Πέμπτη 2 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΙ
Αγώνας μέχρι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

Ανακοίνωση - κάλεσμα για συντονισμένο και πολύμορφο αγώνα

Την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για τα ΤΕΙ ζητούν με ανακοίνωσή τους οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας των ΤΕΙ,δηλώνοντας παράλληλα ότι απαιτείται η διεκδίκηση των αιτημάτων του σπουδαστικού κινήματος που είναι: Η κατοχύρωση της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης δύο ισότιμων και παράλληλων κατευθύνσεων, μέσα από μια συνολική αναβάθμιση και αναδιοργάνωση των ΤΕΙ και των ΑΕΙ, που θα βάζει τέρμα στις αλληλοεπικαλύψεις (ίδιες σχολές σε ΤΕΙ και ΑΕΙ). Ο εθνικός σχεδιασμός της εκπαίδευσης και η συγκρότηση του εθνικού χάρτη επαγγελμάτων στη βάση μιας παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας, που θα κατοχυρώνει επαγγελματικά το πτυχίο. Και τέλος η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, αφού οποιαδήποτε αναβάθμιση δεν μπορεί να γίνει με το σημερινό 6,7%

Η ανακοίνωση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων αναφέρει ότι η "έκρηξη που σημειώθηκε στο χώρο των ΤΕΙ ήταν απόρροια των συσσωρευμένων προβλημάτων που γεννήθηκαν μαζί με την ίδρυση των ΤΕΙ και διογκώθηκαν, διαιωνίστηκαν χωρίς ποτέ να δοθεί λύση". Τονίζει δε ότι ποτέ δεν υπήρξε ένας σχεδιασμός για την Παιδεία με βάση τα συμφέροντα και τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά αντίθετα γίνεται με βάση τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας, στοχεύοντας στην αύξηση του κέρδους τους και όχι στην κοινωνική πρόοδο και ευημερία.

Η ανακοίνωση των ΠΚΣ υπογραμμίζει ότι η πολιτική αυτή δεν είναι τυχαία, αλλά συγκεκριμένη, που έχει σαν στόχο την περιθωριοποίηση της τεχνολογικής εκπαίδευσης, παρέχοντας γνώσεις χωρίς αντίκρισμα και βγάζοντας εργάτες χωρίς ουσιαστική κατάρτιση, μισοειδικευμένους και κακοπληρωμένους και όχι επιστημονικά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό.

Σχετικά με το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας οι ΠΚΣ εκτιμούν ότι αυτό θέτει σαν στόχο το σχεδιασμό της εκπαίδευσης όχι στη βάση των υπαρκτών αναγκών, αλλά της νέας πραγματικότητας που θέτει η ΕΕ. "Στο όνομα αυτών των αναγκών τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση (με τη σύμφωνη γνώμη των "ΣΥΝ", Πολιτικής Ανοιξης) προχώρησαν στις ιδιωτικοποιήσεις, στο κλείσιμο των ναυπηγείων, κλωστοϋφαντουργείων κλπ. Είναι ευνόητο ποιο μέλλον θα έχουν τα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ και οι απόφοιτοί τους", παρατηρούν εύστοχα οι ΠΚΣ. Οσον αφορά τον "προσανατολισμό των ΤΕΙ και σε μη κρατικούς φορείς, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στην αγορά", που προβλέπει το νομοσχέδιο, η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά: "Τα ΤΕΙ και ΑΕΙ θα ψάξουν για σπόνσορες, χρηματοδότες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να επεμβαίνουν στα προγράμματα σπουδών, στο σχεδιασμό της εκπαίδευσης, να γίνουν τελικά οι σχολές μας τα παραρτήματα του Μπάρμπα - Στάθη και της Coca - Cola".

"Στο παιχνίδι αυτό έπαιξαν και παίζουν και οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ μέσα στα ΤΕΙ, αναφέρει η ανακοίνωση, οι οποίες στηρίζουν την πολιτική αυτή, αλλά στρέφονται συγκαλυμμένα ή απροκάλυπτα ενάντια στους αγώνες". Με την τακτική που κράτησαν, προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν τους αγώνες, λέγοντας ότι δε φταίει η συγκεκριμένη πολιτική, αλλά "οι φοιτητές, οι πρυτάνεις, το ΤΕΕ, ο Λαλιώτης".

Τέλος η ανακοίνωση καλεί τους σπουδαστές να αγωνιστούν ενωμένοι μαζί με τους φοιτητές και τους μαθητές για την αντιμετώπιση των κοινών τους προβλημάτων. Να συντονιστούν με τους υπόλοιπους κοινωνικούς φορείς, εργατικά κέντρα, σωματεία, γονείς, δήμους, γιατί η Παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού. Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας ότι ο μόνος δρόμος για τη λύση των εκρηκτικών προβλημάτων είναι η συνέχιση του αγώνα "μαζικά, διεκδικητικά, πολύμορφα, με συνέπεια να αντιπαλεύει τις συντηρητικές μεθοδεύσεις, για να κατακτά τα δίκαιά του, να ανοίγει το δρόμο για βαθύτερες αλλαγές προς όφελος των σπουδαστών, του λαού και της χώρας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ