ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Τα συλλογικά όργανα στο στόχαστρο"

Με αφορμή τις ετήσιες φοιτητικές εκλογές στους συλλόγους, δυναμώνει η ενασχόληση των παρατάξεων, των ΜΜΕ και των ίδιων των φοιτητών με την κατάσταση στο φοιτητικό κίνημα γενικά, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα Διοικητικά Συμβούλια και την ΕΦΕΕ ειδικότερα.

Πολλούς τους διακατέχει η αγωνία να πουν κάτι νέο, "σύγχρονο" ή "καινοτόμο", ψάλλοντας επικήδειους για το φοιτητικό κίνημα και άλλους, επειδή νιώθουν πως "τελειώνουν τα καύσιμα" και ενώ πήραν την κατηφόρα τη μεγάλη για τα καλά, ψάλλοντας τους ίδιους επικήδειους (τώρα στα γεμάτα όμως), να ανακαλύψουν για πολλοστή φορά πως η ύπαρξη και μόνο ενιαίας ΕΦΕΕ και φοιτητικών συλλόγων θα είναι τελικά η καταδίκη τους.

Ομως γιατί χρειάζονται φοιτητικοί σύλλογοι, γενικές συνελεύσεις, ΔΣ και ΕΦΕΕ; Και χρειάζονται έτσι απλά για να υπάρχουν;

Η ενότητα των φοιτητών γύρω από τα οξυμένα και καυτά προβλήματα που βιώνουν σήμερα, αλλά και η αντίστοιχη προοπτική τους διασφαλίζεται μόνο από ενιαίους φορείς (τους συλλόγους) και τις μαζικές διαδικασίες τους. Διασφαλίζεται από ενιαία ΕΦΕΕ, που αποτελεί ιστορική κατάκτηση στον αγώνα των φοιτητών για τα συμφέροντά τους, αλλά και για το μέλλον τους.

Εκ περιτροπής κυβερνητικοί συνδικαλιστές

Δεν κλείνουμε τα μάτια μας στη σημερινή κατάσταση στην ΕΦΕΕ, τη ΦΕΑΠΘ, τη ΦΕΠΑΠ και τα ΔΣ. Κάθε άλλο. Ξεσκεπάζουμε στα μάτια των φοιτητών τους εκ περιτροπής κυβερνητικούς συνδικαλιστές και παρατάξεις, για τις προσπάθειές τους οι σύλλογοι να είναι είτε υποχείρια των πολιτικών σκοπιμοτήτων τους είτε μισοδιαλυμένες γραφειοκρατικές απομιμήσεις. Καταγγέλλουμε το ρόλο των νεόκοπων ανανεωτών του φοιτητικού κινήματος (Πολιτική Ανοιξη, "ΣΥΝ") που, όπου "ανακατεύονται" με τα κοινά, ως στόχο έχουν να ψαρέψουν στα θολά, χωρίς να προτείνουν τίποτα το διαφορετικό στην πράξη από τις ΔΑΠ - ΠΑΣΠ. Αντιπαλεύουμε την εξίσου διαλυτική λογική των "αριστεροανεξάρτητων" ΕΑΑΚ, που - όπως τους βολεύουν οι συσχετισμοί - τα κάνουν πλακάκια με το ΠΑΣΟΚ, ενώ ταυτόχρονα προπαγανδίζουν τη διάλυση των συλλόγων και της ΕΦΕΕ, στο όνομα "νέων μορφών συνδικαλιστικής δράσης, με νέο δίκτυο πανελλαδικής εμβέλειας". Ακολουθώντας τη γραμμή του ΝΑΡ, μηδενίζουν την ιστορία του φοιτητικού κινήματος και επιδιώκουν να κάνουν "συντρίμμια" το παλιό φοιτητικό κίνημα, δήθεν για να οικοδομήσουν ένα καινούριο.

Ολοι μπορούν να αντιληφθούν πού οδηγεί η παραπάνω αντίληψη που αποτελεί και πρακτική. Σίγουρα δεν πρόκειται να μπούμε όμως στον κόπο να "διαλέξουμε" μεταξύ της ενδεχόμενης μεθόδευσης από ΠΑΣΠ και ΔΑΠ για μετατροπή των φοιτητικών συλλόγων σε μηχανισμούς καλλιέργειας του "ευρωπαϊκού ιδεώδους", συντεχνιακά κλαμπ που θα αναλαμβάνουν εργολαβικά την εμπέδωση των "αρχών" της εντατικοποίησης, κατηγοριοποίησης και εμπορευματοποίησης από τη μία μεριά και της λογικής και πρακτικής της ντε φάκτο υποκατάστασης των συλλόγων και της ΕΦΕΕ, που έτσι και αλλιώς την κυρίαρχη λογική εξυπηρετεί, από την άλλη.

Οχι στη θεσμοφιλολογία

Δεν πρόκειται να μπούμε ούτε στη λογική της θεσμοφιλολογίας για νέα καταστατικά, ούτε στην κουτοπόνηρη διαστροφή των "κινήσεων αγώνα", όπου δε βολεύουν οι συσχετισμοί. Με διασπάσεις δεν αναπτύσσονται αγώνες, μάλλον το αντίθετο. Γιατί οι αγώνες ή θα είναι μαζικοί, ενωτικοί και διεκδικητικοί ή δε θα έχουν αποτελέσματα. Και βέβαια υπάρχει μια περίεργη ταύτιση των "εκσυγχρονιστών" του μααστριχτικού τόξου με τους έτερους υποστηρικτές της διάσπασης του φοιτητικού κινήματος (ΕΑΑΚ, Αγ. Κινήσεις). Είναι η συμφωνία τους πως χρειάζεται θεσμική αλλαγή. Η υποκρισία όμως έχει ξεπεράσει τελευταία όλα τα όρια. Το ΚΣ της ΕΦΕΕ σε "πανηγυρική" του συνεδρίαση, όπου προκήρυξε τις εκλογές για 5 Απρίλη, φρόντισε να "προετοιμάσει" και φέτος το έδαφος για το μεγαλύτερο δυνατό χάος. Ακόμα και οι άλλοτε περιχαρακωμένες "Αγωνιστικές Κινήσεις" έσπευσαν να εξαργυρώσουν το προφίλ τους για μια έδρα στην επιτροπή νομιμοποίησης των αντιπροσώπων του επόμενου Συνεδρίου της ΕΦΕΕ.

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας από καιρό είχαν επισημάνει τους κινδύνους που διατρέχει το φοιτητικό κίνημα, επιμένοντας στον ενωτικό χαρακτήρα των Συλλόγων και παλεύοντας γι' αυτόν. Ισως τα Πανσπουδαστικά Συνέδρια των τελευταίων χρόνων να έδειξαν ανάγλυφα πού αποσκοπούν όλοι όσοι συζητούν για θεσμικές αλλαγές ή νέες μορφές συνδικαλισμού. Η διάλυση των διαδικασιών με άμεσο ή έμμεσο τρόπο αποσκοπούσε και αποσκοπεί στην παραπέρα απομάκρυνση του κορυφαίου οργάνου των φοιτητών από τους φοιτητές, στην παράλυσή του και τη μη ενασχόληση και πάλη για τα προβλήματά τους. Τι ήταν μήπως εκείνη η πολυήμερη αποχώρηση της ΠΑΣΠ από το Συνέδριο το '92, την οποία στήριξαν "στα ίσα" τα ΕΑΑΚ, δίνοντάς της και "αριστερό" άλλοθι;

Μέσα απ' τους Συλλόγους

Ολοι αυτοί που με τη στάση τους δε θέλουν την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών, αλλά την αδράνεια και τη διάλυση, έχουν "έτοιμες" τις δικές τους "λύσεις". Το να μην παίρνουν τα ΔΣ και η ΕΦΕΕ αποφάσεις. Το να κινδυνεύει, όπως κάθε φορά, να μην εκλεγεί ΚΣ της ΕΦΕΕ αποτελεί μάλιστα την προϋπόθεση για την υλοποίηση των όποιων σχεδίων. Οι ΠΚΣ δεν είναι οι υπερασπιστές της σημερινής κατεστημένης κατάστασης στην ΕΦΕΕ, για την οποία ευθύνη έχουν όσοι σνομπάρουν και χλευάζουν την ιστορία της ΕΦΕΕ, που ξεχωρίζει σαν κατάκτηση στα φοιτητικά κινήματα της Ευρώπης. Ούτε διακατεχόμαστε από καμιά θεσμολαγνία. Δε μας πιάνει όμως και κανένας πανικός. Παλεύουμε με αυτοπεποίθηση μέσα από τους Συλλόγους για λύσεις στα προβλήματα των φοιτητών και των ΑΕΙ, που δένονται έτσι κι αλλιώς μ' αυτά των εργαζομένων, μιας και ενιαία και ίδια είναι η πολιτική που τα γεννάει και τα οξύνει.

Αγωνιζόμαστε για την ενότητα του φοιτητικού κινήματος, γιατί εκεί βρίσκεται η δύναμή του. Επιλέγουμε το δρόμο του αγώνα γιατί έτσι γράφτηκε η ιστορία των κατακτήσεων. Αλλάζουμε τους συσχετισμούς που είναι αρνητικοί και δυσκολεύουν, φρενάρουν ή αποπροσανατολίζουν. Θέλουμε ΔΣ και ΕΦΕΕ που θα ενώνουν τους φοιτητές και του συλλόγους, θα τους συντονίζουν στους αγώνες που έγιναν και γίνονται. Σήμερα δεν έχουν αποτραπεί οι κίνδυνοι που απειλούν και έχουν στο στόχαστρο τα συλλογικά όργανα. Δεν είναι βέβαιο με ποιο τρόπο θα προχωρήσουν φέτος οι ΠΑΣΠ και ΔΑΠ στο παραπέρα χτύπημα των συλλόγων. Ούτε για την πορεία των δυνάμεων που θέλουν να δρουν "εντός, εκτός κι εναντίον" των φοιτητικών αγώνων, μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Το βέβαιο και ανησυχητικό είναι πως το φοιτητικό κίνημα βάλλεται από όλες τις "πάντες" και χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ την περιφρούρηση από κάθε λογής "μνηστήρες".

Ενίσχυση των ΠΚΣ

Τέτοιο ρόλο εκ των πραγμάτων παίζουν μόνο οι ΠΚΣ, που θα ενισχυθούν φέτος, έτσι κι αλλιώς, για να δυναμώσει η διαμαρτυρία και η αντίσταση στην πολιτική της υποταγής και του ξεπουλήματος, στην πολιτική του αυταρχισμού και υποβάθμισης των σπουδών και της ζωής των φοιτητών. Το δυνάμωμα των ΠΚΣ θα δώσει το πολιτικό μήνυμα ελπίδας για μια άλλη πορεία, συνδυασμένο με μια ολοκληρωμένη πρόταση - απάντηση για σημερινά ΑΕΙ. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα είναι η καλύτερη συμβολή στο δέσιμο και την κοινή δράση του φοιτητικού με το λαϊκό και εργατικό κίνημα, γιατί μόνο οι ΠΚΣ επιδιώκουν κάτι τέτοιο. Οι δυναμωμένες ΠΚΣ θα είναι η εγγύηση για τον ενωμένο αγώνα των φοιτητών. Οι ΠΚΣ, που δεν μπήκαν και δεν μπαίνουν στα ετερόκλητα κομπρεμί προεκλογικά, στις 5 Απρίλη, αλλά και μετά θα υπερασπίσουν την ενότητα και το διεκδικητικό χαρακτήρα του φοιτητικού κινήματος.

Ηρακλής ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ

Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Με ψίχουλα δε γίνεται δωρεάν παιδεία

Τα ψίχουλα που δόθηκαν φέτος για την παιδεία και έσπασαν κάθε αρνητικό ρεκόρ ήρθαν να υλοποιήσουν τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών και να χειροτερέψουν την κατάσταση στην εκπαίδευση. Οι ΠΚΣ αναφέρουν ότι τα ψίχουλα του 6,7% σημαίνουν σίτιση πείνας, άθλιες εστίες όπου στεγάζεται μόνο το 5% των φοιτητών, σημαίνουν ατέλειωτα προσωπικά έξοδα για στοιχειώδεις μορφωτικές ανάγκες. Εχουν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση των σπουδών με ελλείψεις καθηγητών, αδύναμη υλικοτεχνική υποδομή (κτίρια διδασκαλίας, βιβλιοθήκες και εργαστήρια). Και υπογραμμίζουν:

"Σε πολλές σχολές ήδη πληρώνουμε τα βιβλία, ενώ αλλού απαιτούνται δίδακτρα για μεταπτυχιακές σπουδές σε δημόσια πανεπιστήμια (Νομική και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας). Η φτώχεια οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η έρευνα δε χρηματοδοτείται από το κράτος και έτσι πραγματοποιείται αποσπασματικά μόνο κατά παραγγελία ιδιωτικών επιχειρήσεων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση μάς εξομοιώνει επαγγελματικά με διάφορες μεταδευτεροβάθμιες ιδιωτικές σχολές, που προβάλλονται σαν εναλλακτικές λύσεις στα πανεπιστήμια, ενώ μόνο το 5% των επαγγελμάτων κατοχυρώνεται με βάση νόμο από τον τίτλο σπουδών".

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας υπογραμμίζουν ότι όλα τα παραπάνω είναι μόνο η αρχή και γι' αυτό τον λόγο κάθε σχολή, κάθε σύλλογος πρέπει να γίνει εστία υπεράσπισης των δικαιωμάτων των φοιτητών και σπουδαστών, εστία συλλογικής δράσης όλων.Βασικός άξονας των κινητοποιήσεων, η διεκδίκηση του ιστορικού πλέον αιτήματος για τη χορήγηση του 15% στην παιδεία. Αίτημα που αναδείχνει πως μόνο με τη ριζική αλλαγή του προσανατολισμού θα δουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές καλύτερη παιδεία. Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις αγώνα:

- Σίτιση στις 1.200 δραχμές και στέγαση που θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και σπουδαστών.

- Κατασκευή βιβλιοθηκών και διατήρηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων, με την οριστική κατάργηση της διάταξης του νόμου Σουφλιά, που έκοβε τα δωρεάν συγγράμματα από τους μισούς φοιτητές.

- Ειδίκευση μέσα στις προπτυχιακές σπουδές, μεταπτυχιακά ενός κύκλου που θα οδηγούν κατευθείαν στο διδακτορικό.

- Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δύο κατευθύνσεων, που θα σχεδιαστεί από την αρχή ενιαία χωρίς επικαλύψεις και αντιπαραθέσεις.

- Κατάργηση των ΙΕΚ και θέσπιση εθνικού χάρτη για τη νομοθετική κατοχύρωση των επαγγελμάτων.

- Ιδρυση ταμείων ανεργίας για τους άνεργους απόφοιτους.

- Κατάργηση των Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων, έρευνα μέσα στα ΑΕΙ, με κρατική χρηματοδότηση και σχεδιασμό.

Κοινή η δράση φοιτητών και σπουδαστών

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας ήταν η μόνη παράταξη που δεν υποκρίθηκε και δεν ξεγέλασε τους σπουδαστές των ΤΕΙ στις τελευταίες τους κινητοποιήσεις. Είχε σταθερή θέση και στα ΤΕΙ και στα ΑΕΙ, που συμπυκνώνονταν στο αίτημα της απόσυρσης του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ και την καθιέρωση της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Οι ΠΚΣ αντιπάλεψαν την επιδίωξη της κυβέρνησης για την καθιέρωση της "ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης", τονίζοντας ότι "μέσα σε αυτήν την καρικατούρα της δήθεν ενιαίας τριτοβάθμιας" τα διάφορα ιδρύματα θα είναι υπό καθεστώς "αξιολόγησης, με κριτήριο την επιχειρηματικότητά" τους, το κατά πόσο δηλαδή θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της "αγοράς" (δηλαδή, να αποδέχονται το ρόλο του υπηρέτη της COCA - COLA, της ΙΝΤΡΑΚΟΜ κ.ά.) και αντίστοιχα θα χρηματοδοτούνται από το κράτος. Δηλαδή, τονίζουν οι ΠΚΣ, οι σχολές των ανθρωπιστικών επιστημών που δεν είναι άμεσα "παραγωγικές" θα πρέπει σύμφωνα με αυτήν τη λογική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κλείσουν.

Οι ΠΚΣ υπογραμμίζουν ότι αυτό που ουσιαστικά ήρθε στην επιφάνεια με τις σπουδαστικές και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα, είναι το τεράστιο πρόβλημα της επαγγελματικής και της γενικότερης προοπτικής των αποφοίτων, τόσο των ΑΕΙ, όσο και των ΤΕΙ. "Δε θα βρούμε δουλιά, τονίζουν, εάν μπούμε στη λογική τους που επιτάσσει "τσακωθείτε" για τη μοιρασιά μεταξύ σας: μαθητές με τους απόφοιτους ΤΕΛ, απόφοιτοι ΤΕΛ με απόφοιτους ΙΕΚ, απόφοιτοι ΙΕΚ και ΤΕΛ με απόφοιτους ΤΕΙ, απόφοιτοι ΤΕΙ με απόφοιτους ΑΕΙ, χημικοί μηχανικοί με χημικούς, πολιτικοί μηχανικοί με αρχιτέκτονες και πάει λέγοντας. Μήπως ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι ο εχθρός, "που μας παίρνει τις δουλιές" δε βρίσκεται ανάμεσά μας, αλλά είναι αυτή η πολιτική που ενώ από τη μία μειώνει τις θέσεις εργασίας καταστρέφοντας και αποδιαρθρώνοντας την παραγωγική βάση της χώρας, μας περιορίζει από την άλλη στον άχαρο ρόλο του να ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας για μία πίτα που ολοένα και μικραίνει; Αυτή είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το περίφημο "ευρωπαϊκό όραμα", με το οποίο μας έχουν ζαλίσει κυβέρνηση, δήθεν αντιπολίτευση (ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη, "ΣΥΝ") και εργοδότες. Ενάντια σε αυτόν τον εχθρό πρέπει όλοι μας να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε: Μόρφωση, ειδίκευση, δουλιά για όλους".

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση οι κυρίαρχες παρατάξεις στα πανεπιστήμια αποδείχτηκαν συνειδητά ή όχι σε "δεκανίκια" για το πέρασμα των παραπάνω επιδιώξεων: ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, και Νέοι Ορίζοντες, που "συγκυβερνούν" στα περισσότερα Διοικητικά Συμβούλια των φοιτητικών συλλόγων "συμφώνησαν διαφωνώντας" με το νομοσχέδιο των ΤΕΙ, ενώ οι κινήσεις του "ΣΥΝ" χάνονται κάπου ανάμεσα στην ανυπαρξία και τις "υπεύθυνες προτάσεις διαλόγου και συναίνεσης". Οσο για τα ΕΑΑΚ (ΝΑΡ), όπου καταδέχονται να ασχοληθούν με το θέμα, στην πράξη συμπλέουν με τη ΔΑΠ ("κάτω η χούντα του ΤΕΕ" είναι το σύνθημα των ΔΑΠιτών στα ΤΕΙ, πορεία στο ΤΕΕ του "Λιάσκα" πρότειναν τα ΕΑΑΚ στο Πολυτεχνείο), αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συγκεκριμένες προτάσεις κατά σχολή

Εκτός από το γενικότερο πλαίσιο πάλης για μία άλλη πορεία στα ΑΕΙ, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας έχουν να καταθέσουν και συγκεκριμένες προτάσεις για κάθε επιστημονικό κλάδο και κάθε σχολή. Είναι προτάσεις αγώνα που δε βολεύονται με τη σημερινή μιζέρια και είναι όπλο πάλης στα χέρια των φοιτητών. Παραθέτουμε ενδεικτικά μερικές από αυτές:

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Νομικού για την επαγγελματική προοπτική των πτυχιούχων της Νομικής προτείνουν την ενσωμάτωση της πρακτικής εξάσκησης (που υποχρεούνται για ένα 18μηνο να κάνουν σε παλιούς δικηγόρους με πενιχρές αμοιβές) μέσα στις προπτυχιακές σπουδές. Μέχρι να υλοποιηθεί αυτή η θέση οι ΠΚΣ προτείνουν τη μείωση της άσκησης στους 12 μήνες, ζητούν να πληρώνονται όλοι οι ασκούμενοι με βάση το κατώτατο όριο αμοιβής, που έχει ορίσει ο Δικηγορικός Σύλλογος και να ελέγχονται οι δικηγόροι για την τήρηση αυτής της απόφασης. Επίσης, ζητούν να καταργηθούν οι εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Στο Μαθηματικό οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις παλεύουν ενάντια στις επιδιώξεις κατάργησης της επετηρίδας διορισμού, γιατί πρόκειται για το μοναδικό εναπομείναντα αδιάβλητο από συμφέροντα θεσμό, που δίνει ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για εργασία σε όλους και δεν επιτρέπει την επιλογή με ρουσφέτι. Οι ΠΚΣ, όμως, λένε "ναι" στην επετηρίδα των μαζικών διορισμών στην εκπαίδευση, που θα προκύψουν από τις νέες οργανικές θέσεις στη μέση εκπαίδευση, από την κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων και τη συνολική ανασύσταση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο Χημικό ανάμεσα στα άλλα οι ΠΚΣ παλεύουν για πρόγραμμα σπουδών με πενταετή φοίτηση. Στα τρία πρώτα έτη παροχή γενικής γνώσης και ειδικών μαθημάτων (οικονομικά, ιστορία, υπολογιστές). Στα δύο επόμενα θα παρέχεται ειδίκευση σε θέματα όπως η οινολογία, η πετρελαιοχημεία, η βιοχημεία, περιβαλλοντολογία κ.ά.). Το πτυχίο θα 'ναι πενταετές και ενιαίο χωρίς αναγραφή ειδίκευσης, αλλά επιπέδου ΜΑΣΤΕΡ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποιήσεις φοιτητών, σπουδαστών και διδασκόντων

Φοιτητές και εκπαιδευτικοί του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο δρόμο του αγώνα, για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ηδη, το Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό διανύει την έκτη βδομάδα αποχής από το διδακτικό έργο, διεκδικώντας την ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων του. Σε ένδειξη συμπαράστασης σήμερα το ΤΕΦΑΑ θα αναστείλει τη λειτουργία του μετά από σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος.

Αύριο, δε θα λειτουργήσει το Τμήμα Γεωπονίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Προεδρικό Διάταγμα βάσει του οποίου αποκλείεται η χρήση αποφοίτων της σχολής από τον έλεγχο της ποιότητας του γάλατος και των προϊόντων του, κάτι που μέχρι σήμερα ήταν στην αρμοδιότητά τους.

Σε κλείσιμο της οδού Αγίου Δημητρίου στο ύψος της Κτηνιατρικής, θα προχωρήσουν αύριο από τις 2.30 το μεσημέρι και για μια ώρα οι φοιτητές της Κτηνιατρικής, διεκδικώντας την άμεση κάλυψη των ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή και εκπαιδευτικό προσωπικό. Να σημειώσουμε ότι η σχολή έχει οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εξαιτίας των παραπάνω ελλείψεων και είναι ορατός ο κίνδυνος υποβάθμισης των πτυχίων των αποφοίτων.

Τέλος, σε 48ωρη απεργία προχωρούν, από αύριο Πέμπτη, τα μέλη του Ειδικού Διοικητικού Τεχνικού Προσωπικού του ΑΠΘ, διεκδικώντας την ένταξή τους στο πανεπιστημιακό μισθολόγιο και 35% αύξηση των αποδοχών τους. Την πρώτη μέρα της κινητοποίησής τους θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο χώρο του Πανεπιστημίου και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.Πορεία διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα Τετάρτη οι σπουδαστές της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το νέο Προεδρικό Διάταγμα, που αφορά ιδιαίτερα το τμήμα Λογιστών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης της ΣΔΟ, το νέο ΠΔ εξουθενώνει επαγγελματικά τους πτυχιούχους και καθιερώνει κριτήρια εξέλιξης, με βάση τα οποία τους αφαιρεί το δικαίωμα να γίνουν λογιστές Α κατηγορίας. Οι σπουδαστές διεκδικούν να μην υπογραφεί το ΠΔ και σημειώνουν ότι λύση στο πρόβλημα των επικαλύψεων θα δώσει μόνο η καθιέρωση της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Με όπλο τη συνεπή αγωνιστική στάση

Με όπλο τη συνεπή αγωνιστική στάση που είχαν κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς τόσο στα ΑΕΙ όσο και τα ΤΕΙ, αλλά και την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας ρίχνονται στη μάχη των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, που θα γίνουν στις 5 Απρίλη.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές δε θα γνωρίσουν τώρα τους συναδέλφους τους των ΠΚΣ. Πλάι πλάι βάδισαν στις μεγάλες κινητοποιήσεις των σπουδαστών των ΤΕΙ για τη διεκδίκηση της ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ηταν δίπλα τους όταν αντιπάλευαν τα ποσοστά της ντροπής για την παιδεία και διεκδικούσαν την αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Ετσι και τώρα, λίγο πριν τις εκλογές, οι ΠΚΣ δε μετατρέπουν τα φοιτητικά και σπουδαστικά αμφιθέατρα σε πασαρέλα των διάφορων πολιτικών αρχηγών που θυμούνται τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ούτε σε βήμα προβολής διάφορων τηλεοπτικών σταρ που παρελαύνουν τελευταία από τα αμφιθέατρα.

Οι ΠΚΣ, όπως όλη τη χρονιά, έτσι και τώρα "στη συντήρηση και το συμβιβασμό" καλούν τους συναδέλφους τους να απαντήσουν ενωμένοι στο δρόμο των αγώνων, καταθέτοντας πρόταση "διεκδίκησης και αγώνα". Μιλάνε για τα πραγματικά και καυτά προβλήματα των ιδρυμάτων, κάτι που οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν κάνουν, γιατί η πολιτική των κομματικών τους φορέων τους καθιστά συνυπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

Οι προτάσεις των ΠΚΣ αφορούν σε όλα αυτά τα προβλήματα που καθημερινά απασχολούν τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Στα κείμενα που ακολουθούν καταγράφονται οι συγκεκριμένες προτάσεις των ΠΣΚ.

Αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό

Πικετοφορία της ΚΝΕ χτες στην Αθήνα

Την έμπρακτη αντίθεσή τους στο μακελειό των Κούρδων εξέφρασαν χτες οι νέοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ και πραγματοποίησαν πικετοφορία που ξεκίνησε από την Πλατεία Κάνιγγος και κατέληξε μέσω των οδών Ακαδημίας και Πανεπιστημίου στην Ομόνοια.

Η εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ και η σφαγή του κουρδικού λαού δεν μπορούσε φυσικά να αφήσει αδιάφορη την ΚΝΕ, που έχει μεγάλη ιστορία διεθνιστικής αλληλεγγύης. "Οι ιμπεριαλιστές τη Γη μοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν",ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην πικετοφορία, ενώ ακολούθησαν και τα συνθήματα καταδίκης των ιμπεριαλιστών που υποθάλπουν τη σφαγή: "Πίσω από των Κούρδων τη σφαγή βρίσκονται ΕΟΚ και Αμερικανοί", "Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός" και "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο".

Οι συγκεντρωθέντες κατά τη διάρκεια της πικετοφορίας μοίραζαν προκήρυξη στους περαστικούς, στην οποία τονίζεται: "Από κοινού οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ρωσία, μαζί με την τουρκική κυβέρνηση είναι για μία ακόμα φορά συνένοχες για τη γενοκτονία σε βάρος του κουρδικού λαού. Η ΚΝΕ απαιτεί την άμεση κατάπαυση των επιχειρήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το Βόρειο Ιράκ, τον τερματισμό των διώξεων ενάντια στον κουρδικό λαό και την απελευθέρωση των συλληφθέντων και φυλακισμένων αγωνιστών".

Επιτυχημένη η απεργία της ΠΟΣΥΠ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η προειδοποιητική πανελλαδική 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει για χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων του υπουργείου Παιδείας. Η συμμετοχή των εργαζομένων ξεπέρασε σε ποσοστό το 80%

Κύριο αίτημα των κινητοποιήσεων είναι η παροχή επιδόματος 60.000 δραχμών το τρίμηνο και η χορήγηση της αύξησης των 18.000 δραχμών σε όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου. Ταυτόχρονα, η ΠΟΣΥΠ διαφωνεί με την υπαγωγή των υπαλλήλων των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας στις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ζητώντας την εξαίρεσή τους από τις διατάξεις του σχετικού νόμου. Η ΠΟΣΥΠ ανακοίνωσε ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις.

Κάλεσμα αγώνα αποτελούν οι προτάσεις των ΠΚΣ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων, για αύξηση των δαπανών για την παιδεία, ήταν οι ΠΚΣ όλο το χρόνο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ