Τρίτη 28 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καρνάβαλος

Οι Αποκριές είναι μέρες ξεγνοιασιάς και ξεφαντώματος. Παλιά τουλάχιστον έτσι ήταν. Σε κάποιες περιοχές υπήρχαν και τελάληδες που διαλαλούσαν πως άρχιζαν οι Αποκριές.

Αλλαζε και κάτι στη ζωή των ανθρώπων. Κάθε σπίτι έπρεπε "να ματώσει". Δηλαδή ο νοικοκύρης έπρεπε να σφάξει - συνήθως έσφαζαν το γουρούνι - και να φάει για να "κάνει κι ο φτωχός αποκριά". Υπήρχε μια τελετουργία και μια ευλάβεια που εναλλασσόταν με τη σάτιρα και το γλέντι.

Αποκριά σημαίνει τη λήξη της κρεοφαγίας και αρχή της νηστείας. Ετσι υπήρχαν τραγούδια που θρηνούσαν δήθεν για τη λήξη της Αποκριάς. Ιδού ένα τέτιο άσμα που τραγουδούσαν στην Πελοπόννησο. "Εψόφησε ο Λοκάνικος/ ψυχομαχάει ο Τύρος. /Κι η Βρούβα νη Παλιόβρουβα/ στέκεται στην καβάλα/ να πέσει στην Τσουκάλα".

Μαζί με την Αποκριά έρχεται και ο Καρνάβαλος. Είναι η κωμική θεότητα και ο βασιλιάς της ευθυμίας. Η είσοδός του ήταν μια μεγαλοπρεπής γιορτή. Το εγκυκλοπαιδικό λεξικό του "Ελευθερουδάκη" μας πληροφορεί ότι "κατά τα έτη 1900 - 1910 η εορτή αύτη διεξήγετο και εν Αθήναις".

Τώρα πολλοί δήμοι της Αττικής οργανώνουν καρναβαλικές εκδηλώσεις. Αλλά καρναβάλι με Παναττική εμβέλεια οργανώνει ο Δήμος Μοσχάτου. Μάλιστα φέτος το καρναβάλι του Μοσχάτου καλύφθηκε, και ορθώς, απ' την κρατική τηλεόραση.Βασικά χαρακτηριστικά του ήταν ορισμένες αναλογίες με το καρναβάλι της Πάτρας. Εντυπωσιακές πράγματι οι "αλά Βραζιλία" παρουσίες. Υπήρχε κέφι και χορός σ' όλη τη διαδρομή.

Σε αρκετά καλά επίπεδα ήταν και η οργάνωσή του. Ομως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων του δήμου, η ελληνική νοοτροπία θριάμβευσε και έβαλε τη σφραγίδα. Πολλοί ήταν εκείνοι που πέρασαν το προστατευτικό σκοινί και δημιούργησαν το αδιαχώρητο στο δρόμο της παρέλασης. Υπήρξαν στιγμές που στο δρόμο είχαν δημιουργηθεί τρεις διάδρομοι. Ενας απ' όπου περνούσαν οι μεταμφιεσμένοι και οι άλλοι δυο μεταξύ του πεζοδρομίου και των θεατών. Μάλιστα ένας είχε ανοίξει και το ραδιόφωνο και παρακολουθούσε ποδόσφαιρο. Ενας άλλος ήθελε να φωτογραφηθεί εν μέσω ενός γκρουπ και ευτυχώς που ένας χορευτής τον πήρε σβάρνα.

Το αρνητικό ήταν ότι οι "Βραζιλιάνες χορεύτριες" δεν έφταναν μέχρι το τέλος της διαδρομής. Σε κάποιο σημείο της διαδρομής κατέβαιναν απ' τα άρματα και έφευγαν. Και όταν ένα παιδάκι ρώτησε τον πατέρα του γιατί φεύγουν, ακούστηκε η Ρωμαίικη καυστικότητα: "Πάνε να ντυθούνε παιδί μου". Ενώ ό άλλος συμπλήρωσε: "Φαίνεται ότι ντράπηκαν".

Οχι ότι λειτούργησαν πουριτανικά αντανακλαστικά. Αλλά πώς να το κάνουμε, ο Καρνάβαλος στην Ελλάδα θέλει Ρωμαίικη στόφα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στο σημείο που βρισκόταν ο γράφων χειροκροτήθηκαν ή σχολιάστηκαν τα άρματα με τα "Σάλωνα που έσφαζαν αρνιά", τα λουκέτα στα μαγαζιά και το τελευταίο άρμα που σατίριζε την κυβέρνηση.

Γιώργος ΓΩΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ