Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Τρομοκρατική παρέμβαση!

Αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη κατά εμποροϋπαλλήλων και συνδικαλιστών, που αγωνίζονται ενάντια στη βαρβαρότητα των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας! Αποδεικτικό... υλικό του "εγκλήματος" οι κασέτες των καναλιών! Σωματεία: άλλοι πρέπει να καθίσουν στο "σκαμνί"

Αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη για "παράνομη βία" (!) "κατά παντός υπευθύνου", άσκησε χτες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Αν. Κανελλόπουλος,με αφορμή τα μικροεπεισόδια που σημειώθηκαν έξω από καταστήματα του Κολωνακίου το Σαββατοκύριακο. Μικροεπεισόδια, που προκλήθηκαν με ευθύνη των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν αναλάβει την "περιφρούρηση" των συμφερόντων των πολυκαταστημάτων, αλλά και της προκλητικότητας καταστηματαρχών που αρνούνταν να γνωστοποιήσουν στους συνδικαλιστές - ακόμα και σε εκπροσώπους της ΓΣΕΕ - τις καταστάσεις προσωπικού, το οποίο στη μεγάλη τους πλειοψηφία απασχολούσαν παράνομα! Ωστόσο, η ποινική δίωξη στρέφεται εναντίον όσων συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις και θεωρούνται δράστες των "επεισοδίων"! Μάλιστα, για τον καθένα "ταραξία" (!) εργαζόμενο θα σχηματιστεί χωριστή δικογραφία, όπως παράγγειλε κατεπειγόντως ο Αν. Κανελλόπουλος στην Ασφάλεια, στην οποία και ανέθεσε το έργο της προανάκρισης!

Με την ίδια εισαγγελική παραγγελία προβλέπεται να ζητηθούν οι σχετικές "κασέτες" από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, προκειμένου να αποτελέσουν αποδεικτικό στοιχείο του "εγκλήματος"! Δίνεται, επίσης, εντολή στα αστυνομικά όργανα να συλλαμβάνουν μελλοντικά τους εμποροϋπαλλήλους που ασκούν "παράνομη βία", συμμετέχοντας σε ανάλογες κινητοποιήσεις και να ακολουθείται η διαδικασία του αυτόφωρου!

Την ενέργεια αυτή, συνδικαλιστές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, χαρακτήρισαν προκλητική, τονίζοντας ότι το επόμενο Σάββατο θα ξαναδώσουν τη μάχη τους για ανθρώπινο ωράριο. Μιλώντας σχετικά στο "Ρ" ο αναπλ. γενικός γραμματέας του συλλόγου, Δ. Φαφαλιός,εξέφρασε ταυτόχρονα την απορία: "Πώς είναι δυνατόν, όταν πρόκειται για τα συμφέροντα της εργοδοσίας, η παρέμβαση των αρμοδίων να είναι άμεση και όταν πρόκειται γι' αυτά των εργαζόμενων να κωφεύουν; Γιατί δεν παρεμβαίνει και η Επιθεώρηση Εργασίας ή ο ίδιος ο εισαγγελέας, αφού τα καταστήματα δε διαθέτουν άδεια απασχόλησης του προσωπικού τα Σάββατα ως τις 8 μ.μ;".

Σε ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και το σωματείο εργαζομένων στο "Μινιόν",τονίζουν: "Από τα ΜΜΕ πληροφορηθήκαμε την πρωτοφανή για τα συνδικαλιστικά δεδομένα αυτεπάγγελτη δίωξη κατά συνδικάτων και συνδικαλιστών, που αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή ανθρώπινου ωραρίου, για την απόκρουση της ασύδοτης δράσης του μονοπωλιακού και πολυεθνικού κεφαλαίου στο εμπόριο, που κάνει τη ζωή των εργαζομένων αφόρητη και τους ΕΒΕ να κλείνουν τα καταστήματά τους. Καταδικάζουμε τις αντεργατικές μεθοδεύσεις, η κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου και θα συναντήσουν τη συντονισμένη κι αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα μας. Ο αγώνας συνεχίζεται".

Την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων προκάλεσε η ενέργεια της Εισαγγελίας Αθήνας, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση: "Πληροφορηθήκαμε με έκπληξη την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον ανθρώπων που παλεύουν για τα δικαιώματά τους, για ανθρώπινο ωράριο, για την επιβίωσή τους. Ζητάμε να αρθεί άμεσα η απόφαση της Εισαγγελίας". Στην ανακοίνωση του Συνδέσμου τονίζεται ότι ο αγώνας για ανθρώπινο ωράριο θα συνεχιστεί.

  • Εντύπωση προκαλεί μια ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου,η οποία έρχεται να ρίξει "νερό στο μύλο" των επιχειρούμενων διώξεων, αλλά και τελικά της ίδιας της επιδίωξης των πολυκαταστημάτων για παραπέρα παράταση του ωραρίου και εξόντωση της μικρομεσαίας επιχείρησης. Στην ανακοίνωση υιοθετούνται ουσιαστικά οι κατηγορίες σε βάρος των εργαζομένων και σημειώνεται ότι "η παρέκκλιση κάποιων επιχειρήσεων από τους κανόνες δεοντολογίας και των συμφωνημένων πλαισίων που ισχύουν στην αγορά, δε δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να παραβιάζει την ιδιοκτησία και τη λειτουργία καμιάς επιχείρησης, έξω και πέρα από κάθε δημοκρατική λογική"!

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ