ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εψαχνε τους συναδέλφους του!

Αρνούνται κατηγορηματικά τα ανώτατα στελέχη της αστυνομίας και η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ότι υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη για ανασύσταση του περιβόητου "Συνδικαλιστικού" της Ασφάλειας και επιχειρούν να δώσουν την εντύπωση ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, με δράστη έναν... αφελή αστυφύλακα, που "χάθηκε", ενώ είχε τοποθετηθεί για μέτρα τάξης έξω από το κτίριο στο οποίο συνεδρίαζαν τα στελέχη της ΕΣΑΚ.

Ο αστυφύλακας, όμως, όπως είναι γνωστό, πιάστηκε στα πράσα, μέσα στην αίθουσα της "Πανηπειρωτικής" και στην αρχή απέφυγε να δηλώσει την ιδιότητά του. Οταν είδε ότι δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη η παρουσία του άρχισε να λέει ότι είναι αστυνομικός και έχει σταλεί εκεί από το τοπικό αστυνομικό τμήμα...

Με βάση την πρώτη έρευνα που διενεργήθηκε από τον υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Δ. Μητρόπουλο, και σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζουν οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό αυτό, το τμήμα Ακροπόλεως είχε ενημερωθεί από τα κεντρικά γραφεία της αστυνομικής Διεύθυνσης για λήψη μέτρων τάξης και ασφάλειας στην οδό Κλεισθένους, έξω από το κτίριο της "Πανηπειρωτικής", λόγω της σύσκεψης που είχαν προγραμματίσει τα στελέχη της ΕΣΑΚ. Οι αξιωματικοί υποστηρίζουν ότι στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στο αστυνομικό τμήμα υπάρχει ρητή επισήμανση να ληφθούν μέτρα κατά την κρίση του τμήματος, εκτός και πέραν του χώρου που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη εκδήλωση. Με βάση αυτήν την εντολή ο διοικητής του τμήματος όρισε μια ομάδα ενστόλων και μη αστυνομικών και τους διέταξε να πάνε στην οδό Κλεισθένους για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανή παρενόχληση των συγκεντρωμένων από τρίτους. Ο αστυφύλακας που πιάστηκε στα πράσα υποστηρίζει ότι καθυστέρησε να πάει στο σημείο που του είχαν πει, με αποτέλεσμα να χάσει τους συναδέλφους του και να αρχίσει να τους αναζητά μέσα κι έξω από το κτίριο. Παραδέχεται ότι ανέβηκε και στον έβδομο όροφο, όχι όμως για να στήσει αυτί, αλλά για να βρει κάποιον αρχιφύλακα...

Η εκδοχή αυτή που προκύπτει από την πρώτη ενδοαστυνομική περιγραφή του περιστατικού θα αποτελέσει και αντικείμενο της διοικητικής έρευνας που θα διενεργηθεί από τον αστυνομικό διευθυντή της αστυνομίας Αθήνας. Η πιθανή υιοθέτηση, όμως αυτής της εξήγησης, περιορίζει τις ευθύνες στον συγκεκριμένο αστυνομικό και αφήνει στο απυρόβλητο τους προϊσταμένους του και όλους εκείνους, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις επιχειρούν να κρυφτούν πίσω από ένα κακοστημένο μηχανισμό παρακολούθησης των συνδικαλιστικών και όχι μόνο σωματείων.

Η δικαιολογία ότι ο αστυφύλακας είχε ξεκόψει από τους συναδέλφους του και τους αναζητούσε ακόμα και μέσα στο κτίριο είναι για αφελείς. Οταν μάλιστα υπάρχουν ακόμα και αξιωματικοί της αστυνομίας που παραδέχονται ανεπίσημα ότι το "Συνδικαλιστικό" ποτέ δεν καταργήθηκε στην πράξη, αλλά δραστηριοποιείται ανάλογα με τις περιστάσεις και τις εντολές που παίρνει. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, άλλοι αξιωματικοί εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τη βλακώδη, όπως τη χαρακτήρισαν ενέργεια, των αξιωματικών του τοπικού αστυνομικού τμήματος, οι οποίοι έστειλαν στο "στόμα του λύκου" τους αστυφύλακες. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για λανθασμένες εκτιμήσεις του τοπικού αστυνομικού τμήματος, το οποίο, όπως λένε δεν έπρεπε καν να στείλει αστυνομικούς, επειδή η σύσκεψη ήταν σε κλειστό χώρο και δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για την αστυνομία.

Το "νεφελώδες" τοπίο, το οποίο στήνεται γύρω από αυτήν την υπόθεση, δε μειώνει σε καμιά περίπτωση τις ευθύνες της ηγεσίας της αστυνομίας και του υπουργείου, το οποίο εμφανίζεται για άλλη μια φορά να "αιφνιδιάζεται" από το "πρωτοφανές" περιστατικό. Υπενθυμίζουμε ότι και άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν εμφανίστηκαν μέσα σε κλειστούς χώρους αξιωματικοί με... το χαμόγελο στα χείλη, για να προσφέρουν δήθεν "προστασία" στους συγκεντρωμένους. Θα ήταν αφελείς όσοι ασφαλώς πιστεύουν ότι και αυτές οι επισκέψεις ήταν τυχαία περιστατικά. Ολα δείχνουν ότι η παρουσία της αστυνομίας εντάσσεται σε ένα κεντρικά εκπονημένο σχέδιο, που εφαρμόζεται κυρίως στην περιοχή της Αθήνας, επειδή εκεί δραστηριοποιείται το σύνολο του συνδικαλιστικού και πολιτικού κόσμου.Το σχέδιο αυτό ξεφεύγει από τη μέχρι σήμερα επίσημη παραδοχή, που θέλει την αστυνομία να περιφρουρεί και όχι να παρακολουθεί το συνδικαλιστικό κίνημα.

Διατεταγμένη υπηρεσία

Σε "διατεταγμένη υπηρεσία" της Συνθήκης του Σένγκεν, της Συνθήκης του Αμστερνταμ και της "εκσυγχρονιστικής" πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης βρισκόταν ο αστυνομικός που με πολιτική περιβολή προσπάθησε να παρεισφρήσει σε κλειστή συγκέντρωση, στην οποία η είσοδος γινόταν με προσκλήσεις στελεχών της ΕΣΑΚ. Ο ΓΓ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (ή μήπως Δημοσίας Τάξεως;) καταδίκασε την ενέργεια σαν προσβολή της Δημοκρατίας και παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών, παριστάνοντας πως αγνοεί ότι τα κρούσματα αυταρχισμού που πολλαπλασιάζονται στην Ελλάδα, ξεκινώντας από την ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων, τις μαζικές δίκες των αγροτών, τις συλλήψεις αντιτιθέμενων στην Ολυμπιάδα και πολλά άλλα που φτάνουν μέχρι την κατάσχεση και δήμευση αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, είναι αποτέλεσμα της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής και των δεσμεύσεών της για εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν και της Συνθήκης του Αμστερνταμ.

Η Συμφωνία Σένγκεν, καθώς και η Οδηγία της ΕΕ, για τη λεγόμενη "προστασία" των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, αποτελούν τη βάση για τη νομιμοποίηση του φακελώματος πολιτών, οργανισμών και φορέων, με το πρόσχημα της υποψίας για μελλοντική τρομοκρατική δράση ή για άλλες επικίνδυνες για την ασφάλεια του κράτους ενέργειες. Και η Σένγκεν και η κοινοτική Οδηγία έγιναν νόμοι του κράτους μετά από εισήγηση της κυβέρνησης και την υποστήριξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, παρά τις έντονες αντιδράσεις του ελληνικού λαού και πολλών βουλευτών, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη συμπαιγνία των πολιτικών αυτών δυνάμεων στην εξυπηρέτηση των μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων.

Η Συνθήκη του Αμστερνταμ ενσωμάτωσε τη Συμφωνία του Σένγκεν δίνοντάς της κοινοτική κάλυψη και ισχύ με την ένθερμη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και όλων των ανόων υποστηρικτών της ΕΕ, που είτε υποστηρίζουν, είτε αδιαφορούν για τις επιπτώσεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ και των παραφυάδων της στο λαό μας και σε όλους τους λαούς της ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πιστευτές δικαιολογίες για την παρακολούθηση και το χαφιεδισμό που επανεμφανίζεται στο προσκήνιο, γιατί προφανώς ποτέ δε χάθηκαν από το παρασκήνιο της πολιτικής ζωής. Αλλωστε κρούσματα είχαμε πρόσφατα και στο ίδιο το Σώμα των Αστυνομικών, όταν κυκλοφορούσαν κατάλογοι με την κομματική ένταξη ανωτέρων και ανώτατων αξιωματικών. Η ίδια η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά, πως με την υπογραφή της Συνθήκης του Αμστερνταμ δημιούργησε στεγανά που δεν μπορούν να ελεγχθούν άμεσα ούτε από την πολιτική εξουσία, ούτε από το Δικαστικό Σώμα, ούτε ακόμα και από αυτές τις ίδιες τις διωκτικές αρχές. Είναι γνωστό ότι ακόμα και δυνάμεις στο εσωτερικό της Αστυνομίας εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυτές τις κοινοτικές συμφωνίες, ακριβώς γιατί θεώρησαν ότι θα υποχρεωθούν να στραφούν και τυπικά στην παρακολούθηση πολιτών και το χαφιεδισμό του λαϊκού κινήματος, αναβιώνοντας μαύρες σελίδες του παρελθόντος.

Το λαϊκό κίνημα, όμως, και πολύ περισσότερο οι κομμουνιστές, δεν υποκύπτουν σε αυτές τις ενέργειες, επαγρυπνούν και προφυλάσσουν τους αγώνες των εργαζομένων. Η πείρα του εργατικού κινήματος αποτελεί το σημαντικότερο όπλο στα χέρια των εργαζομένων, για την αντιμετώπιση του αυταρχισμού της εξουσίας. Ολοι γνωρίζουν ότι οι ενέργειες αυτού του τύπου ατσαλώνουν τους λαϊκούς αγώνες και αποκαλύπτουν τη συνεχή και μεθοδευμένη προσπάθεια καταστολής τους.

Το φαινόμενο του συγκαλυμμένου αυταρχισμού εντείνει τους αγώνες για να μην εφαρμοστεί η Συνθήκη του Σένγκεν στη χώρα μας και να μην επικυρωθεί η Συνθήκη του Αμστερνταμ. Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο μονόδρομος για τους εργαζομένους είναι ο συνεχής και σταθερός αγώνας ενάντια στο Μάαστριχτ, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και η απόρριψη των πολιτικών κομμάτων που το υποστηρίζουν.

Το περιστατικό αυτό όμως πρέπει να ανησυχήσει και την ελληνική κυβέρνηση και να τη σταματήσει από τον κατήφορο που έχει πάρει και που πιθανά έχει οδηγήσει στην αναδιοργάνωση και των ίδιων των κρατικών μηχανισμών καταστολής και δίωξης. Γιατί μπορεί σήμερα τα βέλη να στρέφονται ενάντια στους κομμουνιστές και τους συνεπείς ταξικούς αγωνιστές, αύριο όμως θα στοχεύουν όλους τους πολίτες και τελικά θα στραφούν και εναντίον των ίδιων.

Κράτης ΚΥΡΙΑΖΗΣ

Κατακραυγή!

Τα συνδικάτα καταδικάζουν και προειδοποιούν

Η ΓΣΕΕ, με ανακοίνωσή της, καταδικάζει την παρουσία οργάνου της Γενικής Ασφάλειας με πολιτική περιβολή στη σύσκεψη της ΕΣΑΚ και επισημαίνει: "Αν κάποιοι επιθυμούν την αναβίωση του "Συνδικαλιστικού" της Ασφάλειας, θα βρουν αντιμέτωπο ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει αμέσως όλα τα μέτρα για να σταματήσουν αυτά τα πρωτοφανή φαινόμενα".

Η ΑΔΕΔΥ, με ανακοίνωσή της, καταδικάζει την πράξη αυτή και "θυμίζει σε όσους επιθυμούν να αναβιώσουν καταδικασμένες μεθοδεύσεις και ενέργειες, που θίγουν στοιχειώδεις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, ότι η ελεύθερη συλλογική συνδικαλιστική και πολιτική δράση κατακτήθηκε με μεγάλους αγώνες και θυσίες και κάθε αμφισβήτησή της θα μας βρει αποφασιστικά και δυναμικά αντιμέτωπους".

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταγγέλλει "την αναβίωση του χαφιεδισμού των Σωμάτων Ασφαλείας" και προειδοποιεί ότι θα περιφρουρήσει το δικαίωμα της ελεύθερης συνδικαλιστικής έκφρασης και δράσης.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της και καλεί τα κόμματα να καταδικάσουν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι "η αγανάκτηση των εργαζομένων, που εκφράζεται πλέον στους δρόμους του αγώνα και συνεχώς διογκώνεται, έχει προκαλέσει τον πανικό κυβέρνησης και πλουτοκρατίας. Η προσπάθεια αναβίωσης του "Συνδικαλιστικού" της Ασφάλειας, που μας γυρνά σε καταδικασμένες στη συνείδηση της εργατικής τάξης περιόδους, το βεβαιώνει". Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών,σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει απαράδεκτη και αντιδημοκρατική αυτή την ενέργεια και επισημαίνει ότι "οι ενέργειες αυτές συνδέονται άμεσα με την εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν, η ένταξη της οποίας στη Διακυβερνητική του Αμστερνταμ υπογράφεται σήμερα (σημ. χτες), καθώς και με το νόμο 2472/97 που προβλέπει το φακέλωμα των πολιτών της χώρας". Την εμφάνιση αστυνομικού στη σύσκεψη καταδικάζει η Ομοσπονδία Υπαλληλικού Προσωπικού Αυτοκινήτων Ελλάδας και ζητά την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

Την απαράδεκτη προσπάθεια παρακολούθησης της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης των πολιτών, καταγγέλλουν, με ανακοίνωσή τους, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας,η ΠΕΜΕΝ,το Σωματείο της "Χαλυβουργικής",ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και το Σωματείο Ελαιουργοσαπουνοποιών.

Διάβημα συνδικαλιστών στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Για το απαράδεκτο κρούσμα παρακολούθησης από ασφαλίτη με πολιτική περιβολή της προχτεσινοβραδινής συνδικαλιστικής σύσκεψης της ΕΣΑΚ, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ πραγματοποίησε χτες το πρωίπαράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γ. Παπαδογιαννάκης - με τον οποίο συναντήθηκαν - επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός, λέγοντας πως "είναι μεμονωμένο" και παρέπεμψε σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση που θα διεξαχθεί.

Στην παρατήρηση των συνδικαλιστών, ότι ο ίδιος ο αξιωματικός υπηρεσίας του Αστυνομικού Τμήματος Ακροπόλεως δήλωσε πως εκτελούσε εντολές της Κρατικής Ασφάλειας, ο γενικός γραμματέας είπε: "Το αν πήρε εντολή, να έρθει να το πει στη διοικητική εξέταση. Ποιος του έδωσε τέτοια εντολή;".

Στο εύλογο ερώτημα των συνδικαλιστών πώς είναι δυνατόν ένα κατώτερο αστυνομικό όργανο να αναλαμβάνει τέτοιες "πρωτοβουλίες" όπως υπονοεί, απάντησε: "Και εμένα μου προκαλεί περισσότερα ερωτηματικά"!

Οταν οι συνδικαλιστές διαμαρτυρήθηκαν για την αυξημένη αστυνομική παρουσία σε κάθε συγκέντρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων, ο Γ. Παπαδογιαννάκης τη δικαιολόγησε ως εξής: "Αυτό γίνεται, επειδή υπάρχουν προβοκάτορες"!

Απέφυγε να απαντήσει στις συγκεκριμένες καταγγελίες για τις προηγούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις αστυνομικών ενάντια στους συνταξιούχους, στους απεργούς ναυτεργάτες και σε τόσες άλλες. Μάλιστα παριστάνοντας πως έχει έρθει "από άλλον πλανήτη" και πως δε γνωρίζει για προηγούμενες περιπτώσεις εμφάνισης ένστολων αστυνομικών σε κλειστές συσκέψεις εργαζομένων - αν και έχουν καταγγελθεί στον Τύπο - είπε: "Παρακαλώ να με ενημερώνετε σε κάθε τέτοια περίπτωση"!

Οι συνδικαλιστές παρέδωσαν στο γενικό γραμματέα το ψήφισμα των αντιπροσώπων της ΕΣΑΚ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στο οποίο καταγγέλλεται "η ωμή πρόκληση της κυβέρνησης να στείλει άνδρες της Ασφάλειας να παρακολουθούν και να παρενοχλούν τις εργασίες μας".

Επίσης οι συνδικαλιστές επισήμαναν στον Γ. Παπαδογιαννάκη για άλλη μια φορά ότι η ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής που παρατηρείται τελευταία είναι απόρροια της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και δήλωσαν πως "οι τρομοκρατικές αυτές μεθοδεύσεις, που θέλουν να φέρουν τη χώρα 50 χρόνια πίσω, δε θα περάσουν και θα τσακιστούν από το εργατικό και λαϊκό γενικότερα κίνημα".

Την αντιπροσωπεία συνδικαλιστών αποτελούσαν οι: Γ. Μανωλάκος μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Π. Σοφός γενικός γραμματέας του ΕΚΑ, Β. Γεωργαντάς,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δ. Τσιουμπρής αντιπρόεδρος της ΠΟΕΜ, Η. Σταμέλος μέλος της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και ο Δ. Ανδρεάκος πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας.

Προβοκάτσια ολκής

Αλλο ένα κρούσμα ύποπτης δράσης σημειώθηκε προχτές το βράδυ, λίγες ώρες μετά τον εντοπισμό του αστυφύλακα του Τμήματος Ακρόπολης στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής. Αγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και δηλώνοντας ότι είναι ο αστυνόμος Α' Ζωγφράφος, ζήτησε να μιλήσει για λογαριασμό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με τον βουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη. Ο βουλευτής, ο οποίος είχε από το απόγευμα προσπαθήσει, χωρίς να το καταφέρει, να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον γραμματέα του υπουργείου, Ι. Παπαδογιαννάκη, ανταποκρίθηκε στην τηλεφωνική κλήση, πιστεύοντας ότι του τηλεφωνούσαν εκ μέρους του γενικού γραμματέα. Χτες το πρωί διαπιστώθηκε όμως ότι ο αστυνόμος Ζωγράφος, που υπηρετεί σε υπηρεσία εκτός υπουργείου (Εγκληματολογικά εργαστήρια), δεν είχε καμιά εμπλοκή στην όλη υπόθεση. Μάλιστα ο ίδιος, ο οποίος είναι και μέλος του προεδρείου της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών, με γραπτή του δήλωση - διάψευση θεωρεί προβοκατόρικη τη χρήση του ονόματός του από τον φερόμενο ως "συνάδελφο" συνομιλητή του βουλευτή και προσθέτει ότι έχει σαν στόχο να πλήξει τη μακροχρόνια αγωνιστική του παρουσία από τις επάλξεις του συνδικαλιστικού τους οργάνου.

"Τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών, την οποία ως μέλος του προεδρείου της τη συγκεκριμένη στιγμή εκφράζω, είμαστε ευθέως αντίθετοι και καταδικάζουμε κατηγορηματικά την παρακολούθηση συνδικαλιστών και συνδικαλιστικών οργανώσεων", αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση - διάψευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αστυνόμος - "μαϊμού" παραδεχόταν το περιστατικό και υποστήριζε ότι ο συγκεκριμένος αστυφύλακας κινήθηκε στα πλαίσια των εντολών του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτιστικών Ζητημάτων της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, τμήμα στο οποίο είναι επικεφαλής ο πρόεδρος της Ενωσης των αξιωματικών. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 582/84 στις αρμοδιότητες του συγκεκριμένου τμήματος είναι και "η καθοδήγηση των περιφερειακών υπηρεσιών στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για τα θέματα που αφορούν ιδιαίτερα κοινωνικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά ζητήματα αστυνόμευσης".

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ι. Παπαδογιαννάκης, όταν ρωτήθηκε χτες από δημοσιογράφο για τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου τμήματος, είπε ότι είναι υπερβολή να αποδίδεται σ' αυτό οποιαδήποτε απόπειρα παρακολούθησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων και ότι οι αξιωματικοί που το στελεχώνουν ασχολούνται απεναντίας με την προφύλαξη των συνδικαλιστών και όσων παίρνουν μέρος σε συγκεντρώσεις και πορείες, από εξτρεμιστικά ή προβοκατόρικα στοιχεία.

Και στην Καρδίτσα

Το προχτεσινό περιστατικό, της παρουσίας δηλαδή ασφαλίτη σε συνεδρίαση συνδικαλιστικής παράταξης, δεν είναι το πρώτο που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες. Οπως μας κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας,την περασμένη Πέμπτη σε σύσκεψη που είχε γίνει στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας εντοπίστηκε ασφαλίτης σε διατεταγμένη υπηρεσία. Η σύσκεψη είχε διοργανωθεί από φορείς της πόλης και αφορούσε τις απολύσεις στην ένωση συνεταιρισμών.

Μόλις εντοπίστηκε ισχυρίστηκε ότι έψαχνε τους συναδέλφους του... Φαίνεται ότι και αυτός είχε χάσει, όπως και ο άλλος συνάδελφός του, τον... προσανατολισμό του. Με παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ και του προέδρου του ΕΚ ο αστυνομικός αποχώρησε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις στις νομαρχιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούσαν οι αγρότες, είχαν εντοπιστεί πολλοί ασφαλίτες που παρίσταναν τους φωτογράφους ή τους δημοσιογράφους. Στο μπλόκο μάλιστα των Μικροθηβών λίγο πριν τις δολιοφθορές που έκαναν αστυνομικοί στα λάστιχα των τρακτέρ, αγρότες είχαν εντοπίσει τέσσερις άνδρες της Ασφάλειας που τους απομάκρυναν.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
Εντάσσεται σε συνολικότερο σχέδιο

Ο Κ. Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που περιόδευσε στη Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στις επιχειρήσεις "Πάκο", "Ανγκροϊβέστ", "Λάρκο" και "Εριοϋφαντουργική Τιθορέας", μεταξύ άλλων τόνισε:

"Οι αντιλαϊκές πολιτικές πάντοτε συνοδεύονταν με αυταρχισμό και αντιδημοκρατικά μέτρα καταστολής. Το χτεσινό περιστατικό "παρακολούθησης" της σύσκεψης της ΕΣΑΚ δεν είναι αποσπασματικό. Είναι η φυσική συνέχεια της επιχείρησης "Βουλκανιζατέρ" και των δικαστικών διώξεων κατά των αγροτών, της έντασης της τρομοκρατίας στους χώρους δουλιάς. Εντάσσεται σ' ένα συνολικότερο σχέδιο αυταρχισμού και τρομοκράτησης των εργαζομένων, όσων αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης.

Ο αυταρχισμός και τα αντιδημοκρατικά μέτρα καθοδηγούνται και εκτρέφονται από την ίδια την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την πολιτική της έντασης του αντικομμουνισμού που τη συνοδεύει. Καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει για το ρόλο και τις ευθύνες της κυβέρνησης. Ανήσυχη από τη γενικευμένη δυσαρέσκεια που δημιουργεί η πολιτική της, από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται από τους εργαζομένους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αντιδρά με τον αυταρχισμό, για να περιφρουρήσει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου τα οποία υπηρετεί. Το αυταρχικό κράτος προηγούμενων χρόνων αναβιώνει σήμερα εκσυγχρονισμένο και πολύ πιο επικίνδυνο. Θίγει και απειλεί τα δικαιώματα της πλειοψηφίας του λαού. Επομένως, η απόκρουση αυτής της πολιτικής είναι καθήκον όλου του λαού και ιδιαίτερα του συνδικαλιστικού κινήματος, των εργαζομένων, οι οποίοι πρέπει να δυναμώσουν και να περιφρουρήσουν τους αγώνες τους. Να δώσουν μια πρώτη απάντηση με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία και τις συγκεντρώσεις στις 23 Οκτώβρη".

Δ. ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ
"Να ξηλωθούν οι χαφιέδικοι μηχανισμοί"

Σχολιάζοντας τις απαράδεκτες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ο οποίος επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός, ο Δ. Κουμπούρης,γραμματέας της ΕΣΑΚ,τόνισε: "Η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να υποβαθμίσει την προκλητική παρουσία ασφαλίτη με πολιτικά σε σύσκεψή μας και να την εμφανίσει σαν μεμονωμένο γεγονός. Προσπαθεί, απ' τη μια, να βρει εξιλαστήρια "θύματα" και, απ' την άλλη, να δικαιολογήσει το γεγονός, με το δήθεν σκεπτικό της περιφρούρησης του περιβάλλοντα χώρου. Είναι ανεπίτρεπτη όλη αυτή η στάση. Δεν έχουμε ανάγκη καμιάς τέτοιας "περιφρούρησης", ούτε οι συνδικαλιστές ούτε οι εργαζόμενοι. Εχουμε άσχημες εμπειρίες από τέτοιου είδους ενέργειες. Τη στιγμή, μάλιστα, που έχουμε φαινόμενα οργάνωσης τρομοκρατικών μηχανισμών την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων, όταν έχουμε άλλα περιστατικά παρακολούθησης συνδικαλιστών, συνελεύσεων και τα συγκεκριμένα προχτεσινά γεγονότα. Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει απάντηση ποιος έδωσε την εντολή. Δε θέλουμε φραστική καταδίκη, αλλά ξήλωμα των μηχανισμών. Καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση μέσα από τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, να καταδικάσουν αυτές των αντιλαϊκές - αντεργατικές πολιτικές και τους τρομοκρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς".

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Μακριά από το αστυνομικό σώμα οι ευθύνες

"Την ξεκάθαρη θέση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ώστε μελλοντικά να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά που εκθέτουν όλους", ζητά με χτεσινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών. Επισημαίνει επίσης ότι "κατανοεί πλήρως την ευαισθησία της ΕΣΑΚ και του ΚΚΕ για το όλο περιστατικό, καθόσον συνειρμικά οδηγούνται σε γεγονότα του παρελθόντος, που η πλειοψηφία των αστυνομικών δε βίωσε και βεβαίως σήμερα ουδείς από τους αστυνομικούς επιθυμεί να οδηγηθεί σε αντιδημοκρατικές λειτουργίες". Στη συνέχεια υποστηρίζει ότι από την πλευρά της Ομοσπονδίας "δε διαπιστώνεται σήμερα μια τέτοια λειτουργία και κατεύθυνση" και ότι "η συνήθης αστυνομική πρακτική έχει να κάνει με μια επιτήρηση του χώρου κάθε συγκέντρωσης, που έρχεται σε υπηρεσιακή γνώση για την αποφυγή οποιωνδήποτε ενοχλήσεων των συγκεντρωμένων από τρίτους. Οπως επίσης και με την έρευνα του ανοιχτού ή κλειστού χώρου, όπου θα διενεργηθεί κάποια συγκέντρωση για την τυχόν ύπαρξη εκρηκτικών μηχανισμών κλπ. ώστε να διασφαλιστεί από κάθε πλευρά αυτή. Εάν για τη συγκεκριμένη εκδήλωση υπήρξε μια διαφορετική αντιμετώπιση ή δόθηκαν νέες κατευθύνσεις - "γραμμές", την ευθύνη δε φέρει ο οργανισμός της Αστυνομίας και πολύ περισσότερο ένας απλός αστυνομικός".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ