Πέμπτη 2 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιμένουν στο ... τσιμεντένιο νομοσχέδιο

Το ΥΠΕΧΩΔΕ καταθέτει το νομοσχέδιο για τη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης, παρότι κρίθηκε δυο φορές αντισυνταγματικό!

Το ΥΠΕΧΩΔΕ ετοιμάζεται να καταθέσει, σήμερα κατά πάσα πιθανότητα, και με τη μορφή του... κατεπείγοντος στη Βουλή, το νομοσχέδιο για τη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης, παρότι έχει επιστραφεί δύο φορές από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, επειδή πολλές από τις διατάξεις του είναι αντισυνταγματικές! Το νομοσχέδιο αυτό, όπως είχε γράψει ο "Ρ", "Θα πήξει στο μπετόν όλες τις πόλεις", που έχουν μικρό συντελεστή δόμησης (χαμηλά κτίρια), γεμίζοντάς τες πανύψηλα συγκροτήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΧΩΔΕ επαναφέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή, αφού προηγούμενα έχει κάνει ορισμένες "μετατροπές", που, όμως, καθόλου δεν καλύπτουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο κατάργησε πέρσι τον παλιό νόμο 880/79 ως αντισυνταγματικό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καταβλήθηκαν τεράστιες προσπάθειες από πολλές πλευρές, ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις των δικαστών και να γίνει δεκτό το νομοσχέδιο, αλλά απέβησαν άκαρπες.

Οι λόγοι όλων αυτών των μεθοδεύσεων είναι λίαν προφανείς, αν αναλογιστεί κανείς ότι πίσω από την εφαρμογή του θεσμού της Μεταφοράς Συντελεστή κρύβονται τεράστια συμφέροντα μεγαλοεργολάβων και μεγαλοεπιχειρηματιών (λέγεται, μάλιστα, ότι σ' αυτούς περιλαμβάνονται και... πολιτικά πρόσωπα!), οι οποίοι θέλουν να κερδοσκοπήσουν χτίζοντας τα μεγαθήριά τους (συγκροτήματα, γραφεία και βίλες) σε διάφορες περιοχές κυρίως της Αττικής, όπως το Μαρούσι, την Αγία Παρασκευή, τη Ν. Ερυθραία, το Χολαργό κ.α., τις οποίες θα μετατρέψουν περίπου σε... Ομόνοια!

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΧΩΔΕ, αντί να σεβαστεί τις παρατηρήσεις του ΣτΕ, που έγιναν με βάση τις συνταγματικές επιταγές για την προστασία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, προσπάθησε να "βολέψει" με σωρεία "φωτογραφικών" μεταβατικών διατάξεων τις 1.590 αγοραπωλησίες τίτλων μεταφοράς συντελεστή, που έγιναν στο παρελθόν και εκκρεμούσαν και οι οποίες ακυρώθηκαν από το ΣτΕ!

Με άλλες διατάξεις αυξάνει υπέρμετρα το συντελεστή δόμησης - δηλαδή το μπετόν - (μέχρι και 40%) στις περιοχές που θα υποδέχονται τον πρόσθετο συντελεστή δόμησης, που θα προέλθει από τη μεταφορά. Το σοβαρότερο, όμως, είναι ότι οι Ειδικές αυτές Ζώνες υποδοχής του συντελεστή δόμησης προβλέπεται να μπορούν να καθορίζονται παντού και, μάλιστα, όχι με σαφή πολεοδομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, αλλά με βάση τους νόμους της... ελεύθερης αγοράς!

Τέλος, πρέπει να πούμε ότι με το νομοσχέδιο χορηγούνται τίτλοι μεταφοράς συντελεστή, εκτός από τα διατηρητέα κτίρια - πράγμα που δέχεται και το ΣτΕ - σε ρυμοτομούμενα οικόπεδα ή σε αρχαιολογικούς τόπους και... βιότοπους, που έτσι κι αλλιώς εκεί κανείς δεν μπορεί να κτίσει νόμιμα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ