Τρίτη 28 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Γέμισαν την πλατεία, απέκλεισαν τους δρόμους

Με τα τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας κατέκλυσαν την πλατεία της πόλης, ενώ αργότερα, από το απόγευμα, έκλεισαν το δρόμο Λάρισας - Ελασσόνας - Κοζάνης. Κι ενώ οι καπνοπαραγωγοί δέχονται την πλατιά συμπαράσταση και άλλων κοινωνικών φορέων, οι διασπαστικές κινήσεις κυβερνητικών μηχανισμών και στελεχών έπεσαν στο κενό

Με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης και στη συνέχεια αποκλεισμό με γεωργικά μηχανήματα του δρόμου Λάρισας - Ελασσόνας - Κοζάνης, οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας έδωσαν το δικό τους "παρών" στη χτεσινή πανελλαδική κινητοποίηση.Ταυτόχρονα, οι καταστηματάρχες της επαρχίας έκλεισαν για μία ώρα τα μαγαζιά τους και οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων της περιοχής απείχαν απ' τα μαθήματά τους, συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα των καπνοπαραγωγών γονιών τους.

Η συγκέντρωση άρχισε στις 12.30 στην κεντρική πλατεία με χαιρετισμό του δημάρχου Ελασσόνας Λ. Μεταξιώτη.Ακολούθησε χαιρετισμός του Γ. Παττάκη, προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο οποίος τόνισε πως, παρά τις λυσσώδεις προσπάθειες των γνωστών κυβερνητικών και άλλων μηχανισμών για να σπάσουν οι κινητοποιήσεις, οι καπνοπαραγωγοί ξεκίνησαν τον αγώνα, ο οποίος θα συνεχιστεί μέχρι να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους."Οταν την ερχόμενη Τετάρτη έρθει ο υφυπουργός Γεωργίας στη Λάρισα - είπε - θα μας βρει στις επάλξεις του αγώνα, ενωμένους κι αποφασισμένους". Αναφερόμενος στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε ότι οι αρμόδιοι Κοινοτικοί υπουργοί ασχολούνται και συζητούν τις "ευαισθησίες" της Μπριζίτ Μπαρντό για τα ζώα και όχι για τα προβλήματα των Ελλήνων καπνοπαραγωγών. Κάλεσε τους συγκεντρωμένους να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα, διότι χωρίς τη δική τους πάλη κανένα αίτημά τους δε θα ικανοποιηθεί. Στην ομιλία του ο Β. Κατής,πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των καπνοπαραγωγών, υπογράμμισε ότι "δεν ήρθαμε εδώ για να μεμψιμοιρήσουμε, να κλαίμε τη μοίρα μας. Διεκδικούμε τη λύση των προβλημάτων μας και δε ζητιανεύουμε ψίχουλα. Από την Ελασσόνα στέλνουμε μήνυμα αντίστασης με αποδέκτες την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση".

Στη συνέχεια, μίλησε ο Θ. Θεωδορήκης,πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Ελασσόνας, ο οποίος κατήγγειλε τη θέση των εκπροσώπων της ΓΕΣΑΣΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά και των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι οποίοι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα με τους αρμόδιους υπουργούς για το θέμα του καπνού, του αφαίρεσαν τον λόγο! "Δεν πιστεύουμε, είπε, τις υποσχέσεις ότι άμεσα θα μας δοθεί απ' ευθείας το πριμ. Μόνο τον αγώνα καταλαβαίνουν οι υπεύθυνοι". Και κάλεσε τους καπνοπαραγωγούς να παλέψουν ενωμένοι.

Στη συγκέντρωση, παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Θεωνά,ευρωβουλευτή του Κόμματος. Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι δεκάδων μαζικών φορέων της περιοχής.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, οι καπνοπαραγωγοί πήραν τα τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα και τα παρέταξαν κατά μήκος του δρόμου Λάρισας - Ελασσόνας έξω από το χωριό Τσαριτσάνη. Το βράδυ άρχισε ο αποκλεισμός του δρόμου.

Στον τόπο του αποκλεισμού, βρέθηκε ο "Ρ" και μίλησε με τους καπνοπαραγωγούς. Ο Μάρκος Μπουγάτσας τόνισε: "Ξεκινάμε έναν αγώνα ζωής ή θανάτου για την επαρχία μας. Πρέπει να σωθεί η καπνοκαλλιέργεια, που αποτελεί σχεδόν τη μοναδική πηγή εισοδήματός μας. Παλεύουμε για το ψωμί των παιδιών μας. Δε θα μας τρομοκρατήσουν, ούτε θα μας ξεγελάσουν οι αρμόδιοι με ψεύτικες υποσχέσεις. Θα διαφυλάξουμε την ενότητά μας ως "κόρη οφθαλμού". Ας το έχουν αυτό υπόψη τους όσοι ελπίζουν ότι θα μας διασπάσουν, χαρακτηρίζοντας τον αγώνα μας υποκινούμενο. Το μόνο που θα κάνουν θα είναι να δυναμώσει η αντοχή, ο αγώνας για το αύριο, που φαίνεται μαύρο και άραχνο".

Ο Δημ. Σπυράκης από την Τσαριτσάνη συμπληρώνει: "Θα ξαναπάμε απόψε σε καπνοχώρια να καλέσουμε και άλλους παραγωγούς να έρθουν εδώ. Δίπλα στα τρακτέρ, θα δώσουμε πάλι τη μάχη μέχρι να κερδίσουμε ό,τι δικαιούμαστε. Δεν έχουμε άλλο τρόπο αντίδρασης στην επίθεση εναντίον μας, της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εδώ είναι η θέση - θέση μάχης - όλων των καπνοπαραγωγών της επαρχίας μας. Ανεξάρτητα από πολιτικές και κομματικές προτιμήσεις. Ο αγώνας είναι κοινός για όλους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ