην πλατεία Κάνιγγος το συλλαλητήριο των σωματείων, ενάντια στις απολύσεις, τη λεηλασία των εργασιακών σχέσεων και τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης. Μήνυμα για μαζική συμμετοχή

Σήμερα στις 4μμ στην πλατεία Κάνιγγος, πρωτοβάθμια σωματεία από διαφορετικούς κλάδους και περιοχές της χώρας, διοργανώνουν συλλαλητήριο κατά των απολύσεων, της ανεργίας, της καταστροφής της παραγωγικής βάσης της χώρας και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, στα πλαίσια της απόφασής τους για συντονισμένη πάλη. "Στην αδιαφορία της κυβέρνησης και στην ερήμωση της παραγωγικής μηχανής, η απάντησή μας είναι αγώνας",τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση και καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, "το συλλαλητήριο οργανώνεται επειδή η κυβέρνηση αφήνει ασύδοτα τα πολυεθνικά και μονοπωλιακά συμφέροντα, με αποτέλεσμα: Επιχειρήσεις να κλείνουν, να μεταφέρονται δραστηριότητες στο εξωτερικό, να λεηλατούνται οι εργασιακές σχέσεις, να απολύονται εκατοντάδες εργαζόμενοι και να γενικεύεται συνολικότερα η επίθεση ενάντια στα συμφέροντά μας". Τονίζεται δε πως το συλλαλητήριο αποτελεί "μόνο μια φάση του συντονισμένου αγώνα μας".

Τα σωματεία αγωνίζονται για: Παραγωγική ανασυγκρότηση της βιομηχανικής βάσης της χώρας, με την εφαρμογή κλαδικών πολιτικών κόντρα στις επιθυμίες των πολυεθνικών και τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ανασυγκρότηση του ΟΑΕ, με στόχο τη στήριξη και ανάπτυξη των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, και όχι διάλυσή του. Να μπει φραγμός στις απολύσεις και στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, με την κατάργηση κατακτήσεων και την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης.

Στο μεταξύ και άλλα σωματεία πήραν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο, ανταποκρινόμενα θετικά στο κάλεσμα των δεκατριών που είχαν την πρωτοβουλία, να "εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και την ενεργητική συμπαράστασή τους".

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών με ανακοίνωσή της, εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των 13 σωματείων για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους και καλεί τους λογιστές να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο.

Τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο αποφάσισαν ομόφωνα οι εμποροϋπάλληλοι, κατά την προχτεσινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Τη συμπαράστασή του εκφράζει με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο.

Τονίζοντας πως "οι μαζικές απολύσεις, η συρρίκνωση και το κλείσιμο εργοστασίων, η ιδιωτικοποίηση άλλων, πρέπει να γίνει υπόθεση του κάθε εργάτη", το Σωματείο Εργαζομένων "ΚΑΖΗΣ" χαιρετίζει σαν θετική την πρωτοβουλία των 13 σωματείων "που πρέπει να έχει και συνέχεια" και δηλώνει τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση.

Να συμμετέχουν αποφασιστικά στη σημερινή κινητοποίηση, καλεί όλους τους συνταξιούχους, με ανακοίνωσή της, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά και πέριξ δήμων.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ GOOD YEAR
Πορείες και συγκεντρώσεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Καμία απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμη από την κυβέρνηση στους απολυμένουςτης GOOD YEAR, σχετικά με την εμπλοκή της λειτουργίας του εργοστασίου τηςπολυεθνικής στη Θεσσαλονίκης στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τουςκαζινάρχες του Λουτρακίου, για τα ποσοστά επί του τζόγου! Οι εργαζόμενοιζητούν επιτακτικά να "φωτιστούν όλα τα σκοτεινά σημεία" της υπόθεσης καιαπό σήμερα ξεκινούν δυναμικές κινητοποιήσεις, με πορείες και συγκεντρώσειςσε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Σήμερα στις 5 το απόγευμα οι εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας από το χώρο της πλατείας Δικαστηρίων,όπου έχουν κατασκηνώσει εδώ και μία βδομάδα, προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου θα επιδώσουν εκ νέου ψήφισμα. Τις επόμενες ημέρες σχεδιάζουν μαζική κάθοδο στην Αθήνα,όπου θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις και συμβολικές διαμαρτυρίες έξω από τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης.

Οπως δήλωσαν χτες εκπρόσωποι των εργαζομένων, η κυβέρνηση τους έχει γυρίσει κυριολεκτικά την πλάτη και η μόνη αντίδραση από την πλευρά τους δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Υποστηρίζουν πως το μποϊκοτάζ των ελαστικών της GOOD YEAR έχει θεαματικά αποτελέσματα στη Θεσσαλονίκη και ελάχιστοι είναι εκείνοι που αγοράζουν προϊόντα της πολυεθνικής, παρά τη διαφημιστική καμπάνια της εταιρίας.

Το Σάββατο αντιπροσωπεία της ΚΝΕ επισκέφτηκε το χώρο της πλατείας Δικαστηρίων, συναντήθηκε με τους απολυμένους της GOOD YEAR. "Ο δικός σας αγώνας, τόνισαν τα μέλη της ΚΝΕ, είναι και υπόθεση όλων των νέων της πόλης. Ηαποβιομηχάνιση, η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης του νομού μας, η ασυδοσίατου πολυεθνικού κεφαλαίου και η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησηςκαταδικάζουν τον έναν στους δύο νέους του νομού στην ανεργία".

"ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΟΛΥΜΠΙΑ"
Εργασία εκ ... περιτροπής!

ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ: Οι εργάτες οφείλουν να αντισταθούν

Ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις για τους περίπου 200 εργαζόμενους της κεραμοποιίας "Κεράμικα - Ολύμπια" στον Πύργο. Η επιχείρηση, επικαλούμενη πτώση των παραγγελιών, έθεσε σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών το 1/3 του προσωπικού και το ίδιο θα κάνει εκ περιτροπής και με τους υπόλοιπους!Το μέτρο δε φαίνεται να είναι προσωρινό, καθώς η εταιρία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί επ' αόριστον η κατάσταση, αν συνεχιστεί η μείωση των παραγγελιών. Πρέπει να σημειωθεί πως εδώ και καιρό η επιχείρηση καθυστερεί τις πληρωμές, ενώ προειδοποιεί ότι όποιος δε δεχτεί τις επιλογές της, μπορεί να ζητήσει την απόλυσή του. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Δ. Λιαρόπουλος απειλεί με οριστικό κλείσιμο, σε περίπτωση που υπάρξουν αντιδράσεις!

Οι εργαζόμενοι, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν, εξέφρασαν τη διάθεσή τους να αντισταθούν σ' αυτό το μέτρο που πλήττει το εισόδημά τους και αποτελεί προάγγελο χτυπήματος του εργασιακού καθεστώτος. Ζητούν τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου και των μαζικών φορέων της περιοχής, η οποία έτσι κι αλλιώς θα πληγεί, αν κλείσει το τελευταίο εργοστάσιο.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ τονίζει: "Την περασμένη Δευτέρα ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου κεραμοποιίας "Κεράμικα - Ολύμπια" έστειλε 70 εργάτες του σε υποχρεωτική 15ήμερη άδεια άνευ αποδοχών, δηλαδή το 1/3 του δυναμικού του, και θα ακολουθήσουν εκ περιτροπής οι υπόλοιποι. Και από πάνω, τους απειλεί με το κλείσιμο του εργοστασίου για να αποδεχτούν τις "εθελοντικές" απολύσεις ή τη μείωση ωραρίου, αποδοχών και ασφαλίστρων. Επιχειρεί να φορτώσει στις πλάτες των εργατών τις συνέπειες της ευρω-κυβερνητικής πολιτικής, που, στο όνομα του νεοφιλελεύθερου ανταγωνισμού, οδηγεί στη διάλυση της παραγωγικής βάσης της χώρας και τη μετατροπή της σε χώρα φτηνών υπηρεσιών. Είναι μια πολιτική που πετάει στο δρόμο και βάζει στο περιθώριο της ζωής τους εργάτες.

Οι εργάτες του "Κεράμικα - Ολύμπια", για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους, οφείλουν, στο κάτω κάτω της γραφής, να επιβάλουν με τον αγώνα τους τη συνέχιση της λειτουργίας της τελευταίας σχεδόν βιομηχανικής μονάδας της Ηλείας. Να βάλουν τέρμα στις αυταπάτες, στη μοιρολατρία, στις ψεύτικες υποσχέσεις και τα εκβιαστικά διλήμματα και να συντονίσουν τον αγώνα τους με το δίκαιο αγώνα των αγροτών, των οικοδόμων και άλλων εργαζομένων της Ηλείας, που διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλιά και τη ζωή. Είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας να μπει φρένο στην ασυδοσία των ντόπιων εργοδοτών και στις επιδιώξεις των πολυεθνικών. Να στηριχτεί η παραγωγική βάση της Ηλείας και της χώρας".

Π. Ζ.

Εκλογές ... στα "κρυφά"!

Η ΕΝΙΑΙΑ Σ. Α. Κ καταγγέλλει τον τρόπο που μεθοδεύτηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ της Εθνικής Ασφαλιστικής και στο Ταμείο Ασφάλισης

Στα κρυφά, "μεταξύ" τους, λες και είναι ιδιωτική τους υπόθεση, οργάνωσαν τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη εκπροσώπων στο ΔΣ της Εθνικής Ασφαλιστικής και το Ταμείο Ασφάλισης οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία, σύμφωνα με καταγγελία της ΕΝΙΑΙΑΣ Σ. Α. Κ,της οποίας μεθοδεύτηκε ο αποκλεισμός της!

Οι αρχαιρεσίες ξεκίνησαν χτες από την επαρχία και στην Αθήνα γίνονται στις 14 και 15 του μήνα. Η ...προκήρυξή τους έγινε με ένα μήνυμα μέσω του Η/Υ, παραμονή τριήμερης αργίας, χωρίς καν να κυκλοφορήσει ανακοίνωση! Και ενώ είχαν λήξει οι υποψηφιότητες, ύστερα από δέκα μέρες ανακοινώθηκε η διορισμένη εφορευτική επιτροπή!

Απευθυνόμενη, με ανακοίνωσή της, στους εργαζόμενους η ΕΝΙΑΙΑ Σ. Α. Κ σημειώνει: "Γιατί για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως οι εκλογές, δεν μπήκαν στον κόπο να βγάλουν μια ανακοίνωση; Πόσοι από σας έμαθαν έγκαιρα πότε λήγουν οι υποψηφιότητες; Πότε εκλέχθηκε εφορευτική επιτροπή και δεν το πήραμε είδηση; Ποιος νόμος, ποιο καταστατικό και ποια συνδικαλιστική δεοντολογία λέει ότι η εφορευτική επιτροπή ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ; Πότε ξαναέγινε πρώτα να λήγουν οι υποψηφιότητες, ύστερα από δέκα μέρες να ανακοινώνεται η διορισμένη εφορευτική επιτροπή και μία μέρα πριν τις εκλογές να γίνεται απολογιστική συγκέντρωση;".

Η ΕΝΙΑΙΑ Σ. Α. Κ καλεί τους εργαζόμενους να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στην απαράδεκτη αυτή μεθόδευση με όποιο τρόπο κρίνουν σκόπιμο - αποχή, λευκό, άκυρο - δίνοντας το μήνυμα ότι υπάρχουν επιτέλους εργαζόμενοι που όλοι οφείλουν να τους σέβονται.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Κάλεσμα στον αγώνα

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους του Νομού Χανίων για συμμετοχή στα συλλαλητήρια, που θα διοργανωθούν για τον προϋπολογισμό και στην πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ στις 28 του Νοέμβρη, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών του νομού, που συγκροτήθηκε την Πέμπτη 7 Νοέμβρη μετά από πρόσκληση του Συνδικάτου Οικοδόμων Χανίων.

Στη διακήρυξή της, η Συντονιστική Επιτροπή διαπιστώνει ότι η συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας, η οποία εντάσσεται στο λεγόμενο "πρόγραμμα σύγκλισης", θα σημάνει αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και εξαθλίωσης των εργαζομένων και του λαού, καθώς και ότι "οι δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν οργανώνουν τους εργαζόμενους, να αντισταθούν μαζικά, αλλά συζητούν με τους "κοινωνικούς εταίρους", για να μη σπάσει ο "κοινωνικός ιστός", τη στιγμή που ο ΣΕΒ προκλητικά αξιώνει και απαιτεί από την κυβέρνηση τη λήψη ακόμα πιο σκληρών μέτρων λιτότητας".

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν - ανάμεσα στα άλλα - για επαναδιαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ με κατώτερο μεροκάματο 7 χιλ. δρχ. και μισθό 180 χιλ. δρχ., νομοθετική κατοχύρωση της ΑΤΑ, προστασία των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξεων, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου - έργου - ωρομισθίων και μερικής απασχόλησης, δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση, αύξηση των δαπανών για την παιδεία και την υγεία, κλπ.

Η αστυνομία σε φάση επιχειρεί να εμποδίσει τη διαδήλωση να περάσει κον

Η αστυνομία σε φάση που επιχειρεί να εμποδίσει τη διαδήλωση, να περάσει από το σπίτι του πρωθυπουργού

Από την κινητοποίηση του Σαββάτου, για ανθρώπινο ωράριο

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η κυβέρνηση αναλαμβάνει σοβαρή ευθύνη

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

"Η εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Α. Κανελλόπουλου να ασκηθεί δίωξη ενάντια σε όσους συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Σαββάτου για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, όπως επίσης και η εντολή του στα αστυνομικά όργανα να συλλαμβάνουν τους διαδηλωτές, αποτελεί σαφή θέση υπέρ των πολυκαταστηματαρχών και μια απαράδεκτη, ωμή και τρομοκρατική παρέμβαση ενάντια στα δίκαια αιτήματα εμποροϋπαλλήλων και μικρεμπόρων.

Αντί να κάθονται στο σκαμνί οι παρανομούντες εργοδότες, η αυστηρότητα της εισαγγελικής αρχής στρέφεται κατά των εργαζομένων!

Αποδείχνεται για άλλη μια φορά ότι η πολιτική της λιτότητας γεννάει τον αυταρχισμό. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει σοβαρή ευθύνη.

Το ΚΚΕ θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του τα δίκαια αιτήματα και τους κοινούς αγώνες των εμποροϋπαλλήλων και των επαγγελματοβιοτεχνών. Επιβάλλεται η πιο πλατιά αλληλεγγύη. Η επίθεση ενάντιά τους αφορά όλο το λαό".

Συμπαράσταση από την ΚΝΕ

Τη συμπαράστασή της στους αγώνες που πραγματοποιούν αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι σε μια σειρά εργασιακούς χώρους, κόντρα στις απολύσεις, το κλείσιμο σημαντικών παραγωγικών κλάδων, στην αφαίρεση εργατικών κατακτήσεων, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΚΝΕ.

Επισημαίνει πως "η πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολυεθνικών είναι αυτή που οδηγεί σε συρρίκνωση σήμερα την παραγωγική βάση της χώρας, κλείνει δεκάδες παραγωγικές μονάδες, νεκρώνει ολόκληρες περιοχές, όπως Πάτρα, Μαγνησία, Εύβοια. Εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Και όλα αυτά τα βαφτίζει μονόδρομο στην πορεία σύγκλισης".

Υπογραμμίζει πως ο συντονισμένος αγώνας των σωματείων και ο αγώνας των εργαζομένων, σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης, δείχνει το "μόνο δρόμο που μπορεί να διασφαλίσει τα δικαιώματά μας στη ζωή και την απασχόληση, το δρόμο της ενωμένης πάλης".

Τονίζει πως το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παλεύουν καθημερινά στο πλευρό των εργαζομένων και των νέων κόντρα στην ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, κόντρα στις επιλογές κυβέρνησης, κεφαλαίου, Ευρωπαϊκής Ενωσης, για μια άλλη πολιτική προς όφελος του λαού και του τόπου και καταλήγει πως οι νέοι κομμουνιστές θα βρεθούν δίπλα στους εργαζόμενους.

Από πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη "Διεθνή Βιομηχανία Ενδυμάτων" στην Καλαμάτα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ