ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΙ
Αγώνας μέχρι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

Ανακοίνωση - κάλεσμα για συντονισμένο και πολύμορφο αγώνα

Την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για τα ΤΕΙ ζητούν με ανακοίνωσή τους οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας των ΤΕΙ,δηλώνοντας παράλληλα ότι απαιτείται η διεκδίκηση των αιτημάτων του σπουδαστικού κινήματος που είναι: Η κατοχύρωση της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης δύο ισότιμων και παράλληλων κατευθύνσεων, μέσα από μια συνολική αναβάθμιση και αναδιοργάνωση των ΤΕΙ και των ΑΕΙ, που θα βάζει τέρμα στις αλληλοεπικαλύψεις (ίδιες σχολές σε ΤΕΙ και ΑΕΙ). Ο εθνικός σχεδιασμός της εκπαίδευσης και η συγκρότηση του εθνικού χάρτη επαγγελμάτων στη βάση μιας παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας, που θα κατοχυρώνει επαγγελματικά το πτυχίο. Και τέλος η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, αφού οποιαδήποτε αναβάθμιση δεν μπορεί να γίνει με το σημερινό 6,7%

Η ανακοίνωση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων αναφέρει ότι η "έκρηξη που σημειώθηκε στο χώρο των ΤΕΙ ήταν απόρροια των συσσωρευμένων προβλημάτων που γεννήθηκαν μαζί με την ίδρυση των ΤΕΙ και διογκώθηκαν, διαιωνίστηκαν χωρίς ποτέ να δοθεί λύση". Τονίζει δε ότι ποτέ δεν υπήρξε ένας σχεδιασμός για την Παιδεία με βάση τα συμφέροντα και τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά αντίθετα γίνεται με βάση τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας, στοχεύοντας στην αύξηση του κέρδους τους και όχι στην κοινωνική πρόοδο και ευημερία.

Η ανακοίνωση των ΠΚΣ υπογραμμίζει ότι η πολιτική αυτή δεν είναι τυχαία, αλλά συγκεκριμένη, που έχει σαν στόχο την περιθωριοποίηση της τεχνολογικής εκπαίδευσης, παρέχοντας γνώσεις χωρίς αντίκρισμα και βγάζοντας εργάτες χωρίς ουσιαστική κατάρτιση, μισοειδικευμένους και κακοπληρωμένους και όχι επιστημονικά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό.

Σχετικά με το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας οι ΠΚΣ εκτιμούν ότι αυτό θέτει σαν στόχο το σχεδιασμό της εκπαίδευσης όχι στη βάση των υπαρκτών αναγκών, αλλά της νέας πραγματικότητας που θέτει η ΕΕ. "Στο όνομα αυτών των αναγκών τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση (με τη σύμφωνη γνώμη των "ΣΥΝ", Πολιτικής Ανοιξης) προχώρησαν στις ιδιωτικοποιήσεις, στο κλείσιμο των ναυπηγείων, κλωστοϋφαντουργείων κλπ. Είναι ευνόητο ποιο μέλλον θα έχουν τα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ και οι απόφοιτοί τους", παρατηρούν εύστοχα οι ΠΚΣ. Οσον αφορά τον "προσανατολισμό των ΤΕΙ και σε μη κρατικούς φορείς, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στην αγορά", που προβλέπει το νομοσχέδιο, η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά: "Τα ΤΕΙ και ΑΕΙ θα ψάξουν για σπόνσορες, χρηματοδότες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να επεμβαίνουν στα προγράμματα σπουδών, στο σχεδιασμό της εκπαίδευσης, να γίνουν τελικά οι σχολές μας τα παραρτήματα του Μπάρμπα - Στάθη και της Coca - Cola".

"Στο παιχνίδι αυτό έπαιξαν και παίζουν και οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ μέσα στα ΤΕΙ, αναφέρει η ανακοίνωση, οι οποίες στηρίζουν την πολιτική αυτή, αλλά στρέφονται συγκαλυμμένα ή απροκάλυπτα ενάντια στους αγώνες". Με την τακτική που κράτησαν, προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν τους αγώνες, λέγοντας ότι δε φταίει η συγκεκριμένη πολιτική, αλλά "οι φοιτητές, οι πρυτάνεις, το ΤΕΕ, ο Λαλιώτης".

Τέλος η ανακοίνωση καλεί τους σπουδαστές να αγωνιστούν ενωμένοι μαζί με τους φοιτητές και τους μαθητές για την αντιμετώπιση των κοινών τους προβλημάτων. Να συντονιστούν με τους υπόλοιπους κοινωνικούς φορείς, εργατικά κέντρα, σωματεία, γονείς, δήμους, γιατί η Παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού. Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας ότι ο μόνος δρόμος για τη λύση των εκρηκτικών προβλημάτων είναι η συνέχιση του αγώνα "μαζικά, διεκδικητικά, πολύμορφα, με συνέπεια να αντιπαλεύει τις συντηρητικές μεθοδεύσεις, για να κατακτά τα δίκαιά του, να ανοίγει το δρόμο για βαθύτερες αλλαγές προς όφελος των σπουδαστών, του λαού και της χώρας".

"Δράση μέσα στη νεολαία"

Ανακοίνωση του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, που συνεδρίασε το Σάββατο με θέμα τα βασικά ζητήματα της ζωής των νέων

Τα βασικά ζητήματα που αφορούν τη νεολαία αυτόν τον καιρό απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ που συνεδρίασε το Σάββατο 28 Γενάρη. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται μεταξύ άλλων στο θέμα των προσλήψεων στο δημόσιο, καθώς και στις νέες ρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν για τους νέους εργαζόμενους. Τονίζεται χαρακτηριστικά:

"Οι εξετάσεις για τις προσλήψεις στο δημόσιο φέρνουν εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους να αγωνιούν, προσδοκώντας "μια θέση στον ήλιο", να αναζητούν την επιτυχία μέσα από τις εξετάσεις για μια θέση στο δημόσιο. Οι κυβερνήσεις, που εκμεταλλεύονται την ανεργία και την επαγγελματική αβεβαιότητα, που οι ίδιοι με την αντιλαϊκή τους πολιτική δημιούργησαν, εμπορεύονται το όνειρο στη δουλιά, για να κρατήσουν αμέσως μετά ομήρους χιλιάδες ανθρώπους. Τα δικαιώματα στη δουλιά και ακόμα περισσότερο η δουλιά με δικαιώματα δεν εξασφαλίζονται από κανενός είδους αδιάβλητες εξετάσεις, κατακτιούνται μέσα από τον αγώνα μας, με τη συμπόρευση με τα εργατικά σωματεία. Η νέα ιδέα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ διά στόματος υπουργού Εργασίας, για την απαλλαγή των εργοδοτών από τα βάρη της κοινωνικής ασφάλισης για τους νέους από 19 έως 26 χρόνων που απασχολούν, δείχνει ότι η "Λευκή Βίβλος" εφαρμόζεται με τον καλύτερο τρόπο για τους βιομήχανους και με το χειρότερο για τους νέους.

Ουσιαστικά προωθούν την αναίρεση της θεμελιακής αρχής χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, που λειτουργεί σαν τορπίλη στα θεμέλιά της. Τέτοιες ρυθμίσεις, εξαιρετικά επικίνδυνες για τους νέους εργαζόμενους, που μόνο με την υποψία τους θα προκαλούσαν αντιδράσεις, τώρα θάβονται στις σκοπιμότητες μιας συναινετικής σιωπής.

Η καμπάνα λοιπόν, τονίζεται στην ανακοίνωση, που χτυπάει αυτή τη φορά πιο δυνατά για τους νέους εργαζόμενους, δείχνει την ημερομηνία λήξης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Τέτοια μέτρα δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσουν, η αντίδραση και η αντίσταση των νέων πρέπει να είναι η δεδομένη απάντησή τους".

Το θέμα των ναρκωτικών απασχόλησε για μια ακόμα φορά την Οργάνωση, που αυτόν τον καιρό ξεκινάει εκστρατεία ενάντια στην αποποινικοποίηση και το διαχωρισμό των ναρκωτικών ουσιών. Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, "η ολοένα και μεγαλύτερη όξυνση του κοινωνικού προβλήματος των ναρκωτικών και κυρίως η εκμετάλλευσή του από όσους θέλουν να ανοίξει ο δρόμος για την αποποινικοποίηση και το διαχωρισμό, όπως προτείνουν και πολιτικές νεολαίες, αλλά και διάφοροι κύκλοι, φέρνουν την Οργάνωση μπροστά στην ανάγκη να ανοίξει πλατιά το ζήτημα των ναρκωτικών στη νεολαία. Η ΚΝΕ ξεκινά καμπάνια, με στόχο να παρθούν πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση νέων ενάντια στις μεθοδεύσεις συμβιβασμού με το πρόβλημα, ενάντια στη λογική των υποκαταστάτων. Στόχος μας είναι να αποκαλύψουμε την αντιδραστικότητα της ναρκομανίας και το ρόλο όσων την υπηρετούν, γι' αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη ανάπτυξης νεανικού κινήματος".

Οσον αφορά το θέμα της πολιτιστικής δραστηριότητας, που τείνει σήμερα να περάσει στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει την ανάγκη πολιτιστικής δράσης της Οργάνωσης μέσα στη νεολαία: "Η αντίσταση στη συντονισμένη επιχείρηση να περάσει κάθε πολιτιστική δραστηριότητα στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, με στόχο να διαμορφωθεί ένα καθεστώς απόλυτης κυριαρχίας της άρχουσας τάξης και στο χώρο της πνευματικής δημιουργίας, ανοίγει τη δράση της ΚΝΕ στα πλαίσια του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή". Με παραστάσεις και εκδηλώσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις, στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, τα σχολεία και τις γειτονιές, η ΚΝΕ ανοίγει την πολιτιστική της δράση μέσα από το θέατρο, προβάλλει την πολιτιστική της πρόταση στη νεολαία, γιατί ο πολιτισμός είναι δικαίωμα των νέων και πρώτα απ' όλους αυτοί πρέπει να αντισταθούν στην ισοπέδωση και την υποκουλτούρα".

Τέλος, το Γραφείο του ΚΣ εκτίμησε την πορεία προετοιμασίας των εκλογοαπολογιστικών συνελεύσεων των ΟΒ και συνδιασκέψεων των τομεακών και νομαρχιακών οργανώσεων. Στα πλαίσια της απόφασης της 13ης Συνόδου του ΚΣ για τη δράση της ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας και τα βασικά μέτωπα αγώνων και συλλογικής δράσης το επόμενο διάστημα, οι οργανώσεις της ΚΝΕ εκτιμούν τη δράση τους το προηγούμενο διάστημα και βάζουν στόχους δράσης και ανάπτυξης για το επόμενο.

ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Απέκλεισαν την Εθνική οδό στα Τέμπη

Αδιόριστοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί - πτυχιούχοι σχολών του εξωτερικού - από τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, την Καστοριά και τις Σέρρες απέκλεισαν χτες για δυόμισι ώρες - από τις 10 μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι - την Εθνική οδό στο ύψος των Τεμπών. Την ίδια στιγμή συνάδελφοί τους στην Αθήνα έκαναν παράσταση στο υπουργείο Παιδείας και συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Φ. Πετσάλνικο.Οι αδιόριστοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί σχολών του εξωτερικού διαμαρτύρονται για τη στάση του υπουργείου Παιδείας απέναντί τους, στάση που ουσιαστικά τους θέτει εκτός της εκπαίδευσης.

Η ομοσπονδία τους έχει στη δύναμή της 10 συλλόγους σε όλη τη χώρα, στους οποίους συμμετέχουν 2.800 αδιόριστοι δάσκαλοι και 600 νηπιαγωγοί. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, οι πτυχιούχοι εξωτερικού για να διοριστούν στην εκπαίδευση πρέπει να παρακολουθήσουν πρόσθετη επιμόρφωση στα παιδαγωγικά τμήματα. Η επιμόρφωση αυτή είναι δύο εξάμηνα για όσους έχουν ισοτιμήσει το πτυχίο τους και 4 εξάμηνα για όσους δεν έχουν ισότιμη ρύθμιση, με την οποία διαφωνούν οι αδιόριστοι. Καταγγέλλουν δε ότι παρά τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, το υπουργείο όχι μόνο δεν αυξάνει τους διορισμούς, αλλά τους μειώνει κιόλας. Δηλώνουν δε ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με όλες τις μορφές μέχρι την τελική δικαίωσή τους.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας εξέφρασε την αντίθεσή του στη μορφή κινητοποίησης (κλείσιμο Εθνικής οδού) των αδιορίστων και δήλωσε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τα παιδαγωγικά τμήματα κατέληξε σε μία πρόταση που προβλέπει επιμόρφωση των πτυχιούχων του εξωτερικού για χρονικό διάστημα 8 - 9 μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αμείβονται. Η πρόταση αυτή θα περάσει από τη Βουλή με το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Κλείνει το κέντρο για τα ΙΧ

Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί το επόμενο διάστημα

Τις επόμενες μέρες πρόκειται να αποφασιστεί οριστικά η απαγόρευση της κυκλοφορίας των ΙΧ στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας.

Χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, αναφερόμενος και σε σχετικές προχτεσινές δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλου, δήλωσε ότι το θέμα μελετάται και ότι θα προηγηθούν συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πριν ανακοινωθεί η οριστικοποίησή του. Πρόσθεσε επίσης ότι ο δήμαρχος δε θα πρέπει να βιάζεται για την αντιμετώπιση του θέματος.

Ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε στη συνέχεια ότι πράγματι το θέμα θα συζητηθεί με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και τους Εμπορικούς Συλλόγους και ανακοίνωσε ότι όταν το μέτρο εφαρμοστεί, θα τεθούν από το δήμο σε κυκλοφορία 10 "μίνι - μπας" για τη δωρεάν μετακίνηση των Αθηναίων στο κέντρο της πόλης.

Με την ανάγκη εφαρμογής του μέτρου συμφώνησε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας, πρόσθεσε όμως ότι η απόφαση δεν πρέπει να ληφθεί άκριτα.

Επίσης, ο πρύτανης του ΕΜΠ Ν. Μαρκάτος συμφωνώντας και αυτός με το μέτρο του αποκλεισμού των ΙΧ από το κέντρο της πόλης, είπε ότι στο κέντρο πρέπει να κυκλοφορούν ηλεκτρικά "μίνι - μπας".

Το σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να ενταθεί ο διάλογος για την εφαρμογή του μέτρου που περιγράφεται στο πακέτο για την καταπολέμηση του νέφους. Πάντως αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ δε βλέπουν την εφαρμογή του πριν περάσουν δύο μήνες.

  • Στο μεταξύ υπογράφηκε χτες από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος της Καλιφόρνιας, με στόχο την αξιοποίηση της εμπειρίας της Καλιφόρνιας στα θέματα της καταπολέμησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Να σημειωθεί ότι η τελική έκθεση του προγράμματος, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 55 εκατ. δρχ., θα κατατεθεί σε 6 μήνες.

Διαφάνεια στα δημόσια έργα

Ζήτησε χτες ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας, κατά την τελετή της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Επιμελητήριο

Διαφάνεια στις διαδικασίες ανάθεσης των δημοσίων έργων ζήτησε χτες κατά την ομιλία του στην τελετή της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΤΕΕ ο πρόεδρός του Κ. Λιάσκας. "Η διαφάνεια, τόνισε συγκεκριμένα, δεν είναι απλά ηθικής αφετηρίας απαίτηση, αλλά και προϋπόθεση για τον υγιή παραγωγικό ανταγωνισμό".

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ανακοίνωσε ότι το θέμα της παραγωγής των έργων υποδομής θα είναι αντικείμενο ειδικής δημόσιας συνεδρίασης της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στις 11 Μάη. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφέρει ότι οι τροποποιήσεις που έγιναν στο νόμο περί δημοσίων έργων - μετά από πιεστική ανάμειξη των αρμοδίων των Βρυξελλών - "ωθούν σε υπερσυγκέντρωση και ολιγοπωλιακές καταστάσεις στον τομέα, με θεσμοθετημένη πλέον ενίσχυση του ρόλου του τραπεζικού συστήματος".

Ο Κ. Λιάσκας επέκρινε σαφώς την υποχωρητική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στις απαιτήσεις των Βρυξελλών, λέγοντας τα εξής: "Αντί να περιμένουμε προσκυνηματικά τις κατευθυντήριες οδηγίες της Επιτροπής και τα αυξανόμενα σε πλήθος και έκταση φαινόμενα "τραβήγματος του αυτιού" από τις διευθύνσεις, ας προχωρήσουμε αποφασιστικά σε μια νέα στρατηγική διάρθρωσης και διαχείρισης του ελληνικού χώρου για το συμφέρον του ελληνικού λαού".

Επίσης ζήτησε την αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, τονίζοντας χαρακτηριστικά "ας μη θεωρητικοποιούμε τις αδυναμίες της για να τη θέσουμε οριστικά στη γωνία".

Χαιρετίζοντας στη συνέχεια την εκδήλωση τόσο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Γείτονας υποστήριξαν ότι οι διαδικασίες για την ανάθεση των δημοσίων έργων γίνονται με... διαφάνεια και άφησαν ορισμένες αιχμές εναντίον των εργοληπτών.

Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ και τέως υπουργός Αρ. Τσιπλάκος υποσχέθηκε ουσιαστικά ανοχή προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς, προκειμένου να μη χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια...

Ψίχουλα, αλλά με... καλύτερη διαχείριση

Μέτρα, τα οποία αποσκοπούν στο να... αξιοποιηθούν καλύτερα τα ψίχουλα που δίνονται για τη χρηματοδότηση των σχολείων, εξήγγειλε χτες ο υπουργός Παιδείας. Τα μέτρα αυτά μάλιστα εμφανίζονται σαν αποτέλεσμα του διαλόγου με τους μαθητές, την ίδια στιγμή που το κυρίαρχο αίτημα των μαθητών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων ήταν η αύξηση των δαπανών για την παιδεία και όχι η διαχείριση των πενιχρών κονδυλίων που δίνονται σήμερα.

Με τις χτεσινές εξαγγελίες, ρυθμίζονται θέματα επιχορήγησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κτιριακή υποδομή των σχολείων, για τα λειτουργικά τους έξοδα και την προμήθεια του εξοπλισμού τους. Επίσης προβλέπεται να λειτουργήσουν από τη νέα χρονιά μαθητικά στέκια και προγραμματίζεται η ίδρυση ραδιοφωνικού σταθμού σε μεγάλο σχολικό συγκρότημα της Αθήνας που θα μεταδίδει εκπομπές, τις οποίες θα ετοιμάζουν οι ίδιοι οι μαθητές.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Νέα πανελλαδική πορεία την Τρίτη

Με νέα πανελλαδική πορεία στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη, απαντούν οι σπουδαστές στην κυβερνητική επιμονή στο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι καταλήψεις σε ΤΕΙ όλης της χώρας. Παράλληλα, η ομοσπονδία των εκπαιδευτικών συνεχίζει την αποχή από τις εξετάσεις του εξαμήνου. Στη νέα πορεία, από τα Προπύλαια στο υπουργείο Παιδείας, καλεί η συντονιστική επιτροπή κατάληψης της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Αθήνας, η οποία, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων, πραγματοποιεί και μία σειρά από εκδηλώσεις, όπως εξόρμηση στο κέντρο της Αθήνας και κινηματογραφική προβολή στο αμφιθέατρο της σχολής.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Παιδείας αύριο θα επισκεφθεί το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπου συνεχίζονται οι καταλήψεις με αιτήματα την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, την αύξηση των δαπανών για την παιδεία και την καθιέρωση ενιαίας ανώτατης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Χτες πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση στη Σχολή Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ανανεώθηκε από την πλειοψηφία των σπουδαστών η απόφαση για συνέχιση της κατάληψης ως την επομένη Δευτέρα.

  • Συμβολικό κλείσιμο του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε χτες μετά από σχετική απόφαση της Συγκλήτου, με κύριο αίτημα την καταβολή της αύξησης του 35% στο διδακτικό προσωπικό που εξαιρέθηκε από τη σχετική απόφαση του υπουργείου και την αύξηση των αποδοχών του τεχνικού και διοικητικού προσωπικού του πανεπιστημίου.
Ερευνα για τους αιφνίδιους θανάτους

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια αποτελεί την πρώτη αιτία για το 50% των θανάτων των νέων αθλητών. Με αφορμή το στοιχείο αυτό, το Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολογίας, σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο έρευνα για τα αίτια που προκαλούν τον αιφνίδιο θάνατο, ώστε να προχωρήσουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Οπως τονίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, η συγκεκριμένη πάθηση είναι αρκετά συχνή και στη χώρα μας είναι καλύτερης προγνώσεως απ' ό,τι στις χώρες της Β. Ευρώπης. Από 60 ελληνικές οικογένειες που έγινε έρευνα, μόνο δύο μπορούν να χαρακτηριστούν "κακοήθεις", στις οποίες έχουν σημειωθεί δύο αιφνίδιοι θάνατοι σε διάστημα δύο γενεών.

Ταλαιπωρία ανάπηρων συνταξιούχων

Για την ταλαιπωρία που υποβλήθηκαν οι ανάπηροι συνταξιούχοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, προκειμένου να ανανεώσουν την κάρτα ελευθέρας κυκλοφορίας στα αστικά λεωφορεία, διαμαρτύρεται η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.

"Αυτό που είδαμε στην τηλεόραση ήταν απαράδεκτο. Ανθρωποι ποδοπατήθηκαν και έγιναν σκηνές που προσβάλλουν τον άνθρωπο", τονίζεται σε χτεσινή ανακοίνωση. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, κύρια αιτία αυτής της κατάστασης είναι ότι η ισχύς της κάρτας δεν είναι μόνιμη, με αποτέλεσμα κάθε εξάμηνο να ταλαιπωρούνται άνθρωποι ανάπηροι και υπερήλικες. Ακόμη, ο αριθμός των υπαλλήλων είναι μικρός για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων περιπτώσεων.

Η Ομοσπονδία ζητά να γίνει η κάρτα διαρκείας και να προστεθούν υπάλληλοι, ώστε να μην ξαναπαρουσιαστεί το ίδιο φαινόμενο.

ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ
Κι άλλη επιτυχία της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης"

Με αυξημένη κατά περίπου 45% τη συμμετοχή, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, έγιναν χτες οι αρχαιρεσίες στο σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αγία Ολγα".

Το άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο των εκλογών είναι ο διπλασιασμός των δυνάμεων της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης", που υποστήριξε η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" και η ανάδειξή της σε δεύτερη δύναμη. Πήρε 140 ψήφους - έναντι 70 - και 3 έδρες - έναντι 2 - στο ΔΣ του σωματείου. Οι ψήφοι που πήραν οι άλλες παρατάξεις είναι οι εξής: ΠΑΣΚΕ 205 ψήφοι (έναντι 188) και 4 έδρες (είχε 5), ΔΑΚΕ 100 (έναντι 71) και 2 έδρες (είχε πάλι 2), Ανεξάρτητη Δημοκρατική Παράταξη 28 και Συνδικαλιστική Ανοιξη 7 ψήφους, αλλά δεν κέρδισαν έδρες.

Για τους αντιπροσώπους στην ΠΟΕΔΗΝ - σ' αυτήν δεν παίρνουν μέρος οι γιατροί - τα αποτελέσματα είναι τα εξής: ΠΑΣΚΕ: 123 ψήφους (3 αντιπρόσωποι), Αγωνιστική Συσπείρωση 92 (2 έδρες), ΔΑΚΕ 60 (1 έδρα) και Ανεξάρτητη Δημοκρατική Παράταξη 21 και κανέναν αντιπρόσωπο.

Πρόσφατα οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο εξέλεξαν ως εκπρόσωπό τους στη Διοίκηση του νοσοκομείου τον Χάρη Χουρδάκη,στέλεχος της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης".

Τον καλύτερο εαυτό τους για την ανάπτυξη των αγώνων της νεολαίας δίνουν οι Κνίτες

Από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των σπουδαστών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ