Τρίτη 28 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προτίμηση στους ακριβούς βηματοδότες

Το ΙΚΑ, με χτεσινή ανακοίνωσή του, αφήνει να εννοηθεί ότι γίνεται κατάχρηση στην εμφύτευση των βηματοδοτών

Το 65% του συνόλου των δαπανών που καταβάλλει το ΙΚΑ για βηματοδότες, αφορούν τους ακριβούς βηματοδότες (VVI - R και VDD/DDD) που αποτελούν το 44% του συνόλου των τοποθετουμένων βηματοδοτών και εμφυτεύονται, σε μεγάλο ποσοστό, σε άτομα άνω των 80 ετών.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΙΚΑ αναφέρει τα αποτελέσματα έρευνας της Καρδιολογικής Κλινικής του 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ (Παπαδημητρίου) που αφορούσε τη μόνιμη τεχνητή βηματοδότηση σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ. (Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν και στο συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στις 8.2.95).

Η έρευνα αφορά την πενταετία 1989 - 1994. Διαπιστώθηκε αύξηση του αριθμού των βηματοδοτών κατά 45%, των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων που ενεργούν βηματοδοτήσεις κατά 25%, των γιατρών που ενεργούν τις εμφυτεύσεις κατά 133% και στις κατηγορίες των πλέον δαπανηρών βηματοδοτών VDD (DDD) κατά 460%. Επίσης, διαπιστώθηκε μία μειονότητα γιατρών (30%) από εκείνους που εκτελούν εμφυτεύσεις, οι οποίοι διενεργούν την πλειοψηφία (70%) των εμφυτεύσεων.

Η διοίκηση του ΙΚΑ αναφέρει περίπτωση γιατρού που ενώ δεν ήξερε να τοποθετεί βηματοδότες προ διετίας, σήμερα τοποθετεί μέχρι και πέντε βηματοδότες μηνιαία, ενώ τονίζει ότι παρατηρήθηκαν μεγάλες διαφορές στους αριθμούς τοποθετουμένων βηματοδοτών στα ίδια χρονικά διαστήματα σε καρδιολογικές κλινικές με την ίδια περίπου διακίνηση ασθενών.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το 3ο Νοσοκομείο ΙΚΑ τοποθέτησε τετραπλάσιο αριθμό βηματοδοτών απ' ό,τι το 1ο Νοσοκομείο, που τους τοποθετεί από δύο δεκαετίες περίπου και παράλληλα η Καρδιολογική Κλινική του διακινεί πολύ περισσότερους ασθενείς. Το Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών (Αγιος Ανδρέας) τοποθετεί οχτώ φορές περισσότερους βηματοδότες απ' ό,τι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο. Επίσης, μία Κλινική στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, τοποθετεί ετήσια 300 βηματοδότες έναντι 12 άλλης Κλινικής του ίδιου Νοσοκομείου. Δηλαδή - σύμφωνα με στοιχεία του αν. καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αθ. Κοντόπουλου - 25 φορές περισσότερους.

Τα παραπάνω έγιναν δεκτά στο συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Οι δε "βηματοδοτάδες" - όπως τους αποκαλεί η διοίκηση του ΙΚΑ - γιατροί "το μόνο που κατάφεραν ήταν να ψελλίσουν αστείες δικαιολογίες που έγιναν δεκτές με θυμηδία από τους υπόλοιπους συνέδρους". Σημειώνεται ότι η διοίκηση του ΙΚΑ, ύστερα από εισηγήσεις ειδικών καρδιολόγων, θα προχωρήσει σύντομα στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ