ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΤΑ
Δυναμική αγωνιστική απάντηση αγροτιάς και εργαζομένων

Μαζικό συλλαλητήριο καταδίκης της ακολουθούμενης πρακτικής της κυβέρνησης και συμπαράστασης των δικαζόμενων αγροτών, έγινε χτες στην Αρτα

Δυναμική αγωνιστική απάντηση έδωσε χτες η αγροτιά, ο λαός και οι μαζικοί φορείς της Αρτας, στην κυβερνητική πολιτική "τρομοκράτησης" των αγωνιζόμενων αγροτών, που κλιμακώθηκε με την πρωτοφανή απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αρτας, το οποίο επέβαλε πολύμηνες ποινές φυλάκισης και δήμευση αγροτικών μηχανημάτων και αυτοκινήτων.

Χτες το απόγευμα πολλές εκατοντάδες αγροτών, εργαζομένων και εκπροσώπων μαζικών φορέων της περιοχής συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο της Αρτας και στη συνέχεια πραγματοποίησαν αγωνιστική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην ακολουθούμενη πρακτική της κυβέρνησης. Πρόκειται για τη μαχητικότερη και μαζικότερη κινητοποίηση που έγινε ποτέ στην πόλη της Αρτας. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη διάρκεια του χτεσινού συλλαλητηρίου ήταν: "Η τρομοκρατία δε θα περάσει", "Οι αγώνες ανοίγουν τους δρόμους της ζωής, τους δρόμους διεκδίκησης και προοπτικής" και "Η αντιλαϊκή πολιτική στα μπλόκα του λαού θα τσακιστεί".

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Ν. Γιαννούλης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας. Κατά την ομιλία του, ο Ν. Γιαννούλης έκανε εκτενή αναφορά στο πλήθος των μαζικών φορέων, από όλη τη χώρα, που κατήγγειλαν την πρωτοφανή καταδικαστική απόφαση και αγκάλιασαν τους αγωνιζόμενους αγρότες, δίνοντάς τους έτσι έμπρακτα την υπόσχεση ότι μαζί βαδίζουν στο δρόμο του αγώνα: "Θα χρειάζονταν ώρες - τόνισε χαρακτηριστικά - για να αναφερθούμε ονομαστικά σε όλους τους μαζικούς φορείς που μας συμπαραστέκονται" και συνέχισε: "Αυτό δίνει πρόσθετη δύναμη στην αγωνιζόμενη αγροτιά να παλέψει ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης".

Στη συγκέντρωση, επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας,ο οποίος τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι η επιλογή καταδίκης των αγροτών της Αρτας είναι καθαρά επιλογή αντιλαϊκή και αντιαγροτική. Ακολούθησαν ο νομάρχης Αρτας Χρ. Παπαγεωργίου,ο αντιδήμαρχος Αρτας Κ. Τζουβάνος,ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Οικονομίδης και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι μαζικών φορέων και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αρτας και των γύρω περιοχών.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης καταδικάστηκε η πολιτική της κυβέρνησης, απαιτήθηκε η παύση των "αγροτοδικείων" και η ανάκληση των ποινών, που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής, και τονίζεται ότι οι αγώνες δε δικάζονται και δε φυλακίζονται:

"Η καταδικαστική απόφαση δε θα πετύχει το στόχο της. Δε θα πετύχει να υποτάξει ούτε το αγροτικό ούτε και το λαϊκό κίνημα. Δε θα πετύχει να αφοπλίσει κάθε δύναμη που μπαίνει στο δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης. Λαέ της Αρτας, να τι είναι "νόμος": Να αφήνουν τους μεγαλέμπορους ναρκωτικών, να τους αποφυλακίζουν με δικαστικές αποφάσεις μέσα σε μια μέρα. Να δικάζονται με μικρότερες ποινές αυτοί που κλέβουν και εμπορεύονται παιδιά ή ακόμα χειρότερα αυτοί που εμπορεύονται τα όργανα των παιδιών. Και παράλληλα, την ίδια στιγμή, να επικαλούνται νόμους για να επιβάλουν εξοντωτικές ποινές σε κάθε αγώνα, σε κάθε μορφή διεκδίκησης. Η τρομοκρατία των "αγροτοδικείων", όμως, δε θα περάσει".

Συλλαλητήρια εναντια στα "αγροτοδικεία"

Σήμερα στην Αμαλιάδα, την ώρα που 24 αγρότες οδηγούνται στο δικαστήριο, αύριο στο Μεσολόγγι, όπου δικάζονται 13 αγρότες. Δίκη αγροτών γίνεται επίσης αύριο και στην Κατερίνη

Με συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας, απαντά σήμερα η αγροτιά και ο λαός της Ηλείας στην πολιτική δικαστικής τρομοκρατίας των αγωνιζόμενων αγροτών, που ακολουθεί η κυβέρνηση. Στο δικαστήριο της Αμαλιάδας δικάζονται σήμερα 24 αγρότες, με τη "γνωστή" κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών για τις κινητοποιήσεις του Μάρτη του 1995.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας έχει απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αγρότες του νομού, να συμμετάσχουν μαζικά σήμερα το πρωί στο συλλαλητήριο μπροστά από τα δικαστήρια της Αμαλιάδας, για να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους τους που δικάζονται και την αντίθεσή τους στην ποινικοποίηση των αγώνων επιβίωσης της αγροτιάς. Επίσης η ΟΑΣ Ηλείας έχει απευθύνει κάλεσμα στα κόμματα, στους δικηγορικούς συλλόγους του νομού, στα εργατικά κέντρα, στους εμπορικούς συλλόγους, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δημάρχους, κοινοτάρχες και όλους τους μαζικούς φορείς να εκδηλώσουν με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους αγρότες.

Στο πλευρό των δικαζόμενων αγροτών της Ηλείας θα βρεθεί σήμερα ο Βαγγέλης Μπούτας,βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, ενώ ακόμα ανακοινώσεις συμπαράστασης και καταδίκης της κυβερνητικής πρακτικής εξέδωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αλφειούσας και Λαμπετίου, ο Αγροτικός Επαγγελματικός Σύλλογος Αμαλιάδας "Η Δήμητρα" και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αλφειούσας.Τη συμπαράστασή του εξέφρασε ακόμα σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας Δ. Πατσούρης.

Σε ανακοίνωση επίσης της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ καταγγέλλεται η"εκσυγχρονιστική" τρομοκρατία της κυβέρνησης, που έφτασε μέχρι τη δήμευση αγροτικών μηχανημάτων των αγωνιστών αγροτών, υπογραμμίζοντας ότι το "δικαίωμα στην απεργία δε φυλακίζεται. Η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ καταγγέλλει ακόμα και τη στάση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας, απέναντι στους αγωνιζόμενους αγρότες, τονίζοντας: "Μηνυτής πέρα από την Τροχαία είναι και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας. Οι συνεταιρισμένοι εκσυγχρονιστές της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου υπό το νομάρχη - αντάρτη του ΠΑΣΟΚ - ξεφτιλίζουν το θεσμό της αιρετής ΝΑ, μετατρέποντάς τον σε διωκτικό εξάρτημα του κυβερνητικού μηχανισμού".

Στο Μεσολόγγι

Οι διώξεις των αγροτών καλά κρατούν και αύριο σειρά παίρνουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου αγωνιζόμενοι αγρότες από την Αιτωλοακαρνανία. Αύριο, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου, δικάζονται 13 αγρότες επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής πριν δύο χρόνια περίπου. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας καταγγέλλει την επιχείρηση δικαστικής εξόντωσης των αγωνιζομένων αγροτών, που έχει στήσει η κυβέρνηση και καλεί όλους τους αγρότες του νομού να δώσουν αύριο το πρωί αγωνιστικό "παρών" στο "αγροτοδικείο" του Μεσολογγίου και να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών.

Στην Κατερίνη

Σε διαρκές "αγροτοδικείο" μετατρέπεται το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης, αφού από εδώ και πέρα και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, κάθε Τετάρτη θα προσέρχονται κατηγορούμενοι αγρότες προκειμένου να δικαστούν για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών την άνοιξη του '94. Μετά την καταδική 20 αγροτών την περασμένη βδομάδα, αύριο σε δύο δικάσιμες, 60 αγρότες θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Η κατηγορία αφορά τον πολυήμερο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών στο ύψος της Κατερίνης, τον Απρίλη του 1994.

Τότε οι καπνοπαραγωγοί διεκδικούσαν τιμές για το προϊόν τους, προστασία από τους εμπόρους και πολιτική στήριξης της καλλιέργειας από τις αντιαγροτικές επιλογές και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, τα προβλήματα για όλο τον αγροτικό κόσμο έχουν οξυνθεί και η κυβέρνηση, μπροστά στο νέο ενδεχόμενο ξεσηκωμό της αγροτιάς, παίρνει τα απαραίτητα μέτρα καταστολής. Η καταδίκη των αγροτών στην Αρτα φαίνεται πως ήταν μόνο ένα δείγμα των όσων προτίθεται να κάνει. Ομως οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υποκύψουν στις επιχειρήσεις εκφοβισμού και τρομοκράτησης.

"Δήλωση μετανοίας" ζητάει ο Γιαννόπουλος
  • Καλεί τους αγρότες να δηλώσουν ότι δε θα ξανααγωνιστούν, προκειμένου η κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα της ποινικοποίησης των κινητοποιήσεών τους
  • Β. Μπούτας: "Δήλωση ότι δε θα ξανακατέβουμε σε αγώνες δεν πρόκειται να κάνουμε"

"Δήλωση μετανοίας", με την οποία θα δηλώνουν ότι δεν πρόκειται στο μέλλον να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα αιτήματά τους, ζήτησε από τους αγρότες χτες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος, προκειμένου η κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα της ποινικοποίησης των κινητοποιήσεών τους.

Τη "δήλωση" ζήτησε ο Ε. Γιαννόπουλος κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα,ο οποίος απάντησε άμεσα στην πρόκληση του υπουργού Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας κατηγορηματικά: "Εμείς σαν συντονιστική επιτροπή δήλωση ότι δε θα ξανακατέβουμε σε αγώνες δεν πρόκειται να κάνουμε".

Ταυτόχρονα, ο Ε. Γιαννόπουλος, υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής κατά της πρόσφατης απόφασης δικαστηρίου στην Αρτα, με την οποία δημεύτηκαν τα τρακτέρ των αγροτών, απέφυγε να υπερασπιστεί την απόφαση,αρκούμενος να πει ότι δε συντάσσεται με την απόφαση, ούτε την κρίνει και τονίζοντας ότι όταν η απόφαση κριθεί τελεσίδικα σε δεύτερο βαθμό τότε η κυβέρνηση θα πάρει θέση. "Δεν μπαίνω στην κρίση αν η δήμευση είναι μέσο τελεσφόρο ή δεν είναι, αν επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται. Αυτά θα τα πούμε αργότερα", ήταν η τοποθέτησή του.

Ο υπουργός, ξεχνώντας ότι την περίοδο των κινητοποιήσεων από τηλεοράσεως καλούσε,όντας προϊστάμενός τους, τους εισαγγελείς να παρέμβουν, δήλωσε χτες ότι "τα δικαστήρια έχουν ανεξαρτησία έναντι της κρατικής μηχανής". Αναπτύσσοντας τη θέση του για τη "δήλωση μετανοίας των αγροτών", είπε αναφερόμενος στην περήφανη στάση των αγροτών της Αρτας: "Οταν σε ένα δικαστήριο ένας κατηγορούμενος μιλάει κατ' αυτόν τον τρόπο ότι "εγώ θα το ξανακάνω αν χρειαστεί", καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι μία πρόκληση έναντι του δικαστηρίου".

"Παίρνετε τα μέτρα σας από τώρα με αυτόν τον αντιδημοκρατικό τρόπο και την κατευθυνόμενη τρομοκρατία, για να μην ξαναβγούν στους δρόμους οι εργαζόμενοι. Αν ο πρόεδρος του δικαστηρίου στην Αρτα ζήτησε μετάνοια ή δήλωση, ότι δε θα το ξανακάνουν, τι θα πουν οι κατηγορούμενοι; Οτι δε θα ξαναβγούμε; Βεβαίως και θα ξαναβγούν. Νομίζω ότι οι αγρότες, αλλά και οι εργαζόμενοι, είναι ελεύθεροι από μόνοι τους να αποφασίσουν με ποια μορφή αγώνα θα διεκδικήσουν τη λύση των αιτημάτων τους".

Αυτή ήταν η απάντηση του Β. Μπούτα στα όσα είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης για τις "δηλώσεις μετανοίας", με την επισήμανση ότι ποτέ στο παρελθόν δεν ανασύρθηκαν τέτοιοι νόμοι από τα συρτάρια, που να επιβάλλουν τόσο βαριές και εξοντωτικές ποινές, που να φτάνουν μέχρι τη δήμευση των αγροτικών μηχανημάτων. Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε στη συνέχεια τα εξής:

"Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι δηλώσεις του υπουργού, αλλά και του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, ήταν τέτοιες που έδιναν αυτήν την κατεύθυνση. Γιατί οι διοικήσεις και οι πρόεδροι των οργανισμών που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη (ΟΣΕ, ΤΕΟ) και ζητούν ένα δισεκατομμύριο επτακόσια εκατομμύρια δραχμές από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, δεν είναι στελέχη του κυβερνητικού κόμματος; Ο νομάρχης Ηλείας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η οποία κατέθεσε μήνυση και αύριο εκδικάζεται για κινητοποιήσεις του 1995, δεν είναι του ΠΑΣΟΚ;".

ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους Ισπανούς βαμβακοπαραγωγούς

Στους αγωνιζόμενους βαμβακοπαραγωγούς της Ισπανίας, που πλήττονται και αυτοί καίρια από την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπαραστέκεται, με ψήφισμά της, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών (ΠΑΣΕ).

Η ΠΑΣΕ στο ψήφισμα αλληλεγγύης προς τους Ισπανούς βαμβακοκαλλιεργητές, που ξεκίνησαν και αυτοί αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στα καταστροφικά μέτρα της ΕΕ για το βαμβάκι, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους αγώνες και τα δίκαια αιτήματά τους. Κι αυτό γιατί, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η ΠΑΣΕ, είναι και αυτοί θύματα της ίδιας αντιαγροτικής πολιτικής και όταν γι' αυτή την πολιτική οι αγρότες διαμαρτύρονται στήνονται δικαστήρια και δημεύονται περιουσιακά στοιχεία. "Αυτή η πολιτική - τονίζεται στο ψήφισμα - που σχεδιάζεται στις Βρυξέλλες και εφαρμόζεται στις χώρες μας, εξυπηρετεί τις πολυεθνικές και άλλες μεγάλες εταιρίες και βιομηχανίες, που σχετίζονται με το κύκλωμα του βαμβακιού. Βάζουν ποσοστώσεις και βαριά πρόστιμα συνυπευθυνότητας, καθώς και άλλους περιορισμούς, με στόχο να παίρνουν το δικό μας βαμβάκι σε εξευτελιστικές τιμές, να κερδίζουν αμύθητα ποσά σε βάρος μας και να λυμαίνονται τον κόπο μας, για ένα προϊόν που η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ελλειμματική και το εισάγει κατά 70% από τρίτες χώρες, για να καλύψει τις ανάγκες της".

Ο μόνος δρόμος - υπογραμμίζεται στο ψήφισμα - για να μπει φραγμός και να αλλάξει αυτή η κατάσταση είναι ο αγώνας: "Μονάχα με τον ενιαίο και αποφασιστικό αγώνα όλων όσοι θίγονται από αυτές τις πολιτικές, δηλαδή των αγροτών, εργατών, ΕΒΕ και άλλων, μόνον έτσι μπορούν να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές και τα κόμματα που τις εκφράζουν".

Στο ψήφισμα συμπαράστασης της ΠΑΣΕ, προς τους βαμβακοπαραγωγούς της Ισπανίας, σημειώνεται ακόμα, ότι οι Ελληνες αγρότες συνεχίζοντας το δρόμο που χάραξαν με τις μεγαλειώδεις περσινές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται και φέτος για νέους σκληρότερους αγώνες, διεκδικώντας το δίκιο τους. "Εχουμε τον ίδιο στόχο - καταλήγει η ανακοίνωση - γι' αυτό και σας καλούμε από κοινού να αγωνιστούμε ενώνοντας τις δυνάμεις του αγώνα και της πάλης".

Η διεύθυνση του Συνδικάτου των συλλόγων βαμβακοπαραγωγών Ισπανίας (COAG) είναι:

Agustin de Betancur No 17

5a PLANTA

MADRID 28003

Τηλέφωνο: 00341 - 5346391

Φαξ: 00341 - 915346537

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Αγώνας ζωής

Για 13η μέρα συνεχίζουν την απεργία πείνας, αγωνιζόμενοι ενάντια στην πολιτική διάλυσης και συρρίκνωσης των συνεταιρισμών και του "εξοστρακισμού" των εργαζομένων

Για 13η μέρα συνεχίζουν την απεργία πείνας οι εργαζόμενοι της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας, κόντρα στην πολιτική της διάλυσης και συρρίκνωσης που προωθεί η κυβέρνηση. Ηδη, δυο από τους εργαζόμενους που παίρνουν μέρος στην απεργία πείνας, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης, με σοβαρά προβλήματα υγείας. Παράλληλα, δυο άλλοι συνάδελφοί τους προσχώρησαν στην απεργία το περασμένο Σάββατο. Ο αγώνας των εργαζομένων έχει πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα, αφού το βράδυ της περασμένης Πέμπτης πραγματοποιήθηκε ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο συμπαράστασης, με τη συμμετοχή μαζικών φορέων της πόλης.

Η ιδιωτική εταιρία, που έχει αναλάβει την "εξυγίανση" της συνεταιριστικής οργάνωσης, έχει ήδη αναγγείλει την απόλυση τεσσάρων εργαζομένων, ενώ αναμένεται στο επόμενο διάστημα να ανακοινωθεί η απόλυση 100 - 120, σε σύνολο 220 εργαζομένων. Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕ, η οποία υπέγραψε τη σύμβαση με την πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης, έχει αναλάβει το "σημαντικό" αυτό έργο, προς όφελος της επιχείρησης... Οι όροι της σύμβασης, όμως, φανερώνουν ότι αυτή η προσπάθεια θα καταλήξει σε βάρος των εργαζομένων και γενικότερα των αγροτών της Καρδίτσας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας για το συγκεκριμένο θέμα κατέθεσε την προηγούμενη βδομάδα Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή. Ο Β. Μούτας στην Ερώτηση επισημαίνει ότι "οι συγκεκριμένες απολύσεις όχι μόνο δε θα φέρουν εξυγίανση, αλλά θα επιταχύνουν τη συρρίκνωσή της, υλοποιώντας τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική για συρρίκνωση των συνεταιρισμών".

Αυτό που είναι σαφές από τις μέχρι τώρα προσπάθειες "εξυγίανσης" της ΕΑΣ Καρδίτσας, είναι ότι η Ενωση θα λειτουργήσει στα πλαίσια των νόμων της "ελεύθερης" αγοράς με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια, όπως επιβάλλει άλλωστε η κυβέρνηση, χωρίς να νοιάζεται για τις ανάγκες και τα συμφέροντα των συνεταιρισμένων αγροτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην εισήγησή τους οι ιδιώτες που ανέλαβαν την "εξυγίανση" της Ενωσης, προτείνουν η Ενωση να μην αγοράσει τις πρώτες σοδειές από τους παραγωγούς, διότι εκτιμάται ότι η τιμή τους θα πέσει αργότερα με γρήγορους ρυθμούς!

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας, εφαρμόζεται, για πρώτη φορά, ένα "πείραμα εξυγίανσης", από ιδιωτική εταιρία, το οποίο αν "πετύχει" θα εφαρμοστεί και στις άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας. Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Θαν. Νικολάου,με δήλωσή του στο "Ρ" τόνισε: "Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη επιχείρηση. Είμαστε αποφασισμένοι να την αντικρούσουμε συνεχίζοντας το δίκαιο αγώνα μας. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια κορυφαία πράξη αντίστασης και ζητάμε τη συμπαράσταση ολόκληρου του καρδιτσιώτικου λαού".

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΕΡΡΩΝ
Κίνδυνος να χάσουν 7 δισ. δραχμές!
  • Απλήρωτοι παραμένουν και εκατοντάδες άλλοι, που έδωσαν την παραγωγή τους στις εταιρίες Χαρδαλιά και Πετρίδου
  • Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Ποσό 7 δισ. δραχμών από επιδοτήσεις κινδυνεύουν να χάσουν οι 5.120 αγρότες του Νομού Σερρών, που καλλιεργούν την ποικιλία καπνών "μπασμά", εξαιτίας της εκπρόθεσμης υποβολής συμβολαίων προς τον Εθνικό Οργανισμό Καπνού. Στο μεταξύ, απλήρωτοι παραμένουν εκατοντάδες καπνοπαραγωγοί του νομού που έδωσαν την παραγωγή τους στις εταιρίες ΑΤΤΙΚ (Χαρδαλιάς) και "Πετρίδου", ενώ ήδη τα καπνά τους έχουν επεξεργαστεί και πουληθεί. Και όλα αυτά με την ανοχή της κυβέρνησης, που αφήνει τους εμπόρους να δρουν ασύδοτα κερδοσκοπώντας σε βάρος των αγροτών.

Σε σύσκεψη που έγινε χτες στη Νομαρχία Σερρών με πρωτοβουλία του νομάρχη και τη συμμετοχή των βουλευτών του νομού και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αποφασίστηκε να συναντηθούν την Πέμπτη με τον υπουργό Γεωργίας και να ζητήσουν μέτρα προστασίας για τους καπνοπαραγωγούς. Στη συνάντηση θα πάνε οι βουλευτές όλων των κομμάτων του νομού, ο νομάρχης, ο πρόεδρος της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, οι πρόεδροι των δύο Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων του νομού, οι εκπρόσωποι των Ομάδων Παραγωγών και ο πρόεδρος της Καπνικής. Συγκεκριμένα, στη συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας θα ζητήσουν να θεωρηθούν εμπρόθεσμα τα συμβόλαια που υπογράφηκαν μετά την 6η Ιούνη, εφόσον με ευθύνη εμπόρων και κυβέρνησης καθυστέρησε η υπογραφή τους και, δεύτερο, να εφαρμοστεί ο κανονισμός της ΕΕ και να τιμωρηθούν οι έμποροι που δεν απέδωσαν τα χρήματα στους καπνοπαραγωγούς. Παράλληλα, θα συναντηθούν με τον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να ζητήσουν να σταματήσει η δίωξη των αγροτών και η ποινικοποίηση των αγώνων τους.

Στο μεταξύ, τα προβλήματα των καπνοπαραγωγών έφεραν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Γεωργίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Βαγγέλης Μπούτας.

Στην Ερώτηση αναφέρουν τον κίνδυνο να χαθεί η επιδότηση λόγω της παρέλευσης 4 μηνών από την καταληκτική ημερομηνία υπογραφής των συμβολαίων καθώς και τον κίνδυνο να μην μπορούν οι αγρότες να πάρουν το 50% προκαταβολή της επιδότησης, που συνήθως εισπράττουν στις αρχές Νοέμβρη. Επίσης σημειώνουν το πρόβλημα με τις εταιρίες που δεν έχουν πληρώσει τους αγρότες και θέτουν το ζήτημα των ποσοστώσεων, σημειώνοντας, ότι "ενώ η φετινή παραγωγή ξεπερνά την ατομική ποσόστωση των αγροτών, δεν καλύπτει την ποσόστωση του νομού που ανέρχεται σε 5.700 τόνους. Πάγιο αίτημα των καπνοπαραγωγών είναι η χορήγηση συμπληρωματικής ατομικής ποσόστωσης και η χορήγηση επιπλέον ποσόστωσης σε νέους αγρότες που επιθυμούν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια".

Οι δύο βουλευτές ερωτούν τον υπουργό Γεωργίας τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων των καπνοπαραγωγών.

Ανθυγιεινές συνθήκες στα εργοστάσια ζάχαρης

Το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στη Λάρισα επισκέφτηκε χτες ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ. Συναντήθηκε με τη διεύθυνση του εργοστασίου και συζήτησε τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζονται στους χώρους εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων. Οπως έχει καταγγείλει η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων στο εργοστάσιο, οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης είναι ανθυγιεινές - οι εργάτες αναπνέουν σύννεφα σκόνης και αναθυμιάσεις υδροχλωρικού οξέος - μ' αποτέλεσμα να εμφανίζονται συχνά κρούσματα βαριών ασθενειών (καρκίνου, καρδιοπαθειών, παθήσεων της σπονδυλικής στήλης και του αυχένα κ.ά.) και πολλοί εργαζόμενοι ν' αναγκάζονται να βγαίνουν σε αναπηρικές συντάξεις.

Ο διευθυντής του εργοστασίου, κ. Γκανιάρας,δέχτηκε ότι πρέπει να γίνει έρευνα για τις συνθήκες αυτές, αλλά θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι η διεύθυνση της ΕΒΖ, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, έχει καλέσει σε απολογία την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας για τις καταγγελίες της!

Θα πρέπει, επίσης, να υπενθυμίσουμε ότι η διοίκηση της ΕΒΖ προχώρησε - μαζί με τα μέτρα για μείωση της τευτλοκαλλιέργειας και του εισοδήματος των παραγωγών - και σε μείωση του μισθού των εργαζομένων στα εργοστάσιά της, στα πλαίσια της λιτότητας που εφαρμόζει για την αύξηση των κερδών της.

Ο Γ. Σταυρόπουλος συναντήθηκε και με το σωματείο των εργαζομένων, ενώ περιόδευσε στους χώρους δουλιάς του εργοστασίου.

Χτυπούν το ελληνικό λάδι

Η κυβέρνηση συντάσσεται με τις επιλογές της Κομισιόν, που είναι καταστροφικές για το ελληνικό λάδι, την ίδια στιγμή που το ελαιόλαδο είναι περιζήτητο διεθνώς, και επιβάλλει στους παραγωγούς πρόστιμα συνυπευθυνότητας.

Τα παραπάνω κατήγγειλε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, καλώντας την κυβέρνηση να προστατεύσει μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες που, εκτός από τη διατροφική της αξία, φέρνει στη χώρα μας και σημαντικό συνάλλαγμα και συντελεί στη συγκράτηση του πληθυσμού στις ορεινές και άγονες περιοχές.

Ο υφυπουργός Γεωργίας, Δ. Σωτηρλής, υπερασπίστηκε τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραγωγούς, λέγοντας ότι ήταν σε γνώση τους η υπέρβαση της παραγωγής, επικαλούμενος τη συνολική υπέρβαση παραγωγής ελαιολάδου που υπάρχει φέτος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Στρ. Κόρακας κατήγγειλε ότι η ΕΕ με την πολιτική της εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα των πολυεθνικών που ελέγχουν τη διακίνηση του λαδιού. Υπογράμμισε δε ότι η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την αισχροκέρδεια που επικρατεί, τονίζοντας ότι πουλιέται το λάδι 1.900 δρχ. την ίδια στιγμή που ο παραγωγός έπαιρνε 600 δρχ. και φέτος θα κατρακυλήσουν στις 400 δρχ.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Απαράδεκτη η ποινή της δήμευσης

Επιστολή δύο αντιπροέδρων και 12 μελών του ΔΣ προς τον πρόεδρο του ΔΣΑ

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, 14 μέλη του ΔΣ χαρακτηρίζουν "σοβαρό ζήτημα, που θέτει σε κίνδυνο κεφαλαιώδη συνταγματικά δικαιώματα", την απόφαση του δικαστηρίου της Αρτας, με την οποία αγρότες καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές φυλάκισης και δημεύτηκαν αγροτικά μηχανήματα.

Στην επιστολή τους επισημαίνουν συγκεκριμένα:

"Η πρόσφατη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αρτας, με την οποία καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές φυλάκισης αγρότες - μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Αρτας και ταυτόχρονα διατάχθηκε η δήμευση των αγροτικών μηχανημάτων τους, αποτελεί σοβαρό ζήτημα που θέτει σε κίνδυνο κεφαλαιώδη συνταγματικά δικαιώματα, που έχουν να κάνουν με τη διεκδίκηση της ικανοποίησης βασικών δικαιωμάτων των πολιτών, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα στη ζωή, που είναι συνυφασμένο με το δικαίωμα στην εργασία.

Η ποινή της δήμευσης - και μάλιστα των εργαλείων της δουλιάς - για τέτοιου είδους κοινωνικές διεκδικήσεις, όπως αυτές των αγροτών, είναι εντελώς απαράδεκτη.

Οι κοινωνικές διεκδικήσεις δεν αντιμετωπίζονται με ποινικοποίηση και βαριές καταδίκες.

Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση νόμου για την παραγραφή των πράξεων, για τις οποίες ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος χιλιάδων αγροτών".

Την επιστολή υπογράφουν οι δύο αντιπρόεδροι του ΔΣΑ, Σωτήρης Φέλιος και Λευτέρης Ζαγορίτης,και τα μέλη του ΔΣ: Παναγιώτης Γαλετσέλης,Βασίλης Δημόπουλος,Βαγγέλης Κουρής,Δημήτρης Σεραφιανός,Φρόσω Ασημάκου -Κιάου,Ελίζα Βόζεμπεργκ,Δημήτρης Παξινός,Δημήτρης Φίλης,Δομινίκη Οικονόμου,Θόδωρος Σχοινάς,Δημήτρης Βερβεσόφ και Δημήτρης Παπατσώρης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ