Πέμπτη 2 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η Κομισιόν προτιμά τα καπνά από τρίτες χώρες

Την απαράδεκτη καθυστέρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της τροποποίησης του κανονισμού για τα καπνά, αναμένεται να καταγγείλει στην προσεχή ολομέλεια το Ευρωκοινοβούλιο. Χτες συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή Γεωργίας η εισήγηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Βασ. Εφραιμίδη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας Βησ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με έκθεση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη, πρόκειται να καταγγείλει την Κομισιόν για ανεπίτρεπτη καθυστέρηση υλοποίησης του τροποποιητικού κανονισμού για τον καπνό, που αφορά την καταβολή των πριμοδοτήσεων στους παραγωγούς και τον καθορισμό ποσοστώσεων.Ταυτόχρονα, απαιτεί την αναδιοργάνωση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) καπνού με μέτρα προστασίας της κοινοτικής καπνοπαραγωγής και συγκεκριμένα επαναφορά εξαγωγικών επιδοτήσεων, επανεφαρμογή των παρεμβάσεων και στήριξη του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών.

Η έκθεση πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία στην ερχόμενη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά χτες, σύμφωνα με την τρέχουσα διαδικασία, ο Βασίλης Εφραιμίδης, ως γενικός εισηγητής, παρουσίασε ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας τα βασικά σημεία της έκθεσής του, τα οποία έτυχαν της γενικής επιδοκιμασίας των συναδέλφων του. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την καθυστέρηση της Κομισιόν, η οποία, παρόλο που το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας είχε αποφασίσει από τον Ιούλη του 1994 την τροποποίηση των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΟΚ) 2075/92 για τον καπνό, κατέθεσε μόλις στις αρχές του χρόνου τις τροποποιητικές προτάσεις, για τις οποίες θα πρέπει να γνωμοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ετσι, δεν αναμένεται πριν το Μάρτη να έχουν ψηφιστεί οι εφαρμοστικοί κανονισμοί, όταν χιλιάδες καπνοπαραγωγοί είναι μετέωροι στο θέμα της απευθείας χορήγησης του κοινοτικού πριμ και η περσινή παραγωγή παραμένει απούλητη.

Τροπολογίες - βελτιώσεις στο πλαίσιο της Κομισιόν

Για να διευκολυνθεί ο παραγωγός να παίρνει πιο γρήγορα και σίγουρα την πριμοδότηση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ εισηγείται τις παρακάτω τροπολογίες - βελτιώσεις, μέσα στο πλαίσιο των ρυθμίσεων που κάνει η Κομισιόν. Προτείνεται:

1. Η καταβολή της πριμοδότησης απευθείας στον παραγωγό, σύμφωνα με την ποσόστωση που του αναλογεί.

2. Η κατευθείαν πριμοδότηση να εφαρμοστεί και για την εσοδεία 1994. Ενας παραγωγός μπορεί να παραδώσει για κάθε ομάδα ποικιλιών, την πλεονασματική παραγωγή του μέχρι το όριο, κατ' ανώτατο όριο του 10% της ποσόστωσής του, ενώ το πλεόνασμα αυτό είναι επιλέξιμο για πριμοδότηση που χορηγείται κατά το έτος συγκομιδής.

3. Η πριμοδότηση θα καταβάλλεται από τον αρμόδιο οργανισμό κάθε κράτους- μέλους.

4. Ο αρμόδιος οργανισμός του κράτους - μέλους καταβάλλει το ποσό της πριμοδότησης στον παραγωγό ταυτόχρονα με τη ζύγιση και βαθμολόγηση του προϊόντος, που γίνεται στις αποθήκες του παραγωγού στο τέλος της συγκομιδής του προϊόντος. Η ποιοτική κατάταξη θα γίνεται από επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του αρμόδιου οργανισμού του κράτους - μέλους, του μεταποιητή και των καπνοπαραγωγών.

Οσον αφορά την κατανομή των ποσοστώσεων παραγωγής, ο Βασίλης Εφραιμίδης επισήμανε ότι αυτή αναφέρεται μόνο στις οργανωμένες ομάδες παραγωγών, παραλείποντας τους συνεταιρισμούς.Γι' αυτό και στην έκθεσή του προτείνει"να μην εξαιρεθούν οι συνεταιρισμοί, που έχουν πολύχρονη δημοκρατική παράδοση, από την κατανομή των ποσοστώσεων".

Προτάσεις Εφραιμίδη

Ομως, στην εισήγησή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι αυτές οι τροπολογίες είναι "ανεπαρκείς" σ' ό,τι αφορά την οργάνωση της αγοράς ακατέργαστου καπνού. Γι' αυτό και "προτείνει την αύξηση της Μεγίστης Εγγυημένης Ποσότητας (ΜΕΠ) από 350.000 σε 500.000 τόνων καπνού σε φύλλα ανά συγκομιδή",δεδομένου ότι η μείωσή της δεν οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης, αλλά σε αντίστοιχη αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες, ενώ, παράλληλα με την κατάργηση της παρέμβασης, οι καπνοπαραγωγοί έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Επισημαίνοντας την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για τη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και την αποφυγή της απερήμωσης των καπνοπαραγωγικών περιοχών, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί την Κομισιόν "στη γενικότερη τροποποίηση της ΚΟΑ ακατέργαστου καπνού, με την εφαρμογή της κοινοτικής προτίμησης και της θεσμοθέτησης επιστροφών κατά την εξαγωγή καπνών προς τρίτες χώρες και τη λήψη μέτρων για την προτίμηση των κοινοτικών καπνών από τις καπνοβιομηχανίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως συμβαίνει π.χ. στις ΗΠΑ". Επ' αυτού, ο Β. Εφραιμίδης δήλωσε: "Δεν ευσταθεί καθόλου το επιχείρημα της Κομισιόν ότι η ευρωπαϊκή καπνοβιομηχανία δεν μπορεί να απορροφήσει περαιτέρω παραγωγή και για λόγους ποιότητας. Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Ιδιαίτερα για τα καπνά από ξερικές περιοχές, όπως τα ελληνικά, που σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία έχουν σημαντικά υποβαθμισμένη περιεκτικότητα νικοτίνης, πίσσας και άλλων βλαβερών ουσιών, σε σχέση με τα Βιρτζίνια και τα Μπέρλεϊ. Και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και σε παγκόσμια κλίμακα δεν υπάρχει περίπτωση στα χαρμάνια καπνού για κατασκευή τσιγάρων να μην αναμειγνύονται σαν γέμισμα αυτού του τύπου".

Θα υπάρξουν αντιδράσεις

Οσον αφορά, τέλος, το δήθεν επιχείρημα της αντικαπνιστικής εκστρατείας, ο εισηγητής, αφού επισήμανε ότι "οι από το 1992 και εφεξής περιορισμοί της καπνοκαλλιέργειας δε μείωσαν την κατανάλωση και οι περιορισμοί αντικαταστάθηκαν από εισαγωγές από τρίτες χώρες", κατέληξε ειρωνικά: "Δε γίνεται κατανοητό γιατί καπνά από τρίτες χώρες είναι λιγότερο βλαπτικά για τους καπνιστές από τα ευρωπαϊκά...". Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, πάντως, προειδοποίησε ότι για τα προτεινόμενα μέτρα θα υπάρξουν αντιδράσεις από το πλέγμα συμφερόντων της ΚΑΠ/ΓΚΑΤΤ. Αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι "οι δυσκολίες μπορεί να υπερνικηθούν με την αποφασιστική στάση του Ευρωκοινοβουλίου, των εθνικών Κοινοβουλίων και προπαντός την αγωνιστική δράση και κινητοποίηση των άμεσα ενδιαφερόμενων παραγωγών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ