Πέμπτη 2 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Δεν θα μας γονατίσουν"
  • Σε εξέλιξη η επιχείρηση τρομοκράτησης των αγροτών, που αγωνίζονται εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Καταδικάστηκαν χτες από το δικαστήριο της Λάρισας 15 καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας, επειδή συμμετείχαν με τα τρακτέρ τους σε συλλαλητήριο.
  • Θα συνεχίσουμε πιο δυναμικά τον αγώνα, δηλώνουν οι καπνοπαραγωγοί

Η επιχείρηση εκφοβισμού των αγροτών, που ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υπέρ της προστασίας του εισοδήματός τους, "καλά κρατεί".

Δείγμα γραφής αποτελεί και η χτεσινή απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας - με πρόεδρο την κ. Αγγελή και εισαγγελέα της έδρας την κ. Αποστολάκη - με την οποία καταδικάστηκαν σε τετράμηνη φυλάκιση 15 καπνοπαραγωγοί από την Ελασσόνα, επειδή είχαν πάρει μέρος, με τα τρακτέρ τους, στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στις 15 Απρίλη 1992 στην Ελασσόνα. Οι καταδικασθέντες που κατηγορούνται για "παρακώλυση συγκοινωνιών" (!) είναι οι Θ. Λιακούλης, Ν. Χατζής, Ν. Διαμαντής, Ζ. Αναγνωστούλης, Η. Καραγιάννης, Γ. Καραγιάννης, Ν. Καραμήτσος, Χρ. Χατζηαθανασίου, Β. Δράκος, Χ. Μουλτσιάς, Θ. Αποστόλου, Ν. Καραγιάννης, Α. Γκιάτος, Γ. Παπακώστας, Δ. Χατζηλουκάς. Αλλοι τρεις κατηγορούμενοι, οι Ν. Τοπάλης, Δ. Παπακώστας, Η. Παπακώστας,αθωώθηκαν διότι δεν ήταν στο χώρο του αποκλεισμού του δρόμου.

Σε λίγες μέρες κι άλλοι καπνοπαραγωγοί από την Ελασσόνα, οι οποίοι πήραν μέρος στην ίδια κινητοποίηση, αλλά βρίσκονταν σε άλλο σημείο αποκλεισμού των δρόμων, θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για "παρακώλυση συγκοινωνιών" (!).

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι άλλοι 17 καπνοπαραγωγοί από την περιοχή των Γόννων, οι οποίοι την ίδια μέρα, στις 15 Απρίλη 1992, για τον ίδιο σκοπό είχαν αποκλείσει με τα τρακτέρ τους την Εθνική Οδό Λάρισας - Θεσσαλονίκης στα Τέμπη, πριν από τρεις μέρες αθωώθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας...

Είναι φανερό, λοιπόν - τόνιζαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών οργανώσεων - ότι η χτεσινή καταδικαστική απόφαση δεν αποσκοπεί παρά στον εκφοβισμό των καπνοπαραγωγών της Ελασσόνας και ολόκληρης της χώρας - οι οποίοι βρίσκονται πάλι "επί ποδός", έτοιμοι για νέες κινητοποιήσεις - ώστε να σταματήσουν τον αγώνα τους για την προστασία του συνεχώς μειούμενου εισοδήματός τους και της καπνοκαλλιέργειας στη χώρα μας.

Συμπαράσταση

Χτες, στα δικαστήρια της Λάρισας, προς συμπαράσταση των δικαζομένων καπνοπαραγωγών, παραβρέθηκε και κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισής τους ο Γ. Γκικόπουλος,γενικός γραμματέας της ΓΕΣΑΣΕ. Παραβρέθηκαν, επίσης, το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, εκπρόσωποι της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ, εκπρόσωποι των οργανώσεων των αντιστασιακών, πολλών άλλων μαζικών φορέων της περιοχής και πλήθος αγροτών. Τηλεγράφημα συμπαράστασης έστειλε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος.

Στις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι υπερασπίστηκαν θαρρετά το δικαίωμά τους να αγωνίζονται για τα δίκια τους και τόνισαν ότι δεν τους είχε μείνει, πλέον, παρά μόνο ο δρόμος των κινητοποιήσεων για να σώσουν την καπνοκαλλιέργεια και το εισόδημά τους. Το μόνο που ζητούσαν ήταν καλύτερες τιμές για τον καπνό, τον οποίο πουλούσαν πολύ φθηνότερα από την προηγούμενη χρονιά.

"Θα συνεχίσουμε"

Μετά την καταδίκη των καπνοπαραγωγών, ο Γ. Γκικόπουλος δήλωσε στο "Ρ":

"Πρόκειται για επιχείρηση εκφοβισμού των αγροτών, οι οποίοι πάλευαν, παλεύουν και θα συνεχίσουν να παλεύουν για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων τους. Αντιστέκονται στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία οδηγεί την καπνοκαλλιέργεια στον αφανισμό και τους καπνοπαραγωγούς στη φτώχεια. Το αγροτικό κίνημα δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία του αγώνα, μπροστά σε τέτοιες δικαστικές αποφάσεις.Θα συνεχίσει την πάλη κατά της συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής και τον ξεκληρισμό της αγροτιάς. Με καλύτερο συντονισμό και πιο δυναμικά από δω και πέρα.Η ΓΕΣΑΣΕ έχει υποχρέωση να συμπαρασταθεί, με όλα τα μέσα, στους αγώνες των αγροτών, που είναι δίκαιοι".

Ο Β. Κατής,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των καπνοπαραγωγών, είπε: "Οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας κι ολόκληρης της Ελλάδας, δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούν από δικαστικές αποφάσεις σε βάρος τους. Γνωρίζουν - με την πολύχρονη πείρα τους - ότι, αν δε συνεχίσουν τον αγώνα, πολύ γρήγορα θ' αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το χωράφι και θα πεινάσουν. Τα αιτήματα των καπνοπαραγωγών, την ικανοποίηση των οποίων ζητούσαν και τον Απρίλη του 1992 και με την περσινή μεγαλειώδη και πολυήμερη κινητοποίησή τους, που συγκλόνισε όλη τη χώρα, αλλά και σήμερα, είναι δίκαια. Ζητούν καλύτερες τιμές, ν' απορροφηθούν άμεσα οι ποσότητες καπνού περσινής σοδειάς που βρίσκονται ακόμα στις αποθήκες, ν' αυξηθεί το όριο ποσόστωσης, να δίνονται στις ομάδες παραγωγών και όχι στους εμπόρους που κερδοσκοπούν τα πριμ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να υπογράψουν συμβόλαια πώλησης και με τις Ενώσεις Συνεταιρισμών, ώστε ν' αντιμετωπιστεί ο εκβιασμός των εμπόρων.

Κι επειδή οι ελληνικές κυβερνήσεις - και η προηγούμενη της ΝΔ και η σημερινή του ΠΑΣΟΚ - ακολουθώντας κατά γράμμα τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δε λύνουν τα προβλήματα, αλλά απλώς αρκούνται σε υποσχέσεις που δεν υλοποιούν, οι αγρότες αναγκάζονται να βγουν στους δρόμους. Αυτή η αναγκαστικά αγωνιστική συμπεριφορά τους τιμωρείται με την απόφαση του δικαστηρίου.Ομως, και μετά την καταδίκη τους, τα προβλήματα παραμένουν άλυτα. Τι να κάνουν, λοιπόν, οι καπνοπαραγωγοί; Να σηκώσουν ψηλά τα χέρια, φωνάζοντας "σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω"; Οχι, δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια. "Κοντός ψαλμός αλληλούια", σε λίγο είναι σίγουρο ότι θα ξαναβγούν στον δρόμο του αγώνα".

"Αγριέψαμε περισσότερο"

Δηλώσεις έκαναν στο "Ρ" και μερικοί από τους καταδικασθέντες καπνοπαραγωγούς. Ο Ηλίας Καραγιάννης,πρόεδρος του Συνεταιρισμού Τσαριτσάνης, είπε: "Μας καταδίκασαν για να μας εκφοβίζουν και να μην αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας. Κάνουν, όμως, λάθος. Τώρα θ' "αγριέψουμε" περισσότερο. Πέρσι, "κρατήσαμε" ξάγρυπνοι, δίπλα στα τρακτέρ μας, επί 14 μερόνυχτα. Φέτος, αν χρειαστεί, θα "κρατήσουμε" μήνες.Αλλωστε, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Υπερασπιζόμαστε τους κόπους μας. Θέλουμε να ταφισουμε τα παιδιά μας. Δε+ θα τ' αφήσουμε να πεινάσουν".

Ο Νίκος Διαμαντής,τόνισε: "Σήμερα αποδείχτηκε, για μια ακόμα φορά, ότι η Δικαιοσύνη στην πατρίδα μας είναι άδικη.Μας καταδίκασε, γιατί παλέψαμε για το ψωμί μας και τη γη μας. Πού θα βρούμε εμείς το δίκιο μας; Πώς αλλιώς ν' αντισταθούμε σ' εκείνους που κλέβουν τον ιδρώτα μας, κι από πάνω μας κοροϊδεύουν κιόλας;".

Ο Χρ. Χατζηαθανασίου υπογράμμισε: "Αγωνιστήκαμε για να μπορούμε να ζήσουμε απλώς σαν άνθρωποι και γι' αυτό καταδικαστήκαμε. Οι εισαγγελείς και οι δικαστές απεργούν για να μην φορολογούνται.Ας το σκεφτεί ο λαός αυτό, για να βγάλει τα συμπεράσματά του. Μας κυνηγούν "Θεοί και δαίμονες". Δε θα μας "γονατίσουν", όμως. Οσο μας κυνηγούν, τόσο εμείς θ' αγριεύουμε".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «εκτελεστικό απόσπασμα» της νέας ΚΑΠ (2006-08-13 00:00:00.0)
«Ξεριζώνονται» από τη γη τους (2000-07-09 00:00:00.0)
Γέμισαν την πλατεία, απέκλεισαν τους δρόμους (1995-02-28 00:00:00.0)
"Δε θα πειθαρχήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση" (1995-02-16 00:00:00.0)
Εντονες αντιδράσεις για τις καταδίκες (1995-02-03 00:00:00.0)
Ξανά στο δρόμο των κινητοποιήσεων (1995-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ