Πέμπτη 2 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Με τη θηλιά στο λαιμό

Την έναρξη των διαδικασιών μεταβίβασης της αρμοδιότητας για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς από το κράτος στους δήμους, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση. Καταγγελίες για μεταβίβαση ευθυνών, χωρίς μεταβίβαση πόρων

Δόθηκε χτες και επίσημα το σύνθημα για τη μετάθεση σημαντικών κρατικών ευθυνών, που αφορούν την κοινωνική πρόνοια, στις πλάτες των δήμων, που καλούνται πλέον να φορολογήσουν ακόμα πιο σκληρά τους δημότες τους για την παροχή υπηρεσιών - όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, υπηρεσίες για τις οποίες οι δημότες πληρώνουν ήδη φόρους που εισπράττονται από τα κρατικά ταμεία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης και ο υφυπουργός Πρόνοιας Μ. Σκουλάκης, στη διάρκεια μιας φιέστας που στήθηκε χτες στο υπουργείο Εσωτερικών, ανακοίνωσαν σε περίπου 230 δημάρχους, στους δήμους των οποίων λειτουργούν κρατικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, ότι από σήμερα μπορούν να κάνουν χρήση του νόμου 2218/94 ως προς την ανάληψη από τους ΟΤΑ της αρμοδιότητας για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, που μέχρι τώρα ανήκε στο υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η κυβέρνηση εμφανίστηκε διά των δύο υπουργών της να προσπερνά τις σοβαρότατες επιφυλάξεις των ΟΤΑ, που αφορούν στα ζητήματα των οικονομικών πόρων και του θεσμικού πλαισίου και εξήγγειλε γενικά την ανάληψη αυτής της αρμοδιότητας από τους ΟΤΑ, πατώντας στο γεγονός ότι αυτό ήταν ένα σημαντικό αίτημα του ίδιου του κινήματος των ΟΤΑ.

Σύμφωνα με τις χτεσινές εξαγγελίες, σε πρώτη φάση προβλέπεται η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων για 744 κρατικούς σταθμούς μέσα στο '95 σε σύνολο 1.200, ενώ η μεταβίβαση των υπολοίπων θα ολοκληρωθεί σε μια δεύτερη φάση, με τη συγκρότηση των συμβουλίων περιοχής. Ο Κ. Σκανδαλίδης υπεραμύνθηκε των σχετικών διατάξεων του νόμου 2218/94, λέγοντας πως πρόκειται για "πράξη αποκέντρωσης εν δυνάμει" και ισχυρίστηκε ότι διασφαλίζονται τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στους σταθμούς με τις υπάρχουσες διατάξεις.

Σε ό,τι αφορά τους οικονομικούς πόρους, που απαιτείται να μεταφερθούν στα ταμεία των ΟΤΑ, ο υπουργός αρκέστηκε να πει ότι για το 1995 θα υπάρχουν πόροι που θα μεταφερθούν στους ΟΤΑ από τους νομαρχιακούς προϋπολογισμούς. Για τη λειτουργία των σταθμών, ο υπουργός είπε ότι προς το παρόν θα διατηρηθεί ο σημερινός οργανισμός, μέχρι τα δημοτικά συμβούλια να προσδιορίσουν ανά δήμο την εσωτερική λειτουργία των σταθμών και παρέπεμψε για λύση των προβλημάτων, που προκύπτουν, σε μία επιτροπή που θα αποτελείται από εκπροσώπους των υπουργείων Παιδείας, Εσωτερικών, Πρόνοιας και της ΚΕΔΚΕ.

Από την πλευρά του, ο Μ. Σκουλάκης προσπάθησε να αμβλύνει τις αντιστάσεις των εργαζομένων στους σταθμούς, λέγοντας ότι θα συνεχίσουν να υπάγονται στο υπουργείο του.

Στη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, ο κομμουνιστής δήμαρχος της Πετρούπολης Γ. Γιώγος αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που έχει θέσει το ίδιο το κίνημα των ΟΤΑ για την ανάληψη αυτής της αρμοδιότητας, τόνισε πως η ανάθεση των κρατικών παιδικών σταθμών στην ΤΑ "δεν έχει να κάνει με την πολιτική βούληση, αλλά με τους επαρκείς πόρους" και έθεσε το καίριο ερώτημα για το αν η κρατική επιχορήγηση στην ΤΑ θα εξακολουθήσει να δίνεται. Ο ίδιος επισήμανε πως η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, χωρίς την κατοχύρωση και παροχή των ανάλογων πόρων, έχει κριθεί ως αντισυνταγματική και αναρωτήθηκε, αν τελικά πρόκειται για πραγματική μεταβίβαση αρμοδιοτήτων ή "για μετάθεση και αποποίηση των ευθυνών της κεντρικής εξουσίας".

Για τους οικονομικούς πόρους, πρόσθεσε πως το υπάρχον πλαίσιο οδηγεί στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών των σταθμών, δηλαδή οι δημότες θα κληθούν να καλύψουν τα λειτουργικά και τα άλλα έξοδα ή θα υπάρξει μεγαλύτερη φορολογία, και έκλεισε την παρέμβασή του θέτοντας το ερώτημα, τι θα γίνει στην περίπτωση που τα δημοτικά συμβούλια δεν ψηφίσουν τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων.

Σοβαρές επιφυλάξεις για τον τρόπο που γίνεται η μεταβίβαση αυτής της αρμοδιότητας εκφράστηκαν και από πολλούς άλλους δημάρχους. Την ίδια στιγμή, όμως "βασιλικότερος του βασιλέως" εμφανίστηκε ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ δήμαρχος του Βόλου Πιτσιώρης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ανταποδοτικότητας, προτείνοντας συγχρόνως να μετατραπούν οι δημοτικοί σταθμοί σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο προς την ιδιωτικοποίηση. Ο ίδιος, εξάλλου, έσπευσε να το επιβεβαιώσει, λέγοντας πως τα κριτήρια πρέπει να είναι ιδιωτικά και για την ΤΑ. Ανάλογη "λύση" για τα οικονομικά έδωσε και ο δήμαρχος Πειραιά Στ. Λογοθέτης,λέγοντας πως, αν θέλει κάποιος δήμος να φτιάξει παιδικό σταθμό, μπορεί να κόψει κονδύλια από κάποιο άλλο έργο!

Τέλος, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς τόνισαν πως οι μίνιμουμ προϋποθέσεις του υπουργείου δεν εξασφαλίζουν και ένα μίνιμουμ παροχής αναγκαίων υπηρεσιών στους δημοτικούς σταθμούς, αφού ο κάθε δήμος θα λειτουργεί τους σταθμούς, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες, οδηγώντας στην πολυδιάσπαση και τελικά στη δημιουργία προνοιακής πολιτικής πολλών ταχυτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ