Πέμπτη 2 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Δράση μέσα στη νεολαία"

Ανακοίνωση του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, που συνεδρίασε το Σάββατο με θέμα τα βασικά ζητήματα της ζωής των νέων

Τα βασικά ζητήματα που αφορούν τη νεολαία αυτόν τον καιρό απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ που συνεδρίασε το Σάββατο 28 Γενάρη. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται μεταξύ άλλων στο θέμα των προσλήψεων στο δημόσιο, καθώς και στις νέες ρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν για τους νέους εργαζόμενους. Τονίζεται χαρακτηριστικά:

"Οι εξετάσεις για τις προσλήψεις στο δημόσιο φέρνουν εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους να αγωνιούν, προσδοκώντας "μια θέση στον ήλιο", να αναζητούν την επιτυχία μέσα από τις εξετάσεις για μια θέση στο δημόσιο. Οι κυβερνήσεις, που εκμεταλλεύονται την ανεργία και την επαγγελματική αβεβαιότητα, που οι ίδιοι με την αντιλαϊκή τους πολιτική δημιούργησαν, εμπορεύονται το όνειρο στη δουλιά, για να κρατήσουν αμέσως μετά ομήρους χιλιάδες ανθρώπους. Τα δικαιώματα στη δουλιά και ακόμα περισσότερο η δουλιά με δικαιώματα δεν εξασφαλίζονται από κανενός είδους αδιάβλητες εξετάσεις, κατακτιούνται μέσα από τον αγώνα μας, με τη συμπόρευση με τα εργατικά σωματεία. Η νέα ιδέα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ διά στόματος υπουργού Εργασίας, για την απαλλαγή των εργοδοτών από τα βάρη της κοινωνικής ασφάλισης για τους νέους από 19 έως 26 χρόνων που απασχολούν, δείχνει ότι η "Λευκή Βίβλος" εφαρμόζεται με τον καλύτερο τρόπο για τους βιομήχανους και με το χειρότερο για τους νέους.

Ουσιαστικά προωθούν την αναίρεση της θεμελιακής αρχής χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, που λειτουργεί σαν τορπίλη στα θεμέλιά της. Τέτοιες ρυθμίσεις, εξαιρετικά επικίνδυνες για τους νέους εργαζόμενους, που μόνο με την υποψία τους θα προκαλούσαν αντιδράσεις, τώρα θάβονται στις σκοπιμότητες μιας συναινετικής σιωπής.

Η καμπάνα λοιπόν, τονίζεται στην ανακοίνωση, που χτυπάει αυτή τη φορά πιο δυνατά για τους νέους εργαζόμενους, δείχνει την ημερομηνία λήξης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Τέτοια μέτρα δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσουν, η αντίδραση και η αντίσταση των νέων πρέπει να είναι η δεδομένη απάντησή τους".

Το θέμα των ναρκωτικών απασχόλησε για μια ακόμα φορά την Οργάνωση, που αυτόν τον καιρό ξεκινάει εκστρατεία ενάντια στην αποποινικοποίηση και το διαχωρισμό των ναρκωτικών ουσιών. Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, "η ολοένα και μεγαλύτερη όξυνση του κοινωνικού προβλήματος των ναρκωτικών και κυρίως η εκμετάλλευσή του από όσους θέλουν να ανοίξει ο δρόμος για την αποποινικοποίηση και το διαχωρισμό, όπως προτείνουν και πολιτικές νεολαίες, αλλά και διάφοροι κύκλοι, φέρνουν την Οργάνωση μπροστά στην ανάγκη να ανοίξει πλατιά το ζήτημα των ναρκωτικών στη νεολαία. Η ΚΝΕ ξεκινά καμπάνια, με στόχο να παρθούν πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση νέων ενάντια στις μεθοδεύσεις συμβιβασμού με το πρόβλημα, ενάντια στη λογική των υποκαταστάτων. Στόχος μας είναι να αποκαλύψουμε την αντιδραστικότητα της ναρκομανίας και το ρόλο όσων την υπηρετούν, γι' αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη ανάπτυξης νεανικού κινήματος".

Οσον αφορά το θέμα της πολιτιστικής δραστηριότητας, που τείνει σήμερα να περάσει στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει την ανάγκη πολιτιστικής δράσης της Οργάνωσης μέσα στη νεολαία: "Η αντίσταση στη συντονισμένη επιχείρηση να περάσει κάθε πολιτιστική δραστηριότητα στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, με στόχο να διαμορφωθεί ένα καθεστώς απόλυτης κυριαρχίας της άρχουσας τάξης και στο χώρο της πνευματικής δημιουργίας, ανοίγει τη δράση της ΚΝΕ στα πλαίσια του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή". Με παραστάσεις και εκδηλώσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις, στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, τα σχολεία και τις γειτονιές, η ΚΝΕ ανοίγει την πολιτιστική της δράση μέσα από το θέατρο, προβάλλει την πολιτιστική της πρόταση στη νεολαία, γιατί ο πολιτισμός είναι δικαίωμα των νέων και πρώτα απ' όλους αυτοί πρέπει να αντισταθούν στην ισοπέδωση και την υποκουλτούρα".

Τέλος, το Γραφείο του ΚΣ εκτίμησε την πορεία προετοιμασίας των εκλογοαπολογιστικών συνελεύσεων των ΟΒ και συνδιασκέψεων των τομεακών και νομαρχιακών οργανώσεων. Στα πλαίσια της απόφασης της 13ης Συνόδου του ΚΣ για τη δράση της ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας και τα βασικά μέτωπα αγώνων και συλλογικής δράσης το επόμενο διάστημα, οι οργανώσεις της ΚΝΕ εκτιμούν τη δράση τους το προηγούμενο διάστημα και βάζουν στόχους δράσης και ανάπτυξης για το επόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ